Tandenknarsen is een veel voorkomend probleem dat leidt tot schade aan het gebit. Vooral tijdens het slapen. Een knarsbitje is een van de oplossingen om tandenknarsen te stoppen en schade aan het gebit te voorkomen. Grofweg onderscheiden we twee soorten knarsbitjes: op-maat-gemaakte knarsbitjes en bitjes die je zelf op maat moet maken.
Op-maat-gemaakte anti-knarsbitjes zijn duur, waardoor veel mensen kiezen voor het alternatief. Het nadeel van bitjes die je zelf op maat moet maken is dat dit niet altijd even goed lukt. Hierdoor zitten ze niet comfortabel of passen ze niet. Wanneer het je wel lukt om hem goed te vormen, dan is het een goed werkend product.
De beste knarsbitjes per categorie:
Wij hebben uitgebreid onderzocht wat de beste bitjes tegen knarsen zijn die je zelf op maat moet maken. Hierbij hebben we vooral op twee punten gelet: hoe makkelijk en goed ze vormen naar je gebit en hoe stevig/slijtvast ze zijn.
Beste anti-knarsbitjes overzicht
Afbeelding | Award | Actuele Prijs |
---|---|---|
Beste algemene keuze | Check Prijs bij Bol | |
Stevigste keuze | Check Prijs bij Bol | |
Beste pasvorm | Check Prijs bij Bol | |
Dunste knarsbitje | Check Prijs bij Bol | |
Beste goedkope keuze | Check Prijs bij Bol |
De 5 beste bitjes tegen tandenknarsen onderzocht
Napson PRO Anti Snurkbeugel
Dit is een nieuw slaapbitje van SleepiezZ. Geschikt voor mensen die snurken en tandenknarsen. Het bitje is van goede kwaliteit en wordt geleverd met een leuk opbergbakje. Wanneer je het bitje voor het eerst gebruikt moet je hem eerst naar je tanden vormen, omdat hij anders niet past (dit is bij de meeste knarsbitjes). Gelukkig gaat dat heel makkelijk bij dit product en je ontvangt een duidelijke handleiding. Hierna heeft dit knarsbitje een bovengemiddeld goede pasvorm en hij is kwalitatief sterker dan de meeste andere slaapbitjes. Ook blijft hij goed zitten.
- Gebruiksvriendelijk
- Vormt makkelijk naar je gebit
- Twee knarsbitjes inbegrepen
- Stevig en slijtvast
- Snurkbeugel en knarsbitje in één
- Transparant (dus valt minder op)
- Is wat groot in de mond
- Niet helemaal slijtvast (herhalingsaankoop na verloop van tijd)
SOVA Bitje Tegen Knarsen
Dit bitje voor tandenknarsen van Sova is extra stevig en dus erg geschikt voor mensen die hevig tandenknarsen. Het bitje is daarnaast een stuk dunner dan het bitjes van SleepiezZ (maar niet transparant). Dit is fijn, omdat het bitje daardoor minder ruimte inneemt in je mond. Alhoewel het oudere model van Sova wel eens klachten kreeg over de vormbaarheid, heeft Sova in 2022 een nieuwe, verbeterde versie uitgebracht. Deze verbeterde versie is een stuk makkelijker te vormen.
- Stevigste knarsbitje
- 20 keer opnieuw te vormen
- Gaat lang mee (slijtvast)
- Je bijt niet snel door het bitje heen
- Blijft goed zitten
- Met opbergbakje
- Niet transparant (dus valt meer op)
- Je ontvangt maar een knarsbitje
Smath Anti Knarsbitje
Dit bitje tegen knarsen is ideaal als je nog niet zeker bent van het formaat dat fijn in je mond past. Het grote voordeel is dat je namelijk twee verschillende maten ontvangt (klein en groot). Hierdoor is de kans groter dat het bitje past en fijn zit. Het grootste nadeel ten opzichte van bijvoorbeeld het knarsbitjes van SleepiezZ, is dat dit bitje minder sterk is. Hierdoor gaat hij minder lang mee en bijt je er sneller doorheen (gelukkig ontvang je wel extra bitjes).
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Vormt goed naar je gebit
- Vier knarsbitjes inbegrepen (twee maten)
- Comfortabele pasvorm
- Transparant (dus valt minder op)
- Met opbergbakje
- Minder slijtvast
- Vormen is een beetje lastig
AlphaFocus Anti knarsbitje
Dit anti-knarsbitje is vergelijkbaar met het knarsbitje van SOVA, maar is kwalitatief nét iets minder. Uiteraard is dit bitje dan ook een stuk goedkoper. Het bitje is gemaakt van hetzelfde materiaal en is ook dun en is goed stevig. Hierdoor gaat het bitje lang mee en bijt je er niet snel doorheen. Wel vormt hij iets minder goed naar je gebit en is de pasvorm iets minder. Dit is een goede optie om uit te proberen en te kijken of dit soort bitjes geschikt is voor jou.
