De 8 Beste Orthopedische Kussens van 2023

Een orthopedisch kussen is ontworpen voor optimale ondersteuning tijdens het slapen. Tijdens het slapen nemen we vaak een verkeerde houding aan, wat leidt tot klachten in nek, rug en schouders. Een orthopedisch kussen corrigeert een slechte lighouding, een standaard hoofdkussen doet dit niet. Deze kussens zorgen voor een neutrale positie van de nek en ruggengraat en ontlast de spieren. Een orthopedisch kussen wordt ook gebruikt om klachten te voorkomen.

Beste orthopedische hoofdkussens overzicht

Wil je direct weten wat het beste orthopedische kussen is? Hieronder vind je een handig overzicht. Verder in dit blog vind je alle achtergrond informatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per orthopedisch hoofdkussen.

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste-Algemene-Ergonomisch-Kussen Beste Algemene Keuze Check Prijs
Beste-Algemene-Ergonomisch-Kussen Meest Luxe Check Prijs
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding Check Prijs
Beste-Ergonomisch-Kussen-Voor-Schouderondersteuning Beste voor schouderondersteuning Check Prijs
Beste-TEMPUR-Ergonomisch-Kussen Beste TEMPUR optie Check Prijs
Meest-Zachte-Ergonomisch-Kussen Meest zachte kussen Check Prijs
Beste-Stevige-Ergonomisch-Kussen Meest stevige kussen Check Prijs
Beste Goedkope Keuze Check Prijs

De voordelen van een orthopedisch hoofdkussen:

 • Optimale ondersteuning: in tegenstelling tot een normaal kussen geeft een orthopedisch kussen de juiste ondersteuning aan het lichaam. Hierdoor worden de spieren en gewrichten in de nek, schouders en rug ontlast. Dit voorkomt overbelasting en pijnlijke gewrichten en spieren.
 • Neutrale positie nek en rug: tijdens het slapen nemen we vaak een verkeerde houding aan. Een orthopedisch kussen zorgt voor een natuurlijke uitlijning van de nek en rug waardoor je minder klachten hebt.
 • Voorkomen of verminderen van klachten in nek, rug en schouders: orthopedische hoofdkussens dragen bij aan het verminderen of voorkomen van nek, rug en schouderklachten.
 • Corrigeren van een slechte slaaphouding: een goed orthopedisch kussen corrigeert een slechte slaappositie waardoor je een goede nachtrust hebt.
 • Betere bloedsomloop en ademhaling: een verkeerde slaappositie zorgt voor een minder goede ademhaling en bloedsomloop. Door een betere lighouding aan te nemen heeft het lichaam meer ruimte om adem te halen en is de bloedsomloop beter.
 • Comfortabel: orthopedische kussens bieden meer comfort doordat ze het lichaam optimaal ondersteunen.

Een orthopedisch kussen voor een betere slaap: de wetenschap

Wetenschappelijke onderzoeken bevestigen dat een orthopedisch kussen zorgt voor een betere uitlijning van nek- en rugwervels tijdens het slapen. Tijdens verschillende onderzoeken is onderzocht of het kussen van invloed is op de slaapkwaliteit en lighouding. Om dit te onderzoeken maakten onderzoekers gebruik van verschillende soorten kussens en materialen: standaard kussens, orthopedische kussens, kussens met traagschuim en verkoelende kussens. Ook vergeleken ze het verschil in hoogte en hardheid.

De vorm en inhoud van een kussen heeft een cruciale rol bij de slaapkwaliteit en een goede uitlijning van de nek- en rugwervels. Daarnaast is de temperatuur van het kussen belangrijk voor een goede nachtrust. De meeste orthopedische kussens zorgen voor een goede uitlijning en bij de meeste kussens is rekening gehouden met ventilatie (1, 2, 3)

Naast het belang van wetenschappelijke onderbouwing onderzoeken wij reviews van klanten om te bepalen welk product het best is. Soms doorspitten we honderden reviews om te bepalen wat de voordelen zijn, dit hebben we nu ook gedaan:

“Ik ondervind al jaren enorme hoofdpijn en dit is in de afgelopen ruim 2 jaar flink verergerd. Ik had eens per 2/3 weken 3 dagen lang erge hoofdpijn welke niet met pijnstillers kon worden verminderd […] Nu 6 weken later kan ik zeggen dat ik in deze 6 weken maar 2x hoofdpijn heb gehad en deze duurde de eerste keer 1 dag en de 2e keer 1 uur en kon verholpen worden met pijnstillers. Een enorme vooruitgang! Natuurlijk moest ik de eerste 1-2 weken echt wennen aan het kussen. Het is echt anders dan elk ander kussen, maar dit was het meer dan waard.”

