Zoeken

De 6 Beste Verzwaringsdekens voor Kinderen van 2024

Onze slaapexpert Niels heeft zich de afgelopen jaren uitgebreid verdiept in verzwaringsdekens voor kinderen. Hij heeft onderzocht welke verzwaringsdeken het slaapcomfort het beste optimaliseert door het juiste gewicht en fijne materialen. De zes verzwaringsdekens die op alle belangrijke punten goed scoorden, vind je in dit artikel.

De beste verzwaringsdeken kind per categorie is:

Een verzwaringsdeken optimaliseert het slaapcomfort van een kind als de deken aan diverse voorwaarden voldoet. Wat deze voorwaarden zijn en waarom ze zo belangrijk zijn, vind je hieronder. Zo weet je na het lezen van het artikel precies welke verzwaringsdeken voor jouw kind het beste is.

Beste verzwaringsdekens voor kinderen overzicht

Wil je direct weten wat de beste 5 verzwaringsdekens voor kinderen zijn? Hieronder een overzicht. Verder in dit blog vind je achtergrond informatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per zwaarte deken voor kinderen.

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest Luxe Keuze Check Prijs
Meest Populaire Keuze Check Prijs
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding Check Prijs
Vrolijkste design Check Prijs
Goedkoopste keuze Check Prijs

Waar moet je op letten bij het kopen van een verzwaringsdeken voor je kind?

Comfort staat bij verzwaringsdekens voor kinderen. De deken moet je kind een gevoel van veiligheid en geborgenheid geven. Daarom is het belangrijk op een aantal eigenschappen te letten. Hieronder vind je de 6 belangrijkste eigenschappen:

 • Het gewicht: Verzwaringsdekens voor kinderen zijn lichter dan voor volwassenen. Voor kinderen is 3 kilo een goede kennismaking, waarna je na  verloop van tijd voor een zwaardere deken kiest. Hoe hoger het extra gewicht, hoe hoger de druk op het lichaam. Deze druk activeert het zenuwstelsel, wat zorgt voor een gevoel van rust en veiligheid. 
 • Lichaamsgewicht: Het juiste gewicht is ook in te schatten op basis van lichaamsgewicht.  Kies voor een verzwaarde deken die rond de 10% weegt van het lichaamsgewicht van de gebruiker.
 • Het formaat: Het juiste formaat deken bedekt je kind volledig, maar hangt niet af aan de zijden van het bed. Da thangende gewicht zorgt namelijk voor een oncomfortabel gevoel.
 • Aantal lagen: Een verzwaarde deken bestaat uit verschillende lagen. Goedkopere dekens hebben vaak 5 lagen, maar een 7-laagse deken gaat langer mee. Dat komt door de extra bescherming. 
 • Materiaal: Net als bij gewone dekens is het materiaal van de deken, belangrijk. Veelgebruikte materialen zijn katoen en bamboe. Het voordeel van bamboe is dat de deken koeler blijft. 
 • Vulling: Dekens van hoge kwaliteit worden meestal gevuld met glaszand. Deze kleine pareltjes zorgen niet alleen voor een goed gewicht, maar houden je deken ook koel in de zomer en warm in de winter. 

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken wordt ook wel ‘zwaarte deken’ of ‘verzwaarde deken genoemd. is Het is een deken die extra zwaar is gemaakt. Het gewicht loopt uiteen van 3 tot 15 kilo. De deken is gevuld met materiaal als plastic pellets of glaskralen.

 Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gewicht een bevorderend effect heeft op in slaap vallen. Het extra gewicht heeft namelijk een kalmerend effect. Dit wordt ook wel vergeleken met het effect van een knuffel en  het gevoel van geborgenheid.

Midas Dekkers schreef hierover een boek – De Thigmofiel – waarin hij uitlegt waarom mensen en dieren zich goed voelen bij geborgenheid. Een verzwaringsdeken is een fijne manier om de behoefte aan geborgenheid te bevredigen.

Door het drukkende gevoel van een  verzwaarde deken, krijg je  hetzelfde gevoel van veiligheid. Hiermee verminder je ook gevoelens zoals stress, angst of paniek. 

Daarom is een verzwaarde deken juist voor kinderen zo fijn. Kinderen hebben het gevoel van veiligheid en geborgenheid extra nodig. 

Wat zijn de voordelen van een zwaarte deken voor kinderen?

