Zoeken

De 7 Beste Lichttherapie Brillen van 2024

Onze slaapexpert Niels heeft tal van verschillende lichttherapiebrillen getest. De zeven lichttherapiebrillen die als beste uit de test kwamen, staan in dit artikel. Er is bij elke lichttherapiebril nauwlettend gekeken naar gewicht, pasvorm, design, comfort, batterijduur en kwaliteit.

De beste lichttherapiebrillen per categorie zijn:

Een lichttherapiebril moet naast effectief ook comfortabel en gebruiksvriendelijk zijn. We hebben daarom een overzicht gemaakt van dingen waar je op moet letten als je een lichttherapiebril koopt. Hierdoor weet je na het lezen van dit artikel exact welke lichttherapiebril het beste op jouw behoeften aansluit.

Beste Lichttherapie Brillen overzicht

Wil je direct weten wat de beste lichttherapie brillen zijn? Hieronder een overzicht. Verderop in dit blog vind je alle achtergrondinformatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per daglicht bril.

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Beste design Check Prijs
Krachtigste & Beste Werking Check Prijs
Voor het in slaap vallen én opstaan Check Prijs
Perfect voor op reis Check Prijs
Beste budgetkoop Check Prijs
Beste alternatief op een daglichtbril Check Prijs

De voordelen van een Lichttherapie Bril

Lichttherapie op zichzelf is al langer bekend. De voordelen hiervan zijn zeker niet te onderschatten, vooral voor onregelmatige slapers. Het is geen geheim dat steeds meer mensen zich binnenshuis bevinden. De recente coronapandemie heeft hier zeker ook aan bijgedragen. 

Dit resulteert in een tekort aan licht. Hierdoor ervaren veel mensen slaperigheid en voelen ze zich slomer door de dag heen. Een daglichtbril zorgt ervoor dat je het nodige licht direct in de ochtend absorbeert zodat je direct een sterke start aan de dag kan maken. 

Door gebruik te maken van lichttherapie, kun je verschillende slaapproblemen verminderen of zelfs voorkomen door het beter controleren van je circadiaanse ritme. Denk hierbij aan insomnia, jetlag, algemene slapeloosheid of juist wanneer je onregelmatige tijden werkt in dienstverband. Daarnaast geeft het gebruik van een daglichtbril een stevige energieboost in de ochtend, ook als je geen last hebt van slapeloosheid

Vaak zie je lichttherapie terug in de vorm van een daglichtlamp. Echter zit je hierdoor wel vast op een plek. Met een daglichtbril ben je nog steeds volledig mobiel en doe je ongestoord je ochtendroutine. 

Een Daglichtbril voor een betere slaap

Het gebruik van lichttherapie wordt steeds beter wetenschappelijk onderbouwd. Zo is er onderzocht naar de 1 bij vrouwen met zware depressie. Hierbij kwam naar voren dat de slaapkwaliteit flink verbeterd werd, vooral in het eerste deel van de slaap vergeleken met de placebo groep. 

Net als veel aspecten van slaaptechnologie, wordt er nog volop research gedaan om de volledige voordelen van lichttherapie in kaart te brengen. 

In de praktijk zie je echter ook veel gebruikers die dankzij een lichttherapie bril een stuk beter slapen. Hieronder een review van één van deze tevreden gebruikers: 

“Ik ben er heel blij mee. Gebruik de bril nu ruim een maand en merkte binnen een week al verbetering. Kon ‘s ochtends moeilijk wakker worden en was gedurende de dag erg snel vermoeid. Heb mbv deze bril meer energie gedurende de dag. Ook is mijn stemming verbeterd. Voel me positiever en heb minder last van piekeren.”

Review van Evert (30-39 jaar) uit Noord-Brabant over de AYOLite Lichttherapiebril

De 7 Beste Lichttherapie Brillen onderzocht

Beste Algemene Keuze

AYOlite Lichttherapiebril

De AYOLlite lichttherapiebril is onze overall beste lichttherapie bril. Het merk AYO is specialiseert zicht in het ontwikkelen van draagbare lichttherapie apparaten. Het model is licht gewicht, heeft een mooi design en zit lekker. Een bril is nóg effectiever dan een lamp! De bril heeft talloze andere voordelen en werkt uitstekend.

Het blauw-turquoise licht zorgt voor de ideale kleurcombinatie om jouw lichaam helemaal wakker te maken. Daarnaast is het design minimalistisch en ook geschikt voor mensen die zelf een bril hebben. 

