Zoeken

De 8 Beste Slaapkamer Airco’s van 2024

Over het algemeen is het niet echt heet in Nederland. Toch kan het in de zomer ook in ons landje nogal warm worden. De een houdt hiervan, terwijl de ander toch echt liever de herfst of zelfs de winter heeft. Wat dan ook je voorkeur heeft, we weten allemaal dat het nogal een strijd kan zijn om tijdens een hittegolf goed te slapen. Dit heeft met name te maken met de temperatuur in je slaapkamer. Met behulp van een airco in je slaapkamer kun je gelukkig dit probleem oplossen. We hebben ook een koopgids voor een mobiele airco die je door het hele huis kunt gebruiken. Dit is zonder twijfel een slimme aankoop waar je veel plezier van zult hebben. Dat is natuurlijk alleen het geval als je de beste airco koopt. In deze blog geven we je meer informatie over de airco in het algemeen, terwijl de beste airco voor in de slaapkamer ook vermeld zal worden.

Beste airco voor de slaapkamer overzicht

Wil je direct weten wat de beste aircos zijn? Hieronder een overzicht. Verder in dit blog vind je alle achtergrond informatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per airco.

AfbeeldingAwardActuele Prijs
Beste-algemene-keuzeBeste algemene keuze Check Prijs
Beste-luxueuze-keuzeMeest luxueuze keuze Check Prijs
Meest-krachtige-aircoKrachtigste airco Check Prijs
Beste-Airco-zonder-slangBeste keuze airco zonder afvoerslang Check Prijs
veelzijdige-aircoMeest veelzijdig Check Prijs
handige-aircoMeest handig Check Prijs
energiezuinige-aircoEnergie zuinigste airco Check Prijs
budget-aircoBeste budget optie Check Prijs

De voordelen van een airco in de slaapkamer

Airconditioning is de beste manier om de temperatuur in huis te regelen. Het zorgt voor frisse en schone lucht en neemt tegelijkertijd niet te veel ruimte in beslag. Onmisbaar voor de zomer. Mensen slapen beter in koudere omstandigheden, waar een airconditioner voor zorgt. Met behulp van dit apparaat zul je immers niet de hitte van de buitenlucht ervaren in je slaapkamer. Het is daarom zeker de moeite waard om een airconditioner aan te schaffen voor je slaapkamer en misschien ook het hele huis.

Airconditioning voor betere slaap

Een onderzoek wijst uit dat de tijd om in slaap te vallen (slaap latentie) wordt verkort door een airconditioner in zowel de zomer als de winter, omdat het zorgt voor een betere, constantere temperatuur.1

Een ander onderzoek zegt dat een te warme temperatuur tijdens de slaap een negatief effect heeft op de lengte van je REM-slaap en je diepe slaap. Waar koude lucht er juist voor zorgt dat de kwaliteit van je REM-slaap en diepe slaap wordt beschermd. De studie concludeert dat het afkoelen tijdens je slaap belangrijker is dan het warm blijven.2

Niet alleen de feiten zijn belangrijk, ook hoe je je erbij voelt. We doorspitten ook de tientallen en soms wel honderden reviews op bol om erachter te komen welke airco’s goed zijn en wat het effect is op slaap:

Airco is binnen 2 dagen geleverd, precies op tijd om de warme dagen door te komen. Ik wil niet meer zonder, laat de hittegolf maar komen.

Review van de Daewoo DA7KWE – Mobiele Airco

De beste airconditioner voor je slaapkamer

Beste Algemene Keuze

JAP Appliances Edmonton 4in1 Mobiele Aircooler

Deze stille Airco van JAP Appliances is voor een mooie prijs super multifunctioneel. Deze is namelijk te gebruiken als Ventilator, Ionisator, Luchtkoeler en Luchtbevochtiger. Verder zorgt dit model dankzij de nieuwste technologie voor een continue stroom aan frisse lucht tot wel 500 m³/h, en dit in maximale stilte. Deze frisse lucht wordt door de geïntegreerde ionisator tegelijkertijd verschoont.

