Zoeken

Onrustig slapen

onrustig slapen
onrustig slapen

Onrustig slapen is geen medische term. Onrustig slapen kan worden veroorzaakt door een jetlag, onregelmatige of nachtdiensten of door te slapen overdag.

Hoe ziet onrustig slapen eruit?

Als u degene bent die probeert te slapen, kan onrustig slapen de volgende problemen met zich meebrengen:

  • Woelen en draaien in een poging om comfortabel te slapen
  • Het gevoel dat u maar half slaapt of dat u niet diep slaapt
  • Voortdurend oprispingen omdat je geest op hol slaat
  • Frustratie over het onvermogen om gezond te slapen
  • Niet in staat zijn om snel weer in slaap te vallen nadat u onverwacht wakker bent geworden
  • Bovendien is een belangrijk teken of symptoom van onrustig slapen vaak de volgende dag te vinden, wanneer u zich moe, futloos of mentaal afwezig voelt. Als rusteloos slapen regelmatig voorkomt, kunnen deze problemen steeds problematischer worden en zelfs gevaarlijk als u slaperig bent tijdens het autorijden of het bedienen van zware machines.

Wat is de oorzaak van onrustig slapen?

De mogelijke oorzaken van rusteloos slapen zijn talrijk en divers. Dingen die uw mentale en fysieke toestand beïnvloeden kunnen uw slaap verstoren, net als slaapstoornissen of slechte slaapgewoonten.

Stress en angst, met inbegrip van formele angststoornissen, kunnen iemands geest op hol doen slaan en ervoor zorgen dat hij zich niet kan ontspannen en niet in een goede slaap kan komen. Verdriet, droefheid en depressie kunnen ook de mentale toestand van een persoon beïnvloeden op een manier die nadelig is voor de slaap.

Cafeïne, nicotine en andere stimulerende middelen kunnen de hersenen en het lichaam opgewonden en onvoorbereid op de slaap maken. Alcohol en kalmerende middelen veroorzaken weliswaar slaperigheid, maar verstoren de normale slaapcycli en kunnen zorgen voor een onrustige nachtrust, zelfs als u snel in slaap valt.

Verschillende soorten gezondheidsproblemen kunnen plannen voor een rustige slaap dwarsbomen. Pijn, een frequente behoefte om te plassen, longaandoeningen en hartproblemen zijn allemaal voorbeelden van aandoeningen die de slaap kunnen onderbreken. Vooral pijn en het onvermogen om comfortabel in bed te liggen, kunnen vaak in verband worden gebracht met een onrustige slaap.

Een slaapkamer of slaapomgeving die niet bevorderlijk is voor een goede slaap kan ook bijdragen tot rusteloosheid. Het vinden van de beste matras voor uw lichaamstype en slaapvoorkeuren speelt een grote rol bij het bereiken van een gezonde slaap. Een oncomfortabele matras, veel lawaai of licht, of te veel warmte of kou kunnen het inslapen of in slaap blijven belemmeren.

Slechte slaapgewoonten, die deel uitmaken van de slaaphygiëne, zijn een veel voorkomende oorzaak van onvoldoende slaap of slaap van lage kwaliteit. Een inconsistent slaapschema, het gebruik van elektronische apparaten in bed en ‘s avonds te laat eten zijn voorbeelden van gewoonten en routines die kunnen leiden tot een onrustige slaap.

Onrustig of verstoord slapen kan ook het gevolg zijn van een verkeerd afgesteld circadiaan ritme, wat vaak voorkomt bij het werken in een nachtdienst of bij een jetlag na het vliegen door meerdere tijdzones.

In sommige situaties is rusteloos slapen gekoppeld aan een onderliggende slaapstoornis zoals slapeloosheid, het rustelozebenensyndroom (RLS) of slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen zoals obstructieve slaapapneu (OSA). Bij RLS voelt een persoon een sterke drang om zijn ledematen te bewegen, en bij OSA wordt de ademhaling herhaaldelijk onderbroken, wat leidt tot korte ontwaakmomenten die het vermogen om diep te slapen omzeilen.

Wat is het verschil tussen onrustig slapen en slapeloosheid?

In tegenstelling tot rusteloze slaap, is slapeloosheid een formeel gedefinieerde slaapstoornis gediagnosticeerd door een gezondheidsdeskundige volgens specifieke criteria. Hoewel sommige mensen het woord slapeloosheid in de volksmond gebruiken om te verwijzen naar algemene slaapproblemen, heeft de term een precieze betekenis in de slaapgeneeskunde.

Slaapwetenschap