Een rookmelder waarschuwt je met een hard piepgeluid voor rookontwikkeling. Door rookmelders te installeren, zorg je ervoor dat je veilig kunt slapen en tijdig wakker wordt bij gevaar. Het is sinds juli 2024 verplicht om op elke verdieping in huis een rookmelder te hebben hangen. Daarom is het verstandig om een goede keuze te maken. Hiermee willen wij je helpen in dit artikel.
Rookmelders zijn er in veel verschillende soorten, waardoor het soms verwarrend kan zijn om de beste keuze te maken. Houd er in ieder geval rekening mee dat een rookmelder het Europese keurmerk EN14604 draagt. Dit betekent dat de melder voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen van duurzaamheid en onderhoud. Het is daarnaast belangrijk dat een rookmelder tien jaar meegaat en let er ook op hoe vaak batterijen vervangen moeten worden.
Beste rookmelders overzicht
Afbeelding | Award | Actuele Prijs |
---|---|---|
Beste algemene keuze | Check Prijs | |
Meest luxueuze keuze | Check Prijs | |
Beste keuze volgens de consumentenbond | Check Prijs | |
Beste slimme rookmelder | Check Prijs | |
Beste kleine rookmelder met montagepads | Check Prijs | |
Beste combimelder | Check Prijs | |
Meest goedkope keuze | Check Prijs |
De rookmelders onderzocht
WisuAlarm SA20-A
De WisuAlarm-rookmelder is onze beste algemene keuze omdat hij is uitgerust met een duo-sensor. Waar bij andere rookmelders snel een vals alarm ontstaat door stof of vocht, herkent deze sensor deze stoorzenders meteen. Samen met een geïntegreerde insectenfilter is de kans op vals alarm daarom nihil. Daarnaast heeft het alarm een levensduur van 10 jaar en voldoet hij aan alle gestelde Europese eisen.
- Gebruiksvriendelijk
- Makkelijk te monteren
- Accuraat
- Veilig
- Uit te zetten via elke afstandsbediening
- Geen Nederlandse handleiding
- Vergeet niet plastic folie van batterij te verwijderen
Alecto Rookmelderset
Met de Alecto SMARK-SMOKE 10-rookmelderset ben je er zeker van dat jouw huis optimaal brandveilig is. Bij het detecteren van rook stuurt de rookmelder direct een push-melding naar jouw telefoon. Je kunt de rookmelder namelijk makkelijk koppelen met de gratis Smartlife-app en uitbreiden voor ieder lid van het huishouden. Het alarm is extra luid (meer dan 85 decibel) waardoor je sowieso gewekt wordt bij een brand.
- Slimme melder
- Makkelijk te monteren
- Handig in gebruik
- Extra hard geluid
- Prijzig
Jalo Helsinki
De Consumentenbond heeft een uitgebreide test gedaan rondom de beste rookmelders. Uit een selectie van deze melders is dit de goedkoopste. Je bent met deze Jalo Helsinki-melder dus niet alleen goedkoop uit, maar je bent ook zeker van een goede koop. De rookmelder heeft verder een trendy design en een levensduur van 10 jaar.
- Snel en makkelijkst te monteren (zonder boren)
- Stijlvol design
- Klein
- Geen fel knipperlampje
- Ander soort montageplaat
Google Nest Protect 2.0
Het bijzondere aan de Google Nest Protect-rookmelder is dat hij speurt naar rook, hitte en koolmonoxide. Wanneer één van deze stoffen wordt onderschept, vertelt de melder met een heldere stem wat er loos is via jouw mobiele telefoon. Bovendien is deze slimme melder ook te koppelen aan andere apparaten van Google Nest, zoals de Nest Thermostaat en Nest Cam.
