Zoeken

De 8 Beste 160x200cm Matrassen van 2023

Een matras 160×200 is een prima maat als tweepersoons matras. Denk bij het aankopen hiervan goed na over de eigenschappen, want een matras heeft veel invloed op de slaapkwaliteit. Een goede nachtrust is op zijn beurt weer belangrijk voor jouw gezondheid. Slaapwijsheid.nl helpt je met het maken van een goede keuze voor 160×200 matras.

Beste matras 160×200 overzicht

Wil je direct weten wat de beste tweepersoons matrassen zijn? Hieronder een overzicht. Verder in dit blog vind je alle achtergrondinformatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per 160×200 matras.

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxueuze keuze Check Prijs
Beste stevige matras Check Prijs
Beste zachte matras Check Prijs
Beste luxe latex matras Check Prijs
Beste orthopedische matras 160×200 cm Check Prijs
Beste matras voor kinderen Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

De voordelen van een goed matras 160×200

Een matras heeft veel invloed op de kwaliteit van jouw slaap. Een slecht matras kan voor allerlei slaap-, maar ook gezondheidsproblemen zorgen. Maak dus de juiste keuze bij de aanschaf van een 160×200 matras, zodat je lichaam goed tot rust komt gedurende de nacht. De voordelen van een goed matras:

 • Lichamelijke problemen oplossen: Zorg ervoor dat het matras zogenaamde drukpunten ondersteunt. Hierdoor voorkom je dat je matras pijn in de nek, schouders of rug veroorzaakt. Je lichaam moet zich goed kunnen ontspannen en op de juiste plekken ondersteuning krijgen.
 • Slaapkwaliteit verbeteren: Een slechte nachtrust kan naast vermoeidheid ook zorgen voor stress, lage weerstand en depressieve gevoelens. Zorg er daarom voor dat jouw lichaam zichzelf herstelt op een goed matras. 

Veel mensen zoeken naar een goedkoop matras 160×200, terwijl goede slaap erg belangrijk is voor je gezondheid. Onze tip? Investeer in een goede nachtrust.

Matras 160×200 voor een betere slaap

Een onderzoek 1 over de relatie tussen stress en matrassen wees uit dat een nieuwer matras van goede kwaliteit stressverlagend werkt. 59 proefpersonen sliepen 28 nachten op een oud matras en daarna 28 nachten op een nieuw. Hierbij hielden de proefpersonen hun stressniveaus bij. Wat bleek? Bij het slapen op nieuwe matrassen bleek stress aanzienlijk af te nemen en voor meer ontspanning te zorgen.

Het belang van een goed matras bevestigt een wetenschappelijk onderzoek 2  naar de relatie tussen huidtemperatuur en matrascomfort. Hierbij werd ontdekt dat de huidtemperatuur van proefpersonen op comfortabele matrassen hoger was dan bij oncomfortabele matrassen. Een lagere huidtemperatuur zorgt voor een minder efficiënte en diepe slaap. Het is daarom enorm belangrijk om een goed matras aan te schaffen. 

Niet alleen de feiten zijn belangrijk, maar ook de ervaringen per matras 160×200. We nemen de tientallen en soms wel honderden reviews op Bol.com grondig door om erachter te komen welke tweepersoons matrassen goed zijn en wat het effect is op slaap:

“Tot nu toe lijkt het een prima koop met een uitstekende prijs kwaliteit verhouding”

Review van Brechtje 30-39 jaar, over Koudschuim Matras 160 x 200 cm – 70 tot 100 KG Orthopedisch HR 35 schuim

Beste 8 beste matrassen 160×200 onderzocht

Beste algemene keuze

Perfectmatras - Koudschuim Matras - Purefoam©

Dit voordelige orthopedische koudschuim matras van Perfectmatras geeft je lichaam exact de juiste steun, en is daarbij super comfortabel. Dit matras heeft 7 ingebouwde comfort zones en is specifiek ontwikkeld voor de slaper tussen de 70 en 100 kg. De hoes van dit koudschuim matras heeft ingebouwde antiallergische eigenschappen, is afritsbaar en wasbaar in de wasmachine. Dit matras is te bestellen in verschillende maten en varianten.

Check Prijs op Bol.com
Meest Luxueuze Keuze

TEMPUR - Original Elite 25 Traagschuimmatras

Het TEMPUR® Original Elite matras 160x200 biedt heerlijk gewichtloos comfort en geweldige ondersteuning voor het hele lichaam. Het door NASA ontwikkelde drukverlagende materiaal past zich goed aan de contouren van het lichaam aan en de oppervlakte van jouw gewicht wordt gelijkmatig verdeeld. De speciale CoolTouch technologie blijft de hoes verkoelen en het bevordert tevens de afvoer van overtollige warmte. Het matras heeft 10 jaar volledige garantie en daarnaast een omruilgarantie van 90 dagen.

