Zoeken

De 6 Beste Koudschuim Matrassen van 2024

Onze slaapexpert Bram heeft door de jaren heen verschillende koudschuim matrassen getest. De beste 6 koudschuim matrassen vind je in dit artikel. Elk matras is vanzelfsprekend uitvoerig getest op comfort, temperatuurregulatie en ondersteuning.

Het beste koudschuim matras per categorie is:

Een koudschuim matras is een goede basis voor een optimaal slaapcomfort, mits je voor het juiste matras kiest. Gelukkig is het uitkiezen van een passend matras dankzij dit artikel heel eenvoudig. We hebben namelijk alle plus- en minpunten per matras op een rijtje gezet. Daarnaast lees je waar je allemaal op moet letten als je een traagschuim matras koopt.

Beste koudschuim matras overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs bij Bol
Beste luxe keuze Check Prijs bij Mline
Meest bekroond in Nederland Check Prijs Emma
Meest gebruiksvriendelijke keuze Check Prijs bij Cloudpillo
Stevigste keuze Check Prijs Mline
Hoogste draagkracht Check Prijs bij Bol

Laatste update uitgevoerd op 05/05/2023

Beste koudschuim matrassen onderzocht

Beste Algemene Keuze

Dreamlab Koudschuim Matras

4.8

Dit koudschuim matras van Dreamlab is ergonomisch ontworpen en zorgt voor een pijnvrije nachtrust.

Het matras is gemaakt van orthopedisch Hybridfoam koudschuim. We merkten dat het schuim zich goed aan ons lichaam aanpaste en vooral ondersteuning bood aan onze nek- en rugwervels. We werden ‘s ochtends zonder nek- of rugklachten wakker.

Het aanpasbare matras heeft twee zijden: een medium en stevige zijde. Afhankelijk van je voorkeur en slaappositie draai je het matras met de juiste kant naar boven. We vonden dit handig en de meeste proefslapers gaven de voorkeur aan de medium zijde. Het enige minpunt is als je partner en jij allebei de voorkeur aan een andere kant geven. Aanpassen kan alleen naar medium of stevig, er is geen zachte mogelijkheid.

Dit koudschuim matras is ontworpen en gemaakt in Nederland. We vinden het positief dat het matras duurzaam geproduceerd wordt. De hypoallergene tijk werkt vocht- en warmteregulerend en kan op 40 graden gewassen worden. In totaal kies je uit 4 maten bij dit matras.

We raden dit koudschuim matras van Dreamlab aan als je een comfortabele nachtrust wenst en in het bijzonder als je last van nek- of rugklachten hebt. Het ergonomische ontwerp zorgt voor een betere slaappositie en verlicht pijn.

Voordelen:
 • Biedt optimale ondersteuning van nek- en rugwervels
 • Ergonomisch ontwerp verlicht nek- en rugpijn
 • Afneembare hoes wasbaar op 40 graden
 • Duurzaam ontworpen in Nederland
 • Keuze uit medium en stevige zijde
 • Vocht- en warmteregulerend
 • Verkrijgbaar in 4 maten
Nadelen:
 • Aanpasbaar op slechts twee vlakken: geen zachte mogelijkheid
 • Proefslapen niet mogelijk
 • Slechts 2 jaar garantie
Check Prijs op Bol.com
Beste Luxe Keuze

Mline Cool Motion 8 Matras

4.4

Het Cool Motion 8 matras van M line is een luxe keuze. Het matras is een ideale mix van koudschuim, traagschuim en pocketveren.

Het matras is opgebouwd uit pocketveren met daarop diverse schuimlagen en is voorzien van een harde toplaag. We merken dat de zeven comfortzones waarin de pocketveren zijn opgedeeld, ons lichaam goed ondersteunen. Uit onze test bleek dat dit matras vooral geschikt is voor een bredere lichaamsbouw en een hoger lichaamsgewicht. Dit komt door de harde toplaag, die te stevig is voor een lager lichaamsgewicht.

