De 7 Beste Matrassen tegen Rugklachten van 2023

S ’ochtends wakker worden met pijn in de rug is niet fijn. Een goed matras voor rugklachten biedt uitkomst. Een goed matras voor rugklachten geeft correcte ondersteuning aan het lichaam en zorgt voor een goede uitlijning van de wervelkolom. Door spieren en gewrichten op de juiste manier te ondersteunen ontstaat er minder druk op de gewrichten, waardoor spieren ontspannen. Dit verlicht pijn en vermindert kans op klachten. Daarnaast zorgt een matras voor rugklachten voor een betere slaaphouding.

De beste matrassen voor rugpijn overzicht

Wil je direct weten wat het beste matras voor rugklachten is? Hieronder vind je een handig overzicht. Verder in dit blog vind je alle achtergrond informatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per matras voor rugpijn.

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste Algemene Keuze Check Prijs
Meest Premium Model Check Prijs
Beste Keuze voor Spierherstel Check Prijs
Beste Keuze voor Zijslapers Check Prijs
Consumentenbond winnaar oktober 2022 Check Prijs
Beste Duurzame Keuze Check Prijs
Best for Budget Check Prijs

De voordelen van een matras tegen rugklachten:

  • Correcte ondersteuning van het lichaam en verlichting van pijn: het belangrijkste voordeel van een goed matras voor rugklachten is dat het correcte ondersteuning aan het lichaam geeft. Pijn ontstaat of wordt erger door overbelasting van pijnlijke gewrichten en spieren tijdens het slapen. Door de druk op spieren en gewrichten te verminderen ontspannen de spieren. Dit leidt tot verlichting van pijn.
  • Goede uitlijning van de wervelkolom en betere slaappositie: een verkeerde slaaphouding zorgt voor een onnatuurlijke positie van de wervelkolom. Dit zorgt voor vernauwing en beknelling in de wervelkolom, wat op termijn leidt tot klachten. Door het lichaam op de juiste manier te ondersteunen krijg je een betere slaaphouding en wordt de rug beter uitgelijnd. Een matras tegen rugklachten zorgt voor een betere uitlijning van de wervelkolom.
  • Betere kwaliteit: een matras voor rugpijn is vaak van hogere kwaliteit dan een normaal matras. De materialen zijn duurzaam en het matras moet goede ondersteuning (blijven) geven aan het lichaam. Wanneer het matras geen goede ondersteuning meer geeft, vergroot dit de kans op klachten.

Een goed matras bij rugklachten voor een betere slaap: de wetenschap:

De wetenschap bevestigt dat het belangrijk is om het lichaam goed te ondersteunen tijdens het slapen. Hiermee verminderen pijnklachten. Belangrijke aandachtspunten zijn correcte uitlijning van de wervelkolom, ontlasten van drukpunten en een goede slaappositie. Inhoud en stijfheid van het matras zijn van invloed op de slaapkwaliteit en uitlijning van de wervelkolom.

Een matras die de juiste ondersteuning geeft verlicht pijn. De wetenschap bevestigt dat een goed matras belangrijk is in het bestrijden en verminderen van rugklachten.

Maar luister niet alleen van ons en de wetenschap. Naast wetenschappelijke onderbouwing onderzoeken wij reviews van klanten om te bepalen welk product het best is. Soms doorspitten we honderden reviews om te bepalen wat de voordelen zijn. Dit hebben we nu ook gedaan:

‘‘Voor het eerst maar eens een matras online gekocht. Netjes optijd geleverd, dat scheelt een hoop gedoe. Uitleg van het product was goed van tevoren aangegeven, maar ook bij het product. Matras hebben we nu wat dagen getest en deze is echt goed. Ligt lekker en geen last meer van mijn onderrug’’

Review over Hypnia Vitality

De 7 beste matrassen bij rugklachten onderzocht:

Beste Algemene Keuze

Hypnia Supreme Wellness Matras

Het Wellness matras van Hypnia geeft een zachte, soepele en langdurige ondersteuning. Daarbij worden je bewegingen verminderd doordat de drukpunten worden verzacht. De cool-soft tijk beschikt over ademende eigenschappen, optimale luchtcirculatie en een heerlijk zacht & warm slaapklimaat

Verder is dit matras ontworpen om zich volledig aan te passen aan de natuurlijke slaaphouding van de gebruiker. Daarnaast heb je, door de onafhankelijke ligging, geen last van de bewegingen van je partner. 

Hypnia is een nieuwe speler in de markt waar wij bij Slaapwijsheid groot fan van zijn. Hierom hebben wij speciaal voor onze lezers een -6% kortingscode ontvangen voor de hele maand april.