Voordelen:
 • Hoogwaardige kwaliteit
 • 10 jaar garantie
 • Reageert op lichaamswarmte
 • Blijft koel
 • Ondersteuning op belangrijke punten
Nadelen:
 • Prijzig
Check Prijs op Bol.com
Beste stevige matras

Bedworld Collection - Comfort Gold XXL

Het Gold XXL Pocket koudschuimen matras van Bedworld Comfort is maar liefst 25 cm dik. Het heeft geharde pocketveren met 360 veren/m2 met 7 comfortzones. Dit maakt het matras drukverlagend en meer ergonomisch. Het matras is dus een goede orthopedische keuze voor zowel rug- als zijslapers. Het matras is geschikt voor mensen tot 125 kg.

Check Prijs op Bol.com
Beste zachte matras

Droomidee - Matras traagschuim

Het Droomidee Matras 160x200 heeft een 7-zone pocketvering met zowel koud- als traagschuim. Het zachte matras heeft aan beide kanten een ander soort schuim, zodat jij kunt afwisselen. De matrassen zijn 100% recyclebaar en daarmee duurzaam. Het matras is ook antiallergisch, waardoor je niet ineens met allergische klachten te maken hebt na de aankoop van je matras. Bovendien biedt Droomidee 10 jaar volledige garantie op productiefouten.

Check Prijs op Bol.com

Beste luxe latex matras

Tuur 100% Natuurlatex Matras

Het Tuur 160x200 Latex Matras beschikt over 7 ergonomische comfortzones waardoor het zichzelf makkelijk aanpast aan jouw lichaam. De kern is gemaakt van 100% natuurlatex, afkomstig van een hernieuwbare en natuurlijke bron: de rubberboom. Verder heeft het matras een goed ventilerend vermogen en reguleert het vocht prima, zodat jij de ideale temperatuur tijdens het slapen behoudt. Het Tuur Matras is van nature antiallergisch en schimmelwerend.

Voordelen:
 • Goede kwaliteit
 • 7 ergonomische comfortzones
 • Gaat lang mee
 • Vochtregulerend
 • Antiallergisch
Nadelen:
 • Hogere prijsklasse
Check Prijs op Bol.com
Beste orthopedische matras 160x200 cm

Ada Sleep - Koudschuim orthopedisch matras

In tegenstelling tot een normaal matras, is een orthopedisch matras speciaal ontworpen om je lichaam op een specifieke manier te ondersteunen. Dit matras verlicht dus fysieke klachten, voornamelijk in het rug- en nekgebied. De latex matrassen van Ada Sleep worden verzonden in een doos. Je kan op onze matras slapen vanaf de 1ste nacht, maar het duurt tot 72 uur voor je van het perfecte slaapcomfort kan genieten.

Check Prijs op Bol.com
Beste matras voor kinderen

Mister Sandman - Koudschuim kindermatras

Het koudschuim matras 160x200 van Mister Sandman past zich gemakkelijk naar iedere slaaphouding aan. Het kindermatras heeft een open celstructuur waardoor het materiaal goed ventileert en vocht op neemt. De zware antiallergische vezels maken het matras tot een veilig product. Kortom, met het 7-zone matras ben je altijd verzekerd van goede ondersteuning voor je kind.

Check Prijs op Bol.com
Beste goedkope keuze

Perfectmatras - Pocketvering Matras - PureMulti+©

Dit goedkope 7-zone pocketvering matras van Perfectmatras beloofd de perfecte ondersteuning voor jouw lichaam. De combinatie tussen de ingebouwde pocketvering en de polyurethaanschuim laag zorgen voor de juiste support voor je spieren, terwijl het tegelijkertijd een heerlijk zacht gevoel geeft. Dit voordelige matras wordt geleverd met een afritsbare hoes die gewoon in de wasmachine kan. Te bestellen in verschillende maten en varianten.

Check Prijs op Bol.com

Dit zijn onze keuzes voor matrassen 160×200! We hopen dat er een goede keuze voor jou bij zit.

Waar moet je op letten bij het kopen van een matras 160×220?

