Zoeken

De 7 Beste Bamboe Kussens van 2024

De slaapexperts van Slaapwijsheid.nl hebben tal van verschillende bamboe kussens getest. De zeven bamboe kussens die als beste uit de test kwamen, vind je in dit artikel. Elk bamboe kussen is getest op comfort, stevigheid, temperatuurregulatie, kwaliteit en schoonmaakgemak.

De beste bamboe kussens per categorie zijn:

We hebben in dit artikel alle plus- en minpunten per bamboe kussen op een rijtje gezet. Daarnaast lees je hieronder waar je op moet letten als je een bamboe kussen aanschaft. Hierdoor weet je aan het einde van het artikel welk bamboe kussen de beste voor je is.

Bamboe kussen overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Best for budget Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs
Verkoelend bamboe kussen Check Prijs
Beste traagschuim snippers keuze Check Prijs

Top 7 bamboe kussens

Beste Algemene Keuze

Hypnia Ergonomisch Bamboe Kussen

4.5

Dit ergonomische bamboe traagschuim kussen van Hypnia is geschikt voor elk lichaamstype een slaaphouding. Daarbij kies je zelf welke hoogte jouw natuurlijke slaaphouding ondersteund, door de 3 verwijderbare schuimlagen. Deze traagschuim lagen zorgen voor een uitstekende drukverdeling, dichtheid en ondersteuning

Daarbij heeft dit traagschuim kussen een ingewerkte verkoelende kant, waarbij de tijk van bamboevezel helpt vocht te absorberen en afvoeren. Hierdoor blijft het kussen comfortabel en hygiënisch.

-6% KORTINGSCODE: SLAAP6

Voordelen:
 • Aanpasbare hardheid en dikte
 • Bevat drie verschillende en uitneembare binnenkussens
 • Geschikt voor zijslapers, rugslapers en buikslapers
 • Goede dikte voor optimale ondersteuning
Nadelen:
 • Mogelijk te klein voor sommige buikslapers die het kussen onder de borst leggen
 • Formaat is kleiner dan de gebruikelijke 60x50cm
Check Prijs op Hypnia.nl
Best For Budget

Ella® Bamboe Hoofdkussen

Dit zachte, grote kussen van Ella® ligt héérlijk. De memory foam vulling voelt fijn aan en vormt zich naar jouw lichaam. De traagschuim brokken ondersteunen op alle belangrijke punten waardoor rug-, schouder- en nekklachten voorkomen worden. De ondersteuning en het traagschuim zorgen er ook voor dat je langer en dieper slaapt. De hoes van het hoofdkussen mag in de wasmachine en heeft een stevige rits. Omdat Ella® in haar producten gelooft, is er een 100% tevredenheidsgarantie en mag je het kussen kosteloos voor 60 dagen uitproberen. 

Voordelen:
 • Versnipperd traagschuim biedt een zachte maar ondersteunende ervaring.
 • Aanpasbaarheid aan individuele slaapgewoontes en -posities.
 • Mogelijkheid om extra vulling toe te voegen of te verwijderen naar gelang je eigen wensen.
 • Onderhoudsvriendelijk; gemakkelijk op te schudden.
Nadelen:
 • Vereist enige tijd om zijn volledige dikte en stevigheid te bereiken.
 • In de eerste dagen moet het kussen regelmatig worden opgeschud, wat enige extra inspanning vergt.
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Wellux - Sleepcomfort kussen

Dit orthopedisch kussen voor nekklachten is wasbaar en bestendigd tegen huisstofmijt. Het kussen werkt ergonomisch en verlaagt de druk op de nek, het hoofd en de rug. Dit traagschuim orthopedisch kussen is zowel voor de rug-, de buik- als de zij-slaper

Voordelen:
 • Ergonomisch gevormd voor een comfortabele ondersteuning.
 • Ademend materiaal aan de zijkanten bevordert de luchtcirculatie.
 • Twee verschillende hoogtes geschikt voor zijslapers en rugslapers.
 • Minder snel warmteopbouw, waardoor een frisse slaapervaring wordt bevorderd.
Nadelen:
 • Mogelijk niet geschikt voor buikslapers, aangezien het ontwerp zich richt op zijslapers en rugslapers.
 • De unieke vorm kan enige gewenning vereisen voor sommige gebruikers.
Check Prijs op Bol.com
Verkoelend Bamboe Kussen

ZaZa Bamboe Kussen

Het memory foam bamboe kussen is een opvallende keuze voor wie op zoek is naar comfort en verfrissing in hun slaapervaring. Met een kussensloop gemaakt van bamboe en trots aangegeven als een 'cool comfort' kussen, straalt het product een belofte van verkoeling uit.

