De 7 Beste Wigkussens van 2023

Wij mensen zitten veel op een dag. Dat kan komen door werk, lange kantooruren of omdat je veel onderweg bent in de auto. Door dit langdurige zitten kun je last krijgen van je stuitje of een verkeerde houding aannemen. Hierdoor kun je pijn in je rug krijgen, waardoor zitten ineens een stuk onprettiger wordt. Om je een handje te helpen zijn er wigkussens.

Wigkussens zijn orthopedische kussens die gebruikt worden om je zithouding te verbeteren. Het kussen zorgt voor ervoor dat je met een rechtere rug zit. Door te zitten op een therapeutisch kussen corrigeer je je lichaamshouding en voorkom je pijn bij het zitten.

Beste wigkussen: een overzicht

Wil je direct weten wat de beste wigkussens zijn? Hieronder een overzicht. Verderop in dit blog vind je alle achtergrondinformatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per orthopedisch kussen.

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Beste luxe keuze Check Prijs
Beste keuze voor onderweg Check Prijs
Beste duurzame keuze Check Prijs
Beste keuze van experts Check Prijs
Beste verkoelende keuze Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

De voordelen van een wigkussen

 • Zit comfortabel
 • Verlicht rug-, been-, stuit- en heuppijn
 • Help bij een goede zithouding
 • Brengt de ruggenwervel in een natuurlijke positie
 • Bevordert de bloedsomloop in je benen
 • Prettiger langdurig zitten
 • Bespaart fysiotherapiekosten

Orthopedisch wigkussen voor een betere houding

Uit onderzoek is gebleken dat rug- en nekpijn de meest voorkomende gezondheidsproblemen van het moment zijn1. Dit komt omdat we uren op onze telefoons, laptops en computers doorbrengen. Veel medische onderzoeken bewijzen dat het controleren en verbeteren van de zithouding rugklachten voorkomt. Een wigkussen helpt je met het recht houden van je rug en zo neem je automatisch een betere houding aan. Een alternatief van een wigkussen voor een betere zithouding is een rugkussen

Ook reviews op websites als Bol.com liegen er niet om: een wigkussen verbetert je zithouding en maakt (langdurig) zitten prettiger.

“Ik heb veel last van zeurende rugpijnen, maar met behulp van dit kussen is zijn zithouding sterk verbeterd en kan ik makkelijker lang zitten volhouden. Het kussen is zijn geld waard!” 

Review van Rick (50-59 jaar) uit Zandvoort over het wigkussen van Best Life.

De 7 beste wigkussens onderzocht

Beste Algemene Keuze
Best Life Stuitkussen

Dit ergonomische kussen van Best Life is ontwikkeld met orthopedische specialisten. Het kussen is gemaakt van zogeheten BL Comfort-Foam. Dit materiaal is beter dan traagschuimkussens in ondersteuning en duurzaamheid. Het Best Life Stuitkussen vermindert pijn direct en maakt langdurig zitten prettiger. Je kunt 30 dagen gratis proefzitten om direct te kijken of het kussen bij je past. Daarnaast komt het Best Life wigkussen met 2 jaar garantie.

Check Prijs op BestxLife.nl Check Prijs op Bol.com
Beste Luxe Keuze
Livewell Wigkussen

De naam zegt het al: Live Well. Het kussen zorgt voor een betere houding bij alle zitactiviteiten. Het wigkussen zorgt direct voor een minder pijn in de rug, heupen en in het stuitje en zorgt daardoor dus voor een prettiger leven.

Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Onderweg
LifeGoods Wigkussen

Het kussen van LifeGoods is gemaakt van traagschuim. Dit zorgt ervoor de vorm van het kussen nooit verandert. Dit heeft als voordeel dat het kussen altijd voldoende ondersteuning blijft geven, zelfs na langdurig gebruik. Door de antislipmat aan de onderkant blijft het kussen altijd op zijn plek. Door het handige reishandvat en de kleine maat is hij gemakkelijk mee te nemen.

