Zoeken

De 7 Beste Slaap Thee’s van 2023

Een goede slaap thee, of ook wel een kruidenthee, is een natuurlijk slaapmiddel dat wordt gebruikt voor het slapen gaan. In de thee bevindt zich een aroma dat het lichaam ontspant of er komen stoffen vrij in het water waardoor we snel in slaap vallen. Er kunnen niet alleen kruiden en specerijen in zitten, maar natuurlijk ook allerlei (thee)blaadjes.

Het gebruik van slaapthee kan het gebruik van slaaphulpjes, zoals melatonine, voorkomen. Deze werken snel verslavend en hebben akelige bijwerkingen. Thee helpt je op een natuurlijke manier te ontspannen. Zo houd je je natuurlijke slaapritme gewoon in stand. 

Beste Slaap thee Overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxe keuze Check Prijs
Beste hennep slaapthee Check Prijs
Beste pukka slaapthee Check Prijs
Meest duurzame slaapthee Check Prijs
Beste cafeïnevrije slaapthee Check Prijs
Beste pickwick slaapthee Check Prijs
Goedkoopste slaapthee Check Prijs

De Beste Thee Onderzocht

Beste Algemene Keuze

Pukka Night Time Thee

De Pukka Night Time-thee is één van de populairste artikelen van Pukka, aangezien de theesoort een combinatie van biologische kruiden bevat met kalmerende eigenschappen die jou helpen om tot rust te komen. De thee ondersteunt het immuunsysteem en hierdoor wordt tevens jouw nachtrust verbeterd. De thee is in meerdere smaken te bestellen. Wij zouden kiezen voor de smaak ‘kamille en lavendel’, omdat deze plantensoorten het beste effect hebben op jouw natuurlijke slaap. 

Allergenenadvies: Deze thee bevat gluten

Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

BioThee Theeset

De thee van BioThee is van hoge kwaliteit en wordt geproduceerd in China in Japanse stijl. De thee heeft een typisch donkergroen blad en is met de meegeleverde filters heel makkelijk te zetten. De theeset bevat lavendel en kamille, die uitermate geschikt zijn als smaken om mee in slaap te vallen. Wij zouden je deze ‘luxe-keuze’ echt aanraden om het verschil te proeven met ‘normale’ thee uit de supermarkt! 

Allergenenadvies: N.V.T.

Check Prijs op Bol.com
Beste Hennep Slaapthee

Dutch Harvest Hennep Thee

Deze losse thee is van hennep en heeft de slaapbevorderende stoffen lavendel, kamille, hop, anijs en valeriaan. Deze ‘Sleepy Hemp’ thee is lokaal gemakat in Nederland en biologisch. De verpakking is gemaakt van landbouwafval. Nadat de thee gezond is voor je lichaam, geest en je je goed voelt dat je zo’n wereld verbeterend product drinkt, smaakt die ook nog lekker.

Allergenenadvies: N.V.T.

Check Prijs op Bol.com
Beste Pukka Slaapthee

Pukka Geschenkdoos 5 Smaken

De selectiebox van Pukka is er in vier verschillende soorten met vijf verschillende smaken. De 45 zakjes biologische thee bevatten de juiste kruiden om snel te ontspannen en in slaap te vallen. Verder heeft de thee een duurzaam Fair-for-Life- en FairWild-keurmerk. Dukka is een betrouwbaar, duurzaam merk met B-Corp producten dat zich inzet voor een betere wereld.

Allergenenadvies: Dit product bevat gluten.

Check Prijs op Bol.com
Meest Duurzame Slaapthee

Heavenly Sleep Slaapthee by Evans & Watson

De slaapthee van Evans & Watson is in 20 verschillende smaken te verkrijgen met per verpakking 15 natuurvriendelijke piramidezakjes. De theezakjes zijn gemaakt van PLA (maiszetmeel) en vrij van lijm, nietjes, bleekmiddel en kleurstoffen. Aangezien de zakjes van PLA gemaakt zijn, mag je ze bij het GFT gooien. De thee bevat valeriaan, passiebloem en citroenmelisse.

Allergenenadvies: Kan sporen van noten, lactose en/of roodfruit bevatten.

Check Prijs op Bol.com
Beste Cafeïnevrije Slaapthee

Pukka Theedoos

De theedoos Pukka bevat 42 zakjes biologische kruidenthee zonder enige vorm van cafeïne. Cafeïne is een stof die juist energie geeft en dat moet natuurlijk niet in een slaapthee zitten. Verder heeft de thee een duurzaam Fair-for-Life- en FairWild-keurmerk. De doos is gemaakt van duurzame bamboe.

Allergenenadvies: Dit product bevat gluten.

Check Prijs op Bol.com
Beste Pickwick Slaapthee

Pickwick Slaap Lekker-thee

Pickwick is toch wel de meest bekende soort thee en ook dit merk heeft een speciale set slaapthee. De set bevat de smaken valeriaan, kamille en lavendel, wat typische smaken zijn die zorgen voor natuurlijke rust voor het slapengaan. Tevens zitten er in deze set 120 verschillende zakjes. Je kunt dus lang gebruik maken van deze thee!

Allergenenadvies: N.V.T.

Check Prijs op Bol.com
Goedkoopste Slaapthee

Yogi Tea Rose Voordeelverpakking

De Yogi Tea Rose Voordeelverpakking bevat 102 verschillende theezakjes voor een aangename prijs. De thee bestaat uit extracten van acht bloesems en bloemen die tot één smaak zijn samengebracht. Hierbij is onder andere kamille en lavendel gebruikt: echte smaken die zorgen dat je tot rust komt. Daarom is deze theesoort ook als een echte slaapthee te klassificeren. 