Het verschil tussen de 7-variant en 8-variant van het M line Cool Motion matras zijn de schuimbollen die voor veerkracht en wendbaarheid zorgen. We vonden de bollen weinig toevoegen en hadden niet het gevoel dat we makkelijker bewogen dan op de 7-variant. Wel merkten we een positief verschil qua stevigheid.

We vinden de tijk (gemaakt van microvezels) comfortabel en merken dat deze temperatuurregulerend werkt. Een ander pluspunt is dat de tijk op 60 graden gewassen kan worden, wat wel zo hygiënisch is. Je mag 100 dagen proefslapen en krijgt 10 jaar garantie.

We raden dit matras van M line vooral aan als je een stevige lichaamsbouw hebt en op zoek bent naar een luxe koudschuim matras. Als je een smallere lichaamsbouw hebt, kies je voor een matras met een minder stevige toplaag.

Voordelen:
 • Pocketveren met 7 comfortzones bieden goede ondersteuning
 • Insnijdingen verdelen lichaamsdruk optimaal
 • Tijk kan op 60 graden gewassen worden
 • De harde toplaag biedt ondersteuning
 • 100 dagen proefslapen, 10 jaar garantie
 • Ventilerend en temperatuurregulerend
Nadelen:
 • De schuimbollen voegen weinig toe vergeleken met 7-variant
 • Minder geschikt voor een smalle lichaamsbouw
 • Prijzig
Check Prijs op Mline.nl
Meest Bekroond in Nederland

Emma O2 Matras

4.4

Het Emma O2 Matras is het meest bekroonde matras in Nederland en werd al drie keer als beste matras bestempeld door de Consumentenbond.

Het matras bestaat uit drie lagen traagschuim, waardoor het geschikt is voor buik-, zij- en rugslapers. We merkten dat ons lichaam goed ondersteund werd door de lagen en dat onze wervelkolom kon ontspannen. Dit komt door de precieze ondersteuning van de zeven slaapzones. 

We hadden de keuze uit een medium en een hard matras, waarbij uit onze tests bleek dat de medium-variant voor het grote publiek geschikt is. Alleen als je van een extra hard matras houdt, raden we de hardere variant aan. Zelfs de medium-optie is wat aan de harde kant en we vinden het jammer dat er geen zachte variant beschikbaar is.

Het matras is gemaakt van hoogwaardige en duurzame materialen, waarvoor het de Groene Keuze prijs van de Consumentenbond kreeg. Tijdens het testen merkten we dit zelf ook: een ademend en vochtregulerend matras met een goede luchtcirculatie.

Het Emma O2 matras heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en biedt volledige ondersteuning van de rug. Als je graag extra zacht ligt, kies je beter voor een alternatief traagschuim matras.

Bij Slaapwetenschap vertrouwen we op de kwaliteit van Emma Sleep, daarom hebben we speciaal voor de lezers van Slaapwetenschap een -10% kortingscode ontvangen. Deze is gewoon te gebruiken in combinatie met de huidige deals (tot -50%!)

-10% Kortingscode: SLAAPWIJSHEID10

Voordelen:
 • Al 3 keer tot beste matras verkozen door Consumentenbond
 • Geschikt voor buik-, rug- en zijslapers door 3 schuimlagen
 • Volledige ondersteuning van de wervelkolom
 • Duurzame en hoogwaardige materialen
 • Ademend en vochtregulerend
 • Gemaakt in Europa
Nadelen:
 • Zelfs de medium-optie is aan de harde kant
 • Hoes kan niet op 60 graden gewassen worden
Check Prijs op Emma-sleep.nl Check Alle Emma Deals!
Meest Gebruiksvriendelijke Keuze

Cloudpillo Matras

4.6

Dit matras van Cloudpillo pas je aan je eigen voorkeuren aan, door de verschillende lagen van plek te verwisselen.

In totaal bestaat het matras uit vier schuimlagen die in een hoes zitten. We vonden het handig dat we de lagen van volgorde konden veranderen, waardoor het matras harder of zachter aanvoelde. Zo pasten we het matras aan onze slaaphouding en ons lichaamsgewicht aan. Tijdens onze test bleek dit matras minder geschikt voor personen met een laag lichaamsgewicht, omdat het matras niet zacht genoeg was.

