Zoeken

De 6 Beste Schootkussens van 2024

Een schootkussen, schootdienblad of laptray, is een zacht kussen met een hard dienblad aan de bovenkant. Het harde gladde oppervlak zit vast aan het kussen en heeft vaak een leuke kleur of een vrolijke print. Een schootkussen leg je op je bovenbenen en is een soort minitafel waar je van alles op kunt zetten. Gebruik het kussen als laptoptafel tijdens het werken vanuit bed, of bijvoorbeeld als eettafel bij het nuttigen van het avondeten vanaf de bank. Het is een multifunctioneel hulpmiddel om overal te gebruiken en mee naartoe te nemen.

De beste schootkussens: een overzicht

Wil je direct weten wat de beste schootkussens zijn? Hieronder een overzicht. Verderop in dit blog vind je alle achtergrondinformatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen van verschillende schootdienbladen.

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxe keuze Check Prijs
Beste themakeuze Check Prijs
Beste opvallende keuze Check Prijs
Beste kunstzinnige keuze Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

De voordelen van een goed schootdienblad

 • Multifunctioneel: Het kussen is voor verschillende doeleinden te gebruiken. Als tafel voor de handarbeid, als laptray voor de laptop of juist als dienblad voor servies.
 • Schoon: De harde bovenlaag maakt het blad makkelijk om met een vochtige doek schoon te maken. 
 • Voor iedereen: Een schootkussen is voor iedereen, voor jong en oud en voor groot en klein. Met de leuke kleuren en vrolijke prints is er voor elk wat wils. 
 • Comfortabel: In het kussen zelf zijn vaak kleine piepschuim balletjes gebruikt zodat het kussen de vorm van je benen aanneemt en het schootdienblad stabiel en goed staat. 
 • Handig: Met een schootdienblad heb je overal beschikking tot je eigen minitafel die je gemakkelijk meeneemt en verplaatst.

Voor comfort en gemak

Een fijn voordeel is dat het schootdienblad een multifunctioneel hulpmiddel is en dat vindt Kas ook:

“Heel handig en goed product, voor eten bij de televisie, maar ook voor laptop op schoot. Wel beide met mate natuurlijk. 🙂 Ik heb er al drie cadeau gedaan, tot volle tevredenheid van de ontvangers.”

Review van Kas (60-69 jaar) uit Leiden over het Bosign schootkussen

7 keer de beste schootkussens onderzocht

In de vergelijking zijn verschillende schootkussens meegenomen: goedkoop, duur, basic, luxe, licht, zwaar, met kleur, zonder print enzovoorts, om je een zo goed mogelijk overzicht van de beste schootkussens te geven. 

Beste Algemene Keuze

Andrews Schootkussen

Dit dienblad is in meerdere effen opvallende kleuren verkrijgbaar. Door het dikke kussen ligt het blad comfortabel op de bovenbenen en het simpele blad maakt alles mogelijk om te doen. Het houten frame om het blad zorgt dat er niets vanaf schuift. Het schootkussen is handgemaakt bij een Europese leverancier dat je terugziet in de prijs én in de betere kwaliteit.

Voordelen:
 • Goede kwaliteit en dik goed gevuld kussen blijft stevig op de schoot liggen
 • Stabiele ondergrond voor multifunctioneel gebruik
 • Verkrijgbaar in meerdere effen basiskleuren en eventueel ook met printjes
 • Kussen vormt goed om de benen
Nadelen:
 • Onhandig om mee te nemen door dik kussen
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

Het Bosign Schootdienblad

Dit schootdienblad is er in een klein en groot formaat . De antisliplaag op het blad zorgt voor een stabiel oppervlak en voorkomt het wegglijden van spullen. Dit kussen heeft een wasbare kussenhoes en is met klittenband los te halen van het blad. Doet wat het moet doen en is in verschillende basiskleuren verkrijgbaar.

Voordelen:
 • In twee verschillende formaten verkrijgbaar
 • Kussen en blad zijn van elkaar los te halen en zo gemakkelijk te wassen/ schoon te maken.
 • Antisliplaag op het blad voorkomt glijden
 • Opstaande randjes zorgen dat spullen beter op het blad blijven staan
Nadelen:
 • Ondanks de antisliplaag is het oppervlak wat glad
Check Prijs op Bol.com
Beste Themakeuze

Frank Home & Deco Schootdienblad

Het groene of bruine dienblad met sfeervolle koffieplaatjes maakt dit schootkussen perfect voor iedereen die gek is op koffie. Hij is in twee verschillende uitvoeringen verkrijgbaar en door het gebruikte thema ook leuk om cadeau te geven. Aan de onderzijde zit een kussen dat zich naar je benen vormt, dus hij voelt comfortabel aan op je benen.

