Zoeken

Hoeveel slaap heb je nodig?

hoeveel slaap heb je nodig?
hoeveel slaap heb je nodig?

Wetenschappelijk onderzoek maakt duidelijk dat slaap essentieel is op elke leeftijd. Slaap versterkt de geest, herstelt het lichaam en versterkt vrijwel elk systeem in het lichaam. Maar hoeveel slaap hebben we echt nodig om deze voordelen te krijgen?

De richtlijnen van de National Sleep Foundation geven aan dat gezonde volwassenen tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig hebben. Baby’s, jonge kinderen en tieners hebben zelfs nog meer slaap nodig om hun groei en ontwikkeling mogelijk te maken. Mensen ouder dan 65 zouden ook 7 tot 8 uur per nacht moeten slapen.

Weten hoeveel slaap u in het algemeen nodig heeft, is een eerste stap. Daarna is het belangrijk om na te denken over uw individuele behoeften op basis van factoren zoals uw activiteitenniveau en algemene gezondheid. En ten slotte is het natuurlijk noodzakelijk om gezonde slaaptips toe te passen, zodat u daadwerkelijk de volledige nachtrust krijgt die wordt aanbevolen.

Hoeveel slaap wordt aanbevolen voor elke leeftijdsgroep?

De aanbevolen slaaptijden zijn onderverdeeld in negen leeftijdsgroepen.

GroepLeeftijdAanbevolen Uren slaap
Pasgeborene0-3 maanden14 – 17 uur
Zuigeling4-11 maanden12 – 15 uur
Peuter1-2 jaar11 – 14 uur
Kleuter3 – 5 jaar10 – 13 uur
Schoolgaand6 – 13 jaar9 – 11 uur
Tieners14 – 17 jaar8 – 10 uur
Jongvolwassenen18 – 25 jaar7 – 9 uur
Volwassenen26 – 64 jaar7 – 9 uur
Ouderen65 jaar en meer7 – 8 uur
aanbevolen uren slaap per leeftijdsgroep

In elke groep geven de richtlijnen een aanbevolen bereik van de nachtelijke slaapduur voor gezonde individuen. In sommige gevallen kan een uur meer of minder dan de aanbevolen slaapduur aanvaardbaar zijn, afhankelijk van de omstandigheden van de persoon.

Hoeveel slaap heb je nodig?

Deze richtlijnen dienen als een vuistregel voor hoeveel slaap kinderen en volwassenen nodig hebben, terwijl erkend wordt dat de ideale hoeveelheid slaap van persoon tot persoon kan verschillen.

Daarom geven de richtlijnen voor elke leeftijdsgroep een aantal uren aan. De aanbevelingen erkennen ook dat er voor sommige mensen met unieke omstandigheden wat speelruimte is aan beide kanten van het bereik voor “aanvaardbare”, maar nog steeds niet optimale, hoeveelheid slaap.

Om te bepalen hoeveel slaap u nodig hebt, moet u rekening houden met uw algemene gezondheid, dagelijkse activiteiten en typische slaappatronen. Enkele vragen die u kunnen helpen uw individuele slaapbehoefte te beoordelen zijn

  • Bent u productief, gezond en gelukkig met zeven uur slaap? Of heeft u gemerkt dat u meer uren slaap nodig heeft om in een hogere versnelling te komen?
  • Heeft u gezondheidsproblemen die naast elkaar bestaan? Loopt u een hoger risico op een ziekte?
  • Hebt u een hoog dagelijks energieverbruik? Doet u vaak aan sport of hebt u een arbeidsintensieve baan?
  • Vereisen uw dagelijkse activiteiten alertheid om ze veilig uit te voeren? Rijdt u dagelijks en/of bedient u zware machines? Voelt u zich ooit slaperig wanneer u deze activiteiten uitvoert?
  • Hebt u slaapproblemen of heeft u er in het verleden last van gehad?
  • Bent u afhankelijk van cafeïne om de dag door te komen?
  • Wanneer u een open schema heeft, slaapt u dan meer dan op een typische werkdag?
  • Begin met de hierboven vermelde aanbevelingen en gebruik vervolgens uw antwoorden op deze vragen om uw optimale hoeveelheid slaap te bepalen.
Slaapwetenschap