De 9 Beste Ventilatoren van 2023

Tijdens de hete zomernachten is een ventilator een zeer gewaardeerd item in de slaapkamer. Bovendien is het een minder grote investering dan een mobiele airco en in de meeste gevallen genoeg om comfortabel de nacht door te komen. We hebben ook getest wat de beste stille ventilator is.

Beste Ventilatoren Overzicht 

Wil je direct weten wat de beste ventilatoren zijn? Hieronder een overzicht. Verderop in dit blog vind je alle achtergrondinformatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per elektrische waaier.

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste Algemene Keuze Check Prijs
Meest luxe keuze Check Prijs
Stilste en Gezondste Model Check Prijs
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding Check Prijs
Beste vloer Model Check Prijs
Beste design ventilator Check Prijs
Beste plafondventilator Check Prijs
Beste Compacte Tafelventilator Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

De voordelen van een Ventilator

Met een ventilator zorg je dat je in de zomerdagen nog steeds comfortabel slaapt. Wij zetten de voordelen van een elektrische fan voor je op een rijtje. 

  • Veel goedkoper dan een airconditioner
  • Verbetert de luchtcirculatie binnen de kamer
  • Maakt kamers minder humide
  • Lagere energiekosten dan een airconditioner
  • Gemakkelijk in gebruik 

Een ventilator voor een betere slaap

Een prettige temperatuur is één van de belangrijkste factoren1 die bepalen of je goed slaapt of niet. Wanneer het te warm of te koud is, heeft dit een directe invloed op je remslaap. 

Ook in de praktijk zijn de reacties na aankoop van een ventilator overwegend positief. Hieronder zie je een voorbeeld van een tevreden klant. 

“Afgelopen zomer met hitte in mijn appartement gezeten. Om gekibbel in huis over de warmte te voorkomen, heb ik deze ventilator aangeschaft. Wij zijn erg te spreken over zowel de functionaliteit als het design. Erg stil, verspreidt goed koude lucht en nu kijken we uit naar de zomer!”

Review van JackForest (60-69 jaar) uit Gouda over de LifeGoods Torenventilator

De 9 Beste Ventilatoren 

Beste Algemene Keuze

LifeGoods Torenventilator

Deze krachtige torenventilator van LifeGoods is precies waar we bij Slaapwijsheid naar op zoek zijn. Deze kwaliteitsventilator gaat jaren mee door de duurzame materialen. Daarbij blaast deze ventilator koude lucht over de gehele lengte. Deze krachtge 55W ventilator maakt in gewone stand slechts 45dB geluid. Daarbij heeft deze stille ventilator een tal van verschillende functies! Ga lekker gekoeld slapen met de stille slaapstand en slaaptimer, geniet van de automatische draaifunctie, en nog veel meer.

Daarnaast heeft deze ventilator een super elegant design met een LED display, afstandsbediening die tot 6 meter werkt en luxueuze mat zwarte kleur.

Daarbij is dit model superveilig! Geen ronddraaiende ventilatorbladen en voorzien van overhittingsbeveiliging. We raden dit design ten harte aan voor iedereen met kinderen en huisdieren.

Dit model is te bestellen in XL en kleiner formaat. Wij zijn gek op de XL!

Check Prijs XL Formaat op Bol.com Check Prijs M Formaat op Bol.com
Meest Luxueuze Keuze

Duux - Whisper smart statiefventilator

Het product is volledig draadloos én geruisloos. Bovendien is de Duux ventilator stil ook luxe doordat je het kunt bedienen met een gratis app op je telefoon, al hoeft dit niet, want er is ook een afstandsbediening.

Check Prijs op Bol.com
Stilste en Gezondste Model

JAP Vancouver Stille Torenventilator en Luchtreiniger

De Vancouver torenventilator van JAP appliances heeft alles waar we bij Slaapwijsheid op zoek naar zijn. Dit model is onze favoriet voor in de slaapkamer. Hij is geruisloos, super krachtig, beschikt over een slaaptimer, afstandsbediening en een geïntegreerde ionisator!

Deze geïntegreerde ionisator zorgt ervoor dat de lucht in de kamer verschoond wordt. Hierdoor slaap/ leef je in een frissere ontladen omgeving. Dit zorgt voor vermindering van/ voorkomt hoofdpijn, verbeterd de nachtrust en ademhaling.

