De 7 Beste Luchtreinigers van 2023

Een luchtreiniger is een behulpzame oplossing tijdens het allergieseizoen in de lente- en zomermaanden. Het apparaat helpt luchtvervuiling, allergenen en allerlei andere vieze stoffen tegen te gaan. Wij hebben een selectie gemaakt van de beste luchtreinigers op basis van wetenschap en gebruikersreviews.

Er zijn veel verschillende luchtreinigers beschikbaar op Bol.com. Daarom vereist het maken van een goede keuze voor jou en jouw familie onderzoek en deskundige begeleiding. Welk soort luchtreiniger heb je nodig? Welke luchtreiniger is geschikt voor de grootte van jouw slaapkamer? Slaapwijsheid.nl staat gereed om jouw vragen hierover te beantwoorden en jou te helpen om jouw ideale keuze te maken.

Beste Luchtreiniger Overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste Algemene Keuze Check Prijs
Meest Luxueuze Keuze Check Prijs
Meest Stille Air Purifier Check Prijs
Beste Compacte Model Check Prijs
Beste Keuze voor Huishoudens met Dieren Check Prijs
De Snelste Luchtreiniger Check Prijs
Beste Winix Luchtreiniger Check Prijs
Meest Goedkope Keuze Check Prijs

De Luchtzuiveraars Onderzocht

Beste Algemene Keuze
Cecotec Luchtreiniger met Ionisator

Deze luchtreiniger van Cecotec heeft een HEPA-filter en actieve koolfilter. De machine heeft vier standen: eco, low, mid en high én heeft ook een timer om zelf in te stellen hoe lang hij aan moet blijven staan. De air purifier kan lucht zuiveren in kamers tot zo’n 65 vierkante meter en de hoge filterefficiëntie bedraagt 200 m3/uur aan CADR waarde. De filter heeft een drietal snelheden en een maximaal geluidsniveau van 54 decibel.

Check Prijs op Bol.com
Meest Luxueuze Keuze
Eziclean air pure 550i

De Eziclean air pure 550i is de geschikte keuze wanneer je opzoek bent naar een hoogwaardige luchtreiniger voor grotere ruimtes (85 m2). De reiniger is eenvoudig te gebruiken met de app en geeft ook op het apparaat zelf aan wat de kwaliteit van de lucht is op dat moment. Deze luchtreiniger bestaat uit 6 verschillende filters waardoor je verzekerd bent dat 98% van de bacteriën, virussen en chemische deeltjes uit de lucht verwijderd worden.

Check Prijs op Eziclean.nl
Meest Stille Air Purifier
AyeSense Luchtreiniger

De AyeSense Luchtreiniger is de stilste keuze in onze selectie met een geluidsniveau van slechts 4 decibel. Hierdoor is het een ideale keuze voor op de slaapkamer. Verder kan de luchtreiniger ruimtes tot 50 vierkante meter goed reinigen met een CADR-waarde van 70 m3/uur. De luchtreiniger heeft een HEPA-filter dat zo’n 99,7 procent van het fijnstof in een kamer verwijdert.

Check Prijs op Bol.com
Beste Compacte Model
Eziclean Air Pure 200i

Eziclean airpure 200i is heeft een mooi compact model en is ook erg krachtig. Deze luchtreiniger heeft 4 filterlagen en is geschikt voor ruimtes tot 50m2. De luchtreiniger is makkelijk op afstand te bedienen met een app en past zichzelf aan op de luchtkwaliteit van de ruimte.

Check Prijs op Eziclean.nl
Beste Keuze Voor Huishoudens Met Dieren
HoMedics Pet35 Luchtreiniger

De HoMedics Pet35 is een 5-in-1 luchtreiniger die speciaal gemaakt is voor huishoudens met dieren. Met een CADR-waarde van 902 m3/uur reinigt het apparaat ruimtes tot 151 vierkante meter in razendsnel tempo. De air purifier heeft een HEPA-filter, ionisator, koolstoffilter en uv-lichtbehandeling. Handig is ook dat het apparaat een speciaal pollenprogramma heeft en dat hij automatisch aan- en uitgaat.

