Zoeken

De 9 Beste Matrasbeschermers van 2024

Onze slaapexpert Bram heeft onderzocht welke matrasbeschermers het beste de levensduur van je matras verlengen. Er is bij iedere matrasbeschermer onder andere gekeken naar de waterdichtheid, de ventilatie en uiteraard het comfort. Er zijn uiteindelijk negen matrasbeschermers uit de test gekomen die goed op deze punten scoorden.

De beste matrasbeschermer per categorie is:

Bij verschillende slaapgewoonten passen verschillende matrasbeschermers. We hebben daarom een lijst gemaakt met punten die belangrijk zijn als je een matrasbeschermer koopt. Zo ontdek je eenvoudig welke matrasbeschermer voor jouw bed de beste keuze is.

Beste matrasbeschermer overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste-algemene-matrasbeschermer Beste algemene keuze Check Prijs
Meest-luxe-matrasbeschermer Meest luxe keuze Check Prijs
Beste-prijs-kwaliteitverhouding-matrasbeschermer Beste prijs-kwaliteitverhouding Check Prijs
Beste-duurzame-matrasbeschermer Beste duurzame keuze Check Prijs
Beste-molton-matrasbeschermer Beste molton matrasbeschermer Check Prijs
Meest-verkoelende-matrasbeschermer Meest verkoelende keuze Check Prijs
Beste-waterdichte-matrasbeschermer Beste waterdichte keuze Check Prijs
Beste-deal-met-2-stuks-matrasbeschermer Beste deal met 2 stuks Check Prijs
Beste-goedkope-matrasbeschermer Beste goedkope keuze Check Prijs

Alle beste matrasbeschermers op een rijtje gezet

Beste Algemene Keuze

Emma Sleep 100% Waterdichte Matrasbeschermer

4.8

Deze comfortabele matrasbeschermer van Emma Sleep komt bij ons als beste uit de test. We stelden tijdens onze test vast dat de matrasbeschermer 100% waterdicht is. Daarnaast hadden onze testers met huisstofmijtallergie nergens last van.

De hoes is gemaakt van hoogwaardig polyester en verkrijgbaar in zes maten. De stof voelt zacht aan, heeft een ademend vermogen en blijft ook na intensief gebruik kreukvrij. Strijken is verleden tijd met deze hoes en je ligt zo extra zacht. 

Hoewel de matrasbeschermer van Emma Sleep niet een van de goedkopere opties is, vinden wij de hoes zeker het geld waard. We lagen comfortabel, de hoes gaat lang mee en het ontwerp is aantrekkelijk. We merkten tenslotte dat de matrasbeschermer altijd op zijn plaats bleef liggen.

We raden deze matrasbeschermer van Emma Sleep aan voor iedereen die comfortabel en hygiënisch wil slapen en in het bijzonder voor mensen die last hebben van allergieën.

-5% Kortingscode: SLAAPWIJSHEID

Voordelen:
 • 100% waterdicht: matras wordt goed beschermd tegen vocht
 • Keuze uit 6 verschillende maten
 • Anti-allergisch: huisstofmijt, allergenen van honden- en kattenhaar
 • Hoogwaardig en kreukvrij materiaal
 • Mooi ontwerp
Nadelen:
 • Voelt iets te zacht voor sommige van onze testers
Check Prijs Emma Check Alle Deals!
Meest Luxe Keuze

M line Smart Cover Split

4.8

De Smart Cover Split matrasbeschermer van M line is een luxe keuze met een betere ventilatie dan een molton.

De meest opvallende functie van deze hoes vonden we de ventilatie: 28% beter dan bij een molton. Tijdens het testen gaven onze testers die het snel warm krijgen aan dat ze hier minder last van hadden met deze matrasbeschermer. Dankzij de dubbele split is de hoes ook geschikt voor verstelbare bedbodems. Je kiest uit vijf verschillende maten.

We zijn onder de indruk van de kwaliteit van deze matrasbeschermer. De manier waarop de stof geweven is zorgt voor een extra ventilatielaag, waardoor het bed niet alleen droog blijft, maar ook de levensduur van de hoes verlengd wordt. De matrasbeschermer voelt na meerdere wasbeurten op 40 graden nog zacht aan.

Tegenover de hoge kwaliteit staat ook een hoge prijs en dus is deze hoes niet geschikt voor mensen met een kleiner budget. In deze top 9 vind je ook diverse modellen met een lagere prijs.