Voordelen:
 • Lichtgewicht bril ideaal voor mensen die niet graag een bril dragen
 • Hoge lichtkwaliteit om jou de boost te geven die jij nodig hebt
 • Winnaar van meer dan 20 awards en onderscheidingen op het gebied van lichttherapie
 • Aanbevolen door artsen en slaapspecialisten
Nadelen:
 • Geen draadloze oplaadmogelijkheid
Check Prijs op Slaapwijzer.net
Beste Design

Luminette 3 Lichttherapiebril

Een daglichtbril is nog niet bepaald het meest trendy object dat je op je neus kunt zetten. Toch verschillen de designs in aantrekkelijkheid. Qua design is de Luminette 3 onze favoriet. 

Het futuristische design gepaard met de mogelijkheid om een bril te dragen zonder dat deze in de weg zit, maakt dit een ideale bril voor iemand die een comfortabele bril tijdens bijvoorbeeld het werk wilt gebruiken. 

Daarnaast is de Luminette 3 qua functionaliteit ook van hoge kwaliteit. De bril is ontwikkeld op basis van 4 jaar universitair onderzoek. Het licht wordt omhoog en omlaag gestuurd in het oog, waardoor het zonlicht simuleert zonder je zicht te verstoren. 

Voordelen:
 • Aantrekkelijk futuristisch design
 • Ideaal wanneer je zelf al een bril hebt
 • Licht simuleert zonlicht zonder dat dit het zicht belemmert
 • Variabele lichtsterkte
Nadelen:
 • Relatief fragiel model
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe, Krachtigste & Beste Werking

AYO- Lichttherapiebril met app

Zelfde als de AYO Lichttherapiebril, maar dan met app.

De AYO met app daglichtbril is het meer uitgebreide model van het merk AYO.

Met de app stel je alles gemakkelijk in, zodat de bril precies aansluit op jouw bioritme en leefstijlfactoren. Hiervoor berekent de app een passend programma om jouw doel te bereiken.

Verder is de AYO-lite met app is net zo licht van gewicht, comfortabel en gemakkelijk in gebruik als de AYOlite. Wij zijn fan! 

Voordelen:
 • Instelbare programma’s gebaseerd op jouw bioritme
 • 60 dagen risicoloos uitproberen
 • Bediening mogelijk via de app
 • Draadloos oplaadbaar
Nadelen:
 • Hogere prijs
Check Prijs op Slaapwijzer.net
Voor Het In Slaap Vallen En Opstaan

Propeaq Lichtbril

De Propeaq daglichtbril biedt een unieke functionaliteit die veel andere brillen niet aanbieden: een functie om sneller in slaap te vallen. 

De bril heeft namelijk verwisselbare glazen. De oranje glazen zorgen ervoor dat je ogen rust krijgen wanneer je van plan bent te gaan slapen, terwijl de lichtblauwe glazen je juist energie geven in de ochtend. 

Je gebruikt de oranje glazen dan ook 30 minuten voordat je wilt gaan slapen. Door de lichtblauwe glazen voor 20-30 minuten te gebruiken na het ontwaken, start je vol energie aan je dag. 

Voordelen:
 • Speciale glazen voor zowel in slaap vallen als ontwaken
 • Gratis app
 • Programma’s beschikbaar voor het voorkomen van jetlag
 • Ideaal voor mensen in nachtdienst dankzij de TIMETOOLER functie in de app
Nadelen:
 • Verwisselbare glazen zijn wat kwetsbaar
Check Prijs op Bol.com
Perfect Voor Op Reis

Medisana DG 100 Daglichtbril

De Medisana DG 100 lichttherapie bril is onze favoriet voor mensen die hun bril graag mee op reis nemen. De daglichtbril is wat steviger dan de andere toestellen en past in een brillenkoker. De bril is ideaal voor het voorkomen van een winterdip, voorjaarsvermoeidheid of zwangerschapsvermoeidheid. 

Een nadeel is dat dit een daadwerkelijke bril is, waardoor je deze niet samen met je eigen bril kunt dragen. 

