De 7 Beste Matras Toppers van 2023

Onze slaapspecialist Bram heeft het afgelopen jaar de 8 populairste topdekmatrassen uitgetest om er achter te komen dat de beste topper niet altijd de duurste is.

De winnaars per categorie uit onze test zijn:

Bij de topper test is gekeken naar het materiaal, de dikte, hardheid en het vochtregulerende vermogen. Door te weten waar je op moet letten zorg je dat je een topdekmatras koopt dat past bij je slaapgewoontes. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Beste topmatras overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Slaapwijsheid Favoriet Check Prijs
Beste Algemene Keuze Check Prijs
Meest Luxe Keuze Check Prijs
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding Check Prijs
Beste Model Tegen Pijnklachten Check Prijs
Beste Latex Keuze Check Prijs
Best voor Budget Check Prijs

De beste topdekmatrassen vergeleken

Slaapwijsheid Favoriet

Emma - Diamond Topper

Met de Diamond Topper van Emma® lig je héérlijk. Deze luxe, dikke topper is gemaakt van Emma’s Diamond Degree koudschuim. Dit schuim zorgt voor maximaal comfort en optimale ondersteuning, waardoor rugpijn voorkomen wordt en je lichaam in een gezonde houding ligt. Door deze premium topper bovenop je oude matras te leggen, voelt deze weer als gloednieuw aan. Nog niet overtuigd? Bij Emma mag je altijd 100 nachten proefslapen. Niet goed? Geld terug.

Bij Slaapwijsheid vertrouwen we op de kwaliteit van Emma Sleep, daarom hebben we speciaal voor de lezers van Slaapwijsheid een -5% kortingscode ontvangen. Deze is gewoon te gebruiken in combinatie met de huidige deals (tot -50%!)

-5% Kortingscode: SLAAPWIJSHEID

c Check Alle Emma Deals!
Beste Algemene Keuze

Hypnia Bamboe Topdekmatras

De bamboo topper van Hypnia is perfect voor iedere slaper en seizoen. Het warmte regulerende, luchtdoorlatende traagschuim zorgt voor een perfect slaapklimaat, terwijl het jouw lichaam verrassend goed ondersteund op de drukpunten waar jij dat nodig hebt. Daarbij is de bamboe hoes hypoallergeen en luchtdoorlatend.

Hypnia is een nieuwe speler in de markt waar wij bij Slaapwijsheid groot fan van zijn. Hierom hebben wij speciaal voor onze lezers een -6% kortingscode ontvangen voor de hele maand april.

-6% KORTINGSCODE: SLAAP6

Check Prijs op Hypnia.nl
Meest Luxe Keuze

MorningStar Matras Topper

Wij zijn erg te spreken over de kwaliteit van de topper van MorningStar, daarom hebben wij deze als meest luxe keuze geselecteerd. Het model is gemaakt van Naturalis foam wat zeer goed ventileert en daardoor ook zorgt voor een goede temperatuurregulatie, ook is dit materiaal heerlijk zacht waardoor je lekker in je bed wegzakt. De topper is ontworpen en gemaakt in Nederland, waardoor minder transport nodig is, wat natuurlijk weer goed is voor het milieu.

Exclusieve Slaapwijsheid kortingscode: slaapwijsheid5

Check Prijs op Morningstarsleeps.com
Beste Model Tegen Pijnklachten

Dreamlab Orthopedische Koudschuim Topper

Je voelt dat de 3-laagse matrastopper van Dreamlab de perfecte ondersteuning biedt. Door het orthopedische koudschuim worden pijnklachten snel verholpen. Het ademende luchtige materiaal voert vocht direct af, hierdoor blijf je genieten van een aangenaam slaapklimaat. Daarbij zorgt het temperatuur regulerende traagschuim dat de topper warm is in de winter, en koud in de zomer.

Check Prijs op Bol.com
Beste Latex Keuze

Perfectmatras Latex Hydrogel Topper

Deze luxueuze latex topdekmatras is gemaakt van een deel uit een zacht natuurlatex die de perfecte ondersteuning voor het lichaam biedt, ongeacht welk matras de topper op ligt. In welke positie je ook slaapt, je rug, schouderbladen, heupen en knieën worden door deze laag op de juiste manier ondersteund.

Daarbij heeft de Hydrogel een bijzonder verkoelende werking. De hydrogel is een permanent laagje water in je natuurlatex topper, om zo je lichaamstemperatuur gedurende de nacht niet te veel op te laten lopen.

