De 6 Beste Blauw Licht Filter Brillen van 2023

Blauw licht filter brillen blokkeren het blauwe licht van je schermen, een type licht in het kleurenspectrum waarvan het ‘s avonds de slaap-waakcycli onderbreekt1 en hoofdpijn veroorzaakt2. Draag je een blauw licht filter bril ‘s avonds, dan val je sneller in slaap.

De beste blauw licht filter brillen per categorie:

Voor een optimale effectiviteit van een blauw licht filter bril moet de lichtfiltering goed zijn. Ook het comfort, de lichtkleur en de kwaliteit zijn uiteraard van belang. We hebben daarom alle plus- en minpunten per bril op een rijtje gezet. Hierdoor weet je na het lezen van dit artikel precies welke blauw licht filter bril geschikt voor je is.

Beste blauw licht filter brillen overzicht

Wil je direct weten wat de beste anti blauw licht brillen zijn? Hieronder een overzicht. Verder in dit blog vind je alle achtergrond informatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per blauw licht filter bril.

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste-algemene-bril-blauwlicht Beste Algemene Keuze Check Prijs
Beste-kalitatieve-blauwlicht bril Beste Computerbril Check Prijs
Beste-luxueuze-blauwlichtbril Beste Slaapbril Check Prijs
Computerbril-sterkte Beste anti blauw bril op sterkte Check Prijs
Beste-blauwlichtbril-kids Beste blauwlichtfilter kinderbril Check Prijs
Beste-goedkope-optie Beste goedkope optie Check Prijs

Blauw licht filter bril: overdag als computerbril of ‘s avonds als slaapbril?

Slaapbril

Over de slaapbril gaat dit artikel het meest. Deze wordt enkele uren voor het slapen gaan gedragen en blokkeert in sommige gevallen >90% van het blauwe licht. Deze bril is puur voor het verbeteren van je slaap doordat het je melatonine productie verhoogt als je ‘s avonds nog achter de schermen zit.

Door de sterke blauw licht filter op de slaapbrillen functioneren ze ook als computerbril, maar computerbrillen functioneren niet als slaapbrillen.

Computerbril

De computerbril wordt overdag gebruikt en heeft erg heldere glazen. Deze blokkeert het blauwviolet licht. Dit is een soort infrarood licht, dat je niet ziet, maar wel degelijk effect heeft op je ogen. Je netvlies gebruikt erg veel energie om het licht te verwerken, daardoor kunnen je ogen moe worden na een aantal uur achter de computer.

Als je last hebt van de volgende symptonen na meerdere uren achter de computer zitten raden we je een computerbril aan:

  • Droge ogen
  • Rode ogen
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid

Dit zijn de blauw licht filter bril die het beste uit de test komen:

De 6 beste blauw licht brillen onderzocht

Beste Algemene Keuze

Somnifiq Slaapbril – Blauw Licht Bril

Als je echt serieus bent over je slaap, raden we deze bril aan. De Somnifiq filtert 75% van het schadelijke blauw licht. De bril is unisex en heeft een ‘wraparound fitting’ die ervoor zorgt dat de bril ook aan de zijkant geen blauw licht doorlaat. Dit model wordt geleverd Inclusief testlampje, instructies en een erg mooi opberghoesje

Check Prijs op Bol.com
Beste Computerbril

Bloque Blauw Licht Bril

De blauwe licht bril van Bloque is de geschikte keuze als je merkt snel last te hebben van droge ogen, vermoeidheid en hoofdpijn van langdurig achter je beeldscherm zitten. Daarnaast belooft deze bril je te helpen met in- en doorslaap problemen. Mocht het toch niet het gewenste effect hebben, krijg je gewoon je geld terug!

Check Prijs op Bol.com
Beste Slaapbril

Somnifiq Rode Slaapbril

Dit mooie model van Somnifiq biedt jouw ogen optimale bescherming tegen kunstmatig licht uit alle digitale beeldschermen. Somnifiq blokkeert 98% van het schadelijk blauw licht en laat 'goed' blauw licht door. Dit zorgt voor de beste bescherming. De brillen zijn unisex en hebben een ‘wraparound fitting’ die ervoor zorgt dat de brillen ook aan de zijkant geen blauw licht doorlaten.