Voordelen:
 • Robuust design maakt de bril ideaal voor tijdens het reizen
 • Beschermende case gratis meegeleverd
 • 21 dagen risicoloos uitproberen
 • Ergonomisch design geschikt voor langer gebruik
Nadelen:
 • Korte batterijduur (2 uur)
Check Prijs op Bol.com
Beste Budgetkoop

LifeSupply Lichttherapiebril

De meeste lichttherapie brillen zijn een flinke investering. Het kan ook goedkoper, zonder dat je al teveel op kwaliteit hoeft in te leveren. De LifeSupply daglichtbril is een prima bril voor een lagere prijs. Qua lichtkwaliteit is de LifeSupply bril een prima product en je zult ook met deze bril in de ochtend een flinke energieboost krijgen. 

Waar de bril naar onze mening tekortkomt, is het design. De bril wordt omringd door een hoes die je niet los kunt maken. Deze schuif je naar boven om de bril te gebruiken. In de praktijk is dit iets minder comfortabel dan de andere modellen. 

Voordelen:
 • Ideaal als eerste daglichtbril om uit te proberen
 • Verstelbare band dus one size fits all
 • De band maakt het mogelijk om deze over je eigen bril te zetten
 • Tot 5 sessies mee zonder op te laden
Nadelen:
 • Hoes is niet los te maken van de bril
Check Prijs op Bol.com
Beste Alternatief

Liroma Daglichtlamp

Toch liever de voorkeur aan een stationaire lamp? Dan raden wij de Liroma Daglichtlamp aan. Deze lamp kun je gemakkelijk verplaatsen naar bijvoorbeeld je werkplek en geeft je ook de nodige energie om goed van start te gaan in de ochtend. Niet iedereen vindt een daglichtbril comfortabel, waardoor een (vaak goedkopere!) daglichtlamp het ideale alternatief is. 

Voordelen:
 • Fijn als alternatief wanneer je een bril niet fijn vindt
 • Verlicht grotere ruimtes dan een bril
 • Makkelijker te bedienen
 • Te gebruiken tijdens het opladen
Nadelen:
 • Stationair dus minder mobiel dan een lichttherapie bril
Check Prijs op Bol.com

Waar moet je op letten bij het kopen van een Lichttherapie Bril

Tijdens het vergelijken van een lichttherapie bril of lamp zul je op een aantal zaken moeten letten. Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten hieronder op een rijtje in deze koopgids!

 • Gewicht: een bril moet uiteraard comfortabel zijn, dat is voor een daglichtbril niet anders. Een te zware bril kan je neus of oren irriteren, waardoor je minder geneigd bent de bril regelmatig te dragen. Kijk dus altijd naar het gewicht; rond de 40 gram is ideaal!
 • Design: niet alleen qua uiterlijk is het design belangrijk, maar ook kan het handig zijn om een compacter design te kiezen als je zelf een bril hebt. 
 • Batterijduur: alhoewel de sessies vaak niet langer dan 30 minuten duren, is het fijn als je bril niet direct opgeladen moet worden na een paar sessies. De batterijduur hangt vaak samen met het prijskaartje en varieert van 2 uur tot ~6 uur. 
 • Garantie: als je nog nooit lichttherapie hebt toegepast, zul je ook niet weten of het werkt. Dan is het belangrijk om de daglicht bril eerst uit te testen. Zorg er dus voor dat er genoeg garantie op je bril zit, zodat je hem risicoloos kunt uitproberen. 
 • App: met een app kun je het programma van tevoren instellen, waardoor je een beter slaapritme kan aanhouden die past bij jouw gewoontes. Dit is voor de meeste toestellen nog geen standaard, dus je moet goed opletten of er een (gratis!) app beschikbaar is wanneer je dit graag hebt. 

Alle Lichttherapie Bril ervaringen op een rij

Al onze aanbevolen toestellen worden gekozen op basis van uitvoerig onderzoek. Zo vinden wij de beste lichttherapie brillen voor jou. Hierbij kijken wij ook altijd naar de reviews van andere gebruikers. Hieronder vind je per aanbevolen product een review van een tevreden klant. 

