Zoeken

De 8 Beste Matrassen van 90x200cm van 2024

Het aanschaffen van een matras 90×200 moet een weloverwogen keuze zijn. Experts stellen dat een passend matras de belangrijkste sleutel is tot een goede nachtrust. Iedereen heeft zijn/haar eigen slaapstijl, en hier hoort jouw matras dan ook perfect bij te passen. Zo haal je het meeste uit je nachtrust. Matrassen zijn te bestellen in zo veel verschillende materialen, vormen, maten en andere specificaties dat het vinden van het perfecte 90 bij 200 matras lastig kan zijn. We helpen jou (en de kids) graag die match te vinden

Beste eenpersoons matras overzicht

Wil je direct weten wat de beste matrassen 90×200 zijn? Hieronder een overzicht. Verderop in dit blog vind je alle achtergrondinformatie en een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per 90 bij 200 matras.

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxueuze keuze Check Prijs
Beste prijs-kwaliteitverhouding Check Prijs
Beste keerbare 1 persoons matras 90×200 Check Prijs
Beste matras voor boxspring 90×200 Check Prijs
Beste orthopedische 1 persoons matras Check Prijs
Beste kindermatras 90×200 Check Prijs
Beste goedkope orthopedische matras Check Prijs

De voordelen van het juiste 1 persoons matras

 • Corrigeert uitlijning van de wervelkolom: Jouw 90 bij 200 matras moet elk deel van het lichaam gelijkmatig ondersteunen. Zonder deze gelijkmatige gewichtsverdeling, wordt je onderrug niet voldoende ondersteund. Dit betekent dat je wervelkolom niet in een neutrale positie staat. Een onjuiste uitlijning van de wervelkolom kan na verloop van tijd een heleboel problemen veroorzaken, waaronder chronische pijn. Dit komt waarschijnlijk doordat het matras niet de juiste hardheid heeft voor jouw slaapstijl.
 • Voorkomt pijn: Als je vaak last hebt van rug-, of gewrichtspijn, dan is de kans groot dat het aan je matras ligt. De juiste uitlijning is essentieel voor een pijnvrije slaap (en dag). Het matras moet je wervelkolom de hele nacht in een rechte lijn houden. Het moet ook drukpunten verlichten en de houding ondersteunen, wat pijn helpt voorkomen.
 • Minder last van woelen en draaien: Regelmatig woelen heeft een grote invloed op de kwaliteit van je slaap, vooral als je naast je partner slaapt. Dit komt doordat het omrollen ‘bewegingsgolven’ veroorzaakt die door je matras worden overgebracht. Een stevig matras van goede kwaliteit absorbeert deze golven.
 • Vermindert stress: Een betere slaapkwaliteit werkt stressverlagend . Als je slaaptekort hebt, produceert je lichaam meer stresshormonen. Hierdoor kun je je minder goed concentreren, het beïnvloedt je emoties, en je voelt je minder gedreven. Een goed matras zorgt dus voor een betere slaapkwaliteit en vermindert stress.
 • Vermindert allergiesymptomen: Huisstofmijt nestelt zich graag in matrassen. Dit is de belangrijkste oorzaak van allergieën binnenshuis. Een matras met een dichtere structuur zorgt ervoor dat je minder last hebt van mijten in je matras  Er is dan simpelweg minder ruimte voor hen om te leven.

De experts over het aanschaffen van het juiste 90×200 matras

Hoewel we een derde van ons leven slapend doorbrengen, is het verbazingwekkend hoe we omgaan met het kiezen van een matras. Statistieken vertellen ons dat ruim 92 procent van de mensen het erover eens is dat een comfortabel matras de sleutel is tot een goede nachtrust.

In een onderzoek werden de effecten van matrastypes op de slaapkwaliteit gemeten. Hierbij werd onderzocht of  de slaapkwaliteit verschillend was wanneer de proefpersonen sliepen op een matras dat geschikt was voor de lichaamsvorm of juist niet. Zes proefpersonen brachten 6 dagen en nachten in een laboratorium door. Vervolgens werden de gegevens van 7 uur slaap voor elk van die 3 nachten geanalyseerd. Wat bleek? De gemiddelde huidtemperatuur, diepe slaap en slaapefficiëntie werden significant beïnvloed door het matrastype. Wanneer de proefpersonen in comfortabele bedden sliepen, was de gemiddelde huidtemperatuur hoger dan als ze in  niet-comfortabele bedden sliepen. Hun huidtemperatuur van het onderlichaam, de slaapefficiëntie en het percentage diepe slaap waren ook hoger. Het percentage ontwaken na het begin van de slaap was lager wanneer de proefpersonen op het juiste matras sliepen1

