Zoeken

De 7 Beste Slaapmatten van 2024

Een slaapmat gebruik je om te slapen tijdens het backpacken of kamperen. Een slaapmat is namelijk makkelijk mee te nemen op reis en weegt erg weinig. Er zijn (zelf)opblaasbare slaapmatten, dikke slaapmatten, tweepersoons slaapmatten en slaapmatten voor zowel de zomer als winter. Slaapwijsheid.nl helpt je graag op weg met het maken van een geschikte keuze. 

Beste slaapmat overzicht

Wil je direct weten wat de beste slaapmatten zijn? Hieronder een overzicht. Verder in dit blog vind je alle achtergrondinformatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per slaapmatje. 

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxe keuze Check Prijs
Beste keuze voor twee personen Check Prijs
Beste dikke keuze Check Prijs
Beste keuze voor in de winter Check Prijs
Beste onderligger icm je huidige slaapmat Check Prijs
Meest goedkope keuze Check Prijs

De voordelen van een goede slaapmat

Reizigers maken voor kamperen, logeren of backpacken vooral de keuze tussen slaapmatten en luchtbedden. Toch heeft een goede slaapmat veel voordelen ten opzichte van een luchtbed:

 • Oppompen: een slaapmat hoef je niet op te pompen. Een zelfopblaasbare slaapmat neemt zelf lucht op zonder gebruik te maken van een pompje en een dun lichtgewicht of schuimmat heeft geen lucht nodig. Een luchtbed daarentegen moet je vooraf uitgebreid oppompen. Dit is niet altijd even aangenaam na een lange reisdag of late avond. 
 • Duurzaamheid: een luchtbed heeft vaak een relatief korte levensduur, aangezien het makkelijk lek raakt. Een slaapmat van goede kwaliteit is wat dat betreft vaker duurzamer dan een luchtbed. 
 • Isolerend vermogen: een luchtbed heeft geen isolerend vermogen. Bij een slaapmat worden R-waarden uitgereikt. Hoe hoger de R-waarde van een slaapmat, hoe beter de slaapmat isoleert. Vooral als je in koude gebieden slaapt, is het verstandig om een slaapmat te kiezen. 

Niet alleen de feiten zijn belangrijk, maar ook de ervaringen met slaapmatten. We nemen de tientallen en soms wel honderden reviews op Bol.com grondig door om erachter te komen welke slaapmatjes goed zijn en wat het effect is op slaap:

“In een woord; geweldig! Deze mega-mat slaapt erg goed. Ligt vele malen comfortabeler dan een matje of luchtbed. Ideaal dat de hardheid zelf te bepalen is dmv het handpompje. Mijn scoutingkampen zijn een stuk prettiger dan voorheen!”

Review over Megamat Duo Van Exped 

Beste slaapmat onderzocht

Beste Algemene Keuze
NOMAD Slaapmat

De Nomad Perth Allround 10.0 1 persoons slaapmat is een uitstekend slaapmatje voor op reis. Het is gemaakt van polyester en gevuld met een speciaal soort schuim. Hierdoor wordt een hoge dichtheid gegenereerd, dat zorgt voor perfecte isolatie. De bovenkant is zacht geborsteld en verder is het polyester aan de buitenkant enorm duurzaam.  Verder is het een klein slaapmatje. Ideaal om ruimte over te laten in je tent, maar ben je wat groter, dan lig je al snel gedeeltelijk of helemaal buiten de slaapmat.

Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze
Exped Megamat Duo Slaapmat

De Duo Slaapmat Van Exped is een (tweepersoons) slaapmat die enorm groot, comfortabel en warm is. Een unieke eigenschap van deze slaapmat zijn de vlakke zijkanten. Hierdoor rol je niet snel van het slaapmatje af. De naden zijn hoogfrequent gelast en daarom enorm duurzaam. Het is een zelf opblazende slaapmat die je nog harder op kan blazen met een bijgeleverde minipomp. Verder wordt 5 jaar garantie op de comfortabele slaapmat gegeven. Het is kwaliteit die mee gaat. We raden de slaapmat ook aan voor als je in je eentje bent, voor meer comfort.

Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Twee Personen
NOMAD Darwin Duo Slaapmat

De Nomad Darwin Duo zelfopblaasbare slaapmat heeft twee ventielen waarmee je de slaapmat ongekend snel met lucht vult. Het is een compacte slaapmat met ondanks dat genoeg ruimte voor twee personen. Daarbij is het vooral een goede keuze voor mensen die met de auto of een busje reizen.  Het heeft een extra breed, zacht slaapoppervlak met een zachte tricot stof.

Check Prijs op Bol.com
Beste Dikke Keuze
NOMAD Darwin XW Slaapmat

De NOMAD Darwin XW slaapmat 10 cm XL is een extra dikke slaapmat met een gewelidge warmte isolatie. De slaapmat blaast, door gebruik te maken van een eenwegsventiel, zichzelf binnen enkele minuten op en houdt je warm door onze kenmerkende geperforeerde schuimconstructie. De slaapmat is tevens extra breed en heeft een zacht aanvoelend stretch oppervlak. 

Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor In De Winter
Exped Megamat Zelfopblazende Slaapmat

De Exped Megamat 10 LXP is één van de dikste en warmste slaapmatten in ons assortiment. Hij is zelfopblazend en met een R-waarde van -40 is hij uitermate geschikt om mee te scouten tijdens ijskoude temperaturen. Met deze dikte van meer dan 10 cm en de isolatie zul je comfortabel slapen in de natuur.

Check Prijs op Bol.com
Beste Ondeligger Icm Je Huidige Slaapmat
Bo-Camp Noppenmatras Slaapmat

Het Bo-Camp Noppenmatras zorgt voor optimale isolatie en is het best te gebruiken in combinatie met een luchtbed of slaapmatje. Het is een opvouwbare slaapzak die ingepakt slechts 17 x 61 bedraagt. Het isoleert een beetje (mede door de noppen waardoor er minder direct contact is) waardoor het niet geschikt is voor de winter.

Check Prijs op Bol.com
Meest Goedkope Keuze
NOMAD® Iso Mat Slaapmat

De NOMAD ISO slaapmat is een waterdichte mat om je tijdens het kamperen van de koude vloer af te houden. Deze mat is ultra licht qua gewicht en heeft twee handige compressiebandjes, waardoor je hem makkelijk mee kunt nemen op jouw reisavonturen.

Check Prijs op Bol.com

Dit zijn onze keuzes voor slaapmatten! We hopen dat er een goede keuze voor jou bij zit. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een slaapmat?

 • R-waarde: de R-waarde geeft het isolerend vermogen van een slaapmat aan. Deze meet hoe goed deze tegen kou van onderen isoleert. 
  Tot 2,5: voor kamperen in het voorjaar, de zomer of herfst met temperaturen van boven de 2 graden Celsius. 
  2,5 – 4,5: voor kamperen in alle seizoenen tot -11 graden Celsius.
  4,5 – 6: voor kamperen in strenge winters tot -17 graden Celsius.
  Vanaf 6: voor kamperen in extreme winters van -17 tot -61 graden Celsius. 
 • Opblaasbaar: bekijk goed welk soort slaapmat je koopt. In sommige gevallen heb je te maken met een self inflating slaapmat, die zichzelf kan opblazen. Ook heb je wat dikkere slaapmatten die gevuld zijn met schuim. 
 • Gewicht: de meeste lichtgewicht slaapmatten zijn lichter dan 1 kilo en compact. Ze zijn er in verschillende varianten : self inflatable, noppenmatras of een schuimmat. Voor koudere winteravonden kun je beter niet voor een enkel noppenmatrasje gaan. 
 • Afmetingen: let goed op de afmetingen van een slaapmat. Je bijvoorbeeld kiezen uit een slaapmat voor 2 personen of voor 1 persoon.

Alle ervaringen op een rij 

Bij Slaapwijsheid.nl nemen alle reviews per product aandachtig door. De gebruikers weten namelijk als geen ander wat ze over een product denken. Lees dus eens goed de reviews door voordat je beslist welk slaapmat je gaat aanschaffen:

“Verschillende campingmatjes en luchtbedden versleten. Deze mat ligt beduidend beter en tot op heden geen rugklachten. 1e keer uitrollen is even geduld hebben met vollopen, maar daarna gaat het vlotter. Het oprollen en leeg laten lopen kost iets meer moeite dan de voorgaande kleinere matten. Een wat duurdere mat welke wel koninklijk ligt
Review van Stef (30-39 jaar) over Nomad Perth Allround 10.0 Slaapmat 