Dit model is het best geschikt voor in de avond en stimuleert de aanmaak van melatonine voor het slapengaan. Dit model wordt geleverd Inclusief testlampje, instructies, en een erg mooi opberghoesje

Check Prijs op Bol.com

Beste keuze op Sterkte

Icon Eyewear Quincy Blauw Licht Filter Bril

Een unisex bril die beschikbaar is op sterkte. Deze caramel tortoise bril filtert zo’n 80% van het blauwe licht. Als je bijziend bent (maar is ook beschikbaar met een sterkte van 0 voor mensen met goede ogen.)


Inclusief microfiber opbergzakje en gratis miniflacon brilspray bij elke order.

Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze voor Kinderen

Swipevision Blauw Licht Kinderbril

Deze computerbril is speciaal voor kinderen gemaakt. De blauw licht bril van Swipevision zorgt voor een natuurlijke blauw-lichtbalans in de ogen. De bril filtert het schadelijke blauwe licht zodat de ogen geen enkel gevaar lopen. De blue light glasses zijn speciaal ontworpen om optimale bescherming te bieden tegen alle vervelende effecten van beeldschermen. De bril is licht, stevig en flexibel. Perfect voor kids!

Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

MWay2Go Anti Blauw Licht Bril

MWay2Go biedt een Anti Blauw Licht bril aan met een mooie stijl. Dit merkt verkoopt brillen met veel verschillende designs, hierdoor de bril gedragen worden door man, vrouw en kind. Deze Anti Blauw Licht bril met blauwlichtfilter neutraliseert blauw licht, houdt jouw ogen beschermd en zorgt voor een natuurlijke blauwlichtbalans voor jouw ogen.

Check Prijs op Bol.com Check Prijs op Amazon.com

We hopen dat er wat voor je tussen staat! Zo niet, kun je altijd eens kijken op de blauw licht filter bril overzichtspagina. Zo kun je straks sneller in slaap vallen en met een fijner gevoel naar bed gaan. Onderzoek heeft aangewezen dat je tot wel 58% meer slaaphormoon in je bloed hebt door het dragen van een blauw licht filter bril. Dus willen we je graag een fijne nacht wensen met je nieuwe bril.

Voordelen van een blauw licht filter bril

  • Val sneller in slaap: Een argument ten gunste van blauwlichtbrillen is dat ze u helpen ‘s nachts beter te slapen. Onderzoekers zijn het erover eens dat blauw licht van LED-apparaten zoals je smartphone of laptop de aanmaak van slaapbevorderende melatonine door het lichaam tegenhoudt.

Uit een onderzoek uit 20174, gedaan door de Universiteit van Houston, bleek dat deelnemers die de bril droegen ongeveer 58% verhoging van hun nachtelijke melatonineniveaus vertoonden. 

Zelfs weinig licht kan de hoeveelheid melatonine in je bloed verstoren. Slechts acht lux – een helderheidsniveau dat hoger is dan een tafellamp en ongeveer twee keer dat van een nachtlampje – heeft al effect zegt een slaaponderzoeker aan Harvard. Al dat licht ‘s nachts is een deel van de reden dat veel mensen niet genoeg slapen en onderzoekers hebben een verband gelegd tussen korte slaap en een verhoogd risico op depressie, diabetes en hart- en vaatziekten.5

Waar het op neerkomt: met de bril ben je ‘s avonds slaperiger en val je sneller in slaap door meer melatonine. 

  • Blijf doen wat je normaal ook doet: De blauwe filter bril beschermt je tegen de nadelen van alle schermen en lampen ‘s avonds. En eerlijk is eerlijk: als je 2-3 uur voordat je gaat slapen alle lichten dimt en je wegblijft van al je schermen heb je geen last van blauw licht en bereik je hetzelfde effect.

