Zoeken

De 7 Beste Winterdekbedden van 2024

Koud tijdens het slapen? Met een goed winterdekbed niet meer. Een winterdekbed is speciaal ontworpen om kou tijdens het slapen te voorkomen. Winterdekbedden zijn dikker, zwaarder en beter gevuld dan normale- en 4 seizoenen dekbedden. Doordat de zogeheten “vuldichtheid” hoger is, houdt een winterdekbed meer warmte vast en blijft het langer warm. Dekbedden voor de winter zijn ook een stuk zwaarder. Hierdoor liggen ze strakker om het lichaam en houden ze ook meer warmte vast.

De beste winterdekbedden zijn gevuld met ganzendons en veren of met eendendons en veren. Wol is ook een populaire en warme keuze. In onze top 7 vind je meerdere goede en warme dekbedden voor in de winter in verschillende prijsklassen.

Beste winterdekbed overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste-Algemene-Winterdekbed Beste algemene keuze Check Prijs
Meest-Luxe-Winterdekbed Meest luxe keuze Check Prijs
Beste-Wollen-Winterdekbed Beste wollen winterdekbed Check Prijs
Beste-Antiallergische-Winterdekbed Beste antiallergische keuze Check Prijs
Dikste-Winterdekbed Dikste keuze Check Prijs
Duurzaamste-Winterdekbed Duurzaamste keuze Check Prijs
Beste-Goedkope-Winterdekbed Beste goedkope winterdekbed Check Prijs

De 7 beste en warmste winterdekbedden onderzocht

Beste Algemene Keuze

Fabiola Oostenrijks Winterdekbed

Dit is een mooi en warm Oostenrijks winterdekbed van uitstekende kwaliteit. Logisch dus dat dit dekbed in warmteklasse 1 valt. Het dekbed is goed gevuld met een vuldichtheid van 575 gram per vierkante meter, wat bovengemiddeld goed is. Hierdoor houdt dit dekbed goed warmte vast en is het bovengemiddeld warm. De tijk is gemaakt van 100 procent katoen. Kortom, een heerlijk warm en kwalitatief dekbed met een redelijke prijs.

Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

C'est Duvet - Donsdeken

Dit luxe winterdeken met warmteklasse 1 is gemaakt van honderd procent witte Mazurische ganzendons. Ganzendons is de warmste en beste vulling die er is (mits met de juiste hoeveelheid gevuld). Dit dekbed is rijkelijk gevuld en heeft de hoogste vuldichtheid van alle dekbedden voor de winter op deze pagina (700 gram per vierkante meter). Bovendien is het deken een stuk zwaarder dan gemiddeld. Dit dekbed bevat alle ingrediënten voor een warme en comfortabele nachtrust in de winter.

Check Prijs op Bol.com
Beste Wollen Winterdekbed

Terschellinger Wollen Winterdekbed

Dit is een topper met warmteklasse 1 die vergelijkbaar is met de beste algemene keuze. Zowel qua prijs als kwaliteit. Het verschil is dat dit dekbed van wol is gemaakt en daardoor nog warmer is. Dit kwalitatieve dekbed geeft veel warmte, is bovengemiddeld goed gevuld (600 gram per vierkante meter) en heeft een goede isolatie om lang en goed warmte vast te houden.

Check Prijs op Bol.com
Beste Antiallergische Keuze

Nice Dreams Medisch Dekbed

Dit is een speciaal dekbed voor in de winter met warmteklasse 1 en is nét anders dan de meeste dekbedden op deze pagina. Dit dekbed is namelijk niet gevuld met natuurlijke ganzendons of wol, maar met gelvezels die aanvoelen als dons. Hierdoor wekt dit dekbed geen allergische reacties. Een ander voordeel is dat dit dekbed hierdoor geschikt is voor de wasmachine en droger. Dit dekbed is iets minder warm dan de andere, maar prima voor een Nederlandse winter.

Check Prijs op Bol.com
Dikste Keuze

Zénitude Dekbed Alaska

Dit is het zwaarste en dikste dekbed op deze pagina. Deze valt dus uiteraard in warmteklasse 1 als winterdekbed. Let erop dat dit op de productpagina verkeerd gecategoriseerd staat als warmteklasse 4 op Bol.com. Dankzij zijn samenstelling is dit dekbed meer dan geschikt voor de winter en geeft hij veel warmte. Zelfs voor de echte koukleumen Het dekbed heeft echter geen natuurlijke vulling, maar is gevuld is met microvezel. Dit heeft als voordeel dat het dekbed goed ademt en dat het hypoallergeen is.