Check Prijs op Bol.com
Zuinigste Keuze

Carrier Mobiele Airco

4.0

Deze mobiele airconditioner heeft de kracht om makers tot maar liefst 45m2 te koelen. Het heeft energielabel A, wat hem prima zuinig maakt. Omdat de airco gemakkelijk verplaatsbaar is, kun je hem ook verplaatsen naar je kantoor of woonkamer tijdens de zwoele zomeravond. Het apparaat besturen doe je via de afstandsbediening.

Voordelen:
 • Goed koelvermogen van 12000 BTU / 3,5 kW
 • Geen waterbak die constant vervangen moet worden
 • Middelen om ramen af te sluiten
 • Komt met afstandsbediening
 • Kan verwarmen én verkoelen
Nadelen:
 • Slang is nodig
Check Prijs op Bol.com
Meest Krachtige Keuze

Eurom Coolperfect

4.5

Een krachtiger model dan de Eurom Coolperfect 180 is er niet. Kamers van tot wel 65m2 worden zo goed gekoeld. Naast het meest krachtige koelvermogen is het voorzien van een ventilator- en koelfunctie waarmee je binnen 5 minuten al van jouw gewenste temperatuur kan genieten. Ook komt er een ontvochtigingsfunctie om het overbodige vocht uit je huis kan halen. Het opgevangen water wordt opgeslagen in het interne waterreservoir.

Voordelen:
 • Krachtigste: 18.000 BTU
 • Koelt snel
 • Met timer
 • Komt met afstandsbediening
Nadelen:
 • Hoge prijsklasse
Check Prijs op Bol.com
Beste Mobiele Airco Zonder Slang

SMC Products Luchtkoeler (Airco) Zonder Slang

4.0

Heb je in de te verkoelen ruimte geen raam? Of wil je kosten wat kost geen contact met een raam vanwege geluid, licht, muggen of wat voor reden dan ook? Dan is dit de beste (en erg energiezuinige) mobiele airco zonder slang die uit onze test is gekomen. Je kunt de airco handig programmeren met de timer. Wat wel een nadeel is, is dat het ook de airconditioner is met het laagste koelvermogen uit deze lijst.

Voordelen:
 • Geen afvoerslang
 • Drie standen
 • Met timer
 • Komt met afstandsbediening
Nadelen:
 • Laagste koelvermogen van 6000 BTU
Check Prijs op Bol.com
Meest veelzijdige airco

In Round - Mobiele airconditioning

Deze airconditioner van Round heeft een koelvermogen van 9 duizend BTU, wat gelijk staat aan 2,6 duizend watt. Hierdoor geniet je ook tijdens een hittegolf van een heerlijk koel huis. Overigens kan deze airco niet alleen voor het koelen gebruikt worden. Dit exemplaar voert namelijk drie verschillende taken uit: koelen, blazen en ontvochtigen.

Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Met App

Daewoo Smart Airco

Je kunt deze relatief kleine airconditioner namelijk gemakkelijk verplaatsen op zijn wielen in je huis. Deze airco komt met een app. Met deze app kun je de airco van een grote afstand bedienen. Dit zorgt ervoor dat je in een heerlijk gekoeld huis thuis kunt komen. Deze slimmer mobiele luchtkoeler heeft drie verschillende standen: koel, droog en ventilatie.

