De 6 Beste Zijden Kussenslopen van 2023

Onze slaapexperts hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de zijden kussenslopen die op de markt verkrijgbaar zijn. De top zes zijden kussenslopen die hieruit naar voren is gekomen, staat in dit artikel. Bij iedere zijden kussensloop is er gekeken naar comfort, de kwaliteit van het zijden en het reinigingsgemak.

De beste zijden kussensloop per categorie is:

Iedereen heeft andere slaapgewoonten en daarom zijn er in diverse situaties verschillende zijden kussenslopen geschikt. Lees onze lijst met punten door die belangrijk zijn als je een zijden kussensloop koopt. Zo weet je zeker dat de zijden kussensloop bij je slaapgewoonten past en je een miskoop voorkomt.

Beste zijden kussensloop overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
YOSMO Zijden Kussensloop Beste Algemene keuze Check Prijs
Silky Pink Deluxe Meest luxueuze keuze Check Prijs
Curlyhead by Nari® Zijden Satijnen Kussensloop Beste voor krullend haar Check Prijs
Mori Concept Essential zijden kussensloop Meest kleurrijke keuze Check Prijs
Silkyway Rosegold slaapset Beste zijde slaap set Check Prijs
Renalux® Satijnen Kussensloop Beste budget keuze Check Prijs

Laatste update uitgevoerd op 31 augustus 2022.

De 6 beste zijden kussenslopen onderzocht

Beste Algemene Keuze
YOSMO Zijden Kussensloop

De kussensloop van Yosmo heeft een perfecte prijs-kwaliteit verhouding. De sloop is gemaakt van 100% zijde maar heeft een prima prijs. De collectie barst van de verschillende kleuren en de kussensloop heeft zelfs een Vogue awards gewonnen voor Vogue's Skincare Secret!

Check Prijs op Bol.com
Meest Luxueuze Keuze
Silky Pink Deluxe

Twee prachtig, luxe kussenslopen die volledig zijn gemaakt van pure moerbei zijde. Hoge kwaliteit stof en afgemaakt van een hotelsluiting aan de zijkant. De kussensloop heeft een langere levensduur. Worden verstuurd in een prachtig cadeaudoosje!

Check Prijs Voor Roze Sloop Check Prijs Voor Ivoor Sloop
Beste Voor Krullend Haar
Curlyhead by Nari® Zijden Satijnen Kussensloop

De verzorging van krullen is niet altijd even makkelijk: zo is niet elk kussensloop geschikt. Gelukkig heeft Curlyhead by Nari genoeg producten voor krullen ontwikkeld, zo ook het Moerbei zijden satijnen kussensloop. De combinatie van moerbij zijde en zorgen voor losse, soepele en verzorgde krullen. De sloop is heerlijk zacht en mooi glad.

Check Prijs op Bol.com
Meest Kleurrijke Keuze
Mori Concept Essential zijden kussensloop

Voor wie opzoek is naar een zijden kussensloop met een mooie, opvallende kleur is er de Mori Concept Essential collectie. De collectie bevat 8 kleuren gave kleuren, variërend van pompoen rood tot mosgroen. Het kussen heeft twee verschillende zijdes: een van 100% moerbij zijde, de ander van 100% Tencel. Voor wie liever twee zijdes van zijden wilt is er de Mori Concept delight, ook in prachtige kleuren te verkrijgen!

Check Prijs Pompoen Rode Kleur op Bol.com Check Prijs Mosgroene Kleur op Bol.com
Beste Zijde Slaap Set
Silkyway Rosegold slaapset

Silkyway is niet alleen onze meest luxe keuze, maar ook de beste set optie! Niet alleen voor de ultieme huid en haar verzorging maar ook voor de beste nachtrust. De scrunchies, het slaapmakser en de overtrek zijn allemaal van 100% moerbij zijde. De set krijgt van zowel van ons als van reviewschrijvers uitstekende beoordelingen. You will be all set voor een heerlijke nachtrust.

Check Prijs op Bol.com
Beste Budget Keuze
Renalux® Satijnen Kussensloop

Opzoek naar een goedkope satijn kussensloop? De Renalux® Satijnen Kussensloop is een combinatie van satijn en zijde. Deze kussenslopen zijn daardoor uitermate geschikt voor huid en haar. De kussensloop zorgt voor een betere opname van nachtcrème en wordt de sloop vies? Dan kan deze gewoon in de wasmachine.