Ondanks het ontbreken van verkoelende gel, lijkt het kussen wel degelijk een verkoelend effect te hebben, mogelijk dankzij de bamboe sloop. De vulling van traagschuim vlokken zorgt ervoor dat het kussen zowel zacht als stevig aanvoelt, wat de slaapcomfort verbetert.

Het memory foam bamboe kussen lijkt ideaal voor diegenen die het warm hebben tijdens het slapen en op zoek zijn naar iets verfrissends zonder in te boeten aan comfort en stevigheid.

Voordelen:
 • Kussensloop van bamboe, wat het kussen een uniek en verkoelend effect lijkt te geven.
 • Zacht en toch stevig dankzij de vulling van traagschuim vlokken.
 • Geschikt voor degenen die neigen naar een warmere slaapervaring en verkoeling wensen.
Nadelen:
 • Het verkoelende effect is mogelijk minder uitgesproken dan bij kussens met verkoelende gel.
 • Mogelijk niet geschikt voor degenen die op zoek zijn naar een specifieke ergonomische vorm of aanpassingen voor verschillende slaapposities.
Check Prijs op Bol.com
Beste Traagschuim Snippers Keuze

Strex Ademend Kussen

Het Strex Hoofdkussen, met zijn vulling van traagschuim vlokken, biedt een royale en comfortabele slaapervaring, vergelijkbaar met het cozysense hoofdkussen. Wat dit kussen onderscheidt, is de gullere vulling, waardoor het waarschijnlijk niet nodig is om extra vulling aan te schaffen, hoewel deze wel beschikbaar is als optie.

De tijk van het kussen is gemaakt van 100% polyester en voelt lekker zacht aan. Deze kwaliteit, gecombineerd met de stevige vulling, creëert een kussen dat zowel ondersteunend als aangenaam is.

Voor degenen die op zoek zijn naar een rijkelijk gevuld traagschuim kussen dat geen aanpassingen nodig heeft, is het Strex Hoofdkussen een aantrekkelijke keuze. Het biedt een ongecompliceerde en toch luxueuze slaapervaring.

Voordelen:
 • Gevuld met traagschuim vlokken voor een zachte en toch stevige ondersteuning.
 • Guller gevuld dan andere kussens, waardoor extra vulling waarschijnlijk niet nodig is.
 • Zachte tijk gemaakt van 100% polyester, wat bijdraagt aan het comfort.
 • Mogelijkheid om extra vulling bij te kopen indien nodig.
Nadelen:
 • Mogelijk niet geschikt voor degenen die een specifieke ergonomische vorm of aanpassingen voor verschillende slaapposities zoeken.
 • Hoewel het kussen guller gevuld is, kan het voor sommigen te vol zijn, en de extra vulling moet apart worden aangeschaft.
Check Prijs op Bol.com

Let bij het uitzoeken van een bamboe kussen op de vulling, dikte en stevigheid

Let op het gebruik van bamboe

Strex-hoofdkussen-zijaanzicht-scaled

Niet alle bamboe kussens zijn hetzelfde. Sommige kussens hebben bamboe in de vulling, terwijl andere alleen bamboe in de tijk (de buitenste hoes) hebben. Het is belangrijk om dit te controleren, omdat het de eigenschappen en voordelen van het kussen kan beïnvloeden.

Kies de juiste vulling

Ella-vulling-scaled

Bamboe kussens zijn verkrijgbaar met verschillende vullingen. Populaire vullingen zijn traagschuim, traagschuim snippers of polyester vezel. Traagschuim biedt goede ondersteuning en vormt zich naar je hoofd en nek, terwijl polyester vezel een meer traditioneel gevoel geeft. Kies de vulling die het beste bij je slaapvoorkeuren past.

