Zoeken

Snurken

snurken oorzaken oplossingen
snurken oorzaken oplossingen

Snurken wordt geschat op 57% van de mannen en 40% van de vrouwen in Nederland. Het komt zelfs voor bij tot 27% van de kinderen.

Deze statistieken tonen snurken is wijdverbreid, maar de ernst en de gevolgen voor de gezondheid kan variëren. Snurken kan licht zijn, af en toe, en niet verontrustend, of het kan het teken zijn van een ernstige onderliggende slaap-gerelateerde ademhalingsstoornis.

Als je weet wat snurken veroorzaakt, wanneer het gevaarlijk is, hoe je het kunt behandelen en hoe je ermee om kunt gaan, kun je een betere gezondheid bevorderen en een veel voorkomende oorzaak van slaapproblemen wegnemen.

Wat veroorzaakt snurken?

Snurken wordt veroorzaakt door het rammelen en trillen van weefsels bij de luchtweg achter in de keel. Tijdens de slaap verslappen de spieren, waardoor de luchtweg vernauwt, en als we in- en uitademen, zorgt de bewegende lucht ervoor dat het weefsel gaat fladderen en geluid maakt als een vlag in een briesje.

Sommige mensen zijn vatbaarder voor snurken door de grootte en vorm van de spieren en weefsels in hun nek. In andere gevallen kan een overmatige ontspanning van het weefsel of een vernauwing van de luchtweg tot snurken leiden. Voorbeelden van risicofactoren die bijdragen aan een hoger risico op snurken zijn:

 • Zwaarlijvigheid
 • Alcoholgebruik
 • Gebruik van kalmerende medicatie
 • Chronische verstopping van de neus
 • Grote amandelen, tong of zacht gehemelte
 • Afwijkend neustussenschot of neuspoliepen
 • Kleine of ingezakte kaak
 • Zwangerschap
 • Hoewel mensen van elke leeftijd, ook kinderen, kunnen snurken, komt het vaker voor bij oudere mensen. Mannen snurken vaker dan vrouwen.

Wat is het verschil tussen snurken en slaapapneu?

Obstructieve slaapapneu (OSA) is een ademhalingsstoornis waarbij de luchtweg geblokkeerd of ingeklapt raakt tijdens de slaap, waardoor de ademhaling herhaaldelijk stokt.

Snurken is een van de meest voorkomende symptomen van OSA6 , maar niet alle mensen die snurken hebben OSA. OSA-gerelateerd snurken is vaak luid en klinkt alsof iemand stikt, snuift of hijgt. OSA verstoort de slaap en vaak verstoort de balans van zuurstof en kooldioxide in het lichaam. Lichter snurken, vaak primair snurken genoemd, komt vaak voor maar lokt deze andere effecten niet uit.

Is snurken gevaarlijk?

Of snurken gevaarlijk is, hangt af van het type, de ernst en de frequentie.

 • Licht, onregelmatig snurken is normaal en vereist geen medische test of behandeling. Het belangrijkste effect is op een bed partner of kamergenoot die kan worden gehinderd door de occasionele lawaai.
 • Primair snurken komt meer dan drie nachten per week voor. Vanwege de frequentie is het meer storend voor de bedpartner; het wordt echter meestal niet gezien als een gezondheidsprobleem, tenzij er tekenen zijn van slaapstoornissen of slaapapneu, in welk geval diagnostische tests nodig kunnen zijn.
 • OSA-geassocieerd snurken is zorgwekkender vanuit een gezondheidsperspectief. Als OSA gaat zonder behandeling, kan het grote gevolgen hebben voor de slaap van een persoon en de algehele gezondheid. Ongecontroleerde OSA wordt in verband gebracht met gevaarlijke slaperigheid overdag, en ernstige gezondheidsproblemen waaronder hart-en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes, beroerte, en depressie.

Wanneer moet u een arts te zien over snurken?