 • Jouw gewicht: Het is vooral voor mensen met een zwaarder gewicht van belang om een stevig matras aan te schaffen. Het ‘hangmat’-effect kan voor rugklachten zorgen. Dit voorkom je door op een stevig matras te slapen. 
 • Nachttemperatuur: Wanneer je het ‘s nachts snel koud hebt, kun je het beste kiezen voor een latex of traagschuim matras. Als je het daarentegen snel warm hebt of snel zweet, is een pocketvering matras 160×200 een goede keuze.
 • Slaaphouding: Er zijn drie soorten slapers: de zij-, rug- en buikslaper. De rugslaper kiest het beste voor een zacht matras, terwijl de buikslaper eerder voor een stevig matras zou moeten gaan. Zijslapers moeten extra letten op het beschermen van hun schouders en heupen. Zij kiezen daarom het beste voor een matras met comfortzones op deze plekken.  
 • Rugklachten: Het is voor mensen met rugklachten verstandig om te kiezen voor een orthopedisch matras. Deze matrassen zijn speciaal gemaakt om een pijnlijke rug te verminderen.  
 • Allergieën: Wanneer je gevoelig bent voor huisstofmijt of andere allergenen moet je letten op antiallergische eigenschappen van een matras. 
 • Materiaal: Het materiaal van het matras bepaalt voor een groot gedeelte de eigenschappen van een matras. De verschillende soorten matrassen worden in de volgende paragraaf behandeld. 
 • Afmetingen: Houd er rekening mee dat je kiest voor een 160 bij 200 matras.

De soorten matrassen 160×200

Traagschuim verzacht wanneer de temperatuur warmer wordt. Wanneer je er dus met je warme lichaam op gaat liggen, past het matras zich naar jouw lichaam aan. Een traagschuimmatras zorgt dus voor hoogwaardig ligcomfort. De matrassen verschillen wel in mate van ventilatie. 

Koudschuim is een goed materiaal voor mensen die het snel warm hebben. Het heeft namelijk een open celstructuur dat vocht opneemt en goed ventileert. Daarbij heeft koudschuim een goede veerkracht. Stevigheid en duurzaamheid gegarandeerd!

Dit materiaal bestaat uit pockets: zakjes met een grote hoeveelheid veren. Door te variëren met de dichtheid van de veren, worden drukzones gecreëerd. Dit biedt optimaal ligcomfort en geweldige ondersteuning aan het lichaam.

Polyether is relatief de meest goedkope schuimsoort. Het materiaal neemt alleen weinig vocht op en het biedt weinig warmte-ventilatie.

Latex is een type rubber met veerkracht, flexibiliteit en duurzaamheid. Een latex matras gaat hierdoor erg lang mee. Wel neemt het minder vocht op en het matras is relatief warm.

Anders dan bij een pocketveringmatras bestaat de binnenkant van een binnenveringmatras niet uit afzonderlijke pockets, maar uit veren die verbonden zijn met een spiraalveer.

Een waterbedmatras vul je met water. Dit zorgt voorhoog ligcomfort en het is erg hygiënisch. Het matras is daarentegen wel zwaar en ook de ventilatie is niet altijd even goed.

Matras 160×200 van andere merken

Buitenom onze selectie zijn er nog vele andere merken die deze matrassen aanbieden. We hebben deze niet in onze top 8 meegenomen.

IKEA

De matrassen van IKEA zijn ondanks de aangename prijs, van lagere kwaliteit en vaak aan de harde kant.

Swiss Senze

Een matras van Swiss Senze heeft een gemiddelde prijs, maar het assortiment is minder variërend.

Dekbed Discounter

Een matras van Dekbed Discounter heeft een aantrekkelijke prijs, maar dit gaat wel ten koste van de kwaliteit.

Ervaringen van de topmerken

Bij Slaapwijsheid.nl nemen alle reviews per product aandachtig door. De gebruikers weten namelijk als geen ander wat ze over een product denken. Lees dus eens goed de reviews door voordat je beslist welk matras 160×200 je gaat aanschaffen:

“Mooi dik Pocketvering matras ligt heerTot nu toe lijkt het een prima koop met een uitstekende prijs kwaliteit verhouding”

Review van Brechtje, 30-39 jaar over Koudschuim Matras 160 x 200 cm – 70 tot 100 KG Orthopedisch HR 35 schuim

“Vlotte service, persoonlijke aanpak en snelle correcte klantenservice. Wij zijn al jaren een zeer tevreden klant. Zeer tevreden van tempur, als rugpatiënt zou ik niets anders meer willen.”

jodeniter (30-39 jaar) uit Aarschot over TEMPUR® Original Elite matras 160×200

“Heerlijk stevig matras, en voor een goede prijs. Mijn man was er gelijk helemaal weg van, ik moest er even een paar dagen aan wennen, omdat we eerst op een zacht matras lagen, dit is echt een stevig matras, we worden heerlijk uitgerust wakker”

Pim (30-39 jaar) uit ‘s-Gravendeel over Gold XXL Pocket koudschuimen matras van Bedworld Comfort

“Goede matrassen liggen heerlijk geen last van rug meer. Super goede service van Droomidee.”

