Zoeken

De 5 Beste Infrarood Dekens van 2024

Onze slaapexpert Amber heeft door de jaren heen heel wat infrarood dekens getest. Ze heeft iedere infrarood deken uitgebreid onderzocht op het gebied van temperatuurinstellingen, veiligheid, comfort en kwaliteit. De vijf infrarood dekens die op deze punten goed scoorden, worden nader toegelicht in dit artikel.

De winnende infrarood dekens per categorie zijn:

Hieronder vind je alle plus- en minpunten per infrarood deken overzichtelijk opgesomd. Daarnaast lees je waar je op moet letten als je een infrarood deken aanschaft. Zo weet je precies welke deken in jouw specifieke situatie de beste keuze is.

Beste infrarood dekens onderzocht

Wil je direct weten wat de beste infrarood dekens zijn? Hieronder een overzicht. Verder in dit blog vind je alle achtergrondinformatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per infrarood deken.

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste Algemene Keuze Check Prijs bij Bol
Beste Luxueuze Keuze Check Prijs bij Bol
Beste Rugwarmer Check Prijs bij Bol
Beste Relax Deken Check Prijs bij Bol
Beste Goedkope Keuze Check Prijs bij Bol

De voordelen van een infrarood deken

 • Vermindert spierpijn en gewrichtsklachten: de deken verwarmt je lichaam waardoor klachten als spier- en gewrichtspijn minder worden.
 • Helpt bij huidklachten: een infrarood warmtedeken heeft een positief effect op huidklachten, zoals acne.
 • Verlicht klachten bij reuma: onderzoek heeft aangetoont dat een infrarood deken klachten bij reuma vermindert. Raadpleeg altijd een arts voor gebruik.
 • Werkt ontspannend: de warmte van de deken zorgt dat je lichaam ontspant. Een infrarood deken wordt daarom ook gebruikt voor ontspanning.
 • Stimuleert de vetverbranding: de warmte van de infrarood deken zorgt voor een betere bloeddoorstroming, wat een positief effect heeft op de vetverbranding in je lichaam.

Omdat infrarood lampen ook gebruik maken van infrarood therapie geven ze veel van dezelfde voordelen als infrarood dekens.

De verschillende soorten infraroodstraling uitgelegd

Infraroodstraling komt voor in 3 golflengtes. Je hebt IR-A (dit is de korte golf infrarood), IR-B (dit is de middengolf infrarood) en de IR-C (lange golf infrarood). Ieder type heeft een ander soort werking op ons lichaam. Meestal is de infraroodstraling die je gebruikt de korte golf, dus IR-A. Deze dringt diep door in de huid en heeft daardoor een positieve werking hebben op welbevinden. De overige stralingen dringen minder diep door, waardoor de werking op spieren minder is en het lichaam minder grondig wordt verwarmd. Hierdoor blijven specifieke gezondheidsvoordelen dus grotendeels achterwege. Een infraroodcabine maakt meestal gebruik van IR-C. Deze warmte verwarmt alleen en dringt niet het lichaam binnen. Infrarood licht kom je ook tegen in speciale sauna’s of een warmtelamp. Een infrarood sauna cabine is eveneens voor thuisgebruik te koop. Een infrarood douche maak je bijvoorbeeld thuis door infrarood panelen te monteren.

Een infrarood deken voor de gezondheid: dit zegt de wetenschap

In de medische wetenschap wordt infrarood op meerdere manieren ingezet. Zoals blijkt uit een verslag van ‘Nature Communications’ is infrarood licht een stimulator die toepasbaar is zonder enige genetische of chemische voorbehandeling. Dit maakt het voor bepaalde behandelingen een interessante optie. Daarnaast komt uit dit rapport naar voren dat infrarood zorgt voor een stijging van de temperatuur. Laatstgenoemde is belangrijk voor infrarood dekens: het oplossen van spierpijn en andere ongemakken. Infrarood licht dringt door in je lichaam. Hierdoor krijg je het niet alleen warm, maar stijgt je lichaamstemperatuur. Dit heeft vervolgens invloed op je hartslag en de circulatie van je bloed. De bloedvaten zetten door de warmte uit, waardoor je gaat zweten. Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Omdat de witte bloedcellen toenemen, wordt ook je afweersysteem beter. De versnelde afvoer van de opgehoopte zuren is daarbij goed voor je spieren (en dus je spierpijn). Niet alleen de afvoer versnelt. Bouwstoffen en de benodigde voedingsstoffen worden namelijk juist sneller aangeleverd. Hierdoor kan je lichaam sneller herstellen.

Niet alleen de feiten zijn van belang bij de aankoop van een infrarood deken. Je wilt weten hoe het in de praktijk werkt. Daarom kijken wij naast de specificaties die de fabrikant of aanbieder opgeeft ook naar ervaringen van gebruikers. Door de reviews door te nemen schetsen we een beeld van de voor- en nadelen van infrarood dekens.