We raden deze matrasbeschermer aan als je het snel warm krijgt ‘s nachts, omdat de ventilatie van dit exemplaar uitstekend is. Ook voor mensen met een verstelbare bedbodem is deze matrasbeschermer van M line een goede keuze.

Voordelen:
 • 28% betere ventilatie dan molton
 • Ideaal voor mensen die veel nachtzweten
 • Extra lange levensduur
 • Geschikt voor verstelbare bedbodem
 • Blijft zacht na meerdere wasbeurten
Nadelen:
 • Niet geschikt voor matrassen hoger dan 30 centimeter
 • Maximaal op 40 graden wassen
 • Prijzig
Check Prijs
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding

Hypnia Integrale Matrasbeschermer

4.5

De integrale matrasbeschermer van Hypnia is een anti-allergische keuze met een ritssluiting en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. 

De matrasbeschermer is behandeld tegen huisstofmijt en bedwantsen, waardoor 99,99% van de allergenen gefilterd worden. We vinden het een pluspunt dat dit zonder chemische stoffen is en de hoes hierdoor gezond en veilig is. De waterdichte matrasbeschermer houdt je matras vrij van zweet en vocht.

We zijn tevreden over de gebruikte materialen: hoogwaardig polyester dat goed is voor de gezondheid, huid en het milieu. De ritssluiting zorgt ervoor dat de hoes perfect aansluit op het matras bij matrashoogtes tussen 17 en 30 centimeter. Je kiest uit vijf maten. We vonden dat het materiaal vrij dun aanvoelde, maar daar staat tegenover dat het geluidloos is tijdens onze test.

De prijs-kwaliteitverhouding van de matrasbeschermer is uitstekend. Voor een relatief lage prijs krijg je een hoes van hoge kwaliteit. Dat de hoes te wassen is op 90 graden vinden we hygiënisch. 

We raden deze matrasbeschermer van Hypnia aan als je last hebt van allergieën, omdat dit model zeer goed beschermt. Houd je van dikkere of stevigere matrasbeschermers? Dan kies je voor een ander exemplaar, bijvoorbeeld de matrasbeschermer van Kipli.

-6% KORTINGSCODE: SLAAP6

Voordelen:
 • Geschikt voor alle soorten springveer- en schuimmatrassen
 • Beschermt uitstekend tegen huisstofmijt en bedwantsen
 • Zonder chemische behandeling
 • Houdt matras vrij van vocht en zweet
 • Gemaakt van hoogwaardig polyester
 • Wasbaar op 90 graden
 • Geluidloos in gebruik
Nadelen:
 • Erg dun
 • Niet geschikt voor erg dunne of dikke matrassen
Check Prijs op Bol.com
Beste Duurzame Keuze

Tuur Matrasbeschermer

4.4

Deze matrasbeschermer van Tuur is een duurzame keuze die ook nog eens comfortabel en zacht aanvoelt.

De matrasbeschermer is gemaakt van 100% biokatoen. Dit is een ademend materiaal en zorgde ervoor dat we het minder warm kregen in de zomer. Het nadeel van katoen is dat het niet 100% waterdicht is en het matras dus niet volledig beschermt tegen vocht. We vonden de elastische hoekbevestiging handig, omdat het ervoor zorgde dat de matrasbeschermer goed bleef zitten.

Door voor dit model van Tuur te kiezen, maak je een duurzame keuze. Voor iedere matrasbeschermer wordt 1% het bedrag gedoneerd aan een organisatie die zich bezighoudt met natuurbehoud. In dit specifieke geval gaan de donaties naar het behoud van het leefgebied van de luiaard in Peru. De matrasbeschermers worden in Spanje geproduceerd.

We vonden het prettig dat de matrasbeschermer op 60 graden gewassen kan worden en in de droogtrommel mag. De eerste nachten vonden we de matrasbeschermer iets te pluizig, maar gelukkig was dat opgelost met één wasbeurt. We hadden minder last van allergieklachten bij dit model. Je mag 120 nachten proefslapen en krijgt 2 jaar garantie.

We raden dit model van Tuur aan als je op zoek bent naar een duurzame matrasbeschermer. Als je graag een 100% waterdicht model hebt, kies je beter voor een ander exemplaar.