Verder is deze topper gemakkelijk schoon te houden door de gewatteerde afneembare wasbare hoes om de latex topper heen.

Check Prijs op Bol.com
Best For Budget

Perfectmatras Koudschuim Topper

Deze koudschuim topper van Perfectmatras leg je bovenop je matras voor extra ondersteuning en is een goede keuze om stevigheid aan je matras toe te voegen.

De topper is gemaakt van koudschuim en heeft een dikte van 5 centimeter. We vonden dat de topper aan de harde kant en merkten dat deze te dun is om zich echt goed aan onze lichaamsvorm aan te passen. Op een zacht tot medium matras van redelijke kwaliteit biedt de topper comfort, maar het is geen oplossing voor een slecht matras.

We waren onder de indruk van de hoeveelheid maten waarin de topper te bestellen is: in totaal meer dan 40. Zo vind je altijd de juiste maat die perfect op je matras past.

Omdat de topper dun is en een licht gewicht heeft, is deze makkelijk op je matras te plaatsen. We vonden dit tegelijkertijd een nadeel, omdat de topper niet stevig lag en schoof in de nacht. De hoes is anti-allergisch, afritsbaar en wasbaar.

We raden de koudschuim topper van Perfectmatras aan als je op zoek bent naar een stevige laag voor bovenop je matras. Echter, de topper is geen oplossing voor een slecht matras en biedt niet dezelfde ondersteuning.

Check Prijs op Bol.com

[wpdatatable id=15]

Waarom je ons kunt vertrouwen

We spitten tientallen, soms wel honderden reviews door om voor jou de beste topper matras te vinden. Daarnaast doen we onderzoek naar toppers en de verschillende elementen die daarbij komen kijken. We houden rekening met verschillende factoren zoals vulling, ademend vermogen, comfort en anti slip. Daarnaast stellen we kritische vragen bij de producten en selecteren alleen de allerbeste keuzes, zodat je gegarandeerd een kwalitatief goed product koopt.

Waar we op hebben gelet bij deze review

Een topdekmatras moet aan een aantal eisen voldoen om daadwerkelijk resultaat te hebben. Een topper van lage kwaliteit kan namelijk meer kwaad doen dan goed. De onderstaande punten zijn waar wij de toppers op gecontroleerd hebben, zodat we zeker weten dat de matras toppers van hoge kwaliteit zijn:

 • Ondersteuning: een topper die geen tot weinig ondersteuning biedt heeft eigenlijk geen toegevoegde waarde. Een goede ondersteuning voorkomt rug- nek- en pijnklachten, zorgt voor een gezonde slaaphouding. De ondersteuning heeft niks te maken met hard- of zachtheid: ook een zacht topdekmatras kan goed ondersteunend zijn.
 • Materiaal: materiaal keuze van een topper is heel persoonlijk. De een vindt Nasa traagschuim fijn, de ander kiest voor gel. Weet je niet zeker wat je fijn vindt of wat jouw lichaam nodig heeft? Kies dan voor een topper waarbij je mag proefslapen. Een voorbeeld van een topper mét 100 nachten proefslapen is de Emma Flip topper.
 • Ademend vermogen: dit is belangrijk voor de vochtregulatie van je topper. Je zweet tijdens je slaap en het is belangrijk dat je topper matras of zelfs je matras vocht makkelijk door laat en afvoert. Hierdoor blijven je topper en matras langer fris, omdat het vocht kan verdampen.
 • Tijk: iets wat vaak vergeten wordt is de tijk van de topper. De tijk beschermt, vangt het vocht op en kan vaak gewoon in de machine gewassen worden. Sommige toppers hebben echter geen afneembare tijk, wat ervoor zorgt dat je topper minder lang mee gaat.

De verschillende soorten matras toppers

Traagschuim

Traagschuim is een prettig materiaal omdat het zich naar jouw lichaam (en dus jouw slaapgewoontes) vormt. Hierdoor lig je dus altijd lekker. Daarnaast is traagschuim is stevig en geeft goede ondersteuning. Ben je iemand die van een zacht topmatras houdt, waar je een beetje in wegzakt? Dan is de traagschuimtopper waarschijnlijk de beste keuze. De Engelse term voor traagschuim is heel toepasselijk ‘memory foam’. Traagschuim vormt zich rondom je lichaam als je op het topmatras ligt en dat maakt dat de druk op je schouders, heupen en rug evenredig verdeeld wordt.