Allergenenadvies: N.V.T.

Check Prijs op Bol.com

[wpdatatable id=86]

Waarom je ons kan vertrouwen

Waarom-je-ons-kunt-slaap-thee

Bij Slaapwijsheid.nl doen wij er alles aan om jou zo goed mogelijk te helpen om de slaap te verbeteren. Hierbij kan een goede slaapthee zeker helpen! De wetenschap is daar namelijk duidelijk over. Toch wilden wij graag weten wat een bepaalde theesoort tot een goede slaapthee maakt. Welke kruiden moeten er in de thee zitten? Wat is er belangrijk aan een goede slaapthee? Worden er bij slaapthee bewust extra ingrediënten toegevoegd om de slaperigheid te bevorderen?

Om antwoord op deze vragen te vinden, hebben wij veel wetenschappelijke artikelen geraadpleegd. Voor het artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Nature 3 heeft ons geholpen om de voordelen van een slaapthee te ontdekken. 

Daarnaast hebben wij natuurlijk de reviews van gebruikers aandachtig bekeken. Wat vonden gebruikers van de smaak van thee? Hoeveel variaties aan thee zitten er in een bepaalde theeselectie? Is een bepaalde theesoort wel duurzaam gemaakt? Dergelijke dingen vonden wij erg belangrijk in dit onderzoek. 

Waar hebben wij op gelet bij het bepalen van onze lijst?

 • Smaak: Natuurlijk moet de smaak van een slaapthee goed zijn én ze moet passen met de wensen van de slaper. Onder het volgende kopje behandelen wij positieve effecten op de slaap per soort slaapthee. 
 • Reviews: Wij gebruiken altijd de ervaringen van gebruikers om een betrouwbare lijst op te stellen. 
 • Allergenen: Moet je de gebruiker opletten voor bepaalde allergenen in de thee? Dan is dat erg belangrijk rekening mee te houden.
 • Fairtrade: Wij vinden dat thee op een eerlijke manier gemaakt moet worden. Daarom zijn de meeste keuzes in onze lijst ‘fairtrade’.  

Verschillende Soorten Thee Voor Het Slapen Gaan

 • Lavendel: Lavendel is één van de klassiekers als het gaat om ‘slaapthee’. Het bevat een stof die bij inname zorgt voor een goede nachtrust. Hierdoor wordt de kwaliteit van slaap verbeterd en vermoeidheid (en depressieklachten) verminderd.1
 • Passiebloem: Een thee uit deze bloemenfamilie zorgt voor een kalmerend effect van het centrale zenuwstelsel. Hierdoor val je sneller in slaap. Het interessante van deze plant is dat het juist werkzaam is als je het langere tijd gebruikt.2
 • Kamille/Valeriaan: Kruidenthee met deze smaken activeren de GABA-receptoren. Je brein gaat hierdoor ‘minder hard werken’, waardoor je sneller in slaap valt. 
 • Pepermunt: Met een pepermuntthee creëer je juist het omgekeerde effect. Menthol zorgt ervoor dat je overdag juist niet slaperig wordt. Hierdoor val je in de avond weer goed in slaap.

De Beste Slaapthee: Wetenschappelijke Voordelen

Al eeuwenlang zien mensen over de gehele wereld de ontspannende effecten van een goede kruidenthee. Helaas had de wetenschap daar nog niet een duidelijke onderbouwing voor. In 2019 verscheen er in het gerenommeerde, wetenschappelijke blad Nature 3  een uitgebreid onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van thee:

 • Thee verlaagt het stresshormoon ‘corticol’. Hierdoor zul je veel beter kunnen ontspannen na een bakje thee.  
 • Het drinken van ten minste 100 milliliter groene thee per dag verlaagt het risico op de ontwikkeling van dementie en depressie.4
 • Thee geeft rust en verbetert de aandacht tijdens het werk of studeren. Uit een onderzoek onder 55-plussers blijkt dat degenen die slechte één kopje thee per week dronken, beter presteerden op het gebied van geheugen en informatieverwerking dan niet-theedrinkers.5
 • Thee helpt voor een sneller herstel na een intensieve taak.4

Veelgestelde vragen

Welke theesoort is goed voor het slapengaan?

Een goede slaapthee is cafeïnevrij en bevatten kruiden of bestandsdelen die slaap bevorderen. Denk hierbij aan een lavendel, valeriaan of rooibosthee.

Welke theesoort wordt het meest gebruikt om slapeloosheid tegen te gaan?

Volgens een onderzoek uit 2013 wordt een valeriaanthee het meest gebruikt om beter in slaap te vallen. 

Is thee echt een middel om slaapproblemen te verhelpen?

Een thee voor het slapengaan helpt je om te relaxen en stress te verminderen, die de slaapkwaliteit verminderen. Wanneer je echter te maken hebt met echte slaapproblematiek die daar niet mee te maken heeft, kun je het beste bij een dokter langsgaan. Thee is dan geen oplossing. 

Bronnen

1 Effects of Lavender Tea on Fatigue, Depression, and Maternal-Infant Attachment in Sleep-Disturbed Postnatal Women

2 A double-blind, placebo-controlled investigation of the effects of Passiflora incarnata (passionflower) herbal tea on subjective sleep quality

3 The science of tea’s mood-altering magic

4 The effects of tea on psychophysiological stress responsivity and post-stress recovery: a randomised double-blind trial

5 The effects of l-theanine, caffeine and their combination on cognition and mood

6 Insomnia

Slaapwetenschap