De 7 Beste Kinderkussens van 2023

Een goed kinderkussen is, naast overige accessoires zoals een kinderdekbed of kindermatras, een onmisbare toevoeging aan de kinderkamer. Ze zijn er vele verschillende soorten en maten. Slaapwijsheid.nl helpt je graag op weg om een goede keuze te maken.

De beste kinderkussens bieden ondersteuning die een groeiende nek en hoofd nodig heeft. Ook moeten ze tegen een stootje kunnen, want kinderen hebben vaak de neiging om ruig met de kussens om te gaan (is er een kind dat nog nooit een kussengevecht heeft gedaan?!). Verder moeten kussens voor kinderen anti-allergisch zijn en natuurlijk een aangename prijs hebben;) 
Let op! Koop geen kinderkussen voordat een baby 18 maanden oud is. Vóór 18 maanden bestaat het risico dat een kussen de luchtwegen van jouw baby blokkeert en resulteert in verstikking.

Beste Kinderkussen Overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxueuze keuze Check Prijs
Meest vrolijke kinderkussen Check Prijs
Beste lage kussen Check Prijs
Beste ergonomische kinderkussen Check Prijs
Beste prijs-kwaliteit verhouding Check Prijs
Meest goedkope keuze Check Prijs

Beste Kinderkussen Overzicht

Beste Algemene Keuze
Cloudkiddo® KinderKussen 

Dit hoofdkussen van Cloudpillo "Cloudkiddo" is speciaal gemaakt voor kinderen die in de groei zijn. De Cloudkiddo zorgt ervoor dat je kids altijd in een natuurlijke houding liggen. Door de verstelbare zachte traagschuim snippers, pas je het kussen gemakkelijk zo aan, dat de kids in een natuurlijke houding blijven liggen. 

Cloudkiddo groeit mee, is super duurzaam, hou je makkelijk fris en geeft maximaal comfort. Wij zijn fan!

Check Prijs op Bol.com
Meest Luxueuze Keuze
iSleep Kinderkussen Tweeling

Het beste hoofdkussens voor jouw kind is ‘basic’ en daarom kiezen wij er liever voor om onze luxueuze keuze een kussenset te laten zijn. De iSleep kinderkussens hebben een afmeting van 60 bij 70 cm en zijn gevuld met 240 gram synthetische holle vezel. Hoewel het kussen zacht is, voelt hij comfortabel aan en is hij lekker dik. Bovendien is het kussen anti-allergisch en wasbaar op zo’n 60 graden.

Check Prijs op Bol.com
Meest Vrolijke Kinderkussen
iSleep Kinder Kussen Slapie

Het kinderkussen Slapie van iSleep is 60 bij 70 cm en heeft een enorm vrolijk uiterlijk. Vooral voor kinderen die voor het eerst op een kussen gaan slapen, is dit een geweldige keuze. Verder is het kussen gevuld met zachte synthetische vezelbolletjes met een ventilerende en ademende tijk. Met de rits is het heel gemakkelijk om vulling te verwijderen of juist toe te voegen.

Check Prijs op Bol.com
Beste Lage Kussen
Polydaun Kinderkussen

Het kinderkussen van Polydaun is voor een kind dat op de rug slaapt. Vooral als eerste kussen zou dit product een goede keuze zijn, aangezien het hoofdje van jouw kind maar een klein stukje hoger ligt en de nek hierdoor niet te veel wordt belast. De afmetingen van het kussen zijn 60 bij 70 cm en de Isocraft vezelvulling houdt het kussen zacht en veerkrachtig. De 100% katoenen tijk ventileert en ademt erg goed.

Check Prijs op Bol.com
Beste Ergonomische Kinderkussen
Ergolution Kinderkussen

De orthopedische kussens van Ergolution zijn al jaren één van de best verkochte kussen door een combinatie van zacht comfort, goede pasvorm en optimale ondersteuning. Dit kinderkussen is speciaal ontworpen door therapeuten om te genieten van een optimale nachtrust. Het kussen zorgt voor een gelijkmatige en perfecte ondersteuning aan de nek en schouders, waardoor een ontspannen slaaphouding ontstaat en een afname van eventuele pijnklachten.

