Zoeken

Somnox 2 Review – Is Het Die €549 Waard?

Slapen is erg persoonlijk; wat voor de één werkt, hoeft niet bij een ander te werken. Het verbeteren van slaap is daarnaast een geleidelijk proces. In deze review van de Somnox 2 vertel ik jullie over mijn ervaringen met dit product.

Hier alvast onze conclusie:

De Somnox is geen wondermiddel. Wél kan ik zeggen dat het in slaap vallen mét de Somnox mij stukken beter afgaat dan zónder. Het is een vrij kostbare investering voor een goede nachtrust, maar een goede nachtrust is wat mij betreft onbetaalbaar. Je nachtrust heeft een enorme invloed op je levenskwaliteit, zowel op korte als lange termijn.

Ik slaap nu twee maanden met de Somnox en ik ben er erg aan gewend en gehecht geraakt. Ik heb gemerkt dat het een enorme positieve bijdrage heeft geleverd aan mijn slaapkwaliteit ten aanzien van het in slaap vallen, hoewel het probleem nog niet volledig is opgelost. Ik vind het fijn om met de Somnox te knuffelen, en wellicht dat op de langere termijn mijn slapeloze nachten vrijwel volledig voorbij zijn; zoals gezegd is het verbeteren van slaap een geleidelijk proces.

Voor alle twijfelaars is de Try & Buy optie een reddingsboei. Voor maar €35 mag je hem 3 maanden uitproberen. Als je er dan tevreden mee bent, betaal je het overige bedrag.

Gebruik van de Somnox 2

Daarvoor is het wellicht fijn om eerst te vertellen wat voor een type slaper ik ben. Ik ben een onrustige slaper en lig ’s avonds vaak wakker. Dit komt doordat mijn brein in de avond overuren begint te draaien, verwerken wat er de afgelopen dagen heeft plaatsgevonden, hierop reflecteren, en vast voorbereiden op morgen: piekeren. Dit resulteert erin dat ik regelmatig uren wakker lig alvorens ik eindelijk wegsukkel naar dromenland.

De Somnox 2 is ideaal hiervoor, eenmaal goed ingesteld en als je eraan bent gewend geraakt, kun je je focussen op de ‘ademhaling’ van de Somnox en kom je tot rust. Ik was niet van de één op de andere dag gewend aan de Somnox, maar zoals de klantenservice ook aangeeft, geef het een week of twee.

De Somnox is te gebruiken voor ieder type slaper: buik-, rug- en zijslapers. Als zijslaper lig ik heerlijk ‘lepeltje-lepeltje’ met mijn Somnox.

De Somnox slaaprobot is effectief voor:

  • Rust en ontspanning
  • Sneller in slaap vallen
  • Het afbouwen van slaapmedicatie
  • Stress en rusteloosheid tegengaan
  • Slapeloosheid als gevolg van angst en stress
  • Vaak ’s nachts wakker worden
  • Malende gedachten die je wakker houden
  • Te vroeg wakker worden.

Verder geeft Somnox aan dat de slaaprobot minder effectief is voor medische aandoeningen of pijn, slaapapneu, rusteloze benen, snurken, mensen zonder smartphone, buikslapers, en mensen met overgevoeligheid voor geluid.

Voor het gebruik van de Somnox licht ik eerst het gebruik van de app toe, omdat je deze nodig hebt om de Somnox in te stellen. In het begin gebruik je deze waarschijnlijk nog vaak, later neemt het frequente gebruik van de app af tot zo nu en dan checken voor een update, of nog kleine aanpassingen aan de instellingen van je Somnox maken.

Close-up
Inclusief de doos

Daarna vertel ik over mijn ervaringen met het slapen met de Somnox.

Gebruik van de app

Via de appstore op je telefoon kun je de Somnox app installeren. Vervolgens dien je de initiële stappen te doorlopen, inclusief het aanmaken van een account bij Somnox. Alle stappen wijzen voor zich. Bij het eerste gebruik wordt je eerst gevraagd om je Somnox bij te werken naar de laatste versie. De beschrijving van de meeste voorgaande versie tot en met de huidige kun je opvragen, om zo te zien wat de wijzigingen inhouden.

Na het installeren van de update kom je bij het belangrijkste onderdeel: het configureren van je Somnox. Je kunt je Somnox een naam geven, dan is het bijna alsof je elke avond met je kindje slaapt!

Je kunt de Somnox gebruiken voor ademhalingsoefeningen, er staan er reeds enkele in de app, en je kunt er ook zelf één aanmaken. Deze ademhalingsoefeningen kun je gebruiken om bijvoorbeeld overdag tot rust te komen. Zelf heb ik hier geen gebruik van gemaakt.

Het belangrijkste van de Somnox voor mij is namelijk het slaapprogramma. Aan dit programma is vrij veel in te stellen, en je zal hier veel proefondervindelijk moeten uitvogelen. Wel is er ‘Somnox Sense’ beschikbaar, waarmee de ademhalingsfrequentie kan worden gedetecteerd en automatisch wordt bijgesteld. 

Persoonlijk had ik het fijn gevonden als in Somnox Sense ook een vorm van feedback in zat, zodat je de volgende ochtend in de app kon zien welke beginfrequentie de Somnox had gedetecteerd, en naar welke frequentie dit is teruggebracht. Dit zou enorm helpen bij het geheel naar wens maken van de instellingen.

Bij het instellen wordt je gevraagd naar je begin ademhalingsfrequentie, en de gewenste eindfrequentie. Zelf adem ik (voor mijn gevoel) vrij vaak per minuut. Verder kun je de ratio van in- en uitademen (in:uit) aanpassen. Hier zijn de opties gelijkmatig (1:1), gemiddeld (1:2) en langere uitademing (1:3).