Traagschuimtoppers dempen nachtelijk draaien en dat is natuurlijk ideaal als je niet alleen slaapt. Traagschuim houdt warmte vast, maar is vaak bewerkt met gels, grafiet, koper en/of andere koelmaterialen. Hierdoor wordt de warmte weggeleid en behoudt je topmatrasoppervlak een comfortabele en constante temperatuur.

Kies voor een traagschuimtopper, wanneer je behoefte hebt aan een wat zachter matras en je het snel koud hebt.

Gel

Een gel topdekmatras is meestal een mix van schuim en/of pocketvering en gel. Het schuim wordt gemengd met gelkorrels. Ook dit materiaal vormt zich naar jouw lichaam, maar blijft koeler dan traagschuim en ondersteund nog beter. Gel heeft een betere luchtcirculatie dan traagschuim. De combinatie van schuim en gel werkt goed maar is vaak duurder dan ”normaal” traagschuim.

Kies voor een gel topdekmatras, wanneer je extra ondersteuning nodig hebt en je het snel warm hebt in bed.

Latex

Latex is een veerkrachtig materiaal dat ideaal is voor gewichtverdeling. Het vormt zich niet naar je lichaam maar blijft mooi stevig. De latex-topper heeft een vergelijkbare feel als de koudschuim-topper. Je zult waarschijnlijk iets minder hardheid ervaren, maar je zakt ook niet weg in het matras. Een latex topdekmatras is vooral aan te bevelen boven de traagschuimtopper voor de rug- en buikslapers. Wanneer een latex-topmatras goed geventileerd is, zul je daar meer comfort van ervaren, dan bij de schuim-topdekmatrassen.

Ga voor de latex-topper als je extra comfort of zachtheid nodig hebt, je het snel koud hebt en/of allergisch bent voor huisstofmijt/schimmel.

Koudschuim

Koudschuim: is steviger en veerkrachtiger dan traagschuim. Koudschuim ondersteund drukpunten beter dan traagschuim, maar dit kan ook té veel ondersteuning zijn. Koudschuim-toppers houden minder goed warmte vast in vergelijking met de traagschuimtopper. Veel koudschuim-topmatrassen zijn geribbeld, zoals bij een noppenmatras.

Kies voor een koudschuim topdekmatras wanneer je het snel warm hebt en extra ondersteuning nodig hebt.

Wat is een topmatras?

Een topmatras of topdekmatras is dat dunne matraslaagje van 5 tot 10 centimeter. Je legt het over je ‘gewone’ matras. Topmatrassen zijn vooral voor je comfort ontworpen. Het topdekmatras zorgt voor meer stevigheid of juist een subtielere, zachtere slaapbeleving. Bijkomend voordeel van topmatrassen is dat ze je gewone matras langer mee laten gaan.

Gangbare materialen voor topdekmatrassen zijn koudschuim, traagschuim en latex. De prijzen van kwalitatieve topdekmatrassen liggen tussen de 100 en 400 euro. Dat maakt ze goedkoper dan de meeste gewone matrassen. De populairste topdekmatrassen zijn de traagschuim-topper en koudschuim-topper. Je koopt ze in alle denkbare maten, van eenpersoons (90 cm x 200 cm) tot tweepersoons maten (160 cm x 200 cm, 180 cm x 200 cm).

 • Verhoog het ligcomfort
 • Upgrade het oude matras
 • Sneller verschonen van beddengoed
 • Gemakkelijk te keren en te luchten
 • Verhoog of verlaag de hardheid van het onderliggende matras
 • Overbrug de naad tussen matrassen
 • Verleng de levensduur van je matras

Waar moet jij op letten bij het kopen van een topdekmatras?

Het topdekmatras is een extra comfortlaagje bovenop je oude matras. De aankoop ervan benader je op een vergelijkbare manier als de aankoop van een regulier matras. Belangrijke factoren zijn dan ook termperatuur, veerkracht, vochtregulering, duurzaamheid en aanpassing aan nachtelijk draaien (voor koppels). Vanzelfsprekend speelt ook de prijs een belangrijke rol.