- Slechts 1,6 millimeter dik, dus goed aan te wennen
- Gaat lang mee (slijtvast)
- Je bijt niet snel door het bitje heen
- Blijft goed zitten
- Voordelig
- Met opbergbakje
- Niet transparant (dus valt meer op)
- Je ontvangt maar één bitje
Dit is het goedkoopste (goede) bitje dat we hebben gevonden. Uit onze testen blijkt dit model echter iets moeilijker te vormen. Het bitje is in het begin even wennen omdat deze wat strakker zit dan de andere bitjes. Dit wordt echter na verloop van tijd minder. Het is echter een stevig en slijtvast bitje tegen knarsen tegen een vriendelijke prijs.
- Laagste prijs
- Stevig en slijtvast
- Dunner dan gemiddeld
- Blijft goed zitten wanneer goed gevormd
- Voelt hard aan
- Even wennen door de strakheid van het bitje
- Niet transparant (dus valt meer op)
- Je ontvangt een enkel bitje
Waar moet je op letten bij het kopen van een knarsbitje?
- Lastig product: Je moet er rekening mee houden dat een knarsbitje een lastig product is. Je moet ze namelijk zelf op maat maken, tenzij je een op-maat-gemaakt bitje koopt bij bijvoorbeeld de tandarts. Om deze reden past een bitje tegen knarsen niet altijd even goed.Ook zijn ze niet geschikt voor ieder gebit.
- Zelf op maat maken: Koop je een niet op-maat-gemaakt bitje voor tandenknarsen, dan moet je hem zelf op maat maken. Dit doe je voor het eerste gebruik. Bij de meeste verkopers ontvang je een duidelijke handleiding hoe je dit doet. Meestal moet je het bitje in koken water plaatsen, zodat het materiaal zacht wordt. Vervolgens moet je het bitje in je mond doen en vorm aanbrengen.
- Pasvorm: Pasvorm is een belangrijke koopfactor. Wanneer de pasvorm niet goed is dan zit het slaapbitje niet comfortabel en gebruik je hem uiteraard liever niet. Het is daarom belangrijk dat het bitje dat je koopt goed en makkelijk naar je gebit te vormen is. Onze beste algemene keuze (SleepiezZ® PRO Anti Snurkbeugel) is hier een goed voorbeeld van.
- lijtvast (stevig): De op een na belangrijkste factor is de stevigheid van het product. Sommige bitjes zijn te slap waardoor ze snel stuk gaan. Meestal worden ze kapot gebeten.
- Een bitje moet comfortabel zijn en goed blijven zitten: Dit is vooral afhankelijk van goed het bitje te vormen is. Wanneer het gebit niet goed naar je tanden is gevormd, is het niet comfortabel of blijft het niet goed zitten. Soms doet het zelfs pijn aan je tanden of tandvlees.
- Met of zonder opbergbakje: Let ook altijd op of je een opbergbakje krijgt. Dit heb je nodig omdat er veel bacteriën in het bitje blijven hangen. Door te weken en spoelen maak je het schoon. De meeste slaapbitjes worden geleverd met bakje.
De wetenschap over knarsen
Tandenknarsen is het probleem waarbij kaken of kiezen regelmatig over elkaar schuiven. Dit gebeurt onbewust tijdens het slapen, maar ook overdag. Door het constante over elkaar schuiven van het gebit, ontstaat er in het ergste geval schade1 aan je tanden, tandvlees, kiezen en kaak.
Tandenknarsen2, ook wel bruxisme genoemd, is een reactie op stress, angst of boosheid. Sommige mensen hebben hier regelmatig last van. De oorzaak is verschillen en soms genetisch. Overmatig gebruik van alcohol en roken zijn ook oorzaken.
Gelukkig valt er veel te doen tegen knarsen om je gebit te beschermen. Een knarsbitje is een van de oplossingen. Wil je alles weten over knarsen? Lees dan ons artikel of bruxisme en tandenknarsen3.
De voordelen van een bitje voor tandenknarsen
- Schade aan tanden en kiezen voorkomen: De belangrijkste reden voor het kopen van een tandenknarsen bitje om schade aan je gebit te voorkomen. Een bitje beschermt je tanden tegen schade en slijtage door knarsen.