Check Prijs op Bol.com
Beste Duurzame Keuze
Miracle Bamboo Orthopedisch Kussen

Het Miracle Bamboo kussen is een orthopedisch ontworpen foam zitkussen. Het kussen heeft een hoge dichtheid en ondersteunt je gehele gewicht. Het ontwerp van het kussen laat het stuitje boven de stoel ‘zweven’ om rugklachten te verminderen. Het materiaal van het kussen is bamboevezel. Dit materiaal is hypoallergeen, blijft koel en is duurzaam. Bovendien is de hoes volledig wasbaar en geschikt voor in de wasmachine.

Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Van Experts
ComfyCentre Wigkussen

Het wigkussen van ComfyCentre zorgt eenvoudig voor een betere positie en je auto- of bureaustoel. Het kussen is ergonomisch ontworpen, wat zorgt voor een optimale ondersteuning van jouw stuitbeen, heupen, benen en rug. Hierdoor zit je weer langdurig zonder pijn, irritatie of heen en weer gewiebel. Het ComfyCentre zitkussen wordt regelmatig aanbevolen door experts.

Check Prijs op Bol.com
Beste Verkoelende Keuze
Lifetec Premium Stuitkussen

Het wigkussen van Lifetec Premium zorgt ervoor dat je een goede houding behoudt, maar ook je billen worden gekoeld. Dit stuitkussen heeft namelijk cooling gel technologie die ervoor zorgt dat je billen de hele dag koel worden gehouden.

Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze
Sleep Comfy Orthopedisch Wigkussen

Dit ergonomische Visco wigkussen is ontworpen voor comfort. Dankzij het anatomische ontwerp helpt het je om je ruggenmerg in een goede positie te houden. Het effect daarvan is dat het de pijn in het stuitbeen vermindert en het zitten prettiger maakt. Het Sleep Comfy Orthopedisch wigkussen is ontworpen voor comfortabel gebruik in de auto, op kantoor en thuis.

Check Prijs op Bol.com

Waar moet je op letten bij het kopen van een wigkussen

 • Maat: wigkussens verschillen allemaal erg in maat. Het is belangrijk dat je een wigkussen koopt waar jij comfortabel op kunt zitten, zonder dat hij bijvoorbeeld te smal is. Kijk goed naar de afmetingen van het orthopedische kussen. Meet ook je auto-, bureau- of kantoorstoel op, zodat je weet of het kussen gaat passen.
 • Materiaal: het materiaal van het wigkussen is vaak traagschuim of memoryfoam. Dit schuim zorgt ervoor dat het kussen zich naar je lichaam vormt. Voor sommige mensen is dit te zacht en heeft het kussen niet meer het optimale effect. Wil je een harder wigkussen, kies dan voor een kussen met een grote dichtheid. 
 • Reisgemak: wil je het wigkussen makkelijk kunnen mee nemen? Kies dan voor een wigkussen met een reistas of een reishandvat. Niet alle wigkussens worden hier namelijk standaard mee geleverd. 
 • Retour voorwaarden: we weten ondertussen dat alle wigkussens erg verschillen. Zo verschilt ook iedere mens in wat hij nodig heeft om zijn rug-, heup- of stuitprobleem probleem op te lossen. Zorg daarom altijd dat je een wigkussen kiest met lange retourmogelijkheid zodat je het kussen altijd terug kunt sturen als hij niet voor jouw lichaam werkt. 

Alle ervaringen op een rij

We hebben uitvoerig onderzoek gedaan naar de beste wigkussen. Na talloze reviews te hebben doorgespit zijn we uiteindelijk tot de 7 winnaars gekomen. 

“In verband met het thuiswerken deze zitkussen aangeschaft. Zitkussen heeft een zeer comfortabele zit met een goede verdeling van druk, past zich automatisch aan het lichaam aan. Kwa omvang en grote de juiste formaat. Ook de dikte van het kussen is ruim voldoende. Al met al een topkussen. Kwalitatief een zeer goed product. Voor de prijs hoef je het niet te laten.”
Review van Koen (60-69 jaar) uit Wirdum over het Best Life Stuitkussen

“Het livewell-orthopedisch-ergonomisch-stuitkussen zit perfect. Eindelijk kunnen zitten zonder pijn!! Heel snelle levering!”
Review van Fyra (60-69 jaar) uit Beersel over het Livewell orthopedisch stuitkussen

