De 7 Beste Koudschuim Toppers van 2023

Slaapexpert Bram heeft onderzocht welke koudschuim topper het slaapcomfort het meeste optimaliseert. Na uitgebreid onderzoek kwam hij tot de conclusie dat er zeven goede koudschuim toppers zijn. Deze zeven toppers, die elk getest zijn op dikte, temperatuurregulatie en comfort, vind je in dit artikel.

De beste koud schuim toppers per categorie (beste algemene keuze, meest duurzame keuze en beste budget keuze) zijn achtereenvolgend:

Niet iedereen ervaart een optimaal slaapcomfort hetzelfde. Er is in iedere situatie dan ook weer een andere koudschuim topper passend. Bekijk daarom de lijst met punten die belangrijk zijn bij de aanschaf. Zo ontdek je welke koudschuim topper het beste bij je past.

Koudschuim topper overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste Algemene Keuze Check Prijs
Beste luxueuze keuze Check Prijs
Meeste keuze in formaat Check Prijs
Fijnste tijk Check Prijs
Duurzaamste keuze Check Prijs
Beste voor onrustige slapers Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

Laatste update uitgevoerd op 28/08. PureMulti Perfectmatras & Tencel Hybride Topdekmatras vervangen door Anno 1588 & Maxibedden Topmatrassen.

Top 7 koudschuim toppers onderzocht

Beste Algemene Keuze

Dreamlab Orthopedische Koudschuim Topper

Je voelt dat de 3-laagse matrastopper van Dreamlab de perfecte ondersteuning biedt. Door het orthopedische koudschuim worden pijnklachten snel verholpen. Het ademende luchtige materiaal voert vocht direct af, hierdoor blijf je genieten van een aangenaam slaapklimaat. Daarbij zorgt het temperatuur regulerende traagschuim dat de topper warm is in de winter, en koud in de zomer.

Check Prijs op Bol.com
Beste Luxueuze Keuze

Anno 1588 Luxe Koudschuim Topper

Deze luxe topper van Anno 1588 garandeert een heerlijke slaapervaring. De topper is voorzien van een 3D ventilatieband, waardoor je ook in de zomer koel slaapt. Daarnaast is dit topmatras anti bacterieel en anti allergisch.

Check Prijs op Bol.com
Meeste Keuze In Formaat

Perfectmatras Koudschuim Topper

Deze koudschuim topper van Perfectmatras leg je bovenop je matras voor extra ondersteuning en is een goede keuze om stevigheid aan je matras toe te voegen.

De topper is gemaakt van koudschuim en heeft een dikte van 5 centimeter. We vonden dat de topper aan de harde kant en merkten dat deze te dun is om zich echt goed aan onze lichaamsvorm aan te passen. Op een zacht tot medium matras van redelijke kwaliteit biedt de topper comfort, maar het is geen oplossing voor een slecht matras.

We waren onder de indruk van de hoeveelheid maten waarin de topper te bestellen is: in totaal meer dan 40. Zo vind je altijd de juiste maat die perfect op je matras past.

Omdat de topper dun is en een licht gewicht heeft, is deze makkelijk op je matras te plaatsen. We vonden dit tegelijkertijd een nadeel, omdat de topper niet stevig lag en schoof in de nacht. De hoes is anti-allergisch, afritsbaar en wasbaar.

We raden de koudschuim topper van Perfectmatras aan als je op zoek bent naar een stevige laag voor bovenop je matras. Echter, de topper is geen oplossing voor een slecht matras en biedt niet dezelfde ondersteuning.

Check Prijs op Bol.com
Fijnste Tijk

Slaaploods Koudschuim Topdekmatras

Deze topper van koudschuim voelt heerlijk aan dankzij de hoge kwaliteit tijk. Deze tijk is van 200 grams doek en is geweven met zilverdraad. Hierdoor is het tijk anti bacterieel. Het is uiteraard mogelijk om de hoes lost te maken en deze te wassen op 30 graden. De topper is gevuld met hoogwaardig HR 40 koudschuim, waardoor je goed wordt ondersteund.

Check Prijs op Bol.com
Duurzaamste Keuze

Nova Sleep Topdek matras

Deze koudschuim topper wordt geproduceerd in ons eigen land. Hierdoor wordt er enorm bespaard op transportkosten. Dat is niet alleen te zien aan de voordelige prijs, maar ook is het een stuk duurzamer! De kern bestaat geheel uit koudschuim en biedt voldoende stevigheid voor ieder lichaamstype en -gewicht.

Check Prijs op Bol.com
Beste Voor Onrustige Slapers

Ada Sleep Topper koudschuim

Deze koudschuim topper van Ada is geschikt voor vrijwel iedereen. Dankzij de open celstructuur van koudschuim creëert deze topper een goede ventilatie, wat fijn is als je veel zweet of het warm hebt in bed. Deze koudschuim topper is onze beste keuze als je veel beweegt tijdens je slaap. Door het ventilerende koudschuim blijf je alsnog heerlijk koel!

Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Sleeptech® HR Exclusive Topdekmatras

Als je wilt slapen zoals in een hotel (een goed hotel, wel te verstaan), dan kies je voor het Sleeptech HR Exclusive topdekmatras. De topper heeft een soortelijk gewicht van 45 kg per kubieke meter. De dikte is zeven centimeter. De dubbeldoek hoes kan gemakkelijk worden afgeritst en geschikt voor de wasmachine (tot 30 graden).

Check Prijs op Bol.com

[wpdatatable id=45]

Waarom je ons kunt vertrouwen

We spitten tientallen, soms wel honderden reviews door, zodat jij het beste topdekmatras koopt. We houden rekening met verschillende factoren als prijs, kwaliteit, stevigheid, garantie en samenstelling. Daarnaast stellen wij vragen als “Hoe comfortabel is deze topper nu daadwerkelijk?” en “Wat is de beste keuze voor iemand die snel last heeft van warmte?” zodat jij dit niet meer hoeft te doen. Wij nemen andere reviews objectief mee in onze selectie, zoals de testresultaten van de Consumentenbond. Zo zijn wij er zeker van dat we voor jou de beste keuze maken. Komt het de topper bij Slaapwijsheid de check niet door? Dan vind je deze ook niet in onze lijst.

Koudschuim topper kopen? Let hierop

Als je een topper van koudschuim, of überhaupt een topper aan gaat schaffen, is er een aantal zaken waarop je moet letten:

  • Materiaal: koudschuim is materiaal van hoge kwaliteit, maar misschien ligt traagschuim je beter dan koudschuim. Koudschuim is optimaal voor ventilatie, traagschuim (memory foam) werkt weer niet iets beter tegen rugklachten. Uiteindelijk is het ook gewoon een kwestie van smaak.
  • Duurzaamheid: dankzij een koudschuim topper zal je onderliggende matras meegaan. Maar gaat de topper zelf ook lang mee? Of een topmatras duurzaam is, hangt van twee verschillende factoren af: allereerst moet de kwaliteit voldoende hoog zijn en ten tweede moet het aansluiten bij jouw wensen. Comfort en ondersteuning zijn belangrijke criteria, maar vergeet ook ventilatie niet. Polyether toppers zijn goed betaalbaar, maar in de praktijk blijkt dat deze niet erg duurzaam zijn.
  • De prijs-kwaliteit: goedkoop is duurkoop, zeggen ze weleens. Dat heeft er alles mee te maken dat een product dat goedkoop is snel kapotgaat of niet meer aan de kwaliteitseisen zal voldoen. Met andere woorden: je zult het snel moeten vervangen. Een kwalitatief hoogwaardig product gaat veel langer mee.
  • Het goede formaat: net zoals bij matrassen geldt dat toppers in verschillende maten beschikbaar zijn. Zorg er altijd voor dat het formaat van de topper precies aansluit bij het formaat van je matras. Ook dien je van tevoren uit te zoeken of jouw ideale topper te gebruiken is op het matras dat je hebt.

Soorten koudschuim toppers

Koudschuim toppers verschillen met name van elkaar in het formaat, zowel breedte-lengte, als in dikte. Meestal is het zo dat hoe dikker de topper is, hoe beter. Al heeft het ook voor een gedeelte te maken met smaak. Er zijn koudschuim toppers te vinden voor één persoon en toppers voor tweepersoonsbedden. Er kan ook verschil zitten in de celstructuur van de topper. Denk hierbij aan de verschillende HR klassen. HR staat voor “High Resilience” en illustreert de veerkracht van het matras. Een hogere HR waarde betekent betere veerkracht. Een hogere HR waarde betekent daarnaast ook dat de topper langer meegaat.

Voordelen koudschuim topper

Welke voordelen heeft een topper van koudschuim nu precies? Ontdek het nu:

  • Zeer hoge conformiteit: De topmatrassen van koudschuim, of het nu een koudschuim topper 160×200 of koudschuim topper 180×200 betreft, passen zich aan naar de vorm van je lichaam. Dat betekent dat er zo min mogelijk druk op je spieren, botten en gewrichten komt te liggen. Je spieren krijgen de kans zich te ontspannen, wat weer zorgt voor een optimale – en gezonde – bloedcirculatie.
  • Uitstekend ventilerend: Koudschuim matrassen en toppers hebben een opengewerkte celstructuur. Dit houdt in dat lucht er goed toegang toe heeft. Met andere woorden: de circulatie van lucht en ventilatie zijn optimaal.
  • Geurloos materiaal: Koudschuim is van nature een materiaal dat geen geur afgeeft en ook geen onaangename geurtjes vasthoudt. Het is een materiaal dat juist erg hygiënisch is. Ook is het van nature allergievrij.
  • Erg lang houdbaar: Het matras en de topper van koudschuim is erg lang houdbaarheid. Duurzaamheid staat bij ons in een hoog vaandel, dus het doet ons deugd je te mogen vertellen dat koudschuim een zeer lange levensduur heeft, zeker in vergelijking met polyether. Ook wordt kuilvorming voorkomen.
  • Budgetvriendelijk: Een matrastopper is de ideale oplossing als je net wat minder budget hebt en niet wil investeren in een heel nieuw matras. Met een topper zorg je ervoor dat je ook met een minder goed matras nog steeds comfortabel slaapt.

