Zoeken

Experts Over Een Veilige Slaapomgeving Voor Jouw Baby

Volwassen vinden het al moeilijk om voor zichzelf te kiezen waar ze het liefste onder slapen, laat staan moeten kiezen voor iemand anders (die ook nog eens niet goed kan praten). Volwassenen slapen zelf graag onder een dekbed. Logies dat hier aan gedacht wordt voor de baby. Echter, Wordt een baby dekbed sterk afgeraden door experts. In dit artikel lichten we toe waarom het verstandig is om nog even te wachten met het aanschaffen van een dekbed, wat wel veilig is voor je baby en waar je de perfecte substituut kan vinden.

De experts over de gevaren van een baby dekbed

Kinderdekbedden zijn heerlijk, maar we willen je ook graag waarschuwen. Te vroeg een deken of ander zacht beddengoed toevoegen, of het nu ‘s nachts is of tijdens de slaapjes, kan gevaarlijk zijn, dus de veiligste zet is om te wachten tot je kleintje oud genoeg is om de overgang naar een dekbed aan te kunnen. Hier lees je meer over de risico’s van een baby dekbed en wanneer jij en je kids er wel zorgeloos van kunnen genieten.

Wiegendood (SIDS) is de onverklaarbare dood, meestal tijdens de slaap, van een schijnbaar gezonde baby van minder dan een jaar oud. SIDS (sudden infant death syndrome) wordt soms ook wiegendood genoemd omdat de baby’s vaak in hun wiegje sterven. Hoewel de oorzaak onbekend is, lijkt het erop dat SIDS in verband kan worden gebracht met defecten in het gedeelte van de hersenen van een baby dat de ademhaling en het ontwaken uit de slaap regelt. Onderzoekers hebben enkele factoren ontdekt die baby’s extra risico kunnen laten lopen. Zij hebben ook vastgesteld welke maatregelen je kunt nemen om jouw kind tegen SIDS te beschermen. 1

Baby slaapartikelen die worden afgeraden

Een van de belangrijkste regels is dat de baby altijd op zijn rugje moet liggen. Zo is het verstikkingsgevaar het minst. Verder is het erg belangrijk op te letten wat er in de ledikant ligt samen met de baby. Slaapartikelen die sterk worden afgeraden zijn:

 • Stootranden
 • Dekbedden
 • Losse dekens
 • Losse lakens
 • Schapenvachten
 • Kussens
 • Losse slaapzakken
 • Knuffeldieren

Of iets anders in een wieg. Deze worden allemaal in verband gebracht met een verhoogd risico op overlijden of letsel door verstikking, beknelling en wurging2

Gebruik een wieg die ontworpen is om het risico van beknelling van het hoofd te voorkomen, in plaats van met stootranden te proberen een onveilige wieg aan te passen. De Amerikaanse veiligheidsnormen zijn in juni 2011 geactualiseerd, dus zoek naar een wieg die na die datum is vervaardigd. Onveilige wiegjes mogen niet worden verkocht of doorverkocht, ook niet in kringloopwinkels of op rommelmarkten.

Onveilige slaapartikelen zijn nogsteeds te koop


Ondanks de waarschuwingen zijn er nog steeds babyspulletjes te koop die bestaan uit stootranden, losse dekbedden, zachte knuffels, enz. De verkoop ervan is niet verboden.

Hoewel je misschien een beetje baalt dat een wieg er niet “compleet” uitziet zonder beddengoed, vind je troost in het geld dat je zult besparen. Misschien wilt je dat extra geld investeren in een ledikant deken van hoge kwaliteit, die zeker zwaar gebruikt zullen worden.

Experts waarschuwen tegen het kopen van producten waarvan wordt beweerd dat ze het risico op SIDS verminderen. Er zijn wiggen, positioners en speciale matrassen die dit beweren, maar van geen ervan is aangetoond dat ze effectief zijn.2

Grote kans dat je een van de bovengenoemde artikelen wel kado krijgt. Het kan onbeleefd lijken om uit te leggen dat deze artikelen niet in de wieg zult gebruiken. Overweeg om een dekbed als wanddeken te gebruiken of een deken als decoratie over de rail van het wiegje te draperen; haal het weg als je je kleintje in slaap legt.