Check Prijs op Bol.com

[wpdatatable id=60]

Waarom je ons kunt vertrouwen

Het Slaapwijsheid test team spit tientallen, soms wel honderden reviews door om ervoor te zorgen dat jij daadwerkelijk de beste zijde kussenslopen te zien krijgt. We vergelijken de meest- en minst populaire opties met elkaar vormen onze eigen mening. Daarnaast houden we rekening met de prijs-kwaliteit verhouding van alle producten en kiezen we de producten die het langste mee gaan. We zorgen dat kwaliteit voorop staat en zijn bewust bezig met het vormen van een onbevooroordeeld top 6, zodat jij een écht goed product in huis haalt.

Waar moet je op letten bij het kopen van zijden kussenslopen?

 • Formaat: een zijden kussensloop moet natuurlijk in de eerste plaats de juiste maat hebben voor jouw hoofdkussen. Besef dat een iets te strakke overtrek de vorm van je kussen verandert, waardoor het heel anders zal liggen. Je kunt dan ook beter kiezen voor een kussensloop die eerder iets te ruim is, maar een veel te grote kussensloop is ook niet fijn.
 • Kleur: kies een kleur die bij de slaapkamer past en die je mooi vindt, maar ook een die rustgevend zijn. Onderzoek wijst uit dat de beste kleuren voor in de slaapkamer blauw, wit en grijs zijn. De minst rustgevende kleuren zijn rood en paars.
 • Echt zijden: veel producten krijgen al snel de sticker ‘echt zijde’, maar dit hoeft niet waar te zijn. Zo bedoelen sommige bedrijven namelijk satijn, of verkopen zijde gemaakt van chemische stoffen waardoor het de waarde verliest. Pas goed op met goedkope zijde, dit is vaak niet echt! Hybride zijden, bijvoorbeeld in combinatie met satijn, kan wel alsnog heel effectief zijn en de eigenschappen hebben die jij zoekt in een (echt) zijden kussensloop.
 • Pro tip: wil je checken of zijde echt is? Verbrand dan een stukje. Echt zijde wordt namelijk hard en ‘knapperig’ en ruikt naar verbrand haar. Nep zijde wordt juist heel zacht en heeft de geur van nat papier.
 • Moerbei en momme: moerbei zijde is de beste zijde die er is, en wordt bepaald in een Momme percentage. Hoe hoger de momme, hoe zwaarder en meer duurzaam de zijde is. Het standaard bereik is van 19 tot 30, waarbij 22 het meest voorkomend. Het percentage moet minimaal 6 zijn.

Een zijden kussensloop en de wetenschap

Dat zijde zacht is, dat is algemeen bekend. Er is immers niet voor niets de uitdrukking ‘zijdezacht’. Naast zacht is zijde ook heel glad, wat ervoor zorgt dat jouw huid er gewoon op ligt zonder dat het in de (slaap-)kreukels komt. Daarnaast bezit zijde proteïnen, aminozuren en antioxidanten: juist hetgeen wat men zoekt in diverse zalfjes. Hierdoor zal zijde jouw huid niet uitdrogen, wat andere stoffen wel kunnen doen. Het heeft dus eerder een vochtregulerende werking en geven ook rimpels geen kans. Een zijde kussensloop is ook goed voor je huid. Talg is een boosdoener als het op acne aankomt en omdat zijde minder wrijving veroorzaakt, maakt de huid minder talg aan. Het simpele gevolg is is dat acne minder snel ontstaat. Ook wordt je haar minder snel vet.

Dermatologen en andere experts willen zijde nog weleens aanraden bij mensen met bepaalde gezondheidsproblemen. Hierbij kan je denken aan mensen met een gevoelige huid, maar ook mensen die lijden aan reuma of Parkinson. Mensen met deze aandoeningen hebben minder pijn wanneer ze zijden beddengoed en ondergoed dragen omdat er minder wrijving ontstaat tijdens de slaap.

We sluiten dit kopje af met nog een heugelijk feit: een zijden kussensloop is hypoallergeen en dus een uitkomst voor mensen met de huisstofmijtallergie. Daarnaast maken ook bacteriën weinig kans bij zijde. Al met al zou je bijna zeggen dat zijde een heerlijk wondermiddel is.

De voordelen van een zijden kussensloop:

Een zijden kussensloop heeft veel, héél veel voordelen:

 • Gaat rimpels tegen, houdt de huid gezond
 • Goed voor je haar
 • Ideaal als je krullen hebt, deze beschadigen niet door zijde
 • Hypoallergeen
 • Antibacterieel
 • Vochtregulerend
 • Temperatuur regulerend
 • Antistatisch
 • Voorkomt overmatig talgproductie tijdens slaap
 • Voelt aan als luxe (zijdezacht)
 • Zijde is een natuurproduct
 • Wordt aangeraden door dermatologen en andere experts!

Wat is zijde voor materiaal?

