De 9 Beste Buikslaper Kussens van 2023

Het aantal kussens voor buikslapers dat onze slaapexperts de afgelopen jaren heeft getest, is enorm. De negen buikslaper kussens die uiteindelijk als beste uit de test zijn gekomen, staan in dit artikel. Er is bij ieder buikslaper kussen uitvoerig gekeken naar het comfort, de ondersteuning en de temperatuurregulatie.

De winnende buikslaper kussens per categorie zijn:

Om te voorkomen dat je een kussen koopt dat niet bij je slaapgewoonten past, hebben we hieronder belangrijke informatie uiteengezet. Zo lees je bijvoorbeeld waar je allemaal op moet letten als je een buikslaper kussen aanschaft. Dankzij deze informatie weet je precies voor welk buikslaper kussen je moet kiezen.

Beste kussen voor buikslapers overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxueuze keuze Check Prijs
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding Check Prijs
Beste set van 2 stuks Check Prijs
Bewezen sneller in slaap Check Prijs
Beste bamboe kussen Check Prijs
Beste design Check Prijs
Beste verstelbare hoofdkussen Check Prijs
Goedkoopste keuze Check Prijs

Top 9 kussens voor de buikslaper

Beste Algemene Keuze

Calmzy Verstelbaar Hoofdkussen

Het Calmzy verstelbare hoofdkussen beloofd de perfecte ondersteuning voor je nek, ongeacht buik- rug of zijslaper. Dit hoofdkussen is volledig aanpasbaar om jouw manier van slapen te ondersteunen.We kunnen je bijna gegaranderen dat je comfortabel slaapt, omdat dit het enige kussen is dat op een gebruiksvriendelijke manier op je afgestemd kan worden. Geschikt voor buik- rug- en zijslapers.

Check Prijs op Bol.com
Meest Luxueuze Keuze

Mline Athletic kussen

Draai jij veel 's nachts, of heb je simpelweg geen specifieke rug-, buik- of zijslaaphouding? Dan past het Mline Athletic kussen bij jou. Dit traagschuimkussen heeft verschillende hoogtes en een optimale vorm, geschikt voor iedereen. Je schouders, rug en nek worden ontlast zodat je ontspannen en uitgerust wakker wordt.

Check Prijs op Mline.nl
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding

CozySense - Versnipperd Traagschuim Hoofdkussen

5.0

Het Versnipperd Traagschuim Hoofdkussen van CozySense. Dit hoofdkussen zorgt zeker voor een betere nachtrust. Dit kussen past zich gemakkelijk aan naar jouw wensen. Je kunt traagschuimdelen van het kussen eruit halen of er extra bij stoppen.

Voordelen:
  • Helpt met nekpijn, rugpijn en hoofdpijn
  • Ergonomisch design (incl. extra navulling)
  • Een heerlijk verkoelend effect door COOL-gel
  • Dit kussen is duurzaam (OEKO-TEX® gecertificeerd)
  • Meegeleverde kussensloop is afneembaar en wasbaar
  • Zachte buitenhoes
Nadelen:
  • Het kan even zoeken zijn wat voor jou het de juiste hoeveelheid vulling is en lekkerste ligt
Check Prijs op Bol.com
Beste Set van 2 Stuks

LILLA24® Hotelkwaliteit Hoofdkussens Set van 2 Stuks

Dit kussen van LILLA24 is gemaakt van een heerlijke ademende en warmte regulerende stof. Hierdoor heeft het kussen een verkoelende werking in de zomer en houd warmte vast in de winter. Daarbij is de hoogte van dit model gewoon aan te passen wat het een perfect kussen maakt voor iedere slaper.

Check Prijs op Bol.com
Bewezen Sneller in Slaap

Emma Sleep Diamond Kussen

Het Diamond kussen van Emma sleep is perfect voor elk seizoen en elke soort slaper. Je komt door de diamond degree technologie en de grafietlaag bewezen sneller in een heerlijk diepe slaap.

Bij Slaapwijsheid vertrouwen we op de kwaliteit van Emma Sleep, daarom hebben we speciaal voor de lezers van Slaapwijsheid een -5% kortingscode ontvangen. Deze is gewoon te gebruiken in combinatie met de huidige deals (tot -50%!)

-5% Kortingscode: SLAAPWIJSHEID

Check Diamond Kussen op Emma Check Alle Emma Deals!
Beste Bamboe Kussen

Hypnia Ergonomisch Bamboe Kussen

Dit ergonomische bamboe traagschuim kussen van Hypnia is geschikt voor elk lichaamstype een slaaphouding. Daarbij kies je zelf welke hoogte jouw natuurlijke slaaphouding ondersteund, door de 3 verwijderbare schuimlagen. Deze traagschuim lagen zorgen voor een uitstekende drukverdeling, dichtheid en ondersteuning

Daarbij heeft dit traagschuim kussen een ingewerkte verkoelende kant, waarbij de tijk van bamboevezel helpt vocht te absorberen en afvoeren. Hierdoor blijft het kussen comfortabel en hygiënisch.