Uit dit onderzoek2 blijkt dat 15-30% van de volwassenen slaapstoornissen rapporteert. Rugpijn is geïdentificeerd als een van de belangrijkste oorzaken van slechte slaapkwaliteit. In dit onderzoek, waar het verband tussen verschillende matrassen, slaapkwaliteit en rugpijn wordt onderzocht, blijkt dat een matras met gemiddelde hardheid het comfort en de slaapkwaliteit van mensen die gevoelig zijn voor rugklachten bevordert

Niet alleen de feiten zijn belangrijk, maar ook hoe je je erbij voelt. We doorspitten de tientallen en soms wel honderden reviews op bol om erachter te komen welke matrassen 90×200 goed zijn en wat het effect is op slaap:

“Ik had vroeger erg last van mijn rug. Daardoor ben ik op mijn buik beginnen slapen. Sinds ik op dit matras slaap, heb ik nergens last meer van. Niet te hard, niet te zacht, eigenlijk ideaal!”

JulianLazzle, 20-29 jaar over de Perfectmatras

Beste een persoons matras 90×200 onderzocht

Beste algemene keuze

Slaaploods - Prince de luxe pocketvering matras

Dit 7 comfortzones pocketvering matras 90x200cm van Slaaploods is een extra dik koudschuim 90x200x25 cm matras. Hierdoor biedt het een perfecte ondersteuning. Dit pocketvering eenpersoons matras is te bestellen in gemiddeld ofn stevig ligcomfort. De matrashoes is anti-allergisch en anti-huisstofmijt en kan je gemakkelijk afritsen. Was de hoes op 40 graden om dit koudschuim matras fris te houden.

Check Prijs op Bol.com
Meest luxueuze keuze

Hibboux - Matras Nest met zandloper pocketveer systeem

Hibboux biedt een prachtig 90x200 matras met een gemiddeld ligcomfort. Het matras is gemaakt met een uniek zandloper-pocketveersysteem. Hierdoor is dit eenpersoons matras geschikt voor alle typen slapers en alle gewichten tot 140 kg. Verder zorgt dit unieke systeem dat elk lichaamsdeel de perfecte ondersteuning krijgt. Hibboux heeft zoveel mogelijk natuurlijke materialen gebruikt en biedt maar liefst 365 dagen proefslapen aan.

Check Prijs op Bol.com
Beste Prijs-kwaliteitverhouding

Perfectmatras - Pocketvering Matras - PureMulti+©

4.5

Dit goedkope 7-zone pocketvering matras van Perfectmatras beloofd de perfecte ondersteuning voor jouw lichaam. De combinatie tussen de ingebouwde pocketvering en de schuimlaag van polyurethaan zorgen voor de juiste support voor je spieren, terwijl het tegelijkertijd een heerlijk zacht gevoel geeft. Dit voordelige matras wordt geleverd met een afritsbare hoes die gewoon in de wasmachine kan. Te bestellen in verschillende maten en varianten.

Voordelen:
 • Voordelig
 • 7 zone pocketvering
 • Comfortabel
 • Antibacterieel
 • Te bestellen in verschillende maten en varianten
Nadelen:
 • Niet “slaapklaar” geleverd
Check Prijs op Bol.com
Beste keerbare 1 persoons matras 90x200

Droomidee - Traagschuim matras

Dit matras van Droomidee heeft een 7 zone pocketvering met koud- en traagschuim. Met aan beide kanten een ander soort schuim, heb je 2 matrassen in 1. Zo heb je altijd een matras wat perfect bij jou en de kids past. Je hoeft alleen even het matras om te draaien om jouw ligcomfort te veranderen. Verder is dit 90 bij 200 matras 100% recyclebaar en te bestellen in zacht, gemiddeld en stevig ligcomfort.

Check Prijs op Bol.com
Beste matras voor boxspring 90x200

Twin Motion - Matras boxspring

Dit exemplaar van Twin Motion is een perfect boxspring matras 90x200. Dit goedkope eenpersoons matras bestaat uit 2 delen; 2cm Lavendel Infused Traagschuim en 5cm HR koudschuim en biedt een hoog corrigerend vermogen. Het matras is 8cm dik, waardoor het dit het perfecte topdekmatras is voor jouw boxspring. Verder ventileert dit boxspring matras 90x200cm uitstekend, neemt het vocht op, heeft het een lange levensduur en is het gemaakt van zware anti-allergische vezels.