Check Prijs op Bol.com
De Snelste Luchtreiniger
HoMedics TotalClean Deluxe

De HoMedics TotalClean Deluxe is met een CADR-waarde van 1094 m3/uur één van de snelste air purifiers op de markt. Het apparaat reinigt ruimtes tot 151 vierkante meter en heeft een maximaal geluidsniveau van 47 decibel. De luchtreiniger heeft een HEPA-filter, ionisator, koolfstoffilter en uv-lichtbehandeling. Ook deze machine van HoMedics gaat automatisch aan en uit en heeft een speciaal pollenprogramma.

Check Prijs op Bol.com
Beste Winix Luchtreiniger
WINIX ZERO Compact

WINIX is een fabrikant van goede luchtreinigers, waarvan volgens ons de ZERO Compact één van de betere keuzes is. De air purifiers hebben plasmawave-technologie waarbij hydroxyl wordt gegenereerd om organismen te verwijderen zonder slechte lucht uit te stoten. De luchtreinigers hebben een HEPA-filter, ionisator en koolstoffilter. Ze hebben een CADR-waarde van 250 m3/uur en reinigt ruimtes tot 50 vierkante meter.

Check Prijs op Bol.com
Meest Goedkope Keuze
LifeGoods Air Purifier

De air purifier van LifeGoods heeft een geweldige prijs, maar desondanks ook zeker geen slechte opties. Met een CADR-waarde van 70 m3/uur reinigt het een kleine ruimte tot 12 vierkante meter in razendsnel tempo. De luchtreiniger heeft een HEPA-filter, voorfilter en een actieve koolstoffilter. Met een maximaal geluidsniveau van 49 decibel is het apparaatje relatief stil. Een ander pluspunt is het speciaal geïntegreerde pollenprogramma.

Check Prijs op Bol.com

[wpdatatable id=73]

Waarom je ons kunt vertrouwen

Waarom-je-ons-kunt-vertrouwen-luchtreiniger

Tijdens het zoeken naar producten voor deze lijst kijken wij vooral naar de reviews van eerdere gebruikers van luchtreinigers. Het gemiddelde van al deze reviews geeft namelijk een goed beeld van de kwaliteit en eigenschappen van een product. Gedurende het onderzoek zoeken wij vooral naar informatie, zoals CADR-waarde, filters, vermogen enzovoort. Ook stellen wij onszelf vragen, zoals “Welke merken hebben de beste luchtreinigers?”, “Welke eigenschappen moet een luchtreiniger sowieso hebben?” en “Hoeveel invloed heeft de prijs op de kwaliteit van een air purifier?” 

Naast dit normale productonderzoek kijken wij ook naar deskundige informatie over luchtreinigers. Zo is er veel informatie te vinden op fora van de Consumentenbond en ook hebben veel wetenschappers over luchtreinigers geschreven. Hierover vind je meer verderop in het artikel. 

Waar hebben wij op gelet bij het bepalen van onze lijst?

 • Oppervlakte van de ruimte: Een kleine luchtreiniger in een grote ruimte is haast nutteloos. Daarom moet je er goed op letten dat de capaciteit van een luchtreiniger genoeg is voor de ruimte. 
 • Geluid: Vooral voor een goede slaap is het belangrijk om een luchtreiniger aan te schaffen die zo weinig mogelijk geluid maakt. In onze selectie hebben wij ook de stilste luchtreiniger meegenomen. 
 • Energieverbruik: De hoeveelheid watt dat een luchtreiniger nodig heeft om te draaien is afhankelijk van de capaciteit en het formaat. Het is daarom slim om te kiezen voor een reiniger die precies de goede eigenschappen heeft om jouw gewenste ruimte te reinigen. 
 • Reinigingstechnieken: Er zijn verschillende technieken waarmee lucht wordt gereinigd. In de meeste gevallen wordt gebruikgemaakt van een filter. Je ziet ook veel luchtreinigers met ionisators.
 • Reinigingsdoel: Wat wil je verhelpen met de luchtreiniger? Wil je virussen & bacteriën verwijderen of juist fijnstof? Het is belangrijk om over deze vragen na te denken alvorens een product wordt aangekocht.