Kies de juiste dikte

Hypnia-vulling-scaled

De ideale dikte van je kussen hangt af van je slaaphouding. Zijslapers hebben een dikker kussen nodig om de ruimte tussen hun hoofd en schouder op te vullen. Buikslapers hebben daarentegen een dun kussen nodig om te voorkomen dat hun nek in een onnatuurlijke hoek wordt gedraaid. Rugslapers hebben een medium dik kussen nodig. Kussens met traagschuim snippers zijn vaak extra te vullen, of er kan vulling verwijderd worden, dus let op de verstelbaarheid.

Let op de stevigheid

Sleepcomfort-stevigheid-scaled

Hoe zwaarder je bent, hoe steviger het kussen moet zijn. Een steviger kussen kan meer gewicht ondersteunen en blijft dik genoeg om je hoofd en nek goed te ondersteunen.

De ideale dikte is afhankelijk van je slaaphouding

De percentages zijn niet altijd duidelijk maar uit een Amerikaanse studie blijkt dat ongeveer 74% van de mensen op de zij slaapt. 16% slaapt op de rug en het minst populair is op de buik slapen met 10%. 

Wat je slaappositie is heeft een grote invloed op de keuze van je kussen. Vooral de dikte. 

Over het algemeen heeft een zijslaper het dikste kussen nodig, een rugslaper een wat dunner kussen en een buikslaper een heel dun maar vrij groot kussen nodig. 

Meer weten over de ideale dikte van je kussen? Bekijk dan onze kussen keuzehulp.

Zijslapers: Opteer voor een Stevig en Hoog Kussen

Als je een zijslaper bent, is het cruciaal om een kussen te kiezen dat voldoende hoog en stevig is om de ruimte tussen je hoofd en de matras volledig op te vullen. Dit zorgt ervoor dat je nek en ruggengraat in een rechte lijn liggen, wat spanning en ongemak voorkomt. Een kussen van ongeveer 10 tot 15 cm dik, gevuld met traagschuim of een andere stevige vulling, is vaak de ideale keuze voor zijslapers.

Rugslapers: Een Middelhoog Kussen is het Meest Geschikt

Voor rugslapers is een middelhoog kussen vaak de beste keuze. Dit ondersteunt de natuurlijke kromming van de nekwervels en voorkomt dat je hoofd te ver naar voren of naar achteren wordt gekanteld. Een kussen van ongeveer 7 tot 10 cm dik, mogelijk gevuld met traagschuim snippers of polyester vezels, kan helpen om een comfortabele en ondersteunende slaaphouding te behouden.

Buikslapers: Kies voor een Dun en Groot Kussen

Buikslapers hebben vaak een heel dun maar groot kussen nodig. Een dun kussen van ongeveer 5 cm dik helpt om de nek in een comfortabele positie te houden zonder te veel druk op de nekwervels te leggen. Een groot kussen is ook belangrijk voor buikslapers, omdat het voldoende ruimte biedt om er gedeeltelijk met de borst op te liggen, wat de ademhaling vergemakkelijkt.

De juiste vulling kiezen

Bij de meeste kussens is het tijk (de hoes om het kussen) van bamboestof gemaakt maar bevat de vulling geen bamboe. Je kunt bamboe kussens dan ook met verschillende soorten vulling krijgen. 

De populairste vullingen zijn:

 • Traagschuim/memory foam
 • Traagschuim snippers
 • Polyester vezel

Traagschuim/Memory Foam Vulling

Traagschuim, ook wel bekend als memory foam, is een populaire keuze voor kussenvulling vanwege zijn unieke drukverlagende eigenschappen. Het materiaal vormt zich naar de contouren van je hoofd en nek, waardoor het optimale ondersteuning biedt en spanning in de spieren kan verminderen. 

Een bamboe kussen met traagschuim combineert de zachtheid en vochtregulerende eigenschappen van bamboe met het comfort en de ondersteuning van traagschuim, wat resulteert in een comfortabele en rustgevende slaapervaring.