-6% KORTINGSCODE: SLAAP6

Check Prijs op Hypnia.nl
Meest Premium Matras

Emma Sleep - Hybrid Premium Matras

Emma noemt het Hybrid Premium Matras niet voor niks “Het beste matras ooit gemaakt” Wat dit revolutionaire matras zo uniek maakt zijn de unieke materialen die in 7 lagen toegepast zijn. Elke laag zorgt, op een andere manier, voor de garantie van de perfecte probleemloze nachtrust. Vochtregulerend, dus geen last van een klam bed. Temperatuur regulerend, kruip onder een dik dekbed of tegen je partner aan, zonder het te warm te krijgen. Extra micro 6 pocketvering, die zorgen voor optimale ondersteuning zonder last van een woelende partner. Check vooral alle andere voordelen op de website.

Bij Slaapwijsheid vertrouwen we op de kwaliteit van Emma Sleep, daarom hebben we speciaal voor de lezers van Slaapwijsheid een -10% kortingscode ontvangen. Deze is gewoon te gebruiken in combinatie met de huidige deals (tot -50%!)

-10% Kortingscode: EMMASLAAP10

Check Prijs op Emma-Sleep.nl Check Alle Emma Deals!
Beste Keuze Voor Spierherstel

Hypnia Ultieme Hybride Matras

Het Hypnia Ultieme Hybride matras bestaat zowel uit pocketvering als uit actief fris traagschuim. We vinden het matras zowel zacht als ondersteunend.

Het matras heeft vijf verschillende steunzones: drie soorten schuim, een pocketvering en een gewatteerde hoes. Deze opbouw zorgt voor verlichting van drukpunten en een rechte wervelkolom. We vonden het matras over het algemeen comfortabel en hadden minder last van rugklachten na meerdere nachten op het matras.

Onze testers die van een stevig matras houden, waren minder onder de indruk. We vonden het jammer dat je niet uit verschillende hardheden kunt kiezen.

De hoes is hypoallergeen en verwijderbaar. Hoewel het matras actief fris traagschuim tegen zweten bevat, vinden we het hygiënisch om de hoes regelmatig te wassen. 

We vinden het matras en de hoes zacht aanvoelen. De materialen zijn van hoge kwaliteit en hebben het Oeko-tex-certificaat, wat betekent dat de materialen niet-toxisch zijn. 

We zijn onder de indruk van het hybride matras van Hypnia en raden het aan als je op zoek bent naar een combinatie van comfort en ondersteuning. Het matras is ideaal voor wie van een gemiddelde (of zachte) hardheid houdt. Als je liever op een extra stevig matras slaapt, kies je voor een exemplaar waarbij je dit specifiek kunt kiezen of aanpassen.

Hypnia is een nieuwe speler in de markt waar wij bij Slaapwijsheid groot fan van zijn. Hierom hebben wij speciaal voor onze lezers een -6% kortingscode ontvangen voor de hele maand april.

-6% KORTINGSCODE: SLAAP6

Check Prijs op Hypnia.nl
Beste Keuze voor Zijslapers

Matt Sleeps Aanpasbaar Matras

Het matras van Matt Sleeps komt als beste aanpasbare matras uit onze test. Zelfs bij een tweepersoons matras passen beide partners hun eigen kant aan hun eigen behoeften aan.

Je past het matras thuis zelf aan je wensen aan door lagen om te draaien en het matras zo harder of zachter te maken. We waren onder de indruk van de mogelijkheid om uit zes hardheden te kiezen, maar het duurde ook even voor we de juiste hardheid hadden gevonden. Wat hierbij hielp: via de website van Matt Sleeps ontvingen we gepersonaliseerd advies na het invullen van onze slaapgewoontes.

Het matras is opgebouwd uit verschillende schuimlagen, een laag met schuim dat goed ventileert, een laag traagschuim en een laag koudschuim om zacht op te liggen. De materialen voelen hoogwaardig aan en we vonden het makkelijk om de volgorde van de lagen te wisselen.

Dit traagschuim matras van Matt Sleeps is ideaal voor stellen die verschillende slaapgewoontes hebben, omdat je allebei jouw kant van het bed aan je eigen wensen aanpast. Het nadeel hiervan is dat je twee aparte matrassen nodig hebt. We vonden het jammer dat deze niet aan elkaar te bevestigen zijn, omdat er zo een kleine open ruimte tussen de matrassen zit.

Exclusieve -10% kortingscode: slaapwijsheid10

Check Prijs op Mattsleeps.com
Beste Duurzame Keuze

Kipli 100% Natuurlijk Matras

Kipli is het beste matras wanneer je voor een duurzaam matras wilt gaan. Dit matras is gemaakt van 100% natuurlatex en is gecertificeerd door Eurolatex. Hierdoor bevat dit matras dus geen enkele synthetische schuim.

Het matras is ideaal voor elke bedbodem, inclusief verstelbare en/of elektrische matrassen. Als je niet zeker bent of het matras bij je past, heb je 100 dagen om proef te slapen.