Voordelen:
 • Specifiek thema, leuk als je gek bent op koffie
 • Dun kussen dat zich stabiel om de benen vormt
 • Gemakkelijk mee te nemen door licht gewicht
 • Kwaliteit en afwerking zijn goed
Nadelen:
 • Kussen is dun, weinig vulling
Check Prijs op Bol.com
Beste Opvallende Keuze

Aidapt Schootdienblad

Dit opvallende schootkussen heeft een ouderwets aandoend design, waardoor hij weer helemaal trendy is. Het moet echt je smaak zijn wil je dit kussen leuk vinden, maar het is daardoor wel meteen een blikvanger. Als dat zo is, is het blad met de antieke uitstraling ook leuk om als meubel in huis op te bergen. Door de twee handvatten aan de zijkanten til je het blad makkelijk op.

Voordelen:
 • Opvallend ontwerp
 • Door handvatten makkelijk op te tillen en te gebruiken als dienblad
 • Niet zwaar en daardoor goed draagbaar.
 • Door de hoge randen schuiven spullen er niet af
Nadelen:
 • De hoge opstaande randen maakt het schootkussen minder geschikt als werktafel of als tafel voor het handwerken
Check Prijs op Bol.com
Beste Kunstzinnige Keuze

CW Schootdienblad Mondriaan

Met dit schootkussen haal je een echte Mondriaan in huis. Althans, het schootkussen doet er direct aan denken. De rood, blauw, wit en geel gekleurde blokken vormen het bekende blokkendesign in de stijl van de Nederlandse kunstenaar Mondriaan. Het dienblad is door een toegevoegde melaminelaag kras-, vlek -en hittebestendig tot 145 graden en overal voor te gebruiken.

Voordelen:
 • Herkenbaar patroon, leuk als je in de stijl van Mondriaan wilt blijven
 • Licht en gemakkelijk mee te nemen
 • Extra toegevoegd laagje om krassen en vlekken te voorkomen
 • Kleurrijk, het kussen is meegekleurd en afgestemd op het design
Nadelen:
 • Geen antisliplaag, waardoor spullen snel glijden
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Mars & More Schootdienblad

Van de Afrikaanse jungle tot aan het Hollandse landschap en van een koe in de wei tot aan een huisdier op de bank. Mars & More heeft goedkope schootkussens in verschillende kleuren en in ontelbaar veel leuke en vrolijke prints. Door de kunststof balletjes vormt het schootkussen zich naar je benen en blijft het dienblad goed staan.

Voordelen:
 • Kussen vormt zich om je benen
 • Voor iedereen zit er wel een leuke kleur, of gezellige print bij
 • Geleverd met een kleinigheidje
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
Nadelen:
 • Verschillende prijzen voor verschillende prints en kleuren
Check Prijs op Bol.com

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een schootkussen

 • De maat: Niet alle kussens en ook niet alle dienbladen zijn even groot. Bedenk goed waar je het schootdienblad graag voor wil gebruiken en let daarbij vooral op de afmetingen van het blad. Als je het schootkussen veel wilt gebruiken om op te werken, is het handig als je laptop er helemaal op past. 
 • Het kussen: Sommige kussens bevatten kleine piepschuim balletjes waardoor het kussen de vorm van je benen aanneemt. Andere kussens bevatten ander materiaal of bestaan juist uit twee zachte stroken waardoor het schootdienblad anders op je benen aanvoelt. Het is maar net wat je fijn vindt. 
 • Het blad: Als je het schootkussen veel gebruikt bij bijvoorbeeld het avondeten of juist voor kleinere kinderen, is het handig als het blad gemakkelijk is schoon te maken. Let dan op het extra laagje dat is toegevoegd, waardoor het blad goed met een vochtige doek is af te nemen. 
 • Het design: Er zijn dienbladen in ontelbaar veel printjes, kleuren en thema’s. Kies een ontwerp dat bij je past en waar je je comfortabel bij voelt. 
 • Het geheel: Juist omdat er zoveel verschillende schootkussens zijn, is het goed om te bedenken waar je het kussen vooral voor wil gebruiken. Aan de hand daarvan kun je nagaan of het blad bijvoorbeeld een antisliplaag moet hebben, hoge randen, of zich vormt met je benen. Daarnaast zijn er goedkope schootkussens, maar ook duurdere. Bedenk vooraf hoeveel je er ongeveer voor wil uitgeven.