Check Prijs op Bol.com
Meest enegiezuinige airconditioningsysteem

Argo Zelos - Duurzaam

Deze mobiele airco is het duurzaamste artikel van de pagina. Dit exemplaar heeft een koelvermogen van 8 duizend BTU, oftewel 2,34 kW. Dit is dus wel wat minder dan de airco’s die eerder genoemd zijn in deze blog. Gelukkig is dit over het algemeen alsnog voldoende om kleinere kamers goedkoop te verkoelen. Daarnaast is ook deze airconditioner van Argo in staat om niet alleen een ruimte te verkoelen, maar ook om het te ventileren. Het kan bovendien ingezet worden om de lucht te ontvochtigen

Check Prijs op Bol.com
Goedkoopste Keuze

Daewoo Mobiele Airco

Als je een iets voordeligere airco wilt aanschaffen dan is dit exemplaar van Daewoo een geschikte keuze. Hiervoor krijg je een airco met een koelvermogen van 7000 BTU, wat omgerekend 2,05 kW is. Doordat deze airconditioner op wielen staat kan het gemakkelijk gereden worden naar een andere kamer. Dit exemplaar van Daewoo heeft drie verschillende standen: koel, droog en ventilatie.

Check Prijs op Bol.com

Vijf airco’s uit winnaars uit de test voor je slaapkamer. Hopelijk is je slaapkamer nu helemaal zomer-proof dankzij de juiste airconditioning. Dat verkoelende briesje zal je helpen comfortabeler te slapen.

Welke airconditioners zijn er voor je slaapkamer?

Als je inmiddels overtuigd bent van de voordelen van een airco slaapkamer en ook graag zo’n apparaat wilt kopen zodat je tijdens een hittegolf alsnog goed kunt slapen dan is het goed om te weten op welke factoren je moet letten bij het kopen van airconditioning. Voordat we deze factoren uitleggen, vind je eerst nog een uitleg over de vier verschillende soorten airconditioners.

 • Op het raam gemonteerde airconditioners. Het meest voorkomende type airconditioner is een op het raam gemonteerde unit, die tijdelijk in een raamopening verblijft. Je kunt zo’n airco slaapkamer voor alleen koelen gebruiken of een koelverwarmingsunit kopen voor bijverwarming als je woning zich in een gebied met gematigde temperaturen bevindt.
 • Aan de muur gemonteerde airconditioners. Deze airconditioners worden permanent gemonteerd door een metalen huls door de muur te bevestigen en van binnenuit in het airco chassis te schuiven. Aan de wand gemonteerde units zijn ook verkrijgbaar in varianten voor alleen koelen of koelen/verwarmen.
 • Raam/muur airconditioners. Dit veelzijdige type kan tijdelijk in een raam worden geïnstalleerd of permanent in een muur worden gemonteerd. Het is dus een combi van de twee typen die eerder al genoemd zijn.
 • Draagbare airconditioners. Dit is een mobiele airconditioner op wielen die van kamer naar kamer kan worden gerold en is voorzien van een buis om warmte uit een raam of door een opening in een muur af te voeren. Met behulp van deze airco slaapkamer kun je dus alle kamers in je huis verkoelen.
  Inmiddels weet je dus dat er vier verschillende airconditioners zijn waaruit je kunt kiezen bij het kopen van een airco slaapkamer. Hier moet je dus op letten bij het kopen van een airco, maar er zijn nog meer factoren die een rol zouden moeten spelen bij je overweging tussen de verschillende beschikbare opties. Hieronder vind je vier van de belangrijkste factoren.

Waar hebben we op gelet?