Reviews van infrarood dekens

“Heel tevreden met de infrarood sauna deken. Is binnen een paar dagen geleverd. Kwaliteit is goed. Na 20 min op 70 graden begin ik al stroompjes te zweten, dus wel handig om iets van katoen om je heen te hebben. Zelf gebruik ik een eenpersoons dekbedovertrek van 100% katoen, maar een katoenen pyjama kan ook. Ik gebruik de deken dagelijks een uurtje, na het sporten om spierpijn te voorkomen of te verminderen.”

Review over Calmenta Infrarood Deken

De 5 beste infrarood dekens

Wij zochten voor 5 categorieën de beste infrarood dekens uit. Hieronder een overzicht. 

Beste Algemene Keuze

Soft & Silky Infrarood Deken

4.6

De infrarooddeken van Soft & Silky is een hoogwaardige en effectieve keuze ter ontspanning.

De materialen waarvan de deken gemaakt is, zijn hoogwaardig en zweetbestendig. Het model is wasbaar en je ontvangt een hoofdkussen bij je bestelling. Je stelt de temperatuur naar wens in van 35 tot 75 graden. De timer is instelbaar op 15 tot 60 minuten, waarna de deken automatisch uitschakelt.

We vonden de lengte een groot pluspunt. Deze deken heeft een gemiddelde lengte, maar Soft & Silky heeft ook een extra lang model voor lange mensen. De stevige rits zorgt ervoor dat warmte beter behouden wordt en je dus beter ontspant.

Een aanrader als je een hoogwaardige infrarooddeken zoekt voor een eerlijke prijs.

Voordelen:
 • Hoogwaardige materialen, zweetbestendig
 • Ruime temperatuur- en timerinstellingen
 • Inclusief drie oliën en een hoofdkussen
 • Extra lang model verkrijgbaar
Nadelen:
 • Afstandsbediening voelt iets minder hoogwaardig aan
 • Minder prettige geur
Check Prijs op Bol.com
Beste Luxueuze Keuze

Flamengo Infrarood Deken Voor Pijnverlichting

De draagbare infrarood deken van Flamengo heeft meerdere lagen, wat de kwaliteit van de deken ten goede komt. Een mooie, luxe deken die makkelijk te bedienen is met de bijbehorende afstandsbediening. De deken is bij uitstek geschikt voor mensen met klachten als reuma, fibromyalgie en gewrichtspijnen. Deze reuma deken is getest door specialisten en huisartsen. De werking is wetenschappelijk bewezen en veilig voor de huid.

Voordelen:
 • Hoge kwaliteit
 • Speciaal voor reumaklachten
 • Eenvoudig in gebruik
 • Veel verschillende warmtestanden
Nadelen:
 • Geen batterij meegeleverd
Check Prijs op Bol.com
Beste Rugwarmer

Infrarood Warmte Deken

De infrarood warmtedeken van Quality Heating is een soort matje. Je legt dit matje op de plek waar je pijn wilt verlichten. Heb je last van een stijve nek of een lage rugpijn? Met gebruik van dit dekentje verlicht je deze klachten. De temperatuur stel je zelf in. Op dezelfde manier stel je de tijd in. Dit soort dekens worden ook wel rugwarmers genoemd.

Voordelen:
 • Precies daar te gebruiken waar nodig
 • Simpel in te stellen
 • Schakelt automatisch uit
 • Oververhittingsbeveiliging
 • Snelle opwarmtijd
Nadelen:
 • Klein formaat
Check Prijs op Bol.com
Beste Relax Deken

Calmenta Infrarood Sauna Deken

Dit is een infrarood sauna deken waar je jezelf in wikkelt. Ideaal om je huid te verbeteren, pijn te verlichten, beter te slapen of te ontgiften. Via de afstandsbediening stel je de tijd en warmte in. De deken heeft verschillende warmtestanden, die variëren tussen 35 en 75 graden Celsius. Daarnaast zijn er twee warmtezones, die je afzonderlijk van elkaar instelt. De opwarmtijd is kort, waardoor je snel van de warmte profiteert. Deze deken is ook geschikt voor lange mensen.

Voordelen:
 • Gebruiksvriendelijk
 • Snelle opwarmtijd
 • Geschikt voor lange mensen
 • Oververhittingsbeveiliging
Nadelen:
 • Geen batterij meegeleverd
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Anpan Infrarood Sauna Deken

De Anpad infrarood sauna deken is een deken met 2 warmtezones. Je kunt beide zones apart instellen tussen 35 en 75 graden Celsius. Dit is een lange deken en de buitenkant is gemaakt van hoogwaardig PU-materiaal. De binnenkant is gemaakt van waterdicht PVC. Je bedient de deken met een afstandsbediening.

Voordelen:
 • Geschikt voor lange mensen
 • Oververhittingsbeveiliging
 • Makkelijk in te stellen
 • Goede kwaliteit
Nadelen:
 • Engelstalige handleiding
Check Prijs op Bol.com

Waar let je op bij de aankoop van een infrarood deken?