Veel gevallen van snurken zijn goedaardig, maar het is belangrijk om met een arts te praten als er tekenen zijn van mogelijke slaapapneu:

 • Snurken dat drie of meer keer per week voorkomt
 • Zeer luid of hinderlijk snurken
 • Snurken met hijgende, verstikkende of snuivende geluiden
 • Zwaarlijvigheid of recente gewichtstoename
 • Slaperigheid overdag
 • Gebrek aan focus of mentale scherpte
 • Ochtendhoofdpijn en congestie
 • Hoge bloeddruk
 • Nachtelijk tandenknarsen (bruxisme)
 • Frequent urineren ‘s nachts (nocturia)
 • Als u een van deze symptomen hebt opgemerkt, is het belangrijk dat u het probleem met een arts bespreekt die kan bepalen of aanvullend onderzoek of behandeling nodig is.

Hoe weet ik of ik snurken als ik slaap alleen?

Tenzij iemand anders het hen vertelt, zijn de meeste mensen die snurken zich er niet van bewust, en dit is een deel van de reden waarom slaapapneu te weinig wordt gediagnosticeerd8.

Als je alleen slaapt, kun je het beste een opnameapparaatje opzetten. Dat kan een ouderwetse taperecorder zijn of een van de vele smartphone-apps, maar de apps hebben het voordeel dat ze geluidspatronen analyseren zodat je waarschijnlijke snurkperiodes kunt opsporen. Het is het beste om meerdere nachten op te nemen, omdat snurken misschien niet elke nacht voorkomt. Dit gezegd hebbende, helpen apps niet bij de diagnose van OSA.

Als opnemen niet mogelijk is, let dan op andere rode vlaggen die verband houden met een verstoorde slaap, zoals merkbare slaperigheid overdag, vermoeidheid, problemen met aandacht of denken, of onverklaarbare stemmingswisselingen.

Welke behandelingen kunnen helpen stoppen met snurken?

Behandeling is afhankelijk van de aard van het snurken en de aard van de problemen die het veroorzaakt.

Voor mensen met infrequente of primaire snurken, kan behandeling niet nodig zijn, tenzij het is verstoren van een persoon de slaap of de slaap van iemand die ze wonen met. In die gevallen zijn de behandelingen meestal eenvoudiger en minder ingrijpend. Mensen met slaapapneu hebben meestal een meer ingrijpende behandeling nodig.

De behandelingen omvatten veranderingen in levensstijl, anti-snurkmondstukjes, mondoefeningen, continue, automatische of bi-level positieve luchtwegdrukapparatuur (CPAP, APAP of BiPAP) en chirurgie. De arts van de patiënt is het beste in staat om de voor- en nadelen van een behandeling in hun specifieke geval te beschrijven.

Veranderingen in levensstijl

Veranderingen in levensstijl kunnen helpen om het snurken te stoppen, en in sommige gevallen zijn andere behandelingen niet nodig. Zelfs als andere behandelingen worden voorgeschreven, worden veranderingen in levensstijl vaak nog steeds aanbevolen. Voorbeelden van deze veranderingen zijn:

Het handhaven van een gezond gewicht

Overgewicht of obesitas zijn kritische risicofactoren voor snurken en slaapapneu, dus het behouden van een gezond gewicht kan een belangrijke stap zijn tegen snurken.
Beperking van het gebruik van alcohol en kalmerende middelen: Alcohol is een frequente promotor van snurken, en kalmerende medicijnen kunnen triggeren snurken ook.

Aanpassen van uw slaaphouding

Slapen op je rug maakt het makkelijker voor je luchtwegen om verstopt te raken. Het kan even duren voordat u gewend bent aan een andere houding, maar het kan een nuttige verandering zijn. Speciale hulpmiddelen kunnen helpen9 , of sommige deskundigen raden aan een tennisbal in de achterkant van een shirt te naaien zodat u niet meer op uw rug kunt slapen.
Verhoog het hoofdeinde van uw bed: Het verhogen van het bovenste deel van je bed met verhogers, een wigkussen, of een verstelbaar frame kan snurken verminderen. Om dit te laten werken, is het belangrijk om het hele matras te verhogen en niet alleen meer kussens te gebruiken.

Verminderen van verstopte neus

Het nemen van maatregelen om allergieën of andere bronnen van neusverstopping te elimineren kan snurken tegengaan. Ademhalingsstrips die over de neus gaan kunnen helpen de neusholtes ‘s nachts te openen, evenals inwendige neusvergroters.