Check Prijs op Bol.com
Duurzaamste Keuze

Zavelo Hollands Donzen Dekbed

Dit is een mooi en warm dekbed van Hollandse bodem, wat dit een duurzame keuze maakt. Met warmteklasse 1 en een goede vuldichtheid is dit een prima dekbed voor de winter. Het dekbed is gevuld met veren en dons en heeft een honderd procent katoenen tijk. Deze combinatie zorgt voor veel warmte en een goede warmteverdeling in de winter. Wij vinden dit een mooi, niet te zwaar en warm dekbed voor de winter.

Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Mister Sandman Winterdekbed

Dit dekbed heeft geen natuurlijke vulling, maar een microvezel vulling. Hierdoor ademt het beter, maar is het minder warm. Dit dekbed is dan ook vergeleken met de andere kandidaten uit de lijst wat minder warm voor een dekbed voor de winter. Toch valt ook dit dekbed onder warmteklasse 1. Hij is een stuk lichter dan gemiddeld (1,2 kilo) en is ook minder goed gevuld. Wij vinden dit daarom een goed allround dekbed voor mensen die het snel warm hebben, ook in de winter. Daarnaast is het een uitstekende budgetkeuze.

Check Prijs op Bol.com

[wpdatatable id=95]

Waar moet je op letten met het kopen van een warm winterdekbed?

 • Maat: Allereerst moet je natuurlijk bepalen welke maat geschikt is voor jouw bed en dekbedovertrek. Dekbedden zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Meestal ook extra groot en lang.
 • Soort vulling: De soort vulling is de belangrijkste koopfactor. Ga je voor een natuurproduct of een kunstmatig product. Natuurvullingen zijn het populairst. Deze worden gevuld met veren en dons van ganzen en eenden. Hoe hoger het donspercentage, hoe warmer het dekbed is. Ganzendons wordt gezien als de beste en warmste vulling.
 • Vuldichtheid: Na de soort en kwaliteit van de vulling is het belangrijk om te kijken naar de vuldichtheid. Hoe hoger de vuldichtheid, hoe beter (warmer) het is. Bijna alle dekbedden op deze pagina hebben een vuldichtheid van minimaal 500 gram per vierkante meter.
 • Verhouding van de vulling: Let ook goed op de verhouding van de vulling. Soms wordt een dekbed aangeboden als “dons dekbed”, terwijl het bijvoorbeeld maar 20 procent dons bevat en voor de rest gevuld is met veren. Dons is in dit geval kwalitatiever en warmer dan veren.
 • Gewicht: Hou er rekening mee dat winterdekbedden een stuk zwaarder wegen dan normale dekbedden. Dit komt omdat ze meer vulling hebben. De meeste (goede) winterdekbedden wegen 1600 gram of meer.
 • Warmteklasse: Winterdekbedden worden ingedeeld in warmteklassen. Warmteklasse 1 is een winterdekbed en is het warmst. Dekbedden met warmteklasse 2 zijn geschikt voor alle seizoenen. Ze isoleren goed en houden goed warmte vast. Deze zijn een stuk dunner dan winterdekbedden. Warmteklasse 3 is een zomerdekbed voor de lente en zomer.

De voordelen van een winterdekbed

 • Warmer dan een normaal dekbed: Een winterdekbed is dikker en warmer dan een normaal dekbed of een dekbed dat geschikt is voor alle seizoenen.
 • Een winterdekbed houdt langer warmte vast: Dekbedden voor de winter zijn beter gevuld dan normale dekbedden (ze hebben een hogere vuldichtheid). Hierdoor houden ze beter en langer warmte vast. Ook warmen ze sneller op.
 • Duurzaam: De meeste winterdekbedden gaan volgens de fabrikant minimaal 10 tot 12 jaar mee. In de praktijk gaan ze nog langer mee. Dit betekent dat je maar een aantal keren in je leven een nieuw dekbed voor de winter hoeft te kopen.
 • Extra zwaar: Winterdekbedden wegen een stuk zwaarder dan normale dekbedden. Hierdoor slaap je goed ingepakt (haast vergelijkbaar met een verzwaringsdeken) en blijft warmte langer behouden. Het is ook een klein nadeel, wat niet iedereen vindt een zwaar dekbed fijn.