 • Instellingen van de deken: heeft de infrarood deken een timer of automatische uitschakeling? Een timer voorkomt langdurig gebruik van de deken. Daarnaast worden sommige infrarood dekens met een afstandsbediening geleverd. Hierbij zijn ook weer verschillen in instellingen. Kijk goed naar jouw wensen.
 • Verschillende soorten dekens: infrarood dekens worden verkocht als ‘matje’ of als slaapzak. Sommige dekens bedekken je hele lichaam, andere zijn geschikt om een gedeelte van je lichaam te bedekken. Ook is het mogelijk een rugwarmer te kopen. Deze infrarood dekens zijn speciaal ontwikkelt voor het verwarmen van je rug. Bedenk voor de aankoop van de deken hoe je deze wilt gebruiken.
 • Veiligheid van de deken: sommige infrarood dekens beschikken over een oververhittingsbeveiliging. Dit geeft een veilig gevoel tijdens het gebruik van de deken. Met deze beveiliging weet je zeker dat de deken niet te warm wordt.

Alle ervaringen op een rij

“Artikel bevalt erg goed. Mede dankzij de vooraf toegestuurde gebruiksaanwijzing per email van de verkoper was de installatie/bediening een fluitje van een cent. Ik ben bescheiden begonnen (half uur 47C) en ben dit heel rustig aan het uitbouwen. Het geeft zondermeer verlichting bij pijnlijke kwaaltjes en ik kijk met belangstelling uit naar het vervolg. In ieder geval een aanrader!
Review van Chales, (60-69) jaar bij de Calmenta infrarood deken

“Wordt idd snel warm. goed half uur op 80 graden en je transpireert enorm! Openklappen en tijdens een lauwe douche lucht hij… Nadrogen met doek en opbergen.. hele ritueel max ‘n uur! P.S. batterij niet meegeleverd omdat hij uit China komt en batterijen in apparaten sinds 15 jaar niet meer mogen in een vliegtuig! Pluspunten zijn na een keer gebruiken.”
Review van Madelief, (60-69) jaar bij Calmenta infrarood sauna deken

 ‘’Heerlijk zitkussen, met verschillende compartimenten die je aan kan passen of je tv wil kijken, of lezen. Ik ben in ieder geval blij m“De deken is erg fijn in gebruik. Heb hem gekocht om mijn verhoogd spierspanning te verlagen en voor mijn artrose. De deken is gemakkelijk in gebruik. Hij wordt lekker warm. Weldadig gevoel!”
Review van Petersen, (40-49) jaar bij de Calmenta infrarood sauna deken

Je huid wordt zachter. Je voelt je ontspannen, en slanker. En de zak is ook makkelijk schoon te maken. Hij neemt weinig ruimte in beslag.”
Review van D. Schrover, (60-69) jaar bij de Calmenta infrarood sauna deken

Beste artikelen voor de koude slaper en de winter

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen een warmtedeken en een infrarood deken?

Een infrarood deken is hetzelfde als een warmtedeken. Alleen is niet iedere warmtedeken ook een infrarood deken. Er zijn warmtedekens die enkel en alleen elektrisch verwarmd worden, en geen gebruik maken van infrarood. Daarom verspreiden ze niet de warmte die echt het lichaam binnendringt. Let dus op of de warmtedeken inderdaad met infrarood licht werkt. Dit wordt duidelijk bij het product vermeld.

Is infrarood ongevaarlijk?

Nee, infrarood licht is niet gevaarlijk.. De stralen lijken op die van de zon, maar een infrarood deken heeft geen schadelijke UV-straling.

Wanneer schakel je een arts in voor een infrarood deken?

Overleg altijd eerst met een arts, voordat je een infrarood deken gebruikt voor lichamelijke klachten. Vraag ook eerst om advies indien je:

– sterke geneesmiddelen gebruikt,
– spierpijn hebt veroorzaakt door spierontstekingen,
– zwanger bent, 
– wanneer je koorts hebt.

Is infrarood licht goed bij reuma?

Infrarood geeft bewezen verlichting bij reuma. Als de reuma zich in een bepaalde, acute fase bevindt is het niet verstandig een infrarood deken te gebruiken. Gebruik infrarood licht dan ook alleen na overleg met je behandelend arts!

Zijn er nog meer manieren om infrarood licht te gebruiken?

Er zijn wellness centra met een infrarood sauna. Ook is infrarood licht te gebruiken als ‘rode lamp’. Deze lamp werkt verlichtend voor klachten als spierpijn. Ook is het mogelijk thuis, door middel van panelen, een infrarood douche te maken.

Bronnen

1 Infrared light excites cells by changing their electrical capacitance

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste Algemene Keuze Check Prijs bij Bol
Beste Luxueuze Keuze Check Prijs bij Bol
Beste Rugwarmer Check Prijs bij Bol
Beste Relax Deken Check Prijs bij Bol
Beste Goedkope Keuze Check Prijs bij Bol
Slaapwetenschap