Slaapartikelen die wel veilig zijn voor de baby

Wanneer de kids van een veilige en goede nachtrust kunnen genieten, hebben ze hier veel voordelen aan. Uit een onderzoek bleek dat baby’s die moeite hebben met slapen veel problemen kunnen vertonen overdag. Doordat de kinderen niet goed in slaap komen, snel wakker worden of niet diep genoeg slapen. Dit kan leiden tot vermoeidheid, moeilijkheden met concentratie, prikkelbaarheid en moeilijkheden met het moduleren van impulsen en emoties. In sommige gevallen kunnen deze symptomen lijken op een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. 3

Beddengoed voor baby’s kopen kan een ontmoedigende eerste stap zijn. Je wilt er zeker van zijn dat uw kleintje veilig in zijn of haar bedje ligt, zonder risico op oververhitting of in de knoop geraakte lakentjes.

Om het aankoopproces wat makkelijker (en minder eng!) te maken, heeft het team van Slaapwijsheid een deskundige gids samengesteld voor beddengoed en linnengoed voor baby’s. Volg deze stappen om uw baby ‘s nachts veilig en geborgen te zien.

Beste babymatras

Wij raden aan een lichtgewicht ledikant te kiezen dat u de eerste maanden in je kamer kunt zetten. De basis van het wiegje moet een eenvoudige matras zijn (pasgeboren baby’s mogen niet op een matras slapen met plooien. Dit om verstikkingsgevaar te voorkomen) Slaapwijsheid heeft speciaal voor de veiligheid van jouw baby de beste 5 baby matrassen onderzocht. Lees hier over de specificaties, voor- en nadelen.

Wij zijn groot fan van het AeroSleep Evolution matras. Dit 11 cm dikke ledikant matras is lekker zacht en geeft goede rug ondersteuning voor je baby. De matrasbeschermer heeft een 3D-honingraatstructuur dat ervoor zorgt dat er altijd een luchtgaatje is waardoor je kindje kan ademen als het op zijn buikje terechtkomt.

beste-babymatras-ledikant

Beste ledikantdeken


Je wilt je baby wel warm houden tijdens de koude nachten in Nederland. In plaats van een baby dekbed, raden experts ledikant dekentjes aan. Deze zijn dikker en niet zo los. Hierdoor is er geen verstikkingsgevaar. Het is belangrijk om verschillende ledikant dekentjes in voorraad te hebben, want ze zullen regelmatig verschoond moeten worden.

Wij raden aan om ten minste vier ledikant dekentjes in voorraad te hebben. Natuurlijke vezels zijn het beste voor thermoregulatie, maar sommige poly-blends kunnen ook net zo goed zijn – als je het niet zeker weet, kijk dan eens op onze Ledikantdeken pagina! We hebben speciaal voor jou een top 7 beste ledikantdekentjes samengesteld. We hebben hierbij aan de behoefte van alle ouders gedacht.

Wij zijn zelf groot fan van de Fair and Cute – mamas 4 mamas ledikant dekentjes. Deze zijn veilig, warm genoeg, mooi, super duurzaam en geven mama’s in Nepal ook de kans een veilige slaapomgeving voor de kids te creëren. Fair and Cute is onze beste duurzame keuze. Andere ledikant dekentjes die de beste top 7 gehaald hebben met een award voor:

 • Beste algemene keuze
 • Beste luxueuze ledikant dekentje
 • Beste winter ledikant dekentje
 • Beste zomer ledikant dekentje
 • Beste wollen ledikant dekentje
 • Beste goedkope keuze.

We hebben speciaal veiligheid, warmte en gebruikers reviews gelet. Verder is per ledikant dekentje een uitgebreide uitleg gegeven waarom wij dit dekentje adviseren, wat de voor-, en nadelen zijn en nog veel meer belangrijke informatie om een weloverwogen keuze te maken!

Ledikantdeken

Dekbed materialen

Mocht het dan uiteindelijk toch tijd zijn om een dekbed aan te schaffen voor uw kind. Dan hebben we deze materialen voor u getest:

Wanneer kan ik wel een dekbed introduceren?