Review van HelenP (40-49 jaar) over Deluxe Pillow

De 7 beste orthopedische kussens onderzocht:

Beste Algemene Keuze

CozySense - Versnipperd Traagschuim Hoofdkussen

5.0

Het Versnipperd Traagschuim Hoofdkussen van CozySense. Dit hoofdkussen zorgt zeker voor een betere nachtrust. Dit kussen past zich gemakkelijk aan naar jouw wensen. Je kunt traagschuimdelen van het kussen eruit halen of er extra bij stoppen.

Voordelen:
 • Helpt met nekpijn, rugpijn en hoofdpijn
 • Ergonomisch design (incl. extra navulling)
 • Een heerlijk verkoelend effect door COOL-gel
 • Dit kussen is duurzaam (OEKO-TEX® gecertificeerd)
 • Meegeleverde kussensloop is afneembaar en wasbaar
 • Zachte buitenhoes
Nadelen:
 • Het kan even zoeken zijn wat voor jou het de juiste hoeveelheid vulling is en lekkerste ligt
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe

Best Life Hoofdkussen Nekklachten

Dit is een orthopedisch hoofdkussen met een ergonomisch design. Het kussen zorgt ervoor dat je hoofd in een rechte lijn met de wervelkolom ligt, wat pijn in je nek, rug en lichaam vermindert. Het kussen geeft goede ondersteuning en is comfortabel om op te slapen. Dit product is vooral geschikt voor rug- en zijslapers.

Check Prijs op BestxLife.nl Check Prijs op Bol.com
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding

Ella® Bamboe Hoofdkussen

Dit zachte, grote kussen van Ella® ligt héérlijk. De memory foam vulling voelt fijn aan en vormt zich naar jouw lichaam. De traagschuim brokken ondersteunen op alle belangrijke punten waardoor rug-, schouder- en nekklachten voorkomen worden. De ondersteuning en het traagschuim zorgen er ook voor dat je langer en dieper slaapt. De hoes van het hoofdkussen mag in de wasmachine en heeft een stevige rits. Omdat Ella® in haar producten gelooft, is er een 100% tevredenheidsgarantie en mag je het kussen kosteloos voor 60 dagen uitproberen. 

Check Prijs op Bol.com
Beste schouderondersteuning

Douzle Traagschuim Hoofdkussen voor Nekklachten

Dit is een traagschuim hoofdkussen met een uniek ontwerp. Dit orthopedische nekkussen heeft een vlindervorm, wat de natuurlijke vormen van hoofd, nek en schouders volgt. Dit zorgt voor gelijkmatige drukverdeling en een natuurlijke slaaphouding. Dit product voorkomt en verhelpt lichamelijke klachten door een slechte slaaphouding en is comfortabel om op te slapen. Dit product is geschikt voor alle soorten slapers (rug, zij en buik). 

Check Prijs op Bol.com
Beste TEMPUR Optie

One by TEMPUR Ondersteuningskussen

Het One by TEMPUR Ondersteuningskussen is een ergonomisch kussen waarmee de juiste slaaphouding aangehouden wordt. Het kussen is gemaakt voor alle verschillende slaapposities. Het unieke aan dit kussen is de hellende vorm in samenstelling met TEMPUR Super Soft Material aan de binnenkant. Dit biedt geweldig comfort en ondersteuning voor een gezonde en goede nachtrust.

Check Prijs op Tempur.nl
Meest Zachte Kussen

Lilla24 Ergonomisch Hoofdkussen

Het Lilla24 Ergonomisch Hoofdkussen bestaat uit een zachte, holle vezel van 400 gram en heeft een katoenen tijk met anti-allergische eigenschappen. Deze materialen zorgen voor een zachte en fijne demping tijdens de slaap. Ook is het kussen verkoelend, waardoor je ook tijdens een warme zomernacht geniet van een heerlijke slaap.