Ik heb gemerkt dat het instellen van het slaapprogramma stukje beetje bij beetje gaat. Bij mij duurde het ongeveer een week tot anderhalf voor ik een volledig geschikt programma had. Ik heb het geluk dat mijn sporthorloge mijn gemiddelde ademhalingsfrequentie bijhoudt, waardoor ik deze vanaf dag één al goed kon invullen. De ratio van in- en uitademen is voor mij eigenlijk net niet lekker; ik denk dat ik meer in 2:3 zit, dus tussen de 1:1 en 1:2 in. 

De eindfrequentie heb ik hierna kunnen finetunen. De intensiteit kun je vervolgens nog aanpassen, waar de zwaarste stand vrij hoorbaar is, en waar mijn vriendin zich enorm aan stoorde. Het laatste wat ik heb aangepast is de tijdsduur. Initieel had ik deze op twee uur staan, omdat ik zeker in het begin veel en lang wakker lag. Gaandeweg het proces heb ik deze steeds verder terug kunnen brengen, en zit ik na twee volle maanden op nog een uur dat de Somnox mij iedere nacht helpt.

Verder kun je door de app de intensiteit instellen op drie niveaus: low, average en high. Op average, maar zeker ook op high, klinkt de Somnox een beetje als een beademingsapparaat. Op de hoogste stand is de ademhaling ook wel duidelijk hoorbaar, wat voor jezelf en/of je partner storend kan zijn. Op average en low hebben we hier geen last van gelukkig.

Gebruik van de slaaprobot

De Somnox is dus te gebruiken, ongeacht of je een buik-, rug- of zijslaper bent. Nadat je de Somnox hebt ingesteld is het uiteraard de bedoeling om ermee te gaan slapen. Onderop op het ‘dashboard’ zit de ronde powerknop. Een korte druk op de knop en de Somnox start op. De ledverlichting licht kortstondig op om het laadniveau aan te geven. Je kunt de Somnox niet gebruiken tijdens het laden, dus zorg ervoor dat deze voldoende is opgeladen zodra je wilt gaan slapen.

De Somnox kan ook geluiden afspelen. Via de app zijn hier enkele standaard, rustgevende geluiden voor beschikbaar. Ook is het mogelijk om audio te streamen vanaf je telefoon via Bluetooth. Logischerwijs gaat de accu van de Somnox dan ook sneller leeg. De speaker zit aan de bovenzijde en kent in het totaal acht niveaus, inclusief stil. Het volume is eenvoudig via het dashboard in te stellen. Zelf maak ik geen gebruik van de audiofunctionaliteit van de Somnox, aangezien ik al jaren met oordoppen inslaap.

Mocht je graag audioboeken luisteren, of als je partner last heeft van de rustgevende geluiden uit de speaker van de Somnox, kun je ook overwegen de Kokoon Nightbuds te gebruiken.

Tijdens het slapen met de Somnox gaat de Somnox naar de vooraf ingestelde periode automatisch uit. Hij blijft dus niet de gehele nacht het ademritme aangeven, ook vind ik dat niet meer nodig zodra je eenmaal slaapt.

Wat ik verder erg fijn vind aan de Somnox, is dat de hoes wasbaar is. Hierbij zou ik zelf adviseren een extra hoes mee te bestellen via de website van Somnox, zodat je deze kan afwisselen met de meegeleverde hoes. Bijkomend voordeel is dat je de hoes aan de lucht kunt laten drogen, en je dus geen nacht zonder je Somnox hoeft.

Meer uitleg over hoe je de Somnox gebruikt? Hier legt Julian van Somnox het uitgebreid uit:

Proefperiode

Somnox heeft een try before you buy optie. Je mag de slaaprobot 3 maanden uitproberen voor slechts €35 per maand. Mocht je daarna tevreden zijn, dan betaal je pas de rest, anders kan je hem retourneren.

Slaapklachten zijn heel persoonlijk en iedereen reageert op zijn eigen manier op Somnox. Bij twijfel raad ik je aan om het advies van Somnox op te volgen en contact met ze op te nemen. De klantenservice kan je helpen in jouw situatie en helpt je graag bij je keuze.

Daarbij geldt vanuit Somnox een proefperiode van 30 dagen. Dit vind ik erg prettig en vereenvoudigt de keuze, omdat het wel een pittige uitgave is en je vooraf niet weet of de Somnox zal werken voor jou. Op deze manier kun je de Somnox dus eerst een korte periode uitproberen. Wel raad ik je dan aan vooraf het retourbeleid door te lezen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Conclusie

De Somnox is geen wondermiddel. Wél kan ik zeggen dat het in slaap vallen mét de Somnox mij stukken beter afgaat dan zónder. Het is een vrij kostbare investering voor een goede nachtrust, maar een goede nachtrust is wat mij betreft onbetaalbaar. Je nachtrust heeft een enorme invloed op je levenskwaliteit, zowel op korte als lange termijn.

Ik slaap nu twee maanden met de Somnox en ik ben er erg aan gewend en gehecht geraakt. Ik heb gemerkt dat het een enorme positieve bijdrage heeft geleverd aan mijn slaapkwaliteit ten aanzien van het in slaap vallen, hoewel het probleem nog niet volledig is opgelost. Ik vind het fijn om met de Somnox te knuffelen, en wellicht dat op de langere termijn mijn slapeloze nachten vrijwel volledig voorbij zijn; zoals gezegd is het verbeteren van slaap een geleidelijk proces.

Voor alle twijfelaars is de Try & Buy optie een reddingsboei. Voor maar €35 per maand mag je hem 3 maanden uitproberen. Als je er dan tevreden mee bent, betaal je het overige bedrag.

Slaapwetenschap