Duur in aanschaf maar ontzettend goed luchtbed voor op vakanties. Geen vocht geen kou. Gewoon een super luchtbed!
Review van Jdb74 (40-49 jaar) uit Tilburg over Megamat Duo Van Exped

“Zeer blij met deze aankoop, na enkele slapeloze nachten op leeg lopende luchtbedden. Ja het is een investering maar je ligt stevig en stabiel maar toch ook zacht genoeg om een prettige nacht te ervaren. Momenteel zwanger (27weken) en lig 10x liever hierop dan een luchtbed! Enige nadeel, pakket is wat groot nadat hij is opgerold en duur in aanschaf. Maar we hebben hier absoluut geen spijt van.”
Review van Karen (30-39 jaar) over Nomad Darwin Duo Slaapmat

“Je zou het kunnen gebruiken als een matje, zonder een extra matje op te plaatsen. Het is goed zacht en ligt goed.Juist jammer dat er niks mee geleverd word om samen te houden zoals elastiek, zeker omdat het groot is. Voor de rest ben ik zeer te vreden!”
Review van Daniel (20-29 jaar)over Bo-Camp Noppenmatras

“Duur in aanschaf maar ontzettend goed luchtbed voor op vakanties. Geen vocht geen kou. Gewoon een super luchtbed!”
Review van JdB74 (40-49 jaar) uit Tilburg over Exped Megamat 10 LXP

“De Nomad Dreamzone XW 10 slaapmat ligt lekker en stabiel en de 10 cm dikte zorgen voor een goede slaapcomfort. Het uitrollen en zelfopblazen duurt langer dan gemiddeld, maar inpakken gaat daarentegen juist erg makkelijk en zonder veel kracht.”
Review van Tjerk over NOMAD Darwin XW slaapmat

“Ik vind dit artiekel fantastisch! Het is heel simpel,praktisch en super mooi stof”
Review van Hafsebonesa over NOMAD ISO slaapmat

Veelgestelde vragen

Wat is beter: een luchtbed of een slaapmat?

Dit is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur: een slaapmat heeft een beter isolerend vermogen, maar een luchtbed ligt vaak wat comfortabeler.

Zijn slaapmatten comfortabel?

Ze zijn comfortabel en redelijk compact, ze isoleren uitstekend en u kunt de stevigheid ervan aanpassen door lucht toe te voegen of af te voeren. Ze zijn over het algemeen duurzamer dan luchtbedden. Nadelen: Ze zijn zwaarder en duurder dan eenvoudige schuimmatten, en niet zo compact als luchtbedden.

Hoe werkt een zelfopblazende slaapmat?

Deze mat bestaat uit open celschuim, dat verpakt zit in water- en luchtdichte nylon. Wanneer het ventiel wordt geopend, vult het zichzelf met lucht. Hierdoor hoeft zo’n mat niet opgeblazen te worden. 

Hoe bewaar ik mijn slaapmat het best?

Bewaar jouw slaapmat altijd in de bijgeleverde hoes. Hierdoor houd je je matje netjes voor jouw volgende trip. 

Hoe groot moet een slaapmat zijn?

Voor de meeste volwassenen is 182 cm de aanbevolen lengte. En de standaardbreedte van een normale slaapmat is ongeveer 50 cm. Het juiste slaapmatje mag uw voeten niet van het uiteinde af laten hangen. Het is altijd beter om een matras te hebben dat iets langer is dan je lengte. Alle uitgekozen matten in deze test voldoen aan deze lengte.

Hoe dik moet mijn mat zijn?

De matten zijn er in vele diktes, van 1,5 cm (dun) tot 11 cm (ultradik). Dikkere vullingen bieden meer comfort en zachtheid, maar zijn zwaarder en lomper. Zijslapers en mensen die op zoek zijn naar comfort kunnen het beste een mat kiezen van ten minste 4 cm dik.

Wat leg ik onder mijn slaapmat bij kou?

Je kan een onderligger of een klein plastic matje onder je gewone slaapmat leggen voor extra isolatie. Stop droge kleding in je slaapzak om lege plekken op te vullen, zodat je lichaam minder hoeft te verwarmen. Zet een warmwaterkruik dicht bij de kern van uw lichaam, aangezien het midden van je lichaam het meeste warmte produceert.

Slaapwetenschap