. Verzwaringsdeken voor kinderen hebben verschillende voordelen. Dit zijn de belangrijkste:

 • Een goede nachtrust door de ontspannende werking van het gewicht.
 • Het kind wordt minder gestoord in de slaap doordat het gewicht tegendruk biedt aan bewegingen in de slaap..
 • Een positief effect op ADHD wordt onderschreven door verschillende studies. Dat helpt tijdens het slapen, maar werkt zelfs door in een betere concentratie tijdens de schooldag.
 • De verzwaarde deken geeft kinderen een veilig en geborgen gevoel, waardoor stress en gevoelens van angst aanzienlijk kunnen afnemen.
 • Een zwaartedeken heeft zelfs overdag positief effect. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 1 uur minder kwalitatieve slaap al een nadelig effect kan hebben op het humeur van kinderen en op hun prestaties op school. 1

De wetenschap achter slapen onder gewicht

Er zijn verschillende onderzoeken die het positieve effect van verzwaringsdekens voor kinderen onderschrijven. Hier vind je de belangrijkste resultaten. 

De toepassing van verzwaarde dekens voor kinderen met ADHD is hiervan een goed voorbeeld. Zo deed een Amerikaans team onderzoek naar het effect van verzwaarde vesten op het lichaam op de concentratie en het controleren van impulsen door kinderen met ADHD. In hun artikel, gepubliceerd in The American Journal of Occupational Therapy, concludeerden zij een “significante verbetering in alle aandachtstests bij de kinderen die de verzwaarde vesten droegen”. 2

In een onderzoek naar ernstige slaapproblemen onder kinderen met autisme, vond geen significante verbetering van de slaapkwaliteit plaats. Wel gaven de kinderen uit het onderzoek een grote voorkeur aan slapen onder de verzwaarde deken.3

Algemene onderzoeken naar de wetenschap achter verzwaarde dekens laten ook positieve resultaten zien. Zo liet 63% van de mensen in een onderzoek onder 32 volwassenen weten minder angstgevoelens te hebben na 5 minuten te hebben doorgebracht onder een deken van 15 kilo.4

Zelfs in een studie onder mensen die waren opgenomen met een geestelijke gezondheidscrisis, gaf 60% van de mensen aan minder angst te voelen.

Ervaringen van mensen zoals jij

De wetenschap achter een product is natuurlijk erg interessant, maar minstens zo belangrijk is om te weten wat het voor andere mensen heeft betekent. Daarvan kreeg je al een idee door de resultaten van de onderzoeken hierboven. 

Maar ook op Bol.com krijgen verzwaringsdekens goede reviews. We doorspitten de vele reviews die hier aan producten worden gegeven. Deze reviews geven het gevoel van het product namelijk goed weer. 

Zo schreef iemand: “Zalig hoe je het kan voelen liggen op je, als een knuffel lekker warm rond je heen. Je slaapt er rustiger mee en langer!”

Een andere tevreden gebruiker gaf aan dat haar dochter er in ieder geval geen enkele last van heeft dat het warmer zou zijn: “Onze dochter slaapt sindsdien veel beter. In de winter kan het als extra deken worden gebruikt en in de zomer is het dun genoeg om nog comfortabel mee te slapen.” 

Tot slot deze ervaring van iemand die nu niet meer zonder de verzwaringsdeken kan:

Deze deken is mooi, goed gemaakt, praktisch, en je slaapt er geweldig onder. De maatten zijn prettig doordat je gewoon een “normale” hoes kan gebruiken. Ik wil nooit meer zonder!

Review van de Nevali Verzwaringsdeken Kind.

Houd hier rekening mee (mogelijke nadelen)

Verzwaringsdekens voor kinderen hebben ook een paar nadelen. Dit zijn de belangrijkste:

 • Het slapen onder een verzwaringsdeken voor kinderen is een nieuwe ervaring, die even wennen is, doordat de bewegingsvrijheid afneemt. . 
 • Slapen onder een verzwaarde deken is warmer dan onder een gewone deken.
 • Een verzwaringsdeken is minder makkelijk mee te nemen wanneer je kinderen uit logeren gaan. 

Daarom is het de moeite waard om te ontdekken welke verzwaarde deken jouw kind de beste slaap ervaring geeft. Hieronder vind je de 5 best verzwaringsdekens voor kinderen

De beste verzwaringsdeken voor je kind

Benieuwd naar de beste verzwaringsdeken voor jouw kind? Hieronder worden ze verder toegelicht. 