Voordelen:
 • Gemaakt in Spanje van 100% biokatoen
 • Ademend materiaal ideaal voor warme nachten
 • Elastische hoekbevestiging zorgt voor stevigheid
 • 1% donatie voor behoud leefgebied luiaard in Peru
 • Wassen op 60 graden en in droogtrommel
Nadelen:
 • Niet volledig waterdicht
 • Pluizig voor eerste wasbeurt
Check Prijs op Tuur.shop
Beste Molton Matrasbeschermer

Hypnia Waterdichte Matrasbeschermer

4.2

Deze matrasbeschermer van Hypnia komt als beste molton matrasbeschermer uit onze test. De beschermer is gevoeliger voor slijtage dan alternatieven.

De hoes is gemaakt van 100% zachte katoenen fleece met een binnenzijde van polyurethaan membraan, een populaire kunststof om een product waterdicht te maken. We vinden de hoes zacht en comfortabel aanvoelen.

Belangrijke eigenschappen van de matrasbeschermer zijn dat deze volledig luchtdoorlatend is en beschermt tegen zweet, vlekken en huisstofmijt. We merken dat de ventilatie van deze molton matrasbeschermer iets minder is dan bij de Smart Cover Split van M line. 

Echter, het model van Hypnia is een stuk voordeliger en daarmee ook geschikt als je minder geld wilt uitgeven aan een matrasbeschermer. Net als de integrale matrasbeschermer van Hypnia heeft ook dit model een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Wel missen we de ritssluiting die voor perfecte aansluiting op het matras zorgt. Wassen kan op 95 graden en dit maakt de hoes volgens ons een hygiënische keuze. Deze matrasbeschermer is verkrijgbaar in vijf maten.

Deze matrasbeschermer van Hypnia is ideaal als je op zoek bent naar een voordelige molton matrasbeschermer. Voor wie last heeft van nachtzweten is een exemplaar met een hogere mate van ventilatie een betere keuze.

-6% KORTINGSCODE: SLAAP6

Voordelen:
 • 100% katoenen fleece voelt zacht en comfortabel aan
 • Beschermt tegen zweet, vlekken en huisstofmijt
 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Wasbaar op 95 graden
Nadelen:
 • Polyurethaan membraan gevoelig voor slijtage
 • Mindere mate van ventilatie
Check Prijs op Hypnia.nl
Meest Verkoelende Keuze

Dreamlab Verkoelende Matrasbeschermer

4.3

De verkoelende matrasbeschermer van Dreamlab zorgt voor een koel en fris slaapklimaat en is daarmee ideaal voor mensen die het snel warm krijgen ‘s nachts.

Deze matrasbeschermer is gemaakt van microfleece dat aangevuld wordt door een waterproof laag. Zo is het matras beschermd tegen vocht en transpiratie. We vinden het materiaal aangenaam aanvoelen, wat lang niet altijd het geval is bij waterproof hoezen. Tijdens het testen ervoer ik het als positief dat de hoes niet schuift als ik me omdraaide in bed. Wel kraakt de hoes af en toe een beetje.

De hypoallergene hoes beschermt tegen huisstofmijt, bacteriën, schimmels en pollen. Onze testers met allergieën bevestigen hier weinig last van te hebben tijdens het slapen. De hygiënische hoes kan op 60 graden gewassen worden.

De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is goed: voor weinig geld ontvang je een verkoelende en hypoallergene matrasbeschermer. In totaal kies je uit acht verschillende maten, wat meer keuze is dan bij de meeste hoezen.

De verkoelende matrasbeschermer van Dreamlab raden we aan als je het snel warm krijg ‘s nachts of last hebt van nachtzweten. De hoes ademt goed en is waterdicht. Echter, de kwaliteit is iets minder dan bij producten in een hogere prijsklasse.

Voordelen:
 • Zorgt voor fris en koel slaapklimaat
 • Beschermt tegen vocht en transpiratie
 • Beschermt tegen huisstofmijt, bacteriën, schimmels en pollen
 • Beschermt tegen vocht en transpiratie
 • Hoes zit stevig en schuift niet
 • Wassen kan op 60 graden
 • Ruime keuze uit 8 maten
Nadelen:
 • Minder hoge kwaliteit dan producten in hogere prijsklasse
 • Kraakt een beetje
Check Prijs op Bol.com
Beste Waterdichte Keuze

Cillows Waterdichte Matrasbeschermer

4.1

Deze matrasbeschermer van Cillows is 100% waterdicht en daarmee geschikt voor mensen die last hebben van nachtzweten, bedplassen en/of incontinentie.