“Ben heel blij met de AYOlite. Helpt me ‘s ochtends om op gang te komen als het buiten nog donker is en ik ervaar een merkbaar betere stemming. Alles voelt wat luchtiger en dat is al heel wat in deze tijd. De bril werkt heel eenvoudig en ik kan alle kanten op (wat bij de lichttherapielamp die ik eerst had niet kon).”
Review van AgnesA1952 (60-69 jaar) uit Almelo over de AYOlite Lichttherapiebril

“Na jaren in de wintermaanden voor een grote lichtbak te hebben gezeten (thuis en bij psycholoog) was ik op zoek naar een therapie tegen winterdepressie die een minder grote drempel heeft als ik al diep zit. Deze bril zet ik op zodra ik uit bed kom en kan naar de badkamer en ontbijten, het is tijdefficiënt en haalt voor mij een drempel weg waarbij ik een vaste tijd op mijn plaats moet blijven zitten. De bril zit verbazend comfortabel en blijft goed op zijn plek zitten. Oplader hoef ik maar ongeveer 1x in de week te gebruiken en kan opgeborgen worden in de bijkomende brillenkoker. Het enige wat ik soms wel wat mis is de opluchting van overweldiging aan licht die een grote lamp geeft.”
Review van Cvanderg (20-29 jaar) over de Luminette 3

“Ik ben heel blij met mijn Ayo. Voor dat ik hem had, sliep ik slecht en had ik in het voor- en najaar nogal eens een dip., maar nu ik de bril gebruik is dat verleden tijd. Ik kan hem iedereen aanraden.”
Review van Margaret83 (70+ jaar) uit Middelbeers over de AYO Lichttherapiebril

“Het werkt beter dan ik had verwacht. Ik was sceptisch bij aanschaf, maar na een aantal dagen merkte ik groot verschil in energieniveau, terwijl ik jaren moeite heb om uit bed te komen. Vrij prijzig, maar is het voor mij zeker waard.”
|Review van Sander8900 (30-39 jaar) uit Vennep over de Propeaq Lichtbril

“Na eerder positieve ervaring met een lichttherapie lamp maar ook de beperkingen ervan over gestapt naar de lichttherapie bril. Dit is echt een uitkomst! Even wennen aan het blauwe licht, maar dit schijnt nog effectiever te zijn dan het witte licht. De bril zet ik gewoon op tijdens mijn ochtendritueel en is daardoor veel laagdrempeliger in gebruik. Nu ruim 3 weken in gebruik en in de 2e week al merkbaar effect. Ik sta makkelijker op en heb meer energie. Echt een aanrader voor mensen met winterdepressie!”
Review van Snellie79 over de Medisana DG 100 Daglichtbril

“De bril is handig omdat je niet hoeft stil te zitten maar van alles kunt doen, terwijl het daglicht in de ogen schijnt. Het elastiek voor bevestiging is ook handig, ipv pootjes achter de oren, wanneer je het over de gewone bril moet zetten.”
Review van Superstans (60-69 jaar) uit Almere over de Life Supply Lichttherapiebril

“Ik zat al een tijdje niet zo lekker in mn vel, dat komt vooral omdat ik niet echt veel buiten kom. Ik moet de hele dag thuiswerken en het is niet echt lekker weer om naar buiten te gaan. Dus toen ik een beetje ging googelen bleek ik last te hebben van een soort winterdepressie. Vervolgens stuitte ik op dit product en dacht gelijk, dit heb ik nou nodig. Gebruik het nu een paar weken en zit inmiddels veel beter in mn vel! Het product werkt erg rustgevend en zo kom ik toch aan mn benodigde zonuren. Top!”
Review van Rubenjansens (20-29 jaar) uit Arnhem over de Liroma Daglichtlamp

Veelgestelde Vragen

Werken lichttherapie brillen wel echt?

Uit wetenschappelijk onderzoek en de vele reviews over deze producten, is het duidelijk geworden dat daglichtbrillen wel degelijk een effect hebben op je slaap. Dit doen ze door je direct klaarwakker te maken zodat je overdag niet slaperig wordt. 

Helpen lichttherapie brillen ook met depressie?

Alhoewel depressie vaak niet met één middel te verhelpen is, komt er uit onderzoek naar voren dat lichttherapie een positieve invloed heeft op het behandelen van depressie. 

Hoe lang draag ik mijn lichttherapiebril?

Afhankelijk van de sterkte wordt het aangeraden om de bril één keer per dag 20-40 minuten te dragen wanneer je wakker wordt. 

Bronnen

1 Effects of light therapy on sleep, mood, and temperature in women with nonseasonal major depression

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Beste design Check Prijs
Krachtigste & Beste Werking Check Prijs
Voor het in slaap vallen én opstaan Check Prijs
Perfect voor op reis Check Prijs
Beste budgetkoop Check Prijs
Beste alternatief op een daglichtbril Check Prijs
Slaapwetenschap