- Hoge gebruiksvriendelijkheid
- Makkelijk te monteren
- Veel opties
- Stijlvol design
- Duurzaam
- Batterij loopt snel leeg
Sentek SK-20
Deze rookmelder van Sentek is één van de kleinste op de markt en is te bevestigen zonder lelijke plekken achter te laten in de muur of plafond. Deze eigenschappen zijn ook zeker de overweging waard bij de aankoop van een rookmelder. Verder voldoet de melder aan de gestelde Europese eisen en hij heeft een geschatte levensduur van 10 jaar.
- Gebruiksvriendelijk
- Klein
- Stijlvol
- Makkelijk te monteren (zonder boren)
- Kwetsbaar
Fiux Combimelder
Detecteer rook, hitte en koolmonoxide met de Fiux-combimelder. Zo ben je niet alleen op de hoogte van brand, maar ook van het vrijkomen van CO2 in huis. De sensoren van de melder zijn erg gevoelig, waardoor je zelfs op de hoogte gesteld wordt van de kleinste registratie van een van de stoffen. De melder is de koppelen en te bedienen met een app, waardoor je 24/7 zeker bent van een goede beveiliging.
- Makkelijk te monteren
- Stijlvol design
- 2-in-1-melder
- Video met instructies
- Fel lampje
SmartWares Rookmelder
De Smartwares Rookmelder is een standaardmelder met de benodigde eigenschappen waaraan volgens ons een goede rookmelder aan moet voldoen. De sensor heeft een levensduur van 10 jaar en er zit een testknop op de melder waarmee je eenvoudig kan testen. Wanneer de batterij leeg is, word je tijdig op de hoogte gebracht door een indicator.
- Makkelijk te monteren
- Makkelijk schoon te houden
- Aangename prijs
- Valt weg in interieur
- Overgevoelig
Waarom je ons kan vertrouwen
Er zijn op Bol.com veel verschillende soorten rookmelders te vinden en aangezien de meeste melders gelijksoortige eigenschappen hebben, was het een aardige klus om een betrouwbare lijst op te stellen. Toch zijn wij tot een lijst gekomen door duidelijke categorieën te onderscheiden en daarbinnen de beste keuzes te maken. Natuurlijk voldoet iedere melder aan de gestelde Europese eisen en een levensduur van 10 jaar.
Bij het onderzoek hebben wij onszelf ook vragen gesteld, zoals “Wat zijn kenmerken van een goede rookmelder?”, “Heeft de prijs invloed op de kwaliteit van een rookmelder?” en “Hoe effectief is een rookmelder om daadwerkelijk brandveiligheid in huis te bieden?”
De Rijksoverheid1 heeft bepaald dat op iedere verdieping een rookmelder moet hangen (sinds juli 2022). Daarom hebben wij bij het bepalen van onze lijst ook rekening gehouden met de adviezen en regels die de overheid heeft gesteld. Verder heeft de Consumentenbond2 ook onderzoek gedaan naar de beste rookmelders en hierbij adviezen gegeven. Dit hebben wij ook meegenomen in ons eigen onderzoek.
Waar hebben wij op gelet bij het bepalen van onze lijst?
- Geluidssterkte: een rookmelder moet genoeg decibellen produceren om jou of andere gezinsleden wakker te krijgen bij brand.
- Batterij: de beste rookmelders hebben een batterij die niet vervangen hoeft te worden. Ze gaan tot 10 jaar mee en hebben hierdoor de maximale levensduur.
- Optische rookmelder: vroeger werden ook ionische rookmelders gebruikt, maar deze zijn nu verboden. De rookmelders bevatten namelijk een radioactieve bron die continu deeltjes uitstootte. Let er daarom op dat jouw rookmelder optisch is.
- Testknop: een rookmelder moet je tijdig testen om te kijken of hij nog werkt. Natuurlijk is het de bedoeling dat een melder zonder probleem een aantal jaar meegaat, alleen kan er altijd wat fout gaan. Door te testen, ben jij er zeker van dat hij goed functioneert.
Verschillende soorten rookmelders
- Klassieke rookmelder: in dit artikel bespreken wij vooral de klassieke rookmelders. Deze zijn meestal goedkoper dan andere soorten rookmelders en detecteren vaak alleen rook. Ze doen wat ze moeten doen, maar niet meer dan dat.