De hoes is gemaakt van een zachte badstof en heeft een waterdichte coating. We vonden dat de hoes ons matras goed beschermde tegen vocht. Het elastiek rondom zorgt ervoor dat de hoes perfect aansluit en op zijn plek blijft liggen. Deze matrasbeschermer komt als beste waterdichte keuze uit onze test.

We vinden het prettig dat de hoes op 90 graden gewassen kan worden, wat zeker bij klachten als incontinentie belangrijk en hygiënisch is. Bij een licht programma kan de matrasbeschermer zelfs in de droogtrommel, wat bij weinig modellen mogelijk is. De hoes is tevens anti-allergisch en beschermt tegen huisstofmijt.

Door de 100% waterdichte laag voelt de hoes wat stroever en minder prettig aan. We raden aan om ook een hoeslaken te gebruiken voor extra comfort.

We raden dit model van Cillows met name aan als je last hebt van nachtzweten, bedplassen en/of incontinentie, omdat je matras zo goed beschermt is. Als je geen waterdichte hoes nodig hebt, zijn er comfortabelere modellen verkrijgbaar.

Voordelen:
 • Beste keuze nachtzweten, bedplassen en/of incontinentie
 • Kan zelfs in de droger op licht programma
 • Waterdicht en waterafstotend
 • Anti-allergie en huisstofmijt
 • Ruime keuze qua maten
 • Wasbaar tot 90 graden
Nadelen:
 • Hoeslaken nodig voor extra comfort
 • Voelt wat stroef aan
Check Prijs op Bol.com
Beste Deal Met 2 Stuks

2x LitaLente Matrasbeschermer Met Rits

4.2

In dit pakket van LitaLente ontvang je twee waterdichte matrasbeschermers voor een scherpe prijs.

De matrasbeschermers zijn gemaakt van 80% katoen en 20% polyester, wat een zachte badstof oplevert. We vonden de stof lekker zacht aanvoelen, maar de waterdichte coating voelt iets stroever aan. 

De hoes heeft elastische randen, die ervoor zorgen dat de matrasbeschermer op zijn plaats blijft zitten. Dit is belangrijk, zodat het waterdichte gedeelte het matras goed beschermt. Tijdens het testen bleef de beschermer keurig op zijn plek en hoorden we geen kraakgeluiden tijdens het draaien.

De waterafstotende hoes is anti-allergisch en beschermt tegen huisstofmijt. Er wordt aangeraden om de hoes onder normale omstandigheden op 40-60 graden te wassen. Onze ervaring is dat de kwaliteit bij deze wasgraad goed blijft en de beschermer langer meegaat. De hoes mag in de droger op een licht programma en is dus snel weer klaar voor gebruik.

We raden de matrasbeschermers van LitaLente aan als je op zoek bent naar een goede deal voor twee waterdichte matrasbeschermers. Vergeleken met producten in een hogere prijsklasse is de kwaliteit iets minder, maar daar staat een scherpe prijs tegenover.

Voordelen:
 • Matrasbeschermer kan op licht programma in de droger
 • Ruime keuze uit 13 verschillende maten
 • Gemaakt van comfortabel badstof
 • 100% waterdicht
 • Hypoallergeen
Nadelen:
 • Mindere kwaliteit dan producten in hogere prijsklasse
 • Waterdichte coating voelt minder zacht aan
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

UNIFICATO Matrasbeschermer

3.6

De matrasbeschermer van UNIFICATO komt als beste goedkope keuze uit onze test. Dit exemplaar is ideaal als je een voordelige, waterbestendige hoes nodig hebt.

De bovenste laag van de matrasbeschermer is gemaakt van een katoenen badstof en de waterafstotende laag van polyurethaan. We vonden de kwaliteit van het materiaal lager dan bij producten in een hogere prijsklasse en af en toe kraakte de beschermer tijdens het draaien. Met name de waterafstotende laag voelt wat stroef aan.

Een pluspunt is dat de hoes goed beschermt tegen huisstofmijt, bacteriën, schimmels en pollen. We vonden het reinigen in de wasmachine eenvoudig en een hoge temperatuur (tot 90 graden) is geen probleem. 

De matrasbeschermer is 100% waterdicht. In onze test bleek dit het geval te zijn, maar kon vloeistof wel langs de zijkanten op het matras komen. Dit komt doordat de elastieken banden de zijkanten niet beschermen. Andere matrasbeschermers bedekken ook de zijkanten. We vonden het ademend vermogen van de beschermer iets minder dan bij producten in een hogere prijsklasse.