 • Koelende eigenschappen: geventileerde latex-toppers hopen meer warmte op dan de traditionele materialen als veren en wol. Zachte matrassen, waarbij je dieper in het matras wegzakt, zullen doorgaans ook meer warmte vasthouden.
 • Prijs: wat maakt een topperprijs een topprijs? Voor 100 tot 400 euro mag je kwaliteit van je topdekmatras verwachten. De prijs hangt af van de gebruikte materialen en/of de dikte. Ook een topdekmatras met een keurmerk of certificaat voor de gebruikte materialen zal naast betrouwbaarder ook prijziger zijn. En zoals altijd zijn sommige merken nu eenmaal iets duurder dan anderen.
 • Slaappositie slaap je op je zij? Dan is het waarschijnlijk slim om voor een topper te kiezen die de drukpunten op je schouders en heupen wegneemt. Zo’n 15 procent van alle Nederlanders slaapt op de rug. Rugslapers hebben van nature meer behoefte aan een steviger topdekmatras, dat meer stabiliteit biedt. Het is voor je romp, bekken en onderrug belangrijk dat je niet doorzakt en zodoende met pijn wakker wordt. De buikslapers hebben een topmatras nodig dat extra steun biedt tussen de schouders en de heupen.
 • Kwalitatieve toppermaterialen: bepaalde toppermaterialen zorgen ervoor dat je matras langer meegaat en dat je meer slaapcomfort ervaart. Denk aan traagschuim van hoge dichtheid, geventileerde latex, natuurlijke wol en hoogwaardige dons. Vanzelfsprekend zie je het gebruik van deze materialen ook in de prijs terug. Een hogere prijs betekent niet altijd dat je duurder slaapt. Een langere levensduur van je topdekmatras zou uiteindelijk voordelig uit kunnen pakken.
 • Stevigheid: de mate waarin je stevigheid nodig hebt hangt sterk af van je gewicht en favoriete slaaphouding. Doorgaans gaan de buik- en rugslapers van onder de 60 kilo voor een zachter toppermatras, zoals de traagschuimtoppers. Dat geldt in het algemeen ook voor de meeste zijslapers. De meeste mensen tussen de 60 en 100 kilo kiezen in de praktijk vaak voor een tussenvorm. Voor mensen die meer dan 100 kilo wegen raden we eigenlijk altijd een stevig topdekmatras aan, met voldoende steun.
 • Topperdikte: de gemiddelde topper is 5 tot 10 centimeter dik. Dat betekent dus ook dat je bed iets hoger wordt. Mocht dat een probleem zijn, dan is het ook goed om te weten dat je vaak wel stevigheid inlevert bij een dunner toppermatras.
 • Drukverdeling: als je ‘s ochtends met een zere onderrug, pijnlijke schouders en/of knieën wakker wordt, heb je waarschijnlijk geen optimale drukverdeling bij jouw slaaphouding en gewicht. De zijslapers hebben zoals gezegd behoefte aan een zachter toppermatras. De rug- en buikslapers komen uit bij een steviger toppermatras. Je kunt het topmatras ook gebruiken om de drukverdeling van je huidige matras iets te corrigeren.

Matrassen van andere merken

In de top 8 beste matrassen zijn alleen de merken meegenomen met de beste reviews. Deze vonden wij op bol.com. Verder hebben we gekeken naar merken zoals IKEA , Jysk, Leen Bakker, Lidl en Auping. Echter, hebben deze merken de top 8 niet behaald doordat de kwaliteit onvoldoende blijkt.

IKEA

IKEA biedt veel verschillende matrassen aan. De topdekmatrassen van IKEA hebben over het algemeen een prima prijs, echter zijn er meerdere meldingen van vroegtijdig vervormen en slijten van de matrassen. Om deze reden zijn de Topdekmatrassen van IKEA niet opgenomen in de beste top 8.

Jysk

Jysk topdekmatrassen zijn te bestellen in veel verschillende vormen en maten. Echter, hebben we vernomen dat er een kwalitatief een groot verschil kan zitten tussen 2 “identieke” matrassen. Zo zijn er meldingen dat de dikte, vulling en breedte variëren.

Leen Bakker

Bij Leen Bakker kregen 30% van de topdekmatras aankopen 1 ster. Zo zijn er gebruikers die schrijven over slechte de kwaliteit, klantenservice en levering van de topdekmatrassen.

Lidl

We vinden het belangrijk dat er een budget optie is in de beste top 8, maar het topdekmatras van de Lidl schiet kwalitatief te kort. Daarbij is er niet genoeg variatie tussen de topdekmatrassen.

Auping

Meer dat de helft van de ervaringen over de topdekmatrassen van Auping is als “zeer slecht” ervaren. Zo zou er niet geleverd worden, lijken de matrassen niet op de foto, maken de matrassen geluid en blijken ze door te zakken.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste topdekmatras?