Dat zijde een natuurlijk materiaal is, is al verteld. Maar wat is zijde nu precies? Zijde is een natuurlijke substantie die door bepaalde insecten wordt afgegeven. Als deze substantie in contact komt met de lucht, zal het gaan stollen. De zijderups is het meest bekende insect die dit doet, maar ook bepaalde spinnen doen dit. Spinnen maken hun web hiermee en de rups zal er zijn cocon mee maken! Zowel de vezel als het textiel wat ervan wordt gemaakt worden beide zijde genoemd. Dat de productie van een zijden kussensloop kostbaar is, zal hierdoor ook duidelijk zijn.

Zijde heeft overigens ook meerdere uitvoeringen. Zo is er bijvoorbeeld wilde zijde (welke niet afkomstig is van de zijderups), damastzijde, ahimsazijde (waarbij de rups niet gedood wordt voor de productie) en onder andere tafzijde. Een zijden kussensloop zal meestal van moerbei zijde zijn. Dit houdt in dat de zijde wordt gewonnen van rupsen die enkel en alleen van de moerbei eten. De draden van de cocon van deze rups is parelwit.

Veel gestelde vragen

Waar komt zijde vandaan?

De meeste zijde komt uit China en India. Maar er zijn meer landen die zijde produceren. Hierbij kan je denken aan Thailand, Vietnam, Japan, maar bijvoorbeeld ook aan Turkije of Oezbekistan.

Is een zijden kussensloop duurzaam?

Zijde is milieuvriendelijk, want er is geen kunstmest, landbouwbestrijdingsmiddelen of pesticiden nodig. Relatief gezien is er weinig energie nodig om zijde tot grondstof te maken. Zijde is biologisch afbreekbaar. Daar staat helaas tegenover dat er voor 1 kledingstuk ruim duizenden zijderupsen nodig zijn. Zijderupsen worden dan ook onnatuurlijk gefokt en daardoor zijn de rupsen vaak misvormt. Diervriendelijk is het dus vaak niet.

Wat zijn de voordelen van een zijden kussensloop?

Zijde kent heel veel voordelen. Het is goed voor je huid en met name krullend haar: deze worden namelijk door zijden niet beschadigd. Daarnaast voelt het lekker zacht en glad, is het vochtregulerend, gaat het rimpels tegen (ja, echt!) en is het hypoallergeen.

Wat betekent de aanduiding Momme?

Hiermee wordt de kwaliteit van zijde aangegeven. Hoe hoger de Momme, hoe hoger de kwaliteit van het zijden. Het standaard bereik is van 19 tot 30, waarbij 22 het meest voorkomend. Het percentage moet minimaal 6 zijn.

Wat is het verschil tussen zijde en katoen?

Veel kussenslopen zijn gemaakt van katoen. Katoen is ook een natuurproduct, maar heeft duidelijk andere kenmerken. Katoen is veel minder glad en geeft dus niet de voordelen die zijde geven. Katoen wordt gemaakt van de vezel uit de katoenplant en gebruikt hiervoor veel meer chemicaliën. Katoen is dan ook minder eco-vriendelijk. Katoen is niet antibacterieel of antihuisstof. Maar is wel goedkoper in aanschaf.

Wat is het verschil tussen zijde en satijn?

Satijn en zijde zullen beide dezelfde luxe uitstraling hebben. Ook hoe het aanvoelt kan identiek overkomen. Satijn is echter een manier van weven en heeft niks te maken met het materiaal op zich. Je kunt dus ook zijden satijn hebben.

Kan zijde te glad zijn?

Natuurlijk is het heel persoonlijk wat jij lekker vindt. De één zal het juist heerlijk vinden als een zijden kussensloop heel glad aanvoelt, terwijl de ander dit helemaal niet fijn vindt. Eigenlijk is dat gewoon een kwestie van proberen… Zoals gezegd heeft zijde wel heel veel voordelen!

Hoe weet ik of zijde wel echt is?

Je kunt bepalen of zijde wel écht zijde is door het te branden. Niet alles natuurlijk, maar wanneer je een stukje brand, ontstaat er een zwarte. knapperige ‘bal’ die stinkt naar verbrand haar. Kunstzijde daarentegen wordt juist zacht en ruikt naar verbrand papier.

Bronnen

1 Holland, Chris & Numata, Keiji & Rnjak-Kovacina, Jelena & Seib, F. (2018). The Biomedical Use of Silk: Past, Present, Future. Advanced healthcare materials.

2 Kaya, N., & Epps, H. H. (2004). Relationship between color and emotion: A study of college students. College student journal38(3), 396-405.

Slaapwetenschap