Als je niet veel geld wilt uitgeven aan een matrasbeschermer, is dit model van UNIFICATO een goede keuze. Bij hogere kwaliteit hoort ook een hogere prijs.

Voordelen:
 • Bescherming tegen huisstofmijt, bacteriën, schimmels en pollen
 • Elastieken banden houden matrasbeschermer op plek
 • Keuze uit 23 verschillende maten
 • Voordelige keuze
Nadelen:
 • Ventileert in mindere mate
 • Af en toe krakend geluid
 • Mindere kwaliteit materialen
Check Prijs op Bol.com Check Prijs Amazon

Waarom je Slaapwetenschap kunt vertrouwen

We spitten tientallen, soms wel honderden reviews door, zodat jij de beste matrasbeschermer koopt. We houden rekening met verschillende factoren als prijs, kwaliteit, stevigheid, garantie en samenstelling. Daarnaast stellen wij vragen als “Hoe comfortabel is deze matrasbeschermer nu daadwerkelijk?” en “Wat is de beste keuze voor iemand die snel last heeft van warmte en zweet?” zodat jij dit niet meer hoeft te doen. Wij nemen andere reviews objectief mee in onze selectie, zoals de testresultaten van de Consumentenbond. Zo zijn wij er zeker van dat we voor jou de beste keuze maken. Komt de matrasbeschermer bij Slaapwetenschap de check niet door? Dan vind je deze ook niet in onze lijst.

Waar moet je op letten bij het kopen van een matrasbeschermer?

 • Bescherming tegen bedwantsen: nu worden matrasbeschermers meestal, maar met één extra beschermingslaag geleverd die gefocust is op de waterdichte eigenschappen. Als je iets wilt kopen dat ook voorkomt dat bedwantsen de matras binnendringen, word je aangeraden een volledige matras omhulling te nemen. Dit is dus de allround hoes die eerder al genoemd is in deze blog. Hoewel het wordt aangeraden om dit als een optie te beschouwen, zou het bedovertrek normaal gesproken zelden volledige bescherming bieden. Als bedwantsen een probleem zijn waar je woont dan is het dus wel degelijk verstandig om te kiezen voor een allround hoes. Zo zul jij als het goed is geen last krijgen van deze nare beestjes.
 • Ademend vermogen: een van de belangrijkste overwegingen waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van je matrasbeschermer is het ademend vermogen. Op het moment klopt wat de fabrikanten commercieel beweren over het algemeen niet, de realiteit is vaak dus heel anders. Het is daarom slim om de beoordelingen van de klanten te lezen, zij schrijven immers wel de waarheid over hun ervaringen met het product. Het ademend vermogen is van belang aangezien dit ervoor zorgt dat je matras de nodige luchtstroom krijgt. Dit voorkomt de groei van bacteriën en het voorkomt de opeenhoping van onaangename geuren, die beide ongelooflijk kritische overwegingen zijn. Hoe meer lucht er door de voering komt, hoe kleiner de kans op huisstofmijt en bedwantsen is bovendien. Alleen de beste matrasbeschermers hebben premium ademend vermogen als één van hun belangrijkste voordelen.
 • Verschillende stoffen: Het eerste waar je rekening mee dient te houden bij het kiezen van je matrasbeschermer is de stof waar het van geproduceerd is. Ook weet je wat van deze materialen zowel de voor- als de nadelen zijn. Toch geven we je nog een gratis tip: kies voor een waterdichte matrasbeschermer. In dat geval kies je het beste voor een exemplaar dat polyurethaan bevat, maar vinyl is ook een optie. Er zijn echter nogal wat discussies over matrasbeschermers die vinyl bevatten met betrekking tot hun veiligheid. Daarom geven de meeste bedrijven de voorkeur an oplossingen die vinylvrij zijn. Het is dan ook slim dat jij het advies van deze producenten opvolgt.
 • Maat: hoe groot moet de waterdichte matrasbeschermer zijn? Koop een matrasbeschermer voor de exacte maat van jouw matras. Een matrasbeschermer die niet bij jouw bed past, zal oncomfortabel zijn. Hij zal verschuiven en te groot of te klein zijn. Zorg er dus voor dat je de matras en de matrasbeschermer die de beschermer moet bedekken zorgvuldig opmeet voordat u er een kiest.