Beste Algemene Keuze

Nevali Verzwaringsdekens voor kinderen

Deze deken van Nevali voor kinderen om 4 redenen een goede keus. De prijs-kwaliteitverhouding is goed bij de Nevali. De deken is uitgevoerd in een vrolijk en speels onderwater design. Verder is de verzwaringsdeken gemaakt van een prettige stof. 


Nadelen:
 • Voordelige keuze
 • Erg leuk design
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Fijne stof
Voordelen:
 • Geen keuze in formaten of gewichten
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

Ella® Katoen & Minky Fleece Verzwaringsdeken

De Ella® Verzwaringsdeken is speciaal voor kinderen ontworpen. Door het gewicht creëert de deken een rustige en veilige omgeving. Dit zorgt voor een diepere slaap, waardoor concentratie sterk verbeterd en onrust afneemt. Je zoon of dochter wordt uitgerust wakker en heeft meer energie.

Het model met een gewicht van 4.5kg is geschikt voor kinderen tot 60 kg. Deze deken is zwaarder dan de originele variant. De verzwaringsdeken zorgt ervoor dat alle (dagelijkse) prikkels gedempt worden en je kind dieper slaapt. Dit leidt tot meer energie, een uitgerust gevoel en een sterke vermindering van stress. Je kunt de deken het hele jaar door gebruiken en de stof is hypo allergeen. Nog niet overtuigd? Je mag de deken 30 dagen gratis uitproberen.

Check 3,2kg Prijs op Bol.com Check 4,5kg Prijs op Bol.com
Meest Populaire Keuze

Ella® Verzwaringsdeken Kind - Dino

De Ella® Verzwaringsdeken is speciaal voor kinderen ontworpen. Door het gewicht creëert de deken een rustige en veilige omgeving. Dit zorgt voor een diepere slaap, waardoor concentratie sterk verbeterd en onrust afneemt. Je zoon of dochter wordt uitgerust wakker en heeft meer energie. De vrolijke ontwerpen staan leuk in elke slaapkamer en er is voor ieder wat wils: van giraffen tot astronauten en nijlpaardjes. Het gewicht is ideaal voor kinderen van 25 tot 40kg. Voor oudere kinderen is er zwaardere versie Ella® Verzwaringsdeken.

Voordelen:
 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Ontzettend comfortabel
 • Val sneller in slaap
 • Duurzaam en gaat lang mee
 • Meerdere gewichten en maten verkrijgbaar
Nadelen:
 • Te zwaar voor kinderen onder de 25kg
 • Te licht voor kinderen boven de 40kg
Check Prijs op Bol.com
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding

Litollo bamboe verzwaringsdeken

Deze verzwaarde deken is gemaakt van bamboe en biedt daardoor een optimaal slaapcomfort. Het materiaal blijft namelijk goed koel. Door het materiaal heeft je kind ook minder last van huismijtallergie. Dit maakt deze verzwaringsdeken voor kinderen de meest luxe keuze. 

Voordelen:
 • Prettige temperatuur
 • Minder last van huismijtallergie
 • Gemaakt van duurzaam bamboe
 • Mooie vormgeving en luxe afwerking
Nadelen:
 • Slechts in één gewicht leverbaar
Check Prijs op Bol.com
Vrolijkste Design

Latona Blanket® Verzwaringsdeken

Voor kinderen is het natuurlijk extra leuk om in slaap te vallen onder een mooie deken met vrolijke kleuren en figuurtjes. Daarom is deze deken van Latona een goede keuze voor jongere kinderen. Deze verzwaringsdeken is beschikbaar in een dino- en eenhoornprint. De deken wordt geleverd met een tas, zodat deze makkelijk mee uit logeren kan. 

Voordelen:
 • Inclusief handige draagtas voor logeerpartijtjes
 • Met vrolijke dino- of eenhoorn print
 • Van 100% katoen
Nadelen:
 • Prijzig
Check Prijs op Bol.com
Goedkoopste Keuze

Veilura Verzwaringsdeken

Voor wie een kleiner budget heeft is De Veilura verzwaringsdeken een goede keuze. De deken wordt geleverd met een opbergtas en is verkrijgbaar in verschillende gewichten. Gebruik je de verzwaringsdeken voor de eerste keer? Neem dan de lichtste versie om je kind te laten wennen aan het gewicht. 

Voordelen:
 • Leverbaar in verschillende gewichten
 • Duurzaam geproduceerd
 • Gaat lang mee
 • Vertrouwd Nederlands merk
 • Inclusief stevige opbergtas
Nadelen:
 • Saai design voor een kinderdeken
Check Prijs op Bol.com

Hopelijk heeft ons onderzoek je geholpen met het vinden van de geschikte verzwaringsdeken voor jouw kind! Of ben je nu in ieder geval beter op de hoogte van de voor- en nadelen van verzwaringsdekens voor kinderen. 