Verschillende Soorten Luchtreinigers

Het soort luchtreiniger wordt over het algemeen bepaald door het type filter dat zich in de luchtreiniger bevindt:

 • HEPA-filter: De meestgebruikte, maar een simpel filter. De filter is erg fijn, maar heeft een korte levensduur. De filter wordt vooral gebruikt voor het verwijderen van fijnstof in de lucht.
 • Koolstoffilter: Deze filter zorgt er, naast filteren van fijnstof, ook door adsorptie voor dat rook en andere vieze geuren uit de lucht worden gefilterd.
 • Ionisator: Een ionisator zendt negatief geladen zuurstofmoleculen in de lucht die zich hechten aan vuil- en stofdeeltjes. Deze manier van luchtzuivering is al wat geavanceerder en professioneler. 
 • Waterfilter: Deze filter zuigt vieze, droge lucht in het apparaat. De lucht wordt vervolgens bevochtigd, waardoor een schone, vochtige lucht in de kamer ontstaat.
 • Keramische filter: Deze luchtreinigers verhitten de lucht tot 200 graden waardoor tot 99,99 procent van alle vieze organismen en deeltjes uit de lucht verwijderd worden. 

De beste luchtreiniger: de wetenschappelijke voordelen

Vanwege de coronacrisis is er de laatste tijd veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van luchtreinigers om bacteriën, aerosolen of andere organismen uit de lucht te verwijderen. In een artikel van EenVandaag wordt beschreven hoe de TU Eindhoven1 tot de ontdekking kwam dat door luchtreiniging en ventilatie zo’n 85 procent van de lucht gereinigd kan worden.  Tijdens het onderzoek van de TU moesten 35 proefpersonen gaan sporten, waarbij de afvang van aerosolen werd onderzocht. 

Maar welke invloed heeft de kwaliteit van lucht op jouw slaap? Tijdens de zoektocht naar een antwoord op deze vraag kwamen wij twee interessante onderzoeken tegen:

 1. Het eerste onderzoek2 werd verricht in Peking. Aangezien de luchtkwaliteit hier erg slecht is, wilde men onderzoeken hoe de slaap van eerstejaarsstudenten werd beïnvloed door de vieze lucht. Hieruit bleek dat luchtvervuiling wel degelijk resulteert in een verminderde slaapkwaliteit. 
 2. In het tweede onderzoek3 zag men niet directe gevolgen van slechte luchtkwaliteit op de slaap. Wat onderzoekers wel zagen is dat de slechte lucht zorgt voor droge lippen, bloedneuzen enzovoort. Volgens deze onderzoekers had een slechte luchtkwaliteit dus indirect invloed op de slaapkwaliteit. 

Veelgestelde vragen

Is het gevaarlijk om een luchtreiniger de hele dag aan te zetten?

In principe niet. Houd er wel rekening mee dat je eens in de maand de filters moet verschonen. Daarnaast is het wel onnodig om te doen, omdat de meeste air purifiers een kamer binnen een half tot twee uur schoon hebben gemaakt.

Kan ik mijn ramen open laten bij het gebruik van een luchtreiniger?

Dat zouden wij niet adviseren. Er zijn wel luchtreinigers die werken bij de ramen open, alleen is de werking altijd minder. 

Wat is het verschil tussen een luchtreiniger en een airconditioning?

Een airco zorgt er vooral voor dat koude lucht in de ruimte wordt geblazen, terwijl een luchtreiniger zorgt voor schone lucht. 

Haalt een air purifier vieze luchtjes weg?

Het hoofddoel van een luchtreiniger is het verwijderen van slechte stofjes in de lucht, niet specifiek vieze geuren. Vaak komt echter een vies luchtje wel voor uit slechte stoffen. Vandaar dat een luchtreiniger er wel kan zorgen voor het verminderen van vieze luchtjes.

Wat zegt de CADR-waarde?

De Clean Air Delivery Rate geeft aan hoeveel kubieke meter lucht de air purifier in een uur reinigt. De CADR-waarde wordt vooral bepaald door de kwaliteit van filters en het vermogen. 

Bronnen

1 Ventilation and air cleaning to limit aerosol particle concentrations in a gym during the COVID-19 pandemic

2 The Association between Air Pollution and Sleep Duration: A Cohort Study of Freshmen at a University in Beijing, China

3 The effect of air quality on sleep

Slaapwetenschap