De verschillende soorten matrasbeschermers

Microvezel matrasbeschermer: Microvezels worden over het algemeen vooral gebruikt om functionele kleding voor (top)sporters te produceren. Dit komt doordat zweet, oftewel transpiratie, optimaal geabsorbeerd wordt door de microvezelstoffen, terwijl het ook nog eens vrij komt in de lucht. Puur hierdoor zijn de microvezels dus ook zeer geschikt voor de productie van een matrasbeschermer, terwijl dit materiaal ook ingezet wordt voor het produceren van kussens, dekens, beddengoed, et cetera. De matrasbeschermers die gemaakt zijn van microvezelstof zijn over het algemeen erg huidvriendelijk en ademend, maar ze steken al helemaal met kop en schouders boven de rest uit als het gaat om het absorberen. Het is namelijk tot wel vijf keer meer absorberend dan een matrasbeschermer van katoen.

Waterdichte matrasbeschermer van katoen: als je op zoek gaat naar een matrasbeschermer dan is de kans groot dat je uiteindelijk met een exemplaar van katoen thuis komt. Logisch, want dit materiaal is gewoon een goede keuze. Katoenen matrasbeschermers zijn namelijk zowel zeer duurzaam als zeer absorberend, alhoewel ze dus niet zo goed absorberen als de varianten van microvezel. Een ander pluspunt van de katoenen matrasbeschermer is dat je ze eenvoudig kunt schoonmaken, hiervoor kun je ze namelijk gewoon in de wasmachine op 60 graden wassen. Ze zullen bovendien hun vorm behouden, zelfs nadat je de matrasbeschermer al tig keer gewassen hebt. Katoen is uiteraard een natuurlijk materiaal, waardoor de luchtdoorlaatbaarheid zonder twijfel erg aangenaam is. Hierdoor zal er geen sprake zijn van schimmelvorming op je matras.

Matrasbeschermer van scheerwol: kunt ook kiezen voor een beschermer gemaakt is van scheerwol. Dit wordt direct van het dier geschoren, waardoor het te onderscheiden valt van schapenwol. Dit zorgt er bovendien voor dat het echte scheerwol een natuurlijk, ecologisch en hoogwaardig materiaal is. Een matrasbeschermer van scheerwol zal ook nog eens zorgen voor een unieke warmte, wat natuurlijk met name in de winter echt aangenaam is. Een ander pluspunt van dit materiaal is dat het zowel ademend als waterafstotend is. Helaas heeft scheerwol ook een nadeel. Een waterdichte matrasbeschermer van scheerwol kun je namelijk niet echt wassen, waardoor het direct wat minder hygiënisch is dan de andere exemplaren.

Matrasbeschermer met allround hoes: ook zijn er op de markt matrasbeschermers verkrijgbaar met een allround hoes. Dit helpt de matras te beschermen tegen beschadigingen en vuil van alle zijden. Je kunt zo’n hoes op de matras leggen waardoor het automatisch beschermd wordt vanaf alle zijkanten. Hierdoor kan vocht en vuil niet meer in de matraskern komen, terwijl ook de slijtage van je matras aanzienlijk verminderd wordt met behulp van een allround hoes. Je kunt dit snel en eenvoudig over de matras trekken, terwijl het ook gemakkelijk gesloten kan worden. Vaak doe je dit met een ritssluiting.

Hoe hebben wij de matrasbeschermers getest?

Kwaliteit

Kwaliteit, en dus ook duurzaamheid, is belangrijk. In onze test zijn uitsluitend beschermers gebruikt die lang mee gaan en in het algemeen van hoge kwaliteit zijn.

Anti allergisch

Anti allergisch, anti bed bug en stofvrij: geen gekke wens voor een matrasbeschermer. Al onze keuzes hebben deze test zorgvuldig doorstaan en zijn veilig voor gebruik.

Ventilatie

De ventilatie, oftewel ademend vermogen, zorgt ervoor dat je niet in een nat bed wakker wordt. Dit is belangrijk zodat je ‘s nachts niet oververhit raakt. Al onze keuzes hebben deze test doorstaan.

Waterdichtheid

De matrasbeschermers hebben een proef doorstaan voor de waterdichtheid. Dit betekent dat we hebben beoordeeld of de matrasbeschermer geheel waterdicht is, deels of helemaal niet.