Het beste topdekmatras uit onze test is de Hypnia Bamboe Topdekmatras. Dit topmatras is zacht en heeft een prettige stevigheid.

Welke topper bij rugklachten?

Het Dreamlab Orthopedische Koudschuim Topper is het beste bij pijnklachten of rugklachten. Je lichaam wordt namelijk optimaal ondersteund.

Wat is het beste materiaal voor een matrastopper?

Het beste materiaal voor een topdekmatras is latex. Latex is in tegenstelling tot traagschuim heel veerkrachtig, waardoor je lichaamsgewicht beter wordt verdeeld.

Hoe lang doe je met een topper?

De gemiddelde topper gaat 2 tot 3 jaar mee, maar er zijn er ook die een stuk langer meegaan. Dat ligt aan het gebruikte toppermateriaal. Met name de traagschuim-toppers van hoge dichtheid en de latextoppers gaan lang mee. Ook de dikkere topmatrassen slijten wat minder snel dan hun dunne varianten. Dat geldt ook voor de stevige examplaren, die minder slijten dan de zachte.

Hoe dik moet een topper zijn?

De dikte van een topmatras bepaalt hoeveel comfort je ervaart. Bij een traagschuim topmatras raden we een dikte van 24cm of meer aan.

Wat is beter koudschuim of traagschuim topper?

Mensen met gewrichtsklachten of rugklachten kiezen het beste een traagschuim topdekmatras. Ben je iemand die veel zweet? Kies dan voor een koudschuim topmatras vanwege de ventilerende werking. Koudschuim toppers zijn ook geschikt voor zwaardere mensen, want ze zijn veerkrachtig.

Hoeveel kost een topmatras?

Je hebt toppers in vele prijsklassen, maar voor kwaliteit mag je rekenen op 100 tot 400 euro. De koudschuim-toppers kosten vaak minder dan 50 euro.
De traagschuim-toppers kosten tussen de 120 en de 250 euro. De latex-toppers zitten vaak in een iets hoger segment: tussen de 180 en 380 euro.

Wat is het beste topmatras tegen rugpijn?

Bij pijn in de lage rug kun je een topmatras overwegen dat meevormt met je ruggengraat. Meestal kom je dan bij traagschuim-toppers of latex-toppers uit. Weeg je minder dan 60 kilo, overweeg dan een zachter matras. Weeg je meer dan 100 kilo, dan heb je waarschijnlijk een steviger matras nodig. Vanzelfsprekend zijn er een heleboel soorten rugklachten en raadpleeg je de huisarts om er zeker van te zijn dat het aan je matras ligt.

Waarom een topmatras op je bed?

Met een topmatras verhoog het ligcomfort van een oud matras. Met een topdekmatras kun je de hardheid van je onderliggende matras verhogen of verlagen. Veel mensen vinden het fijn om met een topmatras de naad tussen 2 matrassen te overbruggen.

Hoe maak ik een topdekmatras schoon?

Dat ligt op de eerste plaats aan het materiaal. Sommige toppers en/of hun overtrek kunnen in de wasmachine. De meeste topmatrassen zelf kunnen alleen chemisch gereinigd worden. Je kunt ook een matrasbeschermer kopen om je topper lang goed te houden.

Waarvoor gebruik je een topdekmatras?

Een topdekmatras gebruik je boven op je matras. Een topper kan meer ondersteuning bieden of simpelweg zorgen dat het matras lekkerder ligt.

Wat is een split topper?

Een split topper is een twee persoons topper waar de helft van gescheiden is. Dit betekend dat je beiden helften afzonderlijk van elkaar omhoog kunt zetten en is handig als je bijvoorbeeld twee losse matrassen hebt (in plaats van één groot matras). De onderkant van de topper zit wel aan elkaar vast, het zijn dus géén twee losse toppers of onderdelen.

Wanneer topper vervangen?

Er is geen standaard aantal jaren waarna je je topper moet vervangen: dit ligt aan het materiaal en hoe goed je je topper hebt onderhouden. Een goedkopere topper gaat 2 tot 4 jaar mee voordat de ondersteuning verouderd. Een topper van betere kwaliteit, zoals een NASA traagschuim topper, gaat 6 tot 8 jaar mee voordat hij aan vervanging toe is.

Bronnen


Wat vinden onze lezers van dit artikel over Toppers?
4.8 sterren rating gebaseerd op 266 reviews.
Schrijf een review

Slaapwetenschap