Mijn eigen ervaring

Zelf ben ik groot fan van een schootkussen. Ik heb een kussen dat zich vormt naar mijn benen met daarop een vrij groot dienblad. Ik werk veel vanuit huis en zit ook graag op de bank. Vaak pak ik het schootkussen erbij om mét laptop, vanaf de bank comfortabel te werken. Zo worden mijn benen niet te warm van de ventilatie van de laptop en heb ik ook geen last meer van een muis die niet goed werkt op de ondergrond van mijn bank.

Schootkussens van andere merken

In dit overzicht vind je alleen schootdienbladen van Bol.com merken. Er zijn meerdere aanbieders van schootkussens, bijvoorbeeld de Action en Xenos. Zowel het schootkussen van de Action als die van Xenos zijn niet fijn in gebruik.

Schootdienblad van de Action

De Action heeft ook af en toe ook een schootkussen in het assortiment. Dat is goedkoop en makkelijk om mee te nemen, maar het dienblad is erg klein en het kussen heel dun. Deze komt niet in de buurt van de andere genoemde schootkussens en is daarom ook niet meegenomen in de vergelijking. 

Schootdienblad van Xenos

Xenos heeft ook een schootdienblad met kussen in het assortiment, al is deze op moment van schrijven uitverkocht. Om diezelfde reden als het kussen van de Action is ook dit schootkussen niet meegenomen in de vergelijking. Ze komen met elkaar aardig overeen: klein blad en erg dun kussen.

Alle ervaringen op een rij

We hebben onderzoek gedaan naar de beste schootkussens op basis van de gegeven beoordelingen. Alleen de beste schootkussen hebben we op een rij gezet en in categorieën ingedeeld. Hieronder een overzicht van de leukste reviews per product: 

“Mooi design, goede kwaliteit. Een bord en glas blijven goed staan, ook als je hm op een bed gebruikt.”
Review van Charida over het Andrews schootdienblad

“Handig tafeltje voor op schoot, kopje koffie, koekje erbij, helemaal goed.”
Review van Hansanne (50- 59 jaar) over Het Bosign schootdienblad

Iets handig om in huis te hebben, voor ons hoogbejaarde moeder is het te gebruiken om haar fruitsla op te eten in haar zetel en als laptof tray ook handig in gebruik voor mij.”
Review van Prima7 over het Frank Home & Deco schootdienblad

“Mijn moeder gebruikt dit dienblad dagelijks om haar maaltijden op te gebruiken. Hij is groot en daardoor kun je ook makkelijk een extra schaaltje bij het bord en de beker plaatsen. Voor haar is het ook fijn dat er een rand omheen zit, waardoor er niet zo makkelijk iets van het blad afschuift.”
Review van Darcy (50-59 jaar) over het Aidapt schootdienblad

“Kost misschien iets meer, maar ik vond precies wat ik zocht.”
Review van Klant over het CW schootdienblad Mondriaan

“Alleen maar positief: handig in gebruik, fraai design en goede kwaliteit.”
Review van Jeroen over het Mars & More Schootkussen 

Veelgestelde vragen

Wat is een schootkussen?

Een schootkussen, laptray of schootdienblad is een dienblad met daaraan een kussen. Het is een soort minitafel op je benen..

Hoe gebruik je een schootkussen?

Je legt het kussen op je bovenbenen en wat je wil doen op het blad. Je bord voor het eten bijvoorbeeld, stiften om te tekenen of je laptop om te werken. Er is veel mogelijk met een schootdienblad en het blad is zelfs te gebruiken als een gewoon dienblad.

Hoe kies je een goed schootkussen?

Bedenk vooraf waar je het vooral voor wil gebruiken en let dan op de maat, de kleur, het kussen, het dienblad en het schootkussen in zijn geheel. Er zijn goedkope en dure schootkussens, antislip en glad, groot en klein, met of zonder rand, in printjes of effen. Bedenk goed welke helemaal aan jouw wensen voldoet. 

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxe keuze Check Prijs
Beste themakeuze Check Prijs
Beste opvallende keuze Check Prijs
Beste kunstzinnige keuze Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs
Slaapwetenschap