Matrasbeschermers: De wetenschappelijke voordelen

 • Zorgt ervoor dat de matras langer als nieuw aanvoelt: een matrasbeschermer heeft dus als effect dat de matras die eronder ligt langer als nieuw aanvoelt. Dit komt door vocht. Zo slijt de matras door transparantie, maar ook doordat je er per ongeluk een drankje op morst bijvoorbeeld. De levensduur van je matras wordt hierdoor helaas verkort. Je kunt dit vergelijken met een keukenspons. Nadat je dit te veel hebt gebruikt slijt de spons immers ook. Dit is zelfs al het geval als er maar een klein beetje transpiratie door de matras komt. Je kunt dus een waterdichte matrasbeschermer inzetten om dit te voorkomen.
 • Houdt de matras schoon: onze lichamen zijn behoorlijk vies, zo transpireren we natuurlijk allemaal ’s nachts als we slapen. Ook produceren we allemaal olie uit onze huid. Bovendien dragen sommige mensen regelmatig make-up, terwijl we daarnaast allemaal dode huidcellen afwerpen. Natuurlijk zijn er nog meer activiteiten die een natte plek achter kunnen laten op je matras. Al deze viezigheid kan door je lakens heen gaan, waardoor het in je matras kan doordringen. Het is zo goed als onmogelijk om dit er later uit te krijgen. Je moet dit dus zien te voorkomen, wat mogelijk is met behulp van een matrasbeschermer. Dit houdt de matras schoon, terwijl het ook nog eens verwijderd en gewassen kan worden.
 • Helpt bij het voorkomen van huisstofmijtallergieën: helaas komen huisstofmijtallergieën in ons land zeer veel voor. Deze allergieën kunnen leiden tot allerlei problemen, zo kan het niesbuien, een loopneus, kortademigheid en meer veroorzaken. Dit moet je natuurlijk zien te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat een matrasbeschermer hier ideaal voor is2. Dit helpt doordat dit ervoor zorgt dat er geen dode huidcellen meer in je matras komen, wat belangrijk is aangezien de huisstofmijten je dode huidcellen opeten. Gebruik dus zeker een waterdichte matrasbeschermer als je last hebt van je huisstofmijtallergie.

Wat is een matrasbeschermer?

Een matrasbeschermer heeft allerlei verschillende doeleinden en toepassingen. Toch heeft het één taak die bij uitstek belangrijk is: het dient namelijk als hygiënische bescherming tegen zowel vuil als bacteriën en vocht. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een waterdichte matrasbeschermer, wat natuurlijk nog beter werkt tegen vocht. Over het algemeen zul je zien dat de waterdichte matrasbeschermers een eigen vulling hebben. Meestal is dit gemaakt van microvezel, katoen of scheerwol. Door deze vulling zorgen de matrasbeschermers voor extra slaapcomfort aangezien het zachter is en meer ondersteuning biedt. Dit is natuurlijk een uitkomst als je merkt dat je huidige matras je niet genoeg ondersteunt. In dit artikel kun je meer lezen over de voordelen van een matrasbeschermer, de diverse soorten en de beste exemplaren die verkrijgbaar zijn op de markt. Vergeet niet de veelgestelde vragen over de matras beschermer door te nemen.

Matrasbeschermers bij andere aanbieders

Verschillende winkels bieden matrasbeschermers aan. Zo vind je matrasbeschermers bij de Hema of Action, maar ook zijn matrasbeschermers bij de Zeeman en Ikea te koop. Alhoewel deze matrasbeschermers over het algemeen prima zijn, leveren sommige matrasbeschermers, zoals Zeeman matrasbeschermers, wat op kwaliteit in om de prijs aantrekkelijk te maken. Daarentegen zie je bij de matrasbeschermers van Ikea juist het tegenovergestelde gebeuren.

De matrasbeschermers in deze lijst zijn een goede combinatie van kwaliteit en prijs. Zo zorg je dat je een goede matrasbeschermer in huis haalt. Daarnaast zie je online ook reviews van anderen die het product al hebben gekocht, iets wat in de winkel niet mogelijk is.

Veelgestelde vragen

Waarom heb je een matrasbeschermer nodig?

Een matrasbeschermer voorkomt dat vocht, zoals transpiratie, en andere viezigheid in het matras terechtkomt. Het kan bovendien eenvoudig worden verwijderd en gewassen worden. Daarnaast zorgt het ervoor dat je matras langer dan nieuw aan zal voelen.