We vonden het verwisselen van de lagen makkelijk om te doen, dankzij de hoes die volledig opengeritst kan worden. In het begin was dit wat vervelend, omdat we meerdere volgordes uit moesten proberen. Maar het is zeker de moeite waard! Ons lichaam werd op de juiste plekken ondersteund en onze wervelkolom lag in een rechte lijn.

Dit matras van Cloudpillo is een duurzame keuze. De matrassen worden in België met de hand gemaakt van duurzame materialen. Je probeert het matras 125 nachten uit en krijgt 10 jaar garantie.

We raden dit matras van Cloudpillo aan als je onzeker bent over de hardheid die je nodig hebt en zeker tegen rugklachten is dit een goede keuze. Bij een laag lichaamsgewicht kies je voor een zachter matras.

Exclusieve Slaapwetenschap kortingscode: Slaapwijsheid10

Voordelen:
 • Hardheid zelf bepalen dankzij 4 verwisselbare lagen
 • 7 comfortzones voor optimale ondersteuning
 • 125 nachten proefslapen & 10 jaar garantie
 • Duurzaam geproduceerd in België
 • Antislip onderkant
Nadelen:
 • Minder geschikt voor personen met laag lichaamsgewicht
 • Juiste hardheid vinden duurt even
Check Prijs op Cloudpillo.nl
Stevigste Keuze
M line Wave Matras
4.3

Het Wave matras van M line is een aanpasbaar matras, dat zowel zeer stevig als zacht kan worden ingesteld.

Het matras bestaat uit verschillende lagen, waaronder een paarse toplaag en een laag koudschuim. Deze lagen kun je thuis omdraaien, waardoor het matras extra stevig wordt. We vonden het even puzzelen om de juiste hardheid te vinden. Het gebruiken van de gratis tool op de website van M line hielp ons hierbij. We vulden ons geslacht, gewicht en onze voorkeur qua hardheid in en kregen advies op maat over de lagen.

Het koudschuim heeft inkepingen op de plek van de schouders en heupen, waardoor je wervelkolom recht ligt. In onze test bleek dit zeer comfortabel te zijn, zowel voor de proefslapers die zacht als stevig kozen.

De tijk is afritsbaar en kan op zestig graden gewassen worden. We vonden vooral de antisliplaag en handvatten aan de onderkant handig, omdat het matras hierdoor stevig ligt en makkelijk verplaatst kan worden voor het aanpassen van de hardheid.

Dit matras van M line komt als stevigste keuze uit de test (na het aanpassen van de lagen) en is daarmee ideaal als je op je buik slaapt, een licht gewicht hebt of een voorkeur hebt voor een stevig matras. Als je een matras met meer hardheidsniveaus wilt, kies je voor het aanpasbare matras van Matt Sleeps.

Voordelen:
 • Omwisselbare lagen om zelf de stevigheid van het matras in te stellen
 • Inkepingen bij schouders en heupen voor rechte wervelkolom
 • Handige online tool om ideale stevigheid te bepalen
 • Afritsbare tijk kan op 60 graden gewassen worden
 • Antisliplaag en handvatten aan tijk
Nadelen:
 • Minder hardheidsniveaus dan andere aanpasbare matrassen
 • Even puzzelen om juiste hardheid te vinden
Check Prijs op Mline.nl
Hoogste Draagkracht

Perfectmatras Koudschuim Matras

4.2

Dit koudschuim matras van Perfectmatras is speciaal ontworpen om optimale ondersteuning te bieden bij een lichaamsgewicht van 100 tot 150 kilo.

Het matras heeft twee lage koudschuim en een kern van pocketveren. Deze combinatie biedt de juiste ondersteuning. We vonden het matras zowel stevig als comfortabel bij het beoogde lichaamsgewicht. Het matras is ideaal voor zij- als rugslapers. Onze lichtere proefslapers vonden het matras te stevig en lagen niet lekker.