Vulling van Traagschuim Snippers

Traagschuim snippers zijn een andere populaire keuze voor kussenvulling. Deze snippers bieden een vergelijkbaar niveau van comfort en ondersteuning als een massief traagschuim kussen, maar met meer flexibiliteit. 

Een kussen gevuld met traagschuim snippers kan gemakkelijker worden aangepast aan de gewenste vorm en stevigheid, waardoor het een goede keuze is voor mensen die graag hun kussen aanpassen aan hun persoonlijke voorkeuren. De combinatie van bamboe stof en traagschuim snippers resulteert in een kussen dat zowel comfortabel als aanpasbaar is.

Polyester Vezel Vulling

Polyester vezel is een synthetische vulling die vaak wordt gebruikt in kussens vanwege zijn lichtheid en veerkracht. Het is een hypoallergeen materiaal dat gemakkelijk te onderhouden is en zijn vorm goed behoudt, zelfs na veelvuldig gebruik. 

Een bamboe kussen met polyester vezel vulling combineert de zachtheid en ademend vermogen van bamboe met de lichtheid en duurzaamheid van polyester, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen die op zoek zijn naar een onderhoudsvriendelijk en langdurig comfortabel kussen.

Harder of zachter kussen?

De vraag naar de ideale hardheid van een kussen is een veelvoorkomende. Hoe hard moet je kussen zijn? Het antwoord hangt af van je persoonlijke voorkeur en lichaamsgewicht. Het kussen moet stevig genoeg zijn om te voorkomen dat het te ver inzakt wanneer je erop gaat liggen.

Dit betekent dat lichtere personen vaak kunnen kiezen voor een zachter kussen, terwijl zwaardere personen mogelijk een harder kussen nodig hebben. Hoe zwaarder je bent, hoe meer het kussen zal inzakken onder je gewicht.

Gelukkig zijn veel kussens tegenwoordig verstelbaar, zowel in hardheid als in dikte. Dit maakt het gemakkelijker om een kussen te vinden dat perfect past bij je individuele behoeften en voorkeuren, en zorgt voor een comfortabele en rustgevende nachtrust.

Bamboe kussen voordelen

Bamboe kussens hebben talloze voordelen. Ze zijn van nature zacht, licht, ademend en hypoallergeen. Daarnaast hebben ze thermoregulerende eigenschappen waardoor ze koel zijn tijdens warm weer en warm houden tijdens koud weer. 

Bamboe kussens zijn duurzaam en behouden hun vorm. Ze nemen ook snel vocht op, wat ideaal is voor een frisse en droge slaapomgeving. Bovendien hebben bamboe kussens natuurlijke antibacteriële eigenschappen, die geurtjes verminderen en hygiëne verbeteren

Bamboe is van nature anti allergeen

Bamboe stof staat bekend om zijn anti-allergene eigenschappen, wat het een uitstekende keuze maakt voor kussens. De natuurlijke vezels van bamboe hebben de unieke eigenschap dat ze allergenen en bacteriën afstoten, wat helpt om de groei van schimmels, mijten en andere micro-organismen die allergieën kunnen veroorzaken, te verminderen. 

Dit maakt bamboe kussens bijzonder gunstig voor mensen die lijden aan allergieën, astma of andere ademhalingsproblemen. Bovendien is bamboe stof ademend en vochtabsorberend, wat bijdraagt aan een schone en gezonde slaapomgeving. Het gebruik van een bamboe kussen kan dus bijdragen aan een betere nachtrust, vrij van allergie gerelateerde verstoringen.

Bamboe heeft uitstekende vochtregulerende eigenschappen

De vezels van bamboe hebben een bijzondere eigenschap als het gaat om vochtregulatie. De vezels hebben een structuur die er voor zorgt dat vocht snel opgenomen en afgevoerd wordt.

Dit heeft voordelen op warme maar ook op zeer koude dagen. Uiteraard transpireer je meer op het moment dat het erg warm is in bed. Als je kussen het vocht niet goed kan afvoeren zul je merken dat je bed klam aanvoelt. 

In de winter heeft deze eigenschap ook voordelen, misschien is het in de winter zelf nog wel belangrijker. Overtollig vocht in de winter voelt namelijk koud aan. Koud vocht is heel onprettig en zorgt er voor dat je niet lekker zal slapen. 