Welke matrasbeschermer is het beste?

In deze blog zijn zeven matrasbeschermers genoemd die zonder twijfel het beste uit de test gekomen zijn. Hierbij kun je onder meer denken aan producten van Emma-Sleep, Hypnia en Dreamlab.

Werken matrasbeschermers echt?

Ja, ze werken zeker echt! Natuurlijk hangt dit wel af van de matrasbeschermer die je hebt gekocht, maar over het algemeen zul je zien dat deze producten inderdaad wel degelijk werken. Ze bedekken over het algemeen helaas niet de hele matras, maar beschermen het wel tegen de meeste gemorste vloeistoffen, bacteriën en bepaalde allergenen.

Wat is het verschil tussen een matrastopper en een matrasbeschermer?

Een matrasbeschermer wordt regelmatig een matrastopper genoemd, wat eigenlijk niet helemaal klopt. Een matrastopper, oftewel topmatras, wordt namelijk gebruikt om je bed een extra laag comfort te geven. Dit wordt eenvoudig op je matras gelegd, onder je lakens, om extra demping toe te voegen.

Hoe lang blijven matrasbeschermers goed?

Hoe lang je gebruik kunt maken van de matrasbeschermer valt lastig te zeggen. Dit hangt namelijk van allerlei factoren af. Zo speelt de kwaliteit van het product hier natuurlijk een grote rol in. Bij de waterdichte beschermers die genoemd zijn in deze blog moet je toch al snel denken aan een levensduur van drie tot tien jaar, wat dus relatief lang is.

Heb ik lakens nodig als ik een matrasbeschermer gebruik?

Ja, als je gebruik maakt van een matrasbeschermer op je matras zul je alsnog lakens nodig hebben. Dit komt doordat de waterdichte matrasbeschermer er alleen is ter bescherming van de matras. Je wilt er dus alsnog een hoeslaken overheen leggen.

Hoe vaak moet ik een matrasbeschermer wassen?

Je moet natuurlijk regelmatig je beddengoed wassen om ervoor te zorgen dat alles fris en schoon is. Bij een matrasbeschermer zou je dit in principe één keer in de twee maanden moeten doen.

Wanneer een matrasbeschermer als je zwanger bent?

Over het algemeen raden wij je aan om direct een matrasbeschermer aan te schaffen voor de zwangerschap. Het is echter vooral slim om een matrasbeschermer te gebruiken aan het einde van de zwangerschap. Zo bescherm je het matras tegen eventueel vruchtwater. Het is namelijk mogelijk dat de vliezen breken als je in bed ligt.

Hopelijk kun je met behulp van dit artikel de beste matrasbeschermer kopen! Dit hoor je natuurlijk te combineren met het beste matras. Hierbij kun je kiezen voor een traagschuim matras, maar het is ook een optie om te kiezen voor een koudschuim matras. Het is trouwens slim om eerst een matras aan te schaffen om vervolgens pas een matrasbeschermer aan te schaffen. Hierdoor weet je namelijk dat je nieuwe waterdichte waterbeschermer past bij je matras, waarbij met name de hoogte van de matras van belang is. Toch zal dit over het algemeen wel passen, maar alsnog is het slim om hier rekening mee te houden.

Bronnen

1 Punitha, V., & Prem, R. (2021). Study on Water-Resistant Finish on Mattress Protector. International Journal of Recent Advances in Multidisciplinary Topics2(6), 76-79.

Efficacy of bed bug control products in lab bioassays: Do they make it past the starting gate?

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste-algemene-matrasbeschermer Beste algemene keuze Check Prijs
Meest-luxe-matrasbeschermer Meest luxe keuze Check Prijs
Beste-prijs-kwaliteitverhouding-matrasbeschermer Beste prijs-kwaliteitverhouding Check Prijs
Beste-duurzame-matrasbeschermer Beste duurzame keuze Check Prijs
Beste-molton-matrasbeschermer Beste molton matrasbeschermer Check Prijs
Meest-verkoelende-matrasbeschermer Meest verkoelende keuze Check Prijs
Beste-waterdichte-matrasbeschermer Beste waterdichte keuze Check Prijs
Beste-deal-met-2-stuks-matrasbeschermer Beste deal met 2 stuks Check Prijs
Beste-goedkope-matrasbeschermer Beste goedkope keuze Check Prijs
Slaapwetenschap