Het matras wordt in Nederland ontwikkeld en gemaakt. Ieder matras is volledig handgemaakt en we zijn onder de indruk van de duurzaamheid. Omdat alle matrassen handgemaakt worden, kies je uit meer dan 40 maten. Zo heb je altijd het gewenste formaat, of je nu een eenpersoons- of tweepersoonsbed hebt. Om het matras zit een antibacteriële hoes die afneembaar en wasbaar is.

We raden dit koudschuim matras van Perfectmatras aan als je een lichaamsgewicht tussen 100 en 150 kilo hebt, omdat het dan optimaal ondersteunt. Bij een lager lichaamsgewicht raden we een minder stevig matras aan voor extra comfort.

Voordelen:
 • Speciaal ontworpen voor een lichaamsgewicht van 100-150 kilo
 • Koudschuim biedt drukverlichting en ondersteuning
 • Pocketveren zorgen voor de juiste stevigheid
 • Antibacteriële en wasbare hoes
 • Geschikt voor alle slaapposities
 • Verkrijgbaar in meer dan 40 maten
Nadelen:
 • Te hard voor een lichaamsgewicht onder 100 kilo
 • Slechts 1 jaar fabrieksgarantie
Check Prijs op Bol.com

Waarom je Slaapwetenschap kunt vertrouwen

We spitten tientallen, soms wel honderden reviews door, zodat jij het beste koudschuim matras koopt. We houden rekening met verschillende factoren als prijs, kwaliteit, stevigheid, garantie en samenstelling. Daarnaast stellen wij vragen als “Hoe comfortabel is dit matras van koudschuim nu daadwerkelijk?” en “Wat is de beste keuze voor iemand die een hoger lichaamsgewicht heeft?” zodat jij dit niet meer hoeft te doen. Wij nemen andere reviews objectief mee in onze selectie, zoals de testresultaten van de Consumentenbond. Zo zijn wij er zeker van dat we voor jou de beste keuze maken. Komt het matras bij Slaapwetenschap de check niet door? Dan vind je deze ook niet in onze lijst.

Koudschuim matras – Waarop letten?

 • Prijs/Budget: Bij elke belangrijke aankoop is het essentieel om te weten hoeveel je wilt uitgeven. Koudschuim matrassen kunnen, net als traagschuim matrassen, drastisch in prijs variëren, van een paar honderd euro tot een paar duizend. Als je de waarde van jouw matras op basis van materialen kent, kun je weten hoeveel waar je voor jouw geld krijgt.
  Nadat je het juiste onderzoek hebt gedaan, zorg ervoor dat je merken vergelijkt die soortgelijke modellen hebben om ervoor te zorgen dat je het best mogelijke koopje krijgt.
 • Aanpassingsperiode: De meeste bedrijven bieden klanten een proefperiode aan. Deze kan variëren van een maand tot een heel jaar. Het is belangrijk dat klanten van deze periode gebruik maken en de juiste hoeveelheid tijd nemen voordat ze een aankoop proberen terug te sturen.
  Koudschuim matrassen hebben niet alleen tijd nodig om in te slapen, maar het lichaam van de slaper moet zich ook aanpassen van het ene bed naar het andere. Door zichzelf minstens 30 tot 40 dagen de tijd te geven om de matras in te werken, doen klanten zichzelf een plezier door het risico te minimaliseren dat ze hun product moeten terugsturen.
 • Dichtheid van de lagen: Niet alle koudschuim is gelijk en één van de manieren waarop schuimen verschillen is de dichtheid. De dichtheid wordt beschouwd als de bepalende factor voor een lange levensduur in viscosematerialen. Hoe meer kleine schuimcellen er in het materiaal zitten, hoe dichter het meestal is. Als er meer schuimcellen zijn om het gewicht te dragen, zou het materiaal niet zo snel moeten afbreken. Dit zie je terug in de vorm van een HR codering. Hoe hoger het cijfer achter de HR, hoe dichter het materiaal.
 • Dikte: De dikte van het koudschuim zal een grote invloed hebben op hoe jouw bed aanvoelt. Een dikker schuim kan meer druk verlichten, maar het kan ook ten koste gaan van de ondersteuning.
 • Stevigheid: Elke slaper heeft andere voorkeuren en de hardheid van een matras is misschien wel de voorkeur die het vaakst van persoon tot persoon verschilt. De meeste bedden worden beoordeeld als ofwel zacht, medium, stevig of een andere variatie van deze drie termen, zoals extra pluche, pluche, en luxe stevig.
  Een steviger matras kan geschikt zijn voor iemand die wat zwaarder is. Dit komt omdat deze bedden meer ondersteuning bieden, waar een zachter matras de slaper misschien te diep laat wegzakken.