KimG (60-69 jaar) uit Ureterp over Droomidee Matras 160×200

“Super stevig matras. Na 1 maand gebruikt te hebben kan ik er wel een goed woordje over doen. Hij is echt stevig voelt fijn aan voor mijn pijnlijke rug. Mijn man is er ook zeker tevreden mee dus kan het zeker aanraden

Sylvanaderks (40-49 jaar) Ada Sleep® – HR55 Koudschuim Matras 

“Nu een maandje op deze matras. Zalig slapen en weg rugpijn. Gewoon top!”

SeHa85 (40-49 jaar) uit Ravels over Tuur 160×200 Latex Matras

“Goede kwaliteit matras voor een goede prijs”

Jasper (30-39 jaar) uit Rotterdam over koudschuim matras 160×200 van Mister Sandman

“Ik had vroeger erg last van mijn rug. Daardoor ben ik op mijn buik beginnen slapen. Sinds ik op dit matras slaap, heb ik nergens last meer van. Niet te hard, niet te zacht, eigenlijk ideaal!”

Review van JulianLazzle 20-29 jaar, over Perfectmatras Pocketvering Matras 160×200

Veelgestelde vragen

Kan ik het beste voor twee eenpersoonsmatrassen of één tweepersoonsmatras gaan?

Wanneer je last ervaart van je partner tijdens de slaap of je partner andere slaapvoorkeuren heeft, kan het raadzaam zijn te kiezen voor twee losse eenpersoonsmatrassen. Maak hierbij wel gebruik van een matraswig, om de naad tussen de matrassen te verwijderen.

Welke hardheid is geschikt voor mij?

Let hierbij vooral op je postuur, gewicht en slaaphouding. Er is namelijk geen gulden regel voor de hardheid van een matras. Wel adviseren we mensen met een hoger gewicht om richting de stevige, harde matrassen te kijken. 

Hoe kan het dat ik na mijn eerste nacht niet direct goed slaap op mijn nieuwe matras?

Een lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan een nieuw matras. Daarom kan het voorkomen dat je niet direct goed de slaap kan pakken op jouw nieuwe matras. Wanneer je matras na enige tijd nog steeds niet lekker ligt, kun je vaak gebruik maken van de bedenktijd die leveranciers bieden.

Welk matras is het beste voor mij als ik veel zweet?

Een pocketvering of koudschuimen matras is één van de beste matrassen om transpiratievocht af te voeren. Denk daarbij ook over andere factoren die zweet kunnen afremmen, zoals een natuurlijke afdeklaag of een goed dekbed.

Hoe kan ik mijn matras het beste onderhouden?

Lucht je matras geregeld en keer het geregeld om. Probeer ook de matrashoes regelmatig te wassen. Gebruik daarnaast een moltonhoes of topdekmatras.

Hoe lang gaat een matras ongeveer mee?

De meest duurzame matrassen zijn gemaakt van latex of koudschuim. Deze gaan  12-13 jaar mee. Het minst duurzaam is een polyether matras. Deze is slechts 3 jaar bruikbaar. UIteraard is de duurzaamheid van een matras ook afhankelijk van de gebruiksintensiteit.

Welke keurmerken zijn er bij matrassen aanwezig?

* OEKO TEX – Een keurmerk dat garandeert dat textiel volledig vrij van schadelijke stoffen is.
* Certipur® – Belangrijk keurmerk voor schuimmatrassen dat garandeert dat het schuim volledig vrij van schadelijke stoffen is. 
* CE – Matras voldoet aan Europese regels.

Bronnen

1 Quantitative effects of mattress types (comfortable vs. uncomfortable) on sleep quality through polysomnography and skin temperature

2 Autonomic Activation During Sleep in Posttraumatic Stress Disorder and Panic: A Mattress Actigraphic Study


Wat vinden onze lezers van dit artikel over Beste Matrassen 160×200?
4.2 sterren rating gebaseerd op 85 reviews.
Schrijf een review

Slaapboeken: Top 7 Best beoordeelde - Slaapwetenschap

Slaapboek nodig? Op zoek naar de allerbeste boeken over slaap? Lees over tips om beter te slapen. Bekijk de 7 best beoordeeldeslaapboeken.

Slaapwetenschap