Daarbij heeft deze stille ventilator 3 rotatiesnelheden en 3 verschillende standen inclusief oscillerende functie. Verplaats dit lichtgewicht model gemakkelijk door het hele huis met het ergonomische handvat. Daarbij heeft deze Bionic Breeze Vancouver een super mooi design met een klassieke matte afwerking.

Check Prijs op Bol.com WIT Check Prijs op Bol.com ZWART
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding

JAP Quebec Oscillerende Torenventilator

Deze torenventilator van JAP Appliances zorgt dankzij de nieuwste technologie voor een krachtige continue stroom aan frisse lucht. Je kan zelf kiezen tussen 3 rotatiesnelheden om je kamer geruisloos te verkoelen. Daarbij beschikt deze mooie torenventilator over een oscillerende functie, waardoor de verkoelende lucht een extra groot bereik heeft. Schakel de timer in om de ventilator op de juiste tijd automatisch uit te laten schakelen. Daarbij is dit model super licht van gewicht, hierdoor kun je het gemakkelijk verplaatsen om van een frisse bries te genieten door het hele huis.

Check Prijs op Bol.com ZWART Check Prijs op Bol.com WIT
Beste Vloer Model

LifeGoods Vloer Ventilator

Deze krachtige grondventilator van LifeGoods heeft een mooi tijdloos design dat bij elk interieur past. De ventilator heeft 3 standen en is gemakkelijk te kantelen. Daarnaast zal het geluid van deze ventilator (53dB) niet storend zijn. Beschikken over een grondventilator is niet alleen handig voor verkoeling in huis. Je verplaatst dit model makkelijk en is multi-inzetbaar. Gebruik je de ventilator even niet? Dan berg je het gemakkelijk op!

Check Prijs op Bol.com
Beste Design Ventilator 

Dynter Statiefventilator

Deze ventilator met afstandsbediening van Dynter heeft een strak futuristisch design, onze favoriet qua looks. Alhoewel de ventilator van Dynter niet zo stil is als bijvoorbeeld de Duux Whisper, is deze elektrische waaier nog steeds prima voor de slaapkamer. 

Het compacte design van de kop zorgt ervoor dat je gericht koelt. Wanneer de waaier zich op één gebied richt, komt hij in onze optiek het beste tot zijn recht.

Check Prijs op Bol.com
Beste Plafondventilator

Proventa Premium LED Plafondventilator

De platte ventilator van Proventa combineert verlichting met een luxe plafondventilator die je met een afstandsbediening bestuurt. Met een plafondventilator verspil je geen ruimte op de grond, wat uitstekend is voor kleinere slaapkamers. 

De ventilator komt met dimbare LED-verlichting in de kleuren neutraal wit en extra warm wit. Met de ventilator van Proventa heb je dus zowel een ventilator als verlichting die je op afstand bedient.

Check Prijs op Bol.com
Beste Compacte Tafelventilator

JAP Windsor Stille Tafelventilator

Deze compacte tafelventilator van JAP Appliances zorgt dankzij de nieuwste technologie voor een krachtige en toch geruisloze frisse luchtstroom. Doordat deze ventilator muisstil, super compact en licht is, kan dit model gemakkelijk door het hele huis gebruikt worden. Daarbij kun je kiezen tussen 3 verschillende rotatiesnelheden en een oscillerende functie, waardoor dit compacte model een verbazingwekkend groot gebied ventileert.

Check Prijs op Bol.com ZWART Check Prijs op Bol.com WIT
Beste Goedkope Keuze

Nuvoo Statiefventilator

De Nuvoo Statiefventilator is een goedkope ventilator die toch een goede kwaliteit behoudt. Zo komt de ventilator met een touchpad en afstandsbediening, stel je eenvoudig een timer in en kun je gebruikmaken van de slaapmodus. 

Naast de slaapmodus heeft deze elektrische waaier ook twee andere standen: de standaardmodus en de natuurlijke modus. Bij deze laatste wisselt de blaaskracht willekeurig af.

Check Prijs op Bol.com

Waar moet je op letten met het kopen van een Ventilator

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe elektrische waaier, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten hieronder op een rij. 