De wetenschap achter koudschuim

Schuim matrassen zijn voor veel mensen de uitkomst voor een comfortabele nachtrust. Doordat deze matrassen het gewicht van je lichaam evenredig verdeelt over het matras, zorgt dit ervoor dat je minder druk uitoefent op mogelijke pijnpunten zoals je heupen. Het matras is daarom ideaal voor zijslapers. Daarnaast heeft je partner een stuk minder last wanneer je beweegt.

Een matras van koudschuim wordt daarom ook dikwijls door doktoren aangeraden wanneer een patiënt aangeeft dat deze wakker wordt met pijn in gewrichten. Dit duidt namelijk op teveel druk op bepaalde lichaamsdelen. Vooral voor senioren zijn matrassen van koudschuim daarom een interessante keuze.

Vrijwel alle ziekenhuizen in Nederland gebruiken koudschuim matrassen. Daarnaast zijn deze matrassen anti-allergeen en blijven bacteriën, huismijten en bed wantsen niet zitten. De open celstructuur van koudschuim laat matrassen ademen en geeft ze de mogelijkheid om lichaamswarmte weg te leiden van de slaper, wat resulteert in een koelere nachtrust.

Voordelen koudschuim matras

 • Goede ventilatie, voert warme goed af
 • Veerkrachtig, stevig, biedt goede ondersteuning
 • Gelijkmatige ondersteuning wervelkolom
 • Anti-allergeen en allergievrij
 • Duurzaam, gaat circa 12 tot 15 jaar mee

Zoek je meer stevigheid? Wist je dat een topper een goedkope oplossing is om je oude matras wat meer stevigheid te geven? Voor extra ondersteuning kies je het beste voor een koudschuim topper.

Met een matrasbeschermer houd je jouw matras fris en kun je de levensduur van je matras nog verder verlengen.

Nadelen koudschuim matras

 • Zeer veer verschil in kwaliteit van het matras
 • Behoorlijk dikke en zware matrassen, moeilijker te verplaatsen
 • Hoog ventilerend vermogen in de winter wordt soms als koud ervaren
 • Geen comfortzones en minder geschikt voor mensen met rugklachten.

Wat is koudschuim?

Koudschuim of polyurethaanschuim is een veel voorkomend bestanddeel van matrassen. Koudschuim wordt ook wel High Resilience (HR) schuim genoemd omdat het schuim is met een hoge veerkracht. Door de open celstructuur veert koudschuim sneller terug naar zijn oorspronkelijke vorm dan andere schuimsoorten. Door de veerkracht ontstaat er geen kuilvorming bij de heupzone of matras moeheid. Goede matrassen van koudschuim bieden zelfs na intensief gebruik goede ondersteuning aan rug en nek en hebben een lange levensduur.

Koudschuim versus traagschuim

Wanneer je op zoek bent naar een kwalitatief goed matras, zul je regelmatig zowel koudschuim en traagschuim matrassen tegenkomen. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen deze twee matrassen? Koudschuim is vooral ideaal als je op zoek bent naar een steviger matras. Dit soort is wat veerkrachtiger en sluit niet om je lichaam heen zoals traagschuim dat doet. Traagschuim is dan ook wat warmer dan koudschuim. Als je dus liever een zachter, warmer matras hebt, dan is traagschuim een betere keuze.

Kwaliteit koudschuim matras (HR-waarde)

De kwaliteitsverschillen tussen koudschuim matrassen kunnen groot zijn. Daardoor is het moeilijker een goed matras te kiezen. Je moet bij een matras van koudschuim letten op de HR-waarde. HR-waarde. HR staat voor High Resilience en geeft het gewicht van het schuim per kubieke meter aan. High Resilience wordt uitgedrukt in een aantal kilo’s per vierkante meter.