Ervaringen van kids (en hun ouders)

Om de beste verzwaringsdekens voor kinderen te vinden, hebben we online een grote verzameling van beoordelingen, reviews en aanbevelingen voor je doorgespit. Dat is nu de beste manier om te ontdekken wat mensen écht van de dekens van Nevali, Latona, Calmzy, Litollo en Veilura vinden. 

De deken is van goede kwaliteit en de service als je vragen hebt is erg goed en snel. Er past een standaard dekbedovertrek van 140×200 omheen, maar die kan wel wat schuiven, zeker als je ermee op de bank gaat zitten. Persoonlijk vond ik voor gebruik op bed een gewoon dekbedovertrek prima.
Wil je ermee op de bank zitten? Dan kan je een hoes van Kalm erbij kopen. Het deken heeft 8 lusjes om touwtjes van de hoes aan vast te maken, zodat de hoes minder gaat schuiven. Mogelijke alternatieven zijn ook Otazy of Simple Cozy hoezen, zolang ze maar de goede afmeting hebben en 8 touwtjes.

Janne (30-39 jaar) over de Nevali

Onze dochter slaapt sindsdien veel beter. In de winter kan het als extra deken worden gebruikt en in de zomer is het dun genoeg om nog comfortabel mee te slapen.

Klant over het deken van Veilura

De hoes en het gewicht zijn geweldig! Bij de afmetingen stel ik me wel een paar vragen, ook heb ik het gevoel dat na een paar nachten het gewicht naar de zijkant van het deken zakt en niet echt meer op je ligt. Je moet het dus elke ochtend opschudden en dat is best lastig met een deken van 12kg. Ik slaap wel vaster en slaap sneller in. Na een paar dagen voel je het gewicht niet echt meer, nu weet ik niet of dat uit gewoonte is of omdat ik het niet goed kan opschudden. Ook was er een probleem met de levering maar dat was na 24u opgelost.

Review van Arwen (20-29 jaar) over Litollo

Beste artikelen voor de koude slaper en de winter

Veelgestelde vragen 

Zijn verzwaarde dekens goed voor kinderen?

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat verzwaarde dekens goed zijn voor kinderen en volwassenen. Het gewicht helpt om te ontspannen en helpt bij gevoelens van stress of angst. Ook voor kinderen met ADHD helpen verzwaarde dekens goed.

Wat is de juiste leeftijd voor een eerste verzwaarde deken?

De meeste fabrikanten geven voor gebruik van de deken een leeftijd vanaf 2 jaar.  Bij kinderen jonger dan 2 jaar bestaat het gevaar ze vast komen te zitten in de deken. 

Kan een verzwaarde deken te zwaar zijn voor een kind?

Over het algemeen wordt voor kinderen een verzwaarde deken van 3 kilo aangeraden. Over het algemeen moet een verzwaarde deken 10% zwaarder zijn dan het lichaamsgewicht. 

Zal een verzwaarde deken mijn kind helpen de nacht door te slapen?

De deken kan je kind helpen om fijner en dieper in slaap te vallen. Door het gevoel van geborgenheid en veiligheid slapen kinderen beter en langer. Door de zwaarte van de deken bewegen kinderen ook minder in de nacht waardoor ze beter slapen.

Is een verzwaarde deken goed bij ADHD?

Wetenschappelijk onderzoek heeft een positief effect aangetoond bij kinderen met ADHD die verzwaarde vesten droegen. De druk van het gewicht hielp hen om meer te kalmeren en beter te concentreren, wat ook positieve effecten had op schoolprestaties. Een verzwaarde deken biedt dezelfde voordelen vanwege het extra gewicht. 

Bronnen

1 More Sleep Means More Focused, Emotionally Stable Kids

2 Effects of Weighted Vests on Attention, Impulse Control, and On-Task Behavior in Children With Attention Deficit Hyperactivity Disorder

3 Weighted Blankets and Sleep in Autistic Children—A Randomized Controlled Trial

4 Exploring the Safety and Therapeutic Effects of Deep Pressure Stimulation Using a Weighted Blanket

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest Luxe Keuze Check Prijs
Meest Populaire Keuze Check Prijs
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding Check Prijs
Vrolijkste design Check Prijs
Goedkoopste keuze Check Prijs
Slaapwetenschap