Check Prijs op Bol.com
Beste Prijs-Kwaliteit Verhouding
Snoozing Kinderkussen

Het kinderkussen van Snoozing is 40 bij 60 en speciaal ontwikkeld voor jonge kinderen. Het kussen is erg zacht en veerkrachtig door de anti-allergische polyester vezelbolletjes. De tijk is gemaakt van stevig katoen en zorgt voor een goede balans en nachtrust. Bovendien is het kussen uit te wassen op een temperatuur van zo’n 60 graden.

Check Prijs op Bol.com
Meest Goedkope Keuze
STEFF Kinderkussen

Het STEFF Kinderkussen is geheel vrij van allergenen (met het kwaliteitslabel Oeko-Tex 100) en biedt goede warmte verdeling. De tijk is gemaakt van 100% katoen en het kussen is gevuld met 100% polyester vezels. Het is zacht kussen, maar geschikt voor ieder type slaper. 

Check Prijs op Bol.com

[wpdatatable id=64]

Waarom je ons kan vertrouwen

Natuurlijk wil je een kussen kopen voor je kind dat veilig is en zorgt voor goede ondersteuning. Op Bol.com zijn er veel verschillende kussens te vinden met daarover honderden verschillende meningen. Welke is nu de beste en hoe weet ik dat? Wij hebben ons vooraf goed verdiept in de kwaliteit van verschillende kinderkussens en de verschillende eigenschappen die daarbij belangrijk zijn. Zo hebben wij een goed beeld weten te vormen over wat nou een goed kinderkussen is. 

Wij hebben bijvoorbeeld rekening gehouden met de vulling van een kussen. De vulling moet anti-allergisch zijn en goede ondersteuning bieden. Daarnaast moet een kinderkussen niet al te zacht en goed schoon te houden zijn. In het onderzoeksproces hebben wij onszelf vragen gesteld, zoals: “Wat bepaalt de kwaliteit van een kinderkussen?”, “Welke invloed heeft de prijs op de kwaliteit van een kinderkussen?” en “Hoe hoog mag een kinderkussen maximaal zijn?”
Verder hebben wij gebruik gemaakt van verschillende wetenschappelijke onderzoeken en aanbevelingen van de Consumentenbond. Zo hebben wij alle expertise gebruikt en ingezet om jou van het beste advies te voorzien.

Waar hebben wij op gelet bij het bepalen van onze lijst?

  • Afmetingen: zorg ervoor dat het kinderkussen niet te groot is. Er zijn wel kinderkussens die ongeveer dezelfde afmetingen hebben als een kussen voor volwassenen. Echter zien wij daarvan niet echt de toegevoegde waarde in. 
  • Vulmateriaal: zoek naar een optie met een laag allergeen gehalte die stevig genoeg is om de juiste ondersteuning te bieden en niet te plat is. (bijv. polyester of traagschuim) Welke vulling je ook kiest, zorg ervoor dat het kussen zijn vorm behoudt en niet te zacht is.
  • Anti-allergisch: net als volwassenen kunnen kinderen allergisch zijn voor bepaalde materialen zoals dons. Het is het beste om voorzichtig te zijn en een kinderkussen te kiezen met een andere vulling, zoals katoen of polyester.
  • Stevigheid: zelfs als je kind van een zacht kussen houdt, mogen kussens voor kinderen niet overdreven zacht zijn. Kies in plaats daarvan iets dat zacht maar toch stevig genoeg is om de juiste ondersteuning te bieden. 
  • Wasbaarheid: zoek naar kinderkussens die machinewasbaar zijn en geen speciale reiniging vereisen. Zoek in het geval van een traagschuimkussen naar hoesjes met ritssluiting die gemakkelijk schoon te maken zijn.

De beste kinderkussens: de wetenschappelijke voordelen

Allereerst vinden wij het belangrijk om er nogmaals op te attenderen dat het gebruik van een kinderkussen onder de 18 maanden ten strengste afgeraden wordt door deskundigen1. De reden hiervoor is verstikkingsgevaar. Na 18 maanden is er in principe geen strikte regel binnen de medische wetenschap die stelt dat een kind een kussen moet gebruiken. Dit is geheel afhankelijk van de wensen van jou en jouw peuter.