Volgens de American Academy of Pediatrics (AAP) is er geen officiële leeftijd waarop het gebruik van een deken, dekbed of dekbed 100% veilig is, maar de meeste medische deskundigen zijn van mening dat zacht beddengoed voor gezonde baby’s in de wieg weinig gevaar oplevert na 12 maanden en idealiter als ze 18 maanden of ouder zijn.

Het is dus beter om te wachten met het bedekken van je baby met een dekbedje nachts of tijdens haar dutjes tot ze minstens 18 maanden oud is, omdat ze er nog steeds in verstrikt kan raken als ze jonger is.

Houd er rekening mee dat zacht beddengoed nog steeds een no-go is, zelfs als u van plan bent om uw baby bovenop de deken te leggen in plaats van eronder, omdat het nog steeds om haar heen gewikkeld kan raken als ze beweegt in haar slaap of ‘s nachts vast komt te zitten in de hoeken van de wieg.1

Veelgestelde vragen

Waarom zijn dekbedden belangrijk voor kinderen (vanaf de gepaste leeftijd)?

Als een kind opgroeit tot een peuter, helpt ditzelfde dekentje bij het verlichten van stress en angst bij het omgaan met verschillende situaties. Zodra ouders hun kind vaker alleen laten, fungeert het dekentje als een brug en herinnert het voortdurend aan vertrouwde geuren en het gevoel van veiligheid dat ouders bieden.

Welk materiaal is het beste voor een babydekentje?

Katoen is de meest populaire keuze voor kinder- en babykleding. Katoen is zacht en sterk absorberend, en het is zacht voor de huid van een baby. Biologische stof, en biologische katoen in het bijzonder, is de perfecte keuze voor baby’s, omdat het wordt geteeld zonder het gebruik van chemicaliën en kunstmest.

Hebben pasgeborenen een deken nodig?

Het kan verleidelijk zijn om uw baby een zacht, warm dekentje aan te bieden om hem ‘s nachts te helpen troosten. Maar dekens worden afgeraden tot uw baby minstens 12 maanden oud is, omdat ze het risico op verstikking kunnen verhogen.

Wat is een TOG rating?

TOG staat voor Thermal Overall Grade en is een meeteenheid voor de isolatie en warmte van slaapkleding en beddengoed. Simpel gezegd: hoe lager de TOG-waarde, hoe lichter de stof. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe beter de stof gewatteerd en geïsoleerd is voor de warmte.

Hoe dik moet een babydekentje zijn?

Gebruik een lage tog voor de zomer (0,5 tog of 1 tog) en tot 2,5 tog voor de winter. Ga niet tot 3,5 tog tenzij de kamer van uw baby erg koud is (minder dan 15 graden C) omdat uw baby het dan te warm zou kunnen krijgen.

Hoe introduceer je een deken bij een baby?

Om veilig een deken te introduceren, moet de baby een volledige controle over het hoofd hebben en in staat zijn om te rollen voordat de dekens in het bed worden geïntroduceerd.

Hoe weet ik of mijn baby het ‘s nachts koud heeft?

Een goede manier om te controleren of uw baby het te koud heeft, is door aan zijn borst, rug of buik te voelen. Ze moeten warm aanvoelen. Maak je geen zorgen als de handjes en voetjes koel aanvoelen, dat is normaal.

Bronnen

1 SIDS and Other Sleep-Related Infant Deaths: Expansion of Recommendations for a Safe Infant Sleeping Environment

2SIDS and Other Sleep-Related Infant Deaths: Updated 2016 Recommendations for a Safe Infant Sleeping Environment | Pediatrics | American Academy of Pediatrics (aap.org)

3The impact of inadequate sleep on children’s daytime cognitive function – ScienceDirect


Wat vinden onze lezers van dit artikel over Baby Dekbedden?
4.8 sterren rating gebaseerd op 187 reviews.
Schrijf een review

Slaapboeken: Top 7 Best beoordeelde - Slaapwetenschap

Slaapboek nodig? Op zoek naar de allerbeste boeken over slaap? Lees over tips om beter te slapen. Bekijk de 7 best beoordeeldeslaapboeken.

Slaapwetenschap