Hypnia is een nieuwe speler in de markt waar wij bij Slaapwijsheid groot fan van zijn. Hierom hebben wij speciaal voor onze lezers een -6% kortingscode ontvangen voor de hele maand april.

-6% KORTINGSCODE: SLAAP6

Check Prijs op Hypnia.nl
Beste Design

TEMPUR Ombracio Hoofdkussen

Dit unieke kussen voor buikslapers van TEMPUR is volledig ergonomisch ontworpen voor maximaal comfort. Het ontwerp is gepatenteerd en dit unieke kussen zul je dus nergens anders tegenkomen. Het kussen is ontworpen zodat je tijdens het buikslapen het kussen kunt knuffelen en zo fijn in slaap kunt vallen.

Check Prijs op Bol.com
Beste Verstelbare Hoofdkussen

Cloudpillo Verstelbaar Traagschuim Hoofdkussen

Het hoofdkussen van Cloudpillo is perfect voor iedere slaper in elk seizoen! Dit kussen zorgt ervoor dat je lichaam in een rechte lijn loopt wanneer je slaapt: dit is goed voor de bloedsomloop. Door de mogelijkheid om Cloudpillo af te stellen, kan iedereen van deze natuurlijke houding genieten.

Check Prijs op Bol.com
Goedkoopste Keuze

Swiss Dreams hoofdkussen

Ken je het Swiss-Box hoofdkussen al? Als je dit kussen aanschaft, krijg je niet één, maar twee kussens. Het is een medium stevig kussen is verkrijgbaar in meerdere kleuren. Dit kussen is van polyester gemaakt en is afgestemd op de vorm van het lichaam. De tijk is gemaakt van 100% katoen en voorzien van een bies, die extra aangenaam aanvoelt.

Check Prijs op Bol.com

[wpdatatable id=13]

Waar op te letten bij het kopen van een buikslaper kussen

De ergonomie van een buikslaper: een buikslaper neemt, zoals je inmiddels weet, ’s nachts een andere houding aan dan iemand die op zijn of haar rug of zij ligt. Een buikslaper ligt misschien wel in de meest “onnatuurlijke” houding met gedraaide nekwervels. Volgens sommige geleerden is ’s nachts op je buik slapen per definitie slecht voor je (zeker voor baby’s) (zeker voor baby’s) (zeker voor baby’s) (zeker voor baby’s) (zeker voor baby’s) (zeker voor baby’s). Een buikslaap kussen kan heel dun zijn. Als het kussen dik is, geeft dit meer comfort aan hoofd en nek, maar het kan ook leiden tot pijn in de onderrug.
Garantie en proefslapen: je moet een boek niet beoordelen op de kaft. Hetzelfde geldt voor een kussen: beoordeel het niet om hoe het eruitziet. Als je echt wil weten of het kussen prettig aanvoelt en je slaap verbetert, zul je erop moeten slapen. Wil je dit vrijblijvend doen? Kies dan voor een kussen waarop je mag proefslapen. Proefslapen houdt in dat je het kussen gebruikt voor je het hebt betaald.
Ondersteuning overige slaapposities: de meeste buikslapers liggen ’s nachts niet uitsluitend op hun buik, maar ook op hun zij en soms zelfs op hun rug. Kortom: ze wisselen hun slaaphouding af. De beste kussens bieden niet alleen ondersteuning als je op je buik ligt, maar zijn ook comfortabel en klachtvrij op zij en rug.
De prijs-kwaliteitverhouding: Comfortabel slapen is enorm belangrijk voor je dagelijks functioneren. Veel mensen investeren daarom graag wat extra’s zo fijn mogelijk te slapen. Toch zul je moeten letten op de kwaliteit tegenover de prijs. Sommige artikelen zijn een stuk duurder dan nodig, terwijl andere producten juist elke euro waard is.

Hoe hebben wij de kussens voor buikslapers getest?

Kwaliteit: kwaliteit, en dus ook duurzaamheid, is belangrijk. In onze test zijn uitsluitend beschermers gebruikt die lang mee gaan en in het algemeen van hoge kwaliteit zijn.
Anti allergisch: anti allergisch, anti bed bug en stofvrij: geen gekke wens voor een hoofdkussen. In onze tests houden we rekening of een kussen anti allergisch is of niet.
Ondersteuning: een kussen moet pijnklachten verlichten, niet verergeren. Daarvoor is een juiste ondersteuning nodig. Hoe meer het kussen ondersteund, hoe beter de klachten verholpen worden.
Vorm: welke vorm van het kussen het beste voor jou werkt, hangt af van persoonlijke voorkeur. Uiteraard is dit wel een belangrijke factor voor het kiezen van het beste kussen voor buikslapers.

