Zoeken

De 8 Beste Slaaptrainers van 2024

Slaapexpert Niels heeft voor Slaapwetenschap.nl uitgebreid onderzoek gedaan naar slaaptrainers. Hij heeft tal van verschillende slaaptrainers met elkaar vergeleken op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, functies en design. De zeven slaaptrainers die in dit artikel staan, kwamen het beste uit de test.

De winnende slaaptrainers per categorie zijn:

Slaaptrainers zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar en dat maakt het maken van een keuze vaak niet eenvoudig. In dit artikel vind je daarom alle aspecten die belangrijk zijn als je een slaaptrainer gaat kopen. Daarnaast vind je hieronder alle voor- en nadelen per slaaptrainer op een rijtje. Zo weet je aan het einde van het artikel precies welke slaaptrainer jullie nachtrust gaat optimaliseren.

De 8 beste slaaptrainers overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxe keuze Check Prijs
Slaapwetenschap favoriet Check Prijs
Beste display Check Prijs
Meest multifunctionele Check Prijs
Meest gebruiksvriendelijke keuze Check Prijs
Leukste design Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

De 8 beste slaaptrainers onderzocht

Beste Algemene Keuze
Lopoleis Slaaptrainer Kippetje
4.8

Deze slaaptrainer van Lopoleis heeft niet alleen een tof uiterlijk, maar is ook een gebruiksvriendelijke effectieve manier om je kind een goed slaapritme aan te leren.

Het kippetje gaat een half uur voordat het tijd is om op te staan aan en wordt van geel langzaam groen. Bij geel weet je kindje dat het bijna tijd is en bij groen mag het uit bed. We vonden het handig dat de trainer geen geluid maakte, waardoor kinderen niet onnodig wakker worden.

De slaaptrainer is verbeterd en beschikt nu over een handige app waarmee je het alarm, de helderheid en kleur instelt. De batterij van het kippetje gaat acht uur ononderbroken mee of 240 uur op slaapstand. Opladen duurt zo’n drie uur.

We vonden dit model makkelijk te bedienen en kinderen waren enthousiast over het toffe ontwerp. Een echte aanrader!

Voordelen:
 • Tof ontwerp in de vorm van een kippetje
 • Ook als beer of konijn verkrijgbaar
 • Makkelijk instelbaar via de bijbehorende app
 • Dimbare kleuren, helderheid en tint aanpasbaar
 • 240 uur batterijduur op slaapstand
Nadelen:
 • Geen Nederlandse handleiding
 • Nachtlamp functie kan niet gedimd
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

KiddieAlarm Dino Slaaptrainer

4.5

De slaaptrainer van KiddieAlarm is een nachtlampje, slaaptrainer en decoratief item in één. 

Het lampje in de vorm van een dino of giraffe geeft kinderen een veilig gevoel in de nacht. Je kiest zelf kleuren voor overdag en ‘s nachts. We vonden het handig dat er aangepaste kleuren zijn opgesteld met behulp van een dokter. Zo kozen we makkelijk passende kleuren voor iedere tijd. Ook de regenboog animatie viel in de smaak.

De slaaptrainer heeft geen display of knopjes, omdat de volledige besturing via de mobiele telefoon verloopt. Aan de ene kant vonden we dit handig, omdat we de instellingen vanaf overal konden aanpassen. Aan de andere kant was het soms juist vervelend dat we alleen aanpassingen konden doen met onze mobiel. Het voordeel hiervan is dat kinderen niet per ongeluk instellingen aanpassen.

Een groot pluspunt is dat de slaaptrainer volledig stil is: we hoorden geen enkel geluid. De slaaptrainer is wat minder handig voor onderweg, omdat deze niet draadloos werkt.

We raden deze slaaptrainer van KiddieAlarm aan als je bang bent dat je kind de instellingen aanpast. Dit vrolijke model is simpel en voor uitgebreidere functionaliteiten raden we een alternatief aan.

Voordelen:
 • Geen knopjes, waardoor kinderen geen instellingen kunnen veranderen
 • Vanaf overal te bedienen met behulp van je smartphone
 • Aangepaste kleuren opgesteld met behulp van een dokter
 • Mooi ontwerp in vorm van dino en giraffe
 • Volledig geluidsstil
Nadelen:
 • Stopcontact nodig om te gebruiken
 • Instellen kan alleen met smartphone en wifi
Check Prijs op Bol.com - Dino Check Prijs op Bol.com - Giraffe
Slaapwetenschap Favoriet

Vroege Vogeltjes Slaaptrainer Konijn

Deze slaaptrainer van Vroege Vogeltjes is het perfecte model om je kinderen een gezond dag- en nachtritme aan te leren.

De slaaptrainer heeft de vorm van een konijntje. Waar andere slaaptrainers een elegantere uitstraling hebben, is dit model robuuster en minder aantrekkelijk. De accu gaat tot wel zeven dagen mee, wat de slaaptrainer naar onze mening geschikt maakt voor logeerpartijtjes en op reis. Wees voorzichtig onderweg, want de slaaptrainer is vrij fragiel.

De slaaptrainer neemt twee kleuren aan: geel