Als je net zoals ik ben, kijk je ‘s avonds voor het slapen toch nog je favoriete Netflix serie. En met mijn oranje slaapbril slaap ik beter dan zonder.

  • Betere slaap na een nachtdienst: Draai je regelmatig nachtdiensten en kun je daarna de slaap niet vatten? Na een nachtdienst is het belangrijk dat je goed uitrust. Maar wanneer je ’s ochtends uit je dienst komt, is het vaak alweer licht buiten. Het daglicht activeert je hersenen en hierdoor blijf je langer wakker. Een slaapbril kan je helpen makkelijker in slaap te komen.

Zo is ziekenhuispersoneel een groot fan van het blauwe licht filter:

Blauw licht filter brillen van andere merken

In de top 7 beste blauw licht filter brillen zijn enkel bol.com merken meegenomen met de beste reviews. Verder hebben we gekeken naar merken zoals HEMA, Kruidvat en Action. Echter, hebben deze merken de top 7 niet behaald doordat de variatie, kwaliteit of service onvoldoende blijkt.

HEMA

De blauw licht filter bril van HEMA is te bestellen voor een prima prijs. Helaas zijn er veel gebruikers ervaringen met klachten over het “snelle krassen” van de glazen en het buigen van de pootjes.

Kruidvat

Ook de blauw licht filter brillen van Kruidvat hebben een prima prijs. Echter lijken de brillen niet vaak op voorraad en is er weinig variatie. Verder worden er veel problemen gemeld met het hebben van een “aparte maat”.

Action

De Blauw licht filter bril van Action is niet meer te bestellen. Dit lijkt door vele klachten over de kwaliteit van de bril.

Veelgestelde vragen

Werken blauw licht filter brillen wel?

Onderzoekers zijn het erover eens dat blauw licht van LED-apparaten zoals je smartphone of laptop de productie van het slaapbevorderende melatonine hormoon door het lichaam tegenhoudt. Uit een onderzoek uit 2017 van de Universiteit van Houston bleek dat deelnemers die de bril ‘s nachts dragen, ongeveer 58% meer melatonine aanmaken.

Is een blauw licht filter goed voor mijn ogen?

Het blauwlichtfilter vermindert de hoeveelheid blauw licht die je ogen binnen komen. Blauw licht kan de aanmaak van melatonine (slaapverwekkend hormoon) onderdrukken, dus het uitfilteren ervan kan u ‘s nachts helpen beter te slapen. Het vermindert ook vermoeide ogen als je de hele dag achter een scherm zit, zodat uw ogen aan het eind van de dag niet zo moe meer aanvoelen.

Is het slecht om anti blauw licht brillen de hele dag te dragen?

Kun je de hele dag een blauwlichtbril dragen? Ja, je kunt een blauwlichtbril de hele dag dragen zonder enige nadelige effecten te ondervinden. We raden echter aan om de bril nooit ‘s ochtends te dragen, dan wil je juist blauw licht binnen krijgen om wakker te worden.

Zou ik altijd een blauw licht filter moeten gebruiken?

Als u uw telefoon voortdurend gebruikt – vooral als u hem vooral gebruikt om te sms’en, te e-mailen en op het web te surfen – is het gebruik van een blauwlichtfilter een handige manier om de blootstelling aan blauw licht te verminderen. Digitale elektronische apparaten zenden blauw licht uit dat vermoeide ogen kan veroorzaken. We raden echter aan om de bril nooit ‘s ochtends te dragen, dan wil je juist blauw licht binnen krijgen om wakker te worden.

Is blauw licht schadelijk?

Nee. Blauw licht is gewoon natuurlijk. Wat niet natuurlijk is, is dat we tegenwoordig zoveel blauw licht binnen krijgen dat het onze slaap kan verstoren door alle schermen in huis. Dan kan het blauwe licht nadelige effecten hebben op je slaap.  

Bronnen

1 Effect of Blue Light Exposure on Eyes and Sleep
2 Office Lighting Can Cause Migraines
3 Attenuation of short wavelengths alters sleep and the ipRGC pupil response
4 Blue light has a dark side

Slaapwetenschap