Check Prijs op Bol.com
Beste orthopedische 1 persoons matras

Ada Sleep - Orthopedisch matras koudschuim

Ada Sleep biedt een eenpersoons matras aan met een gemiddeld of stevig ligcomfort. Dit is een orthopedisch matras, wat betekent dat dit speciaal ontworpen is om je lichaam op een specifieke manier te ondersteunen. Dit orthopedische matras verlicht fysieke klachten, in het rug- en nekgebied doordat het extra ondersteuning biedt aan de wervelkolom. Verder kun je dit matras 30 dagen uitproberen.

Check Prijs op Bol.com
Beste kindermatras 90x200

Ada Sleep - Baby, peuter en kleuter koudschuim matras

Kinderen hebben aanzienlijk meer slaap nodig dan volwassenen. Hoe jonger een kind is/ze zijn, hoe meer slaap het nodig heeft. Daarom is de juiste matraskeuze voor je kind erg belangrijk. Ada Sleep heeft een koudschuim matras 90x200 speciaal voor kids ontwikkeld. Bij het ontwikkelen van dit matras is speciaal gelet op de specifieke slaaphouding en drukpunten van kinderen. Verder is dit goedkope matras onderhoudsvriendelijk met een wasbare tijk en is het 30 dagen gratis uit te proberen.

Check Prijs op Bol.com
Beste & Goedkoopste Orthopedische Matras

Perfectmatras - Orthopedisch koudschuim - Purefoam©

Dit orthopedische koudschuim matras van Perfectmatras is speciaal ontwikkeld voor gebruikers met een gewicht tussen de 70 en 120kg. De combinatie tussen de 7 ingebouwde comfortzones en het koudschuim zorgen voor drukverlichting op de juiste plekken. Dit matras is te bestellen in een gemiddelde (gebruiker 70 tot100kg) en stevige variant (100 tot 120kg). Beide matrassen worden geleverd met een antiallergische hoes die afneembaar en wasbaar is. De matrassen zijn super voordelig én van hoge kwaliteit. 

Voordelen:
 • Speciaal voor het lichaamsgewicht van de gebruiker ontwikkeld
 • Perfecte ondersteuning
 • Te bestellen in verschillende maten en varianten
 • Antiallergisch
 • 30 dagen bedenktijd en gratis retour
 • Heel sterk in prijs-kwaliteit
Check Prijs op Bol.com

Dit zijn de 8 best onderzochte 90x200cm matrassen die er momenteel worden aangeboden. Hopelijk zit de juiste er voor jou (en de kids) tussen!

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een 90 bij 200 matras?

 • 1. Het verband tussen hardheid en ligcomfort van het matras:
 • Rugslaper: een gemiddeld tot stevig matras zal de meest comfortabele ondersteuning bieden voor je wervelkolom.
 • Zijslaper: een gemiddeld tot zacht matras biedt de beste ondersteuning, met voldoende veerkracht om de heupen te ondersteunen.
 • Buikslaper: een stevige matras is het meest geschikt, om het ‘hangmat-effect’ tegen te gaan.
 •  2. Gradaties zone-indelingen:

Met verschillende zones in het matras krijg je een gerichte ondersteuning, wat uiteindelijk een meer therapeutische slaap oplevert die veel natuurlijker aanvoelt. Zwaardere plekken, zoals de heupen, zakken normaal gesproken dieper weg in een matras, wat onaangenaam kan zijn. Wanneer je echter het idee van de verschillende zones toepast, wordt dit zware gebied op één lijn gebracht met de rest van het lichaam. Dit idee wordt vervolgens in het hele matras doorgevoerd om de optimale ‘slaapinstelling’ voor alle verschillende delen van je lichaam te bieden. De populairste zone-indelingen zijn 3, 5 en 7.

 • 3 hoofdzones is in de eerste plaats ontworpen om extra ondersteuning te bieden voor je onderrug, terwijl een generieke stevigheid over de rest van het bed wordt behouden. Dit kan nog steeds gunstig zijn voor het uitlijnen van de schouders en knieën.
 • 5 hoofdzones, biedt variabele ondersteuning voor de belangrijkste delen van je lichaam en een superieure uitlijning en drukverlichting waar je het nodig hebt. Er zijn verschillende zones voor het hoofd, de schouders, de onderrug, de dijen en de voeten.
 • 7 zones biedt een vergelijkbare uitlijningals een matras met 5 zones. Waar de zones zich bevinden kan variëren.