De soorten winterdekbedden

 • Winterdekbed met eendendons: Eendendons is een natuurlijke en kwalitatief goede vulling. Eendendons is warm en daardoor ideaal voor winterdekbedden. Meestal wordt eendendons aangevuld met eendenveren.
 • Winterdekbed met ganzendons vulling: Ganzendons is vergelijkbaar met eendendons, maar dan een slag warmer en isolenrender. Dat komt omdat ganzen groter zijn en grotere donsvlokken hebben. Hierdoor vult ganzendons beter en heeft het een beter isolatievermogen.
 • Winterdekbed van wol: Een wollen dekbed ventileert en absorbeert beter dan dons. Daardoor is wol ook een uitstekende optie voor de winter. Een bijkomend voordeel is dat wol diervriendelijker is.
 • Winterdekbed met kunstmatige vulling: De laatste optie is kunstmatige vulling, bijvoorbeeld kunstvezel, microvezel of gelvulling. Deze optie is vaak minder warm en minder milieuvriendelijk, maar beter voor mensen met allergieën.

Conclusie

Een dekbed voor in de winter is heerlijk warm tijdens koude winterdagen. Dekbedden voor de winter zijn beter gevuld, hebben een hogere vuldichtheid en houden langer warmte vast dan normale dekbedden. Ook wegen ze een stuk zwaarder, wat fijn slaapt. Omdat winterdekbedden dikker en warmer zijn dan normale dekbedden (en all-season dekbedden) zijn ze niet geschikt voor de zomer en moet je ook een zomerdekbed of all-season dekbed hebben.

De beste en warmste dekbedden voor de winter zijn gevuld met eendendons- en veren of ganzendons- en veren. Beide soorten vulling geven veel warmte en houden lang warmte vast. Ganzendons is wel het best en meest luxueus. Onze beste algemene keuze (Fabiola Oostenrijks winterdekbed) is gevuld met eendendons en eendenveren. Onze meest luxe keuze (C’est Duvet – Donsdeken) is volledig gevuld met ganzendons en is het meest kwalitatief. Beide zijn een goede en warme keuze voor de winter.

Hou je meer van wol, kies dan voor het Terschellinger Wollen winterdekbed.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste dekbed voor de winter?

Het beste dekbed voor de winter is een dekbed met warmteklasse 1, een hoge vuldichtheid en bij voorkeur een ganzendonsvulling. Warmteklasse 1 is het warmst en daarom de beste keuze voor de winter.

Wat is de beste vulling voor een winterdekbed?

Er zijn twee hoofdtypen dekbedvulling om uit te kiezen, natuurlijk of synthetisch. Natuurlijke vullingen zijn zachter en warmer dan synthetische materialen en de beste keuze. Dons- en verenvullingen zijn de meest populaire natuurlijke dekbedvullingen. Het best en warmst is ganzendons (ook het duurst).

Wat is warmer: ganzendons of eendendons?

Ganzendons is hoogwaardiger, omdat ganzen groter zijn en grotere donsvlokken hebben. Hierdoor vult ganzendons beter en houdt het beter warmte vast. Ganzendons is warmer dan eendendons en het beste materiaal de winter.

Wat is een dekbed met warmteklasse 1?

De warmte van een dekbed wordt aangegeven in warmteklassen. Warmteklasse 1 is een winterdekbed en is het warmst. Dekbedden met warmteklasse 2 isoleren goed en houden goed warmte vast. Ze zijn geschikt voor alle seizoenen, omdat ze een stuk dunner en minder warm zijn. Warmteklasse 3 is een zomerdekbed voor de lente en zomer.

Wat is het verschil tussen dons en synthetisch?

Dons isoleert en ventileert goed en neemt effectief vocht op. Ze houden goed warmte vast en zijn over het algemeen warmer dan een synthetisch dekbed. Een synthetisch dekbed is luchtiger en zorgt ervoor dat je het niet snel te warm krijgt.

Hoe lang gaat een winterdekbed mee?

Goede dekbedden gaan minimaal 10 tot 12 jaar mee volgens de fabrikant. In de praktijk gaan ze nog langer mee.

Is een all-season dekbed warm genoeg voor de winter?

Ja. Over het algemeen zijn all-season dekbedden warm genoeg voor de winter, tenzij je een echte koukleum bent. In dat geval is een dekbed met warmteklasse 1 beter. Koop wel een all-season dekbed met een goede vuldichtheid als je deze ook voor de winter wil gebruiken.

Wat is een dekbedovertrek?

Een dekbedovertrek is een hoes voor om het dekbed. Dekbedovertrekken zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en kleuren en worden gemaakt van verschillende materialen.

Slaapwetenschap