“Ik ben heel blij met dit zitkussen. Door mijn fibromyalgie heb ik vaak pijn op harde stoelen en slechte ondersteuning. Door dit zitkussen heb ik geen pijn meer. Daarnaast gebruik ik het kussen ook in de auto wanneer ik een lange rit ga maken. Dit product is echt een aanrader!”
Review van Bibi (20-29 jaar) uit Nijmegen over het LifeGoods wigkussen

“Mijn vrouw had last van haar stuitje. Het verminderde direct de druk en hielp. De kwaliteit van het product is heel goed: het is niet vervormd of verkleurd. Bijkomend is het ook top dat je de hoes kan wassen..”
Review van Hakktastic (30-39 jaar) over de Miracle Bamboo orthopedisch kussen

“Dit kussen zit erg lekker en heeft ervoor gezorgd dat pijn in mijn onderrug een stuk minder is geworden. Hierdoor kan ik eindelijk weer langdurig op mijn stoel zitten zonder last. Ook zit er een goede hoes omheen waardoor het niet warm wordt tijdens lang zitten, bij normale kussens heb ik hier namelijk vaak last van”
Review van Leye (30-39 jaar) uit Tilburg over de ComfyCentre wigkussen

“Heerlijk zitkussen. Ziet er strak uit en voelt ook goed aan. Mij helpt het ook om een goede zitpositie aan te houden en daardoor merk ik ook echt dat ik minder last heb van mijn onderrug. Hij is niet te hard of te zacht en zit daardoor ook heel comfortabel op werk. Ik raad dit product aan iedereen aan!”
Review van Lotje (40-49 jaar) uit Utrecht over het Lifetec Premium stuitkussen

“Ik gebruik hem op mijn bureaustoel omdat ik 8 uur achter mijn bureau zit. Eigenlijk de reden waarom ik dit spul heb gekocht. Zorgt voor een goede houding en zit prettig. Echt heel erg blij mee. Ik ben zeker aan te raden die lang aan het bureau zitten.”
Review van Emir over het Sleep Comfy wig kussen 

Veelgestelde vragen

Wat is een wigkussen?

Een wigkussen is een orthopedisch kussen. Het kussen zorgt voor een goede houding en voorkomt daardoor rug-, nek-, been- en stuitpijn.  Een wigkussen zorgt ervoor dat je ergonomisch en comfortabel zit door je lichaamshouding te corrigeren.

Hoe werkt een wigkussen?

Een wigkussen kantelt het bekken iets naar voren, zodat je in een ergonomische zithouding zit. Dit zorgt ervoor dat je minder onderuitgezakt zit. Ook zorgt het wigkussen dat je knieën altijd boven je heupen zitten, waardoor de druk op de onderrug wordt verlicht. 

Waar wordt een wigkussen voor gebruikt?

Een wigkussen wordt gebruikt om rug-, been-, heup-, nek- en stuitklachten te voorkomen. Ook wordt een wigkussen gebruikt door mensen die al langdurige klachten hebben om de pijn te verzachten. 

Welk wigkussen past bij mij?

Ieder mens is anders en heeft dus ook andere behoefte. Het is belangrijk dat je bij de aanschaf van een wigkussen goed kijkt naar de maat, het materiaal, het gewenste reis gemak en de retourvoorwaarden. 

Welk materiaal wordt aanbevolen voor een wigkussen?

Alle materialen die wasbaar zijn worden aangeraden voor een wigkussen. Het meest voorkomende materiaal is katoen. Vaak zijn de hoezen afneembaar en kunnen in de wasmachine gewassen worden. 

Wanneer merk ik het effect van een wigkussen?

Dit is verschillend per persoon. De een merkt het verschil direct  en bij de ander moet eerst nog even wennen. Gemiddeld voelen mensen het effect na een aantal uur, omdat de pijn in de rug, nek, heupen of stuitje wegblijft. 

Bronnen

1 A Real-time Posture Monitoring System Towards Bad Posture Detection

Slaapwetenschap