Maar wat zijn vervolgens belangrijke voordelen een kinderkussen volgens de wetenschap. In wetenschappelijke artikelen vinden wij vooral aanwijzingen dat de hoogte van een kinderkussen een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van een kind. Zo wordt in een artikel2 in het European Journal of Integrative Medicine een studie aangehaald die alle beschikbare literatuur inziet om inzicht te verkrijgen over welke invloed verschillende kussenparamaters (materiaal, hoogte, vorm, thermische eigenschappen) hebben op de slaapkwaliteit. Één van de belangrijkste bevindingen in dit onderzoek is het belang van de hoogte van een kussenontwerp: hogere zijkanten voor zijslapers en een lager kussen voor rugslapers. 

Dit onderzoek3 zoomt verder in op de toekomst en de ontwikkeling van slimme kussens met automatische hoogteverstelling. Ook hier zagen (andere) onderzoekers het belang van de hoogte van een kussen op de slaapkwaliteit van zowel kinderen als volwassenen. Hierbij werd vooral gekeken naar de invloed van de kussenhoogte op de spieractiviteit, contactdruk en cervicale wervelkolom.

Kinderkussens van andere merken

Er zijn een aantal kinderkussen die vaak door mensen gekocht worden waarvan wij dat niet zouden adviseren:

Jysk Kinder Hoofdkussen

De beoordelingen over kinderkussens van Jysk zijn heel erg wisselend. Daarom zijn wij onszelf meer in de kussens van dit merk gaan verdiepen. Wat wij zien is dat de kussens van Jysk op een hele slechte manier gevuld zijn. Hierdoor ontstaat onvoldoende ondersteuning voor jouw kind: iets wat wel heel belangrijk is!

Kinderkussen Ikea

De kussens van Ikea hebben een hele lage prijs, alleen gaat deze lage prijs ten koste van de kwaliteit. Dat product developers van échte kussenfabrikanten meer expertise hebben, is duidelijk zichtbaar!

Veelgestelde vragen

Mag mijn kind ook gebruik maken van een kussen voor volwassenen?

Dat zouden wij niet adviseren. Een kussen voor volwassenen is meestal te groot, mist de juiste stevigheid/ondersteuning en bevat vaak sneller onveilige materialen voor kinderen. 

Wat maakt een kinderkussen extra veilig?

Kinderkussens zijn meestal wat lager en gemaakt van ademende materialen. Hierdoor wordt verstikkingsgevaar voorkomen wanneer jouw kind met zijn/haar hoofd naar beneden slaapt.

Hoe voorkom ik nekklachten bij mijn kind?

Een kussen met te veel of te weinig vulling zorgt voor beschadigingen aan de nek van jouw kind. Houdt hier rekening bij met het maken van een keuze.

Waarom wordt weinig gebruik gemaakt van dons bij kinderkussens?

Dons is vaak te warm voor kinderen. Kinderen produceren relatief veel warmte tijdens het slapen. Daarom is een kinderkussen vaak gemaakt van meer ventilerende materialen.

Hoe was ik mijn kinderkussen uit?

De meeste kinderkussens (of de tijk van kinderkussens) zijn makkelijk te wassen. Raadpleeg hiervoor altijd het wasetiket. Probeer de kussens op zo’n hoog mogelijke temperatuur te wassen en stop ze na het wassen in een droger. 

Hoe zorg ik voor verder onderhoud van een kinderkussen?

Een ander advies dat wij zouden willen geven is om een kussen dagelijks even op te schudden. Zo behoudt een kussen zijn volume en blijft het lekker fris.

Welke maten zijn gangbaar voor een kinderkussen?

Een hoofdkussen is standaard 60 bij 70 cm. Voor kinderen wordt meestal een kleinere maat gekozen, zoals: 40×60 of 60×60 cm. 

Bronnen

1 Tips for Keeping Infants Safe During Sleep From the American Academy of Pediatrics

2 Effect of Different Pillow Designs on Promoting Sleep Comfort, Quality, & Spinal Alignment: A Systematic Review

3 Ergonomic Consideration in Pillow Height Determinants and Evaluation

Slaapwetenschap