Los van de comfort voordelen van goede vochtregulatie draagt het ook bij aan de hygiëne en duurzaamheid van het product. De groei van bacteriën en schimmels wordt namelijk beperkt. 

Door de beperkte kansen voor bacterieen en schimmels zal bamboe minder snel gaan stinken dan andere stoffen. 

Bamboe stof staat bekend om de buitengewone zachtheid

Vaak wordt bamboe vergeleken met zijde of kasjmier. De natuurlijke eigenschappen van bamboevezels zorgen voor een gladde en luxueuze textuur die zacht aanvoelt tegen de huid. Dit maakt bamboe stof bijzonder comfortabel om te gebruiken in beddengoed. 

Bovendien behoudt bamboe stof zijn zachtheid zelfs na meerdere wasbeurten, wat bijdraagt aan de duurzaamheid en levensduur van het product. 

De zachtheid van bamboe stof, gecombineerd met zijn ademend vermogen en vochtregulerende eigenschappen, maakt het een uitstekende keuze voor een comfortabele en rustgevende nachtrust.

Bamboe is een milieuvriendelijk alternatief. 

Bamboe is een van de snelst groeiende planten ter wereld, wat het een duurzame en hernieuwbare bron maakt. Het heeft minder water nodig om te groeien dan katoen en heeft geen pesticiden of kunstmest nodig, wat het een milieuvriendelijkere keuze maakt.

Advies van Deskundigen

Als je twijfelt over welke hardheid en dikte het meest geschikt zijn voor jou, is het raadzaam om advies in te winnen van deskundigen. Een slaapspecialist of fysiotherapeut kan je helpen bij het bepalen van de optimale ondersteuning voor je nek en rug op basis van je lichaamsbouw en slaaphouding.

Met de SlaapID meet je thuis je slaap. Op basis van de resultaten krijg je persoonlijk advies om je slaap blijvend te verbeteren. 

Andere nuttige producten voor warme slapers of in de zomer

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van bamboe kussens?

Bamboe kussens bieden talloze voordelen, waaronder vocht- en temperatuurregulatie, zachtheid, lichtheid, ademend vermogen en natuurlijke hypoallergene eigenschappen. Ze zijn duurzaam, behouden hun vorm goed en nemen snel vocht op, waardoor ze zorgen voor een frisse en droge slaapomgeving. Bovendien zijn bamboe kussens anti-allergeen, wat ze ideaal maakt voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.

Welke vullingen zijn beschikbaar voor bamboe kussens?

Bamboe kussens zijn verkrijgbaar met verschillende vullingen, waaronder traagschuim/memory foam, traagschuim snippers en polyester vezel. Traagschuim biedt goede ondersteuning en vormt zich naar je hoofd en nek. Traagschuim snippers bieden vergelijkbaar comfort, maar zijn meer aanpasbaar. Polyester vezel is licht en veerkrachtig, en behoudt zijn vorm goed.

Hoe kies ik de juiste stevigheid van een bamboe kussen?

De ideale dikte van een bamboe kussen hangt af van je slaaphouding. Voor zijslapers is een dikker kussen van ongeveer 10 tot 15 cm geschikt om de ruimte tussen het hoofd en de schouder op te vullen. Rugslapers hebben baat bij een middelhoog kussen van ongeveer 7 tot 10 cm, en buikslapers hebben een dun, groot kussen van ongeveer 5 cm nodig om hun nek in een comfortabele positie te houden.

Hoe kies ik de juiste stevigheid van een bamboe kussen?

De stevigheid van het kussen hangt af van je lichaamsgewicht. Lichtere personen kunnen kiezen voor een zachter kussen, terwijl zwaardere personen vaak een harder kussen nodig hebben. Gelukkig zijn veel kussens verstelbaar in hardheid, waardoor je het kussen kunt aanpassen aan je persoonlijke voorkeur.

Bronnen

1 Do Bamboo Pillows Have Health Benefits?

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Best for budget Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs
Verkoelend bamboe kussen Check Prijs
Beste traagschuim snippers keuze Check Prijs
Slaapwetenschap