Anti-snurk mondstukjes

Een anti-snurk mondstuk helpt om uw tong of kaak in een stabiele positie te houden, zodat deze uw luchtweg niet kan blokkeren terwijl u slaapt. Er zijn twee hoofdtypen anti-snurk mondstukjes.

Mandibulair Repositie Apparaat (MRA)

Deze werken door de onderkaak naar voren te houden. Veel mondstukken zijn verstelbaar, zodat u een comfortabele en effectieve pasvorm kunt vinden.

Tongbevestigingsmiddelen: Deze mondstukken helpen de tong op zijn plaats te houden, zodat deze niet naar uw keel terugglijdt. CPAP wordt nog steeds beschouwd als de gouden standaardbehandeling voor slaapapneu. Maar hoewel sommige mensen een CPAP comfortabel kunnen dragen, vinden anderen het apparaat hinderlijk, vooral als het apparaat veel lawaai maakt of als het masker slecht past. Op maat gemaakte orale apparaten zijn vaak een goed alternatief voor OSA-patiënten die CPAP niet verdragen10. Er is specifiek aangetoond dat mandibulaire beweegapparaten niet alleen effectief zijn bij snurken, maar ook bij milde tot matige OSA.

Oefeningen in de mond

Door verslapping van de spieren rond de luchtwegen is de kans groter dat iemand gaat snurken. Oefeningen om de mond, tong en keel te versterken kunnen dit tegengaan en de spieren versterken om snurken tegen te gaan.

Anti-snurk mond oefeningen hebben aangetoond dat de meeste effectiviteit bij mensen met een milde snurken en meestal moeten dagelijks worden uitgevoerd over een periode van twee of drie maanden.

Positieve luchtwegdruk apparaten

Apparaten voor continue positieve luchtwegdruk (CPAP) zijn een van de meest voorkomende behandelingen voor slaapapneu bij volwassenen. Ze pompen lucht door een slang en een masker in de luchtweg, waardoor deze niet geblokkeerd raakt. Bi-PAP-apparaten zijn vergelijkbaar, maar hebben verschillende drukniveaus voor in- en uitademen. APAP-machines zijn “slimme” machines die de druk naar behoefte variëren.

CPAP-, BiPAP- en APAP-apparaten zijn vaak effectief bij het verhelpen van slaapapneu en het daarmee gepaard gaande snurken. U hebt een recept nodig om deze apparaten te verkrijgen, en ze moeten worden afgesteld op uw ademhaling. Daarom is het belangrijk om samen met een slaaptechnicus aan de slag te gaan met een PAP-apparaat.

Het dragen van een PAP-masker kan in het begin ongemakkelijk zijn, maar de meeste mensen raken eraan gewend en merken dat het snurken merkbaar afneemt en de slaap verbetert.

Chirurgie

Bij volwassenen is chirurgie zelden de eerstelijnsbehandeling voor snurken of slaapapneu, maar het kan een optie zijn als andere benaderingen niet effectief zijn.

Eén soort operatie, uvulopalatopharyngoplastie genoemd, verbreedt de luchtweg door weefsel in de buurt te verwijderen. Een operatie kan ook neuspoliepen, een afwijkend neustussenschot of andere verstoppingen van de neusgang verhelpen.

Er zijn ook andere minder invasieve operaties ontwikkeld, maar tot op heden is er weinig bewijs uit klinische studies over de voor- en nadelen daarvan.

Hoe deel je het bed met iemand die snurkt?

Een van de grootste gevolgen van snurken is op een andere persoon die een bed of slaapkamer deelt met de snurker. Chronische snurken kan onderbreken hun slaap en mogelijk leiden tot spanningen in het huishouden.

Stoppen met snurken is natuurlijk de meest directe oplossing, maar het is niet altijd gemakkelijk te bereiken. In dat geval kan het gebruik van oordopjes een bedpartner helpen om te gaan met snurken. Een white noise machine, white noise app, of zelfs een ventilator kan helpen om het geluid van licht snurken te overstemmen.

Slaapwetenschap