 • Efficiëntie: Als je wilt weten hoe energiezuinig een airco slaapkamer is moet je naar de Energy Efficiency Rating (EER) van de fabrikant kijken. Dit is de BTU, wat ook wel het koelvermogen genoemd wordt, gedeeld door het stroomverbruik in wattuur. In theorie, hoe hoger de efficiëntie, hoe minder je uitgeeft aan elektriciteitsrekeningen thuis. De Combined Energy Efficiency Ratio (CEER) is een maat voor de energie die wordt gebruikt wanneer het apparaat in werking is en wanneer het in de stand-bymodus staat. Om de zaken nog ingewikkelder te maken, gebruiken centrale airconditioners vaak een SEER-rating. Vergelijk EER-ratings met EER-ratings en CEER-ratings met CEER-ratings bij het kopen van een airco.
 • Stroomsterkte: Veel kamers hebben circuits met een vermogen van in totaal 15 ampère. Tenzij de ruimte waarin je je airconditioner installeert een speciale elektrische leiding heeft moet je op de ampères van de unit letten. Dit kan variëren van 5 tot 15 of nog meer. Grote airconditioners met 12 tot 15 ampère kunnen de stroomonderbreker uitschakelen. In dat geval zou het kunnen dat je een speciale lijn nodig hebt, maar over het algemeen is dat gelukkig niet nodig.
 • Ontvochtigen: Deze meting geeft je een ruwe schatting van hoeveel vocht de airco slaapkamer uit de lucht haalt. Het kan variëren van ongeveer 0,5 liter per uur tot maar liefst 5 liter vocht per uur. Eenheden met een hoger tarief zijn het beste voor mensen die in gebieden met een hoge luchtvochtigheid wonen.
 • Tonnage: Tonnage verwijst naar de koelcapaciteit van de airco, waarbij één ton wordt gedefinieerd als de hoeveelheid warmte die nodig is om één ton ijs in 24 uur te smelten. Het is essentieel om een ​​airconditioner te kiezen met het juiste tonnage, wat afhangt van de grootte van de kamer waarin het gebruikt gaat worden. Voor kamers kleiner dan 130 vierkante meter is een systeem van 1 ton meer dan genoeg. Voor een kamer van ongeveer 185 vierkante voet is een airco slaapkamer van 1,5 ton echter beter geschikt om te zorgen voor een effectieve koeling.
 • Grootte: De grootte van de airco slaapkamer is een belangrijke factor om in gedachten te houden tijdens je zoektocht. Huiseigenaren met kleine kamers kunnen natuurlijk over het algemeen beter kiezen voor een airconditioningsysteem dat niet al te veel ruimte nodig heeft. Een airconditioner die op het raam gemonteerd wordt is namelijk vaak iets groter dan een raam/muur exemplaar, maar over het algemeen is een draagbare airco nog beter geschikt. Dit neemt niet extreem veel ruimte in beslag, terwijl het ook nog eens opgeborgen kan worden wanneer je de airconditioner niet gebruikt, bijvoorbeeld in de winter.

Andere nuttige producten voor warme slapers of in de zomer

Veelgestelde vragen

Welke airco is het beste voor in de slaapkamer?

Dat hangt maar net van de grootte van je slaapkamer af, terwijl ook je budget hier een rol in speelt. Een airco slaapkamer van Eugeen is daarentegen zeker een aanrader, net zoals twee exemplaren van Daewoo, een airconditioner van In Round en Argo.

Is slapen met een airco slecht voor je?

Nee! Het kan juist zelfs goed zijn om te slapen in een ruimte die verkoeld wordt door een airco slaapkamer. Hierdoor zul je niet alleen beter slapen, maar het kan ook gezonder zijn omdat zo schimmelvorming voorkomen kan worden.

Hoe verkoel ik mijn slaapkamer?

Het is mogelijk om een slaapkamer te verkoelen met behulp van een airco. Hierdoor zul je ook tijdens een hittegolf alsnog in slaap kunnen vallen, wat nogal lastig kan zijn in een warme ruimte. De airconditioner zorgt er gelukkig voor dat het veel koeler is in je kamer.

Kun je met de airco aan slapen?

Over het algemeen zijn experts en wetenschappers het erover eens dat het aan laten staan van je airco slaapkamer tijdens de nacht veilig is. Sterker nog, het wordt zelfs vaak aangeraden om dit te doen doordat de optimale slaaptemperatuur zich bevindt aan de koelere kant van het spectrum.

Bronnen

1 Verification of the effect of sleeping environment and humidification on middle-aged people in whole-house air-conditioning ventilation system housing


2 Effects of thermal environment on sleep and circadian rhythm

Slaapwetenschap