- Slimme rookmelder: deze soort rookmelders is vaak te verbinden via een app. Zo blijf je ook wanneer je niet thuis bent op de hoogte van de brandveiligheid in huis.
- Combimelder: een subcategorie rookmelder binnen de slimme rookmelders bestaat uit combimelders. Deze soort melders detecteert niet alleen rook- of brandontwikkeling, maar de apparaten geven ook een signaal wanneer bijvoorbeeld koolmonoxide gedetecteerd wordt. In onze lijst hebben wij bijvoorbeeld de Fiux Combimelder of Google Nest als combimelder opgenomen.
De beste rookmelder: de wetenschappelijke voordelen
Waarom is het zo belangrijk om rookmelders in huis te gebruiken? Dat blijkt wel uit dit Duitse onderzoek van Hekatron GmbH3, waarin de effectiviteit van de rookmelderplicht in Duitsland werd onderzocht. Ruim 76 procent van de dodelijke slachtoffers in woon-/huishoudelijke context komt voort uit branden en dit was reden voor een uitgebreid onderzoek hiernaar. Na de invoering van de rookmelderplicht in 2003 bleek het risico op branddoden in 12 van de 13 Duitse deelstaten verminderd te zijn. Volgens de statistieken worden hierdoor jaarlijks 68 mensen gered van overlijden door brand.
Dit is niet het enige onderzoek dat bewijst dat rookmelders een belangrijk onderdeel zijn van het voorkomen van letsel of overlijden door woningbranden. Het sterftecijfer door brand ligt drie keer hoger tijdens de slaap en ongeveer de helft van de dodelijke slachtoffers vindt ‘s nachts plaats terwijl de overledenen slapen.
Veelgestelde vragen
Hoelang gaat een rookmelder mee?
Al de rookmelders in deze lijst gaan zo’n 10 jaar mee. Het is ook een wettelijke vereiste om een rookmelder om de 10 jaar te vervangen.
Mag ik een rookmelder aan de muur hangen?
Wanneer een rookmelder niet aan het plafond bevestigd kan worden, is het mogelijk om een melder aan de muur te hangen. Zorg ervoor dat de melder dan 15 tot 80 centimeter van het plafond af geplaatst wordt.
Waar moet ik op letten bij het plaatsen van een rookmelder op zolder?
Het is belangrijk dat je je rookmelder niet boven een cv-installatie hangt. Een rookmelder gaat vooral uit van het aantal kleine deeltjes in de lucht. Een rookmelder zou dus vals alarm kunnen geven wanneer er vocht in de lucht hangt.
Hoeveel rookmelders heb ik nodig in mijn huis?
Wij adviseren om in iedere slaapkamer en buiten iedere slaapkamer een rookmelder te plaatsen. Voor een gemiddeld gezin komt dit neer op ongeveer zeven rookmelders.
Help! Mijn rookmelder gaat zomaar af?
Ga eerst na of een ruimte vochtig is of dat er een oven aanstaat. Lost het probleem niet op? Ga dan na of er storingen zijn in de stroomtoevoer of dat de sensorkamer bedekt is met stof.
Wat als ik geen rookmelder heb in huis?
Kom in actie, want je riskeert een boete. De hoogte van deze boete verschilt per gemeente.
Bronnen
1 Hoeveel rookmelders moet ik in mijn huis hebben?
3 Analysis of the effectiveness of the smoke alarm obligation – Experiences from practice
Afbeelding | Award | Actuele Prijs |
---|---|---|
Beste algemene keuze | Check Prijs | |
Meest luxueuze keuze | Check Prijs | |
Beste keuze volgens de consumentenbond | Check Prijs | |
Beste slimme rookmelder | Check Prijs | |
Beste kleine rookmelder met montagepads | Check Prijs | |
Beste combimelder | Check Prijs | |
Meest goedkope keuze | Check Prijs |