Voordelen kussen buikslaper

Om maar gelijk met de voordelen te beginnen en de deur in huis te vallen… Een kussen voor de buikslaper werkt in principe alleen voordelig voor mensen die op hun buik slapen. Iemand die ’s nachts uitsluitend op zijn of haar rug of zij ligt en niet op de buik belandt, heeft er niets aan.

  • Een kussen voor buikslapers is een kussen dat bij voorkeur zacht en laag is: omdat de buikslaper ’s nachts met een gekantelde nek licht, is dit model nodig om een scheef groeiende nek en rugwervels tegen te gaan. Kortom: je houding wordt met dit kussen gestabiliseerd
  • Een buikslaap kussen zorgt voor verhoogd slaapcomfort en een betere algemene nachtrust.

Wetenschap over buikslaap kussen

Er is veel onderzoek gedaan naar het belang van slaapkwaliteit (door slaaphouding) op de gezondheid van mensen. Het blijkt dat mensen in hun slaap veel rollen en van houding veranderen. De meeste mensen liggen niet de hele nacht uitsluitend op hun buik, hun rug of zij: ze wisselen af. Een onderzoek uit 20161 toonde aan dat het ontwerp van het kussen cruciaal is in het bepalen van de gezonde slaaphouding. Welk kussen het best is voor hoog slaapcomfort is afhankelijk van persoon tot persoon.

Eerder, in 20142, was al een onderzoek verricht onder de publicatienaam waaruit blijkt dat de vorm van het kussen en het materiaal waarvan het is gemaakt een cruciale rol speelt in het vinden van de ideale slaaphouding voor de nek en wervelkolom. Ook hebben vorm en materiaal een grote impact op het comfort van het kussen. Slaapkwaliteit hangt nauw samen met houding.

Natuurlijk hoef je niet alleen uit te gaan van wat wij – als reviewers – beweren. Ook hoef je niet uitsluitend te vertrouwen op de woorden van de wetenschap. Wat misschien wel het allerbelangrijkste is, is wat échte klanten en gebruikers van het product ervan vinden. Het zijn met name de reviews, waarvan we er tijdens ons eigen onderzoek tientallen – zo niet honderden – zien, op basis waarvan we ons oordeel over een kussen vellen. Lees dit maar eens:

Veelgestelde vragen

Wat is een buikslaper kussen?

Het buikslaap kussen is een kussen speciaal voor de buikslaper. In de praktijk is dit een dunner kussen dan rug-slapers of zij-slapers zullen gebruiken. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je ’s nachts alle drie de houdingen afwisselt voor je (eindelijk) in slaap valt. In zo’n geval heb je een multi-inzetbaar kussen nodig.

Wat zijn de voor- en nadelen van buikslapen?

Helaas wordt buikslapen met name als iets slechts gezien. Er zijn namelijk meer nadelen dan voordelen aan slapen op je buik verbonden. Slapen op de buik kan namelijk lijden tot pijn in rug (met name de onderrug). Dat komt omdat je in een tamelijk onnatuurlijke positie ligt, die zorgt voor veel belasting op dit deel van je lichaam. Ook kun je last krijgen van wervelkolom en zenuwen. Tot slot is het zelfs mogelijk dat je eerder rimpels ontwikkelen als je buikslaapt.

Wat zegt buikslapen over je?

Het klinkt misschien wat geforceerd, maar volgens Robert Phipps, een Brits expert op het gebied van lichaamstaal, zouden mensen die op hun buik slapen een aantal gedeelde kernmeren hebben: onder meer het gevoel dat ze weinig controle over hun leven hebben, dat ze gemiddeld met meer stress wakker worden dan anderen en dat deze mensen wat “defensief” zijn. Slaap je op je buik, dan scherm je instinctief je vitale organen af van de wereld.

Hoe kun je “duurzamer” buikslapen?

Gelukkig hoef je als buikslaper niet per definitie pijn in je rug en wervelkolom te krijgen. Het helpt als je tijdens het buikslapen ook een kussen onder je bekken schuift om je heupen te ondersteunen (ongeveer tussen de maag en de mid-dij). Het helpt ook als je je voorhoofd naar het kussen toekeert, in plaats van dat je je hoofd opzij legt (in een onnatuurlijke positie forceert).

Is slapen op je linkerzijde beter?

Als je buikslaapt op je linkerzijden stimuleer je de bloedsomloop naar je vitale organen, waaronder je hart en nieren. Regelmatig van kant wisselen, beperkt de druk die op de schouder ligt.

Hoe kies je een matras bij een buikslaap kussen?

De beste matrassen voor buikslapen zijn stevig. Op die manier zinkt je lichaam niet te diep weg in het bed. Een goed matras van memory foam zorgt voor goede contourvorming rond het lichaam, zodat er niet te veel drukpunten ontstaan. Op die manier wordt de kans op pijn verkleind.

Bronnen

1 Ergonomic approach for pillow concept design.

2 Improving the quality of sleep with an optimal pillow: a randomized, comparative study

Slaapwetenschap