- Dempt geluid: Knarsen tijdens het slapen maakt geluid en is hoorbaar voor je partner. Een knarsbitje beschermt niet alleen je tanden, maar dempt ook knarsgeluid.
- Beter en rustiger slapen: Hoewel de meeste mensen niet doorhebben dat ze knarsen, helpt een bitje om beter te slapen als je er wel last van hebt.
Conclusie
Een knarsbitje is een effectief middel om je gebit te beschermen tegen knarsen. Ze zijn meestal compact en functioneren als een soort nachtbeugel. Anti-knarsbitjes zijn effectief, maar passen helaas niet allemaal even goed. Je moet ze namelijk zelf op maat maken, wat veel problemen oplevert. Wanneer het bitje niet goed naar je tanden vormt en niet goed blijft zitten, is het onbruikbaar. Maar wanneer ze wel goed vormen naar je gebit, dan is het een goed en effectief product.
Onze beste algemene keuze, de SleepiezZ® PRO Anti Snurkbeugel, is een bitje dat je zelf op maat moet maken. Dit bitje vormt wel goed en makkelijk naar je gebit. Daarom is dit onze beste algemene keuze. Je levert wel iets in op stevigheid en slijtvastheid. Wil je een steviger bitje, dan kom je uit bij het SOVA Bitje Tegen Knarsen. Alleen deze heeft weer als nadeel dat het moeilijk is om een comfortabele pasvorm te krijgen.
Knarsbitje op maat bij de tandarts
Wil je gegarandeerd goed passend slaapbitje, dan moet je er een op maat laten maken. Dit is mogelijk bij je tandarts. Een knarsbitje van de tandarts past altijd goed en is van goede kwaliteit. Het nadeel: het is een stuk duurder als dit niet gedekt wordt door je zorgverzekering.
Veelgestelde vragen
Wat is een anti-knarsbitje?
Een knarsbitje is een van de oplossingen om tandenknarsen te stoppen en schade aan het gebit te voorkomen. Het is een kunststof bitje dat je draagt om je gebit te beschermen. Meestal zijn ze transparant van kleur. Grofweg onderscheiden we twee soorten: op-maat-gemaakte knarsbitjes en bitjes die je zelf op maat moet maken.
Helpen knarsbitjes goed bij tandenknarsen?
Het gebruik van een gebitsbeschermer vermindert de effecten van tandenknarsen aanzienlijk en beschermt je tanden tegen beschadiging. Het is belangrijk om het bitje alleen ‘s nachts te gebruiken. Doe hem vlak voor het slapen in.
Waarom zijn er zoveel negatieve reviews voor bitjes tegen knarsen?
De meeste negatieve reviews gaan over de pasvorm. Goedkope bitjes moet je zelf “op maat maken”, wat veel problemen geeft. Wanneer het bitje niet goed op maat wordt gemaakt, wordt het gezien als een miskoop.
Wat kost een op-maat-gemaakt knarsbitje bij de tandarts?
Een op-maat-gemaakt knarsbitje bij de tandarts kost enkele honderden euro’s. Dit verschilt per tandarts. Gemiddeld kost het zo’n €200 tot €350.
Waarom knarsen mensen ‘s nachts?
Tandenknarsen wordt vaak in verband gebracht met stress en angst. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van tandenknarsen. Slaapproblemen zoals snurken en slaapapneu, kunnen ook de oorzaak zijn. Lees meer hierover in onze blog over tandenknarsen.
Wat kun je nog meer doen tegen knarsen?
Er zijn verschillende oorzaken voor tandenknarsen. Wil je tandenknarsen op een andere manier verhelpen, dan moet je de oorzaak van het probleem aanpakken. Vaak voorkomende oorzaken zijn stress en angst. Probeer het jezelf zo comfortabel te maken, bijvoorbeeld door het investeren in het beste bed, het drinken van een goede slaapthee. Lees ook onze tips om beter te slapen!
Bronnen
1 Bruxism: Teeth grinding at night
2 6+ Remedies for teeth grinding (Bruxism)
3 (Slaap)Bruxisme: Tandenknarsen en kaakklemmen tijdens je slaap
Afbeelding | Award | Actuele Prijs |
---|---|---|
Beste algemene keuze | Check Prijs | |
Stevigste keuze | Check Prijs | |
Beste pasvorm | Check Prijs | |
Dunste knarsbitje | Check Prijs | |
Beste goedkope keuze | Check Prijs |