3.      Machine wasbare tijk. Zorgt voor een anti-allergische werking.

4.       Proefslapen. Zo weet je zeker dat jij en je matras een goede match zijn

5.       Garantie. Het aanschaffen van een matras kan vrij veel geld kosten. Zorg dat de kwaliteit gegarandeerd wordt met een garantie van ten minste 10 jaar.

Eenpersoons matrassen van andere merken

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat alle matrassen die in de beste top 8 opgenomen zijn allemaal te bestellen zijn op bol. We hebben hiervoor gekozen omdat de matrassen van andere merken niet aan de prijs-kwaliteitverhouding voldoen die wij willen garanderen. We hebben dit specifiek per merk kort samengevat:

Perfecthomeshop

Perfecthomeshop(.eu) heeft hoge kwaliteit matrassen en topdekmatrassen. Wij raden in ieder geval aan een goede topper van 90x200cm bij perfecthomeshop te halen.

IKEA

IKEA heeft erg veel verschillende matrassen in verschillende prijsklassen. Echter komt in veel reviews naar voren dat de prijs-kwaliteitverhouding minder is. Zo wordt er getwijfeld of de comfortzones overeenkomen. Verder zijn er geen speciale kindermatrassen te bestellen.

Beter Bed

Beter Bed heeft een aantal kwalitatief goede opties. We vinden het moeilijker om bij Beter Bed iets te vinden in elke prijsrange. We proberen een kwalitatief hoogwaardig matras aan te bieden voor ieder huishouden. Dit lukte ons niet bij Beter Bed.

Beddenreus

Bij Beddenreus vonden we niet genoeg verschillende matrassen. Zo was het lastig een specifiek matras uit te zoeken met de gevraagde gradatie comfortzone, was er geen voordelig kindermatras te vinden en vielen de reviews over het algemeen tegen.

Reviews van de topmerken

“Mijn beste aankoop van 2020! Ik heb de matras nu 7 mnd en ik blijf het een wonder vinden. Ik kan zonder pijntjes en stijve rug zo uit bed springen. Dat heb ik járen niet kunnen doen met mijn vorige matrassen. Ik wist niet dat een matras zoveel invloed kon hebben. Ik dacht echt dat het aan mijn rug lag.
Geweldige matras dus die ik iedereen kan aanbevelen! De eerste week was wel even wennen.
En de prijs is dan natuurlijk belachelijk laag eigenlijk.
Ik heb hem zonder te proberen gekocht en ben puur op de goede recensies afgegaan.

GreetjevOostrum 40-49 jaar, over Slaaploods Prince de Luxe®.

“Altijd kritisch met het uitzoeken van een nieuwe matras maar dit is een prima matras, zelfs voor een ‘buikslaper’! Dus niet te zacht maar ook niet hard. Het 365 dagen proefslapen sprak mij wel aan zodat ik een online aankoop wel aandurfde.

Riet 50-59 jaar, over Hibboux matras Nest

“Ik had vroeger erg last van mijn rug. Daardoor ben ik op mijn buik beginnen slapen. Sinds ik op dit matras slaap, heb ik nergens last meer van. Niet te hard, niet te zacht, eigenlijk ideaal!

JulianLazzle20-29 jaar, over Perfectmatras Pocketvering Matras 90×200 – 7 zones

Ik was op zoek naar een betaalbaar en zacht matras omdat ik vaak last heb van mijn rug. Vaak zijn de matrassen die andere partijen aanbevelen te zacht. Maar het matras met traagschuim en koudschuim van Droomidee is echt perfect en kan je omdraaien voor 2 verschillende type materialen. Zo heb je een wat stevigere kant en wat zachtere kant. Ideaal!

Geerard 30-39 jaar, over Droomidee – Matras 90×200 x 22 cm + Traagschuim

“Het artikel was goed verpakt. Wij hebben fijn contact gehad met de medewerkers. Ze hebben ons goed geholpen, reageerde snel en zijn vriendelijk.