De beste koudschuim matrassen hebben een HR-waarde van HR 50, 55, 60 of 65. Vaak hoe dikker het matras, hoe hoger de HR-waarde. Een goed koudschuim matras (90cm x 200cm) met een HR-waarde van 50 is vaak meer dan 20 cm dik en kost minimaal € 400,-. Van tevoren is het gewicht moeilijk te controleren. Als je het koudschuim matras online koopt, is het handig om de proefperiode te controleren, zodat u het matras kan proefliggen en kan wegen.

Koudschuim matras Ikea

Welk koudschuim matras van Ikea komt als beste uit de test? Ikea verkoopt zeer veel goedkope matrassen van koudschuim. Deze zijn over het algemeen van betere kwaliteit dan bijvoorbeeld een koudschuim matras van de Lidl. Wij raden je echter aan om iets meer geld te investeren voor de aankoop van je koudschuim matras. De koudschuim matrassen van de Ikea zijn behoorlijk dun. Wat zorgt voor minder veerkracht en meer kuilvorming. De volgende matrassen van Ikea worden goed beoordeeld en hebben het predicaat “goede koop” van de Consumentbond gehad: Morgedal, Malvik Malfors, Matrand en Myrbacka. Je kunt een Ikea matras goed proefslapen. Je kunt het ongebruikte matras binnen 3 maanden op vertoon van kassabon retourneren.

Veelgestelde vragen

Wat is een koudschuim matras?

Een koudschuim matras is gemaakt van veerkrachtig HR schuim. Koudschuim heeft een open cel structuur en zorgt voor veerkracht, warmte afvoer en verkoeling.

Hoe lang gaat een koudschuim matras mee?

Koudschuim matrassen hebben een levensduur van 12 tot 15 jaar. Een koudschuim matras gaat doorgaans langer mee dan een pocketvering of traagschuim matras.

Wat is het verschil tussen een traagschuim en koudschuim matras?

Een koudschuim matras is wat steviger dan een traagschuim matras. Dit zorgt ervoor dat je wat dieper wegzakt in het matras. Daarnaast warmen traagschuim matrassen sneller op, waardoor deze vooral goed zijn voor mensen die het snel koud hebben in de winter. Koudschuim matrassen zijn daarentegen vooral geschikt voor in de zomer en als je het sneller warm krijgt.

Voor wie is een koudschuim matras geschikt?

Een koudschuim matras is voor iedereen geschikt. Vooral mensen die het snel warm hebben in bed kiezen voor een koudschuim matras vanwege de goede warmte afvoer en de koele eigenschappen.

Hoe dik moet een koudschuim matras zijn?

De beste koudschuim matrassen hebben een HR waarde van 50 en zijn vaak minimaal 25 cm dik.

Voor welke lattenbodem is een koudschuim matras geschikt?

Koudschuim matrassen zijn het beste op een lattenbodem te gebruiken. Maar zijn ook geschikt op boxspring, schotelbodems en spiraalbodems.

Wat is beter: een pocketvering of koudschuim matras?

Het verschil tussen een pocketvering en koudschuim matras, ligt voornamelijk aan je voorkeur. Zo zijn pocketvering matrassen wat luchtiger, omdat er meer ruimte binnen het matras is voor circulatie. Daarentegen verslijten pocketvering matrassen over het algemeen wat sneller dan schuimmatrassen. Daarnaast zie je bij pocketvering matrassen dat je niet altijd een egale tegendruk hebt over het gehele matras, terwijl dat bij koudschuim matrassen wel het geval is.

Waarom kiezen voor een koudschuim matras?

Een koudschuim matras is een goede keuze wanneer je op zoek bent naar een relatief stevig matras waar je snel aan went. Pocketvering matrassen zijn over het algemeen steviger en traagschuim matrassen over het algemeen zachter. Een koudschuim matras is dus de perfecte combinatie. Daarnaast gaan koudschuim matrassen langer mee dan andere soorten matrassen.

Bronnen

1 How to Choose a Mattress

Slaapwetenschap