Koudschuim topper wetenschap

Van koudschuim is bekend dat het drukvorming tegengaat. Dit is ook wetenschappelijk onderzocht, onder meer in een studie uit 2020. In dit onderzoeken werden 254 patiënten op de intensive care ingedeeld in twee groepen. De ene groep lag op een “gewoon” matras en de andere lag op een matras van druk verlagend schuim. Het resultaat: bij de groep patiënten die op een matras van druk verlagend schuim lag, was het aantal verwondingen door druk stukken kleiner.

Mijn eigen ervaring met een topdekmatras

In het verleden heb ik zelf ook te maken gehad met matrassen die niet bepaald fijn lagen. Dit resulteerde in vervelende klachten, maar ik wilde niet direct een heel nieuw matras kopen. Hierdoor kwam ik met het idee om te investeren in een goede topper. Alhoewel een topper niet volledig hetzelfde resultaat geeft als een geheel nieuw matras, zorgde de topper ervoor dat ik geen last meer had van vervelende pijntjes. Tegenwoordig heb ik gewoon een goed matras, maar gebruik ik de topper nog regelmatig als ik bijvoorbeeld ga kamperen. Een topdekmatras in huis is dus niet alleen handig voor in de slaapkamer!

Zorg er wel voor dat je goed de reviews doorneemt. Doordat een matrastopper aanzienlijk dunner is, betekent dit dat je het gevoel in kwaliteit al snel voelt. Een goede koudschuim matrastopper maakt een wereld van verschil, ook al is het onderliggende matras van mindere kwaliteit.

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of de matrastopper optimaal ligcomfort geeft?

Als je twijfelt of een topdekmatras bij je past, kijk dan of je op de topper kunt proefslapen. Een topper in de winkel uitproberen geeft vaak niet genoeg informatie om vast te stellen of de topper bij je past. Hier heb je minstens een handvol nachten voor nodig. Je lichaam zal moeten wennen aan de nieuwe manier van slapen. Proefslapen is de beste manier om dit te ontdekken.

Een topmatras bij een boxspring: waar let je op?

De meeste boxsprings hebben al een matras topper inbegrepen, al is dit niet altijd het geval. Als je de topper moet of wil vervangen, is de beste plek om dit te doen bij het adres waar je de boxspring gekocht hebt. Of kijk bij de productpagina online bij welk model bed de topper past.

Hoe meet je de duurzaamheid van de topper?

Een duurzame topper is van hoge kwaliteit. Kijk ook naar de fabrieksgarantie op het product. Als er in de topper een ontwerpfoutje zit, kun je met dank aan de garantie een vervanging krijgen. Zorg er ook voor dat de topper precies op je wensen aansluit: zo geniet je er langer van.

Wat is de prijs van een topper?

De gemiddelde prijs voor een koudschuim topper varieert sterk, maar je vindt een eenpersoonstopper al rond de 50 euro. Denk eraan dat een topper voor twee personen een stuk duurder kan zijn. Traagschuim is gemiddeld genomen wat duurder koudschuim en kost tussen de 120-250 euro.

Wat is het optimale formaat voor je matrastopper?

De ideale maat voor je matrastopper is dezelfde als de maat voor je gewone matras. Met een kleiner topmatras beperkt je ook je slaapruimte. Een te grote topper zal over de randen zakken.

Wanneer kan een topmatras handig zijn?

Een topdekmatras is handig als je de levensduur van je onderliggende matras wil verlengen, maar ook als je extra comfort nodig hebt omdat je bijvoorbeeld last van rugklachten hebt. Een topper op een ouder matras kan verhinderen dat je hierin wegzakt. Zo blijft je houding optimaal.

Waar let je op bij een online verkooppunt?

Bij een online verkooppunt van een koudschuimtopper vind je talloze opties. Kies voor een product met een grote productfoto en een goede omschrijving. Hoe beter het begeleidende artikel, hoe beter je kunt bepalen of de topper bij je past. Kies voor een overzichtelijke website.

Bronnen

1 Relationship between a pressure redistributing foam mattress and pressure injuries: An observational prospective cohort study

Slaapwetenschap