Lott 20-29 jaar, over Twin Motion ® Topdekmatras 90×200

“Jaren rugpijn gehad verschillende bedden en matrassen geprobeerd. Lig nu 2 week op dit matras en eindelijk geen rug pijn meer snachts. Hopelijk blijft het ook zo! Mail contact gehad en mijn verhaal uitgelegd en welk matras het beste bij mij past gemiddeld of hard. Gemiddeld kwam er uit. Ik ben zeer tevreden

Yvonne 20-29 jaar, over Ada Sleep® – Orthopedisch Koudschuim Matras

“Stevige kwaliteitmatras. Voor je kind wil je het beste ik heb lang onderzocht wat wel en niet goed is. Uiteindelijk deze besteld. Nu al 2 weken in bezit ben er zeer tevreden mee. Voelt zeer stevig aan! Zou het zeker aanraden

Marcovandalen 30-39 jaar, over Ada Sleep Kids® – Baby Peuter en Kleuter – Koudschuim matras

“Tot nu toe lijkt het een prima koop met een uitstekende prijs kwaliteit verhouding.

Cindy Hal 30-39 jaar, over pocketveer Matras Koudschuim 20 cm 90x200Koudschuim Matras 90 x 200 cm – Tot 120 KG Orthopedisch HR

Veelgestelde vragen

Wat betekent matrasrespons?

De matrasrespons of het reactievermogen is de snelheid waarmee en de mate waarin een matras reageert op beweging of druk. Hoe sneller een matras zich aanpast aan je bewegingen, hoe responsiever hij is.

Is het slecht om geen boxspring te gebruiken?

Het is niet erg om een matras zonder boxspring te hebben, zolang er maar een andere vorm van ondersteuning onder ligt. Deze ondersteuning kan komen van een platform bed, fundering, of, als je dat liever hebt, de vloer

Is een eenpersoonsbed genoeg voor één persoon?

Eenpersoonsbedden zijn bedoeld om één persoon in te laten slapen. Tweepersoonsbedden daarentegen zijn bedoeld als een paar van twee bij elkaar passende eenpersoonsbedden. Desondanks worden eenpersoonsbedden vaak los verkocht. Tweepersoonsbedden en eenpersoonsbedden zijn het meest geschikt voor alleenstaanden of kinderen die een slaapkamer delen.

Wat is beter: gewoon schuim of traagschuim?

Traagschuim is meestal dichter en duurder dan gewoon polyurethaanschuim. Traagschuim voelt wel veel preciezer aan dan gewoon schuim. Naarmate het traagschuim door je lichaamswarmte opwarmt, wordt het zachter en zakt het meer in. Naarmate je lichaam verder in het schuim zakt, krijg je het warmer.

Is een koudschuim matras goed?

Koudschuim matrassen bieden tal van voordelen en zijn daarom geschikt voor verschillende soorten slapers. Of het nu buikslapers, zijslapers of rugslapers zijn. Het ligcomfort, maar ook de hygiënische eigenschappen van matrassen met koudschuim zijn indrukwekkend.

Is gelschuim koeler dan traagschuim?

Gelschuim zorgt ervoor dat een matras koeler aanvoelt in vergelijking met een standaard traagschuim bed. Ook veert gel traagschuim sneller terug dan traditioneel traagschuim.

Welk type matras moet mijn kind hebben

Wat de juiste hardheidsgraad betreft, raden gezondheidsdeskundigen over het algemeen een ‘medium stevig’ matras aan voor kinderen. Dit biedt een goede balans tussen comfort en ondersteuning, en is zeer geschikt voor groeiende ruggenwervels. Een goed kindermatras moet ook goed geventileerd en hygiënisch zijn.

Welk schuim is het beste tegen rugpijn?

Over het algemeen worden traagschuim- en latexmatrassen beschouwd als de beste opties bij rugpijn, omdat ze zich naar je lichaam vormen, drukpunten opvangen en je ruggengraat ondersteunen en uitgelijnd houden.

Bronnen

1 The Relationship between Sleep Quality and Mattress Types

2 What type of mattress should be chosen to avoid back pain and improve sleep quality? Review of the literature


Wat vinden onze lezers van dit artikel over de beste matrassen 90×200?
4.5 sterren rating gebaseerd op 127 reviews.
Schrijf een review

Slaapboeken: Top 7 Best beoordeelde - Slaapwetenschap

Slaapboek nodig? Op zoek naar de allerbeste boeken over slaap? Lees over tips om beter te slapen. Bekijk de 7 best beoordeeldeslaapboeken.

Slaapwetenschap