Check Prijs op Bol.com
Meest Stevige Kussen

Best Life Ergonomisch Hoofdkussen

Met het Best Life Ergonomisch Hoofdkussen zorg je voor ontlasting van het lichaam en een optimale bloedsomloop. Dit komt doordat de wervelkolom in een neutrale houding wordt gebracht door het kussen. Hierdoor licht jouw hoofd in juiste verhouding ten opzichte van jouw wervelkolom. Verder volgt het kussen exact de contouren van de nek en schouders. Nek- en rugklachten worden hierdoor voorkomen.

Check Prijs op BestxLife.nl Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Ella® Orthopedisch Hoofdkussen

Ella® brengt een revolutionair kussen op de markt. De ontwerpers van dit hoofdkussen hebben andere A-merken als voorbeeld gebruikt om het ultieme kussen te creëren. Dit orthopedische hoofdkussen zorgt onder andere voor een perfecte lichaamshouding tijdens het slapen, zich naar jouw lichaam vormt en is gemaakt van hoogwaardig schuim. Op deze manier worden nekklachten verholpen en voorkomen. De buitenhoes van het kussen mag in de wasmachine en is (en blijft!) heerlijk zacht. De hardheid van dit hoofdkussen is medium.

Check Prijs op Bol.com

Dit waren de beste orthopedische kussens van dit moment. We hopen dat er een goede keuze voor jou bij zit.

Waar moet je op letten bij het kopen van een orthopedisch nekkussen?

 • Uitlijning nek- en rugwervels: goede uitlijning van rug- en nekwervels is belangrijk om klachten in de nek, rug en schouders te voorkomen. Het is belangrijk dat in de beschrijving staat dat het product zorgt voor een goede uitlijning van de rug- en nekwervels.
 • Stevigheid: orthopedische kussens zijn verkrijgbaar in verschillende vormen van hardheid. Bepaal zelf of je liever slaapt op een zacht of een hard kussen. Lees hiervoor goed de beschrijving.
 • Hoogte van het kussen: de hoogte van het kussen is ook belangrijk voor een goede uitlijning van de nek en rugwervels. Het kussen mag niet te hoog zijn, dit beperkt een optimale lighouding.
 • Ventilatie van het kussen: goede ventilatie zorgt voor een koel kussen. Een koel kussen is beter voor mensen met klachten in nek, rug en schouders.
 • Afneembare hoes: niet alle orthopedische kussens hebben een afneembare hoes. Voor een goede hygiëne is het aan te raden om een kussen te kopen die geschikt is voor de wasmachine.

Welk kussen werkt het best bij schouder- en nekpijn?

Het beste kussen voor nek- en schouderpijn is een kussen dat stevig genoeg is om het hoofd in een gezonde hoek te houden, maar zacht genoeg om drukpunten te verlichten. De meeste mensen vinden een kussen van traagschuim-, latex-, boekweit- of verenkussen het prettigst, omdat deze materialen de beste balans bieden tussen ondersteuning en drukverlichting.

Helpt een orthopedisch kussen bij rug, nek- of schouderklachten?

Ja. Een orthopedisch kussen zorgt voor een betere uitlijning van de nek- en rugwervels, wat vernauwing voorkomt. Daarnaast geeft een orthopedisch kussen goede ondersteuning aan nek en rug. Dit is belangrijk om pijnvrij te blijven. 

Hoe moet je slapen op een orthopedisch kussen?

Een neutrale slaaphouding houdt alle onderdelen in je rug en nek in hun ideale positie. Dit voorkomt onnodige druk op de tussenwervelschijven, spieren en zenuwen. Houd je wervelkolom neutraal uitgelijnd om ongemak te vermijden.

Zijn orthopedische kussens comfortabel?

Orthopedische kussens van traagschuim zijn, naast de geweldige gezondheids- en hygiënevoordelen, comfortabel. Het geheugenschuim is temperatuurgevoelig en vormt zich naar het lichaam op basis van lichaamswarmte. 

Is een orthopedisch kussen beter voor je nek dan een normaal kussen?

Ja. Een orthopedisch kussen zorgt voor een goede lighouding en uitlijning van nek- en rugwervels. Het helpt de ​​wervelkolom zijn natuurlijke kromming te behouden en vermindert de druk op je nek.

Bronnen

1 Effect of different pillow designs on promoting sleep comfort, quality, & spinal alignment: A systematic review

2 Optimal Pillow Conditions for High-Quality Sleep: A Theoretical Review

3 The Tohoku Journal of Experimental Medicine

Slaapwetenschap