Check Prijs
Beste Goedkope Matras

Mline Wave Matras

Als beste uit de test hebben wij het matras Wave van Mline geselecteerd. Waar wij een groot fan van zijn, zijn de verwisselbare bovenlagen. Zo kun je precies naar jouw wens het bed samenstellen. Daarnaast is het matras aan te passen door de sliders op de productpagina te gebruiken. Zo wordt je matras op maat samengesteld op basis van je gewicht en hoe stevig je het matras wilt. Het matras wordt op basis van deze sliders speciaal voor jou samengesteld en gratis thuisbezorgd.

Check Prijs

Dit waren de beste matrassen voor rugklachten van dit moment. We hopen dat er een goede keuze voor jou bij zit.

Waar moet je op letten bij het kopen van een matras voor rugpijn?

  • Ontlasten drukpunten: dit wil zeggen dat het matras zorgt voor minder druk op gewrichten en spieren, zoals bijvoorbeeld in de rug, nek en schouders. Hierdoor ontspannen de spieren en staan ze niet de hele nacht onder spanning.
  • Vorming naar het lichaam: een matras dat zich vormt naar het lichaam zorgt vaak voor een betere houding tijdens het slapen. Goede uitlijning van de wervelkolom en een goede slaappositie is belangrijk om rugklachten te verminderen en voorkomen. Een orthopedisch of ergonomisch matras is hiervoor gemaakt.
  • Correcte ondersteuning: de juiste hardheid voor jouw lichaam en slaaphouding is belangrijk. Het matras moet het lichaam op de juiste manier ondersteunen. Is de ondersteuning niet correct dan leidt dit mogelijk tot klachten.
  • Vulling: de vulling is bepalend voor de juiste ondersteuning. Een goede keuze is koudschuim of traagschuim. Pocketvering is ook geschikt, zolang staat vermeldt dat het matras goede ondersteuning geeft aan het lichaam en drukpunten ontlast.
  • Ventilatie en hygiëne: hygiëne is ook belangrijk. Sommige matrassen ventileren en zijn antibacterieel, anti-schimmel of anti-allergisch. Sommige matrassen hebben ook een afneembare hoes die geschikt is voor de wasmachine.
  • Bovenlaag: is het voor jou belangrijk om zacht te slapen? Let dan goed op de bovenlaag. Sommige orthopedische matrassen zijn vrij hard en daardoor mogelijk minder comfortabel wanneer je dit niet gewend bent.
  • Proefslapen: bij verschillende aanbieders is proefslapen mogelijk. Een goed matras is belangrijk voor een goede nachtrust. Is proefslapen mogelijk, maak dan gebruik van deze optie om te ervaren of het matras geschikt is voor jou.

Veelgestelde vragen

Welk type matras is het beste bij rugpijn?

Voor mensen met rugpijn is een traagschuim, of een gecertificeerd orthopedisch matras, de beste keuze. Deze matrassen zijn ergonomisch ontworpen om rugpijn te verminderen. Een ergonomisch matras zorgt voor een betere houding, betere bloedcirculatie en een gelijkmatige verdeling van het lichaamsgewicht.

Is een zacht of een hard matras beter bij rugpijn?

Slapen op een extreem zacht matras is niet goed voor je rug. Voor mensen met scoliose en een slechte rug wordt een medium matras als de ideale middenweg beschouwd: niet te zacht en niet te stevig. 

Hoe kies je het juiste matras?

Het gebruikte materiaal bepaalt de zachtheid of stevigheid van het matras. Lees meer hierover bij het kopje: ‘Waar moet je op letten bij het kopen van een matras voor rugpijn’. 

Is een traagschuim matras goed voor lage rugpijn?

Ja, traagschuim matrassen zijn het beste voor het verlichten van rugpijn. Ze vormen zich naar het lichaam en bieden drukpunt verlichting, waardoor pijn vermindert. Dit visco-elastische schuim vormt zich naar de natuurlijke kromming van de wervelkolom.

Waarom doet mijn rug pijn door mijn matras?

Een matras die te zacht is, zorgt de hele nacht voor een slechte uitlijning van wervelkolom. Een matras die te stevig is, veroorzaakt druk op de heupen, wat leidt tot pijn in de onderrug. Het is mogelijk dat jouw rug pijn doet door het matras waarop je slaapt. 

Hoe weet je wanneer je matras te hard is?

Wanneer het matras ongemakkelijk ligt en voelt. Of wanneer je vaak wakker wordt met rug- of nekpijn, terwijl je overdag geen klachten hebt. 

Bronnen

1 Quantitative effects of mattress types (comfortable vs. uncomfortable) on sleep quality through polysomnography and skin temperature

2 Effects of an adapted mattress in musculoskeletal pain and sleep quality in institutionalized elders

3 Effect of mattresses and pillow designs on promoting sleep quality, spinal alignment and pain reduction in adults: Systematic reviews of controlled trials

Slaapwetenschap