  • Verschillende standen: de meeste ventilatoren hebben tussen de 3 en 6 standen, wat in de meeste gevallen genoeg is. Toch zijn er ook ventilatoren met meer standen, zoals de Duux Whisper met maar liefst 26 standen. Met deze ventilatoren weet je zeker dat je de fijnste windstroom vindt tijdens het slapen. 
  • Timers: een timer is een goede manier om elektriciteit te besparen. De elektrische waaier schakelt zich in dit geval na de ingestelde tijd zelf uit. Zo bespaar je energie en waait er ook geen wind heel de nacht tegen je aan, wat soms voor een verkoudheid zorgt.
  • Geluid: iets wat uiteraard erg belangrijk is voor de slaapkamer, is de mate van geluid. Veel modellen hebben een slaapstand waarbij de ventilator ‘fluisterstil’ is. In de prakijk verschilt dit onderling nogal. Houd dus ook zeker de reviews in de gaten wanneer je op zoek bent naar een stille ventilator
  • Type ventilator: ga bij jezelf na wat de meest geschikte soort ventilator is. Heb je veel obstakels in de slaapkamer? Dan kan een plafondventilator de uitkomst zijn. Voor krachtigere ventilatoren kies je het beste voor een vloerventilator of torenventilator. Een standaardventilator is in de meeste gevallen uiteraard ook meer dan voldoende.

Alle ervaringen op een rij

Reviews van gebruikers zijn een goede manier om de échte kwaliteit van het product te meten. Wij nemen dit dan ook altijd mee in ons onderzoek naar de beste producten. Hieronder een greep uit de reviews per product. 

“Bestel nu deze waaier… voor dat het te laat is. Zeer goede prijs voor een goede kwaliteit. De meeste mensen (zoals ik) bestellen pas als het warm is maar dan mis je deze ventilator pas echt. In middelgrote huiskamer doet hij het goed”
Review van Nsteijn (60-69 jaar) uit Haarlem over de LifeGoods XL Torenventilator

“Werkt goed en is zeer stil. Ook kan de ventilator in verschillende hoogte gezet worden en kan hij helemaal naar boven blazen wat erg fijn is. De ventilator heeft veel verschillende standen en heeft een afstandsbediening. Voor een koele nacht in je slaapkamer kan ik hem iedereen aanraden.”
Review van Charlie78 (30-39 jaar) uit Breda over de Duux Whisper 

“Wat een power heeft dit ding. Heerlijke bries.
Ik gebruik hem op de zolderkamer, daar kan t nog al warm worden. Aanrader dit model!”

Review van EwaldR (40-49 jaar) uit Roosendaal over de LifeGoods Vloerventilator

“Super fijne ventilator! Werd netjes op tijd bezorgd in een mooie doos. Makkelijk in elkaar te zetten en mooi afgewerkt. De ventilator zelf werkt goed en is super krachtig. Mooi digitale display met temperatuur en makkelijk te bedienen met de afstandsbediening. Dit is de oplossing voor de warme zomerdagen.”
Review van Aalkwes (40-49 jaar) uit Amsterdam over de Dynter Statiefventilator

“Deze lamp is makkelijk te installeren, geeft goed licht (zowel praktisch als sfeerverlichting) en de ventilator is geruisloos op lagere standen. Als je hem wat harder zet, maakt hij wat meer geluid, maar dat is logisch. Een goede aankoop.”
Review van Suz16 (50-59 jaar) over de Proventa Plafondventilator

“Maandag besteld, dinsdag in huis! Snelle levering en goede service. De ventilator is makkelijk in elkaar te zetten en werkt onwijs goed, fijne toevoeging is de afstandsbediening!”
Review van RicardoBout92  (20-29 jaar) uit Terschelling over de Nuvoo Statiefventilator

Andere nuttige producten voor warme slapers of in de zomer

Veelgestelde vragen

Kan ik een ventilator heel de nacht aanlaten?

Wanneer je de ventilator direct op je richt, heb je kans dat je in de ochtend wakker wordt met een loopneus of met hoofdpijn. Dit is niet bij iedereen het geval en het is ook afhankelijk van de kracht van de waaier en de luchtkwaliteit. Wij raden je daarom aan een timer in te stellen wanneer je gaat slapen.  

Moet een ventilator voor de slaapkamer muisstil zijn?

Nee, dit ligt aan je persoonlijke situatie. Sommige mensen slapen zelfs beter met een luidere elektrische waaier, aangezien dit als witte ruis wordt ervaren. 

Is een ventilator veilig?

Een ventilator brengt de nodige risico’s met zich mee. Tegenwoordig zijn de bladen van de ventilatoren goed afgeschermd, maar kijk uit met jonge kinderen en huisdieren. Een torenventilator of plafondventilator is dan een betere optie.

Bronnen

1 Effects of thermal environment on sleep and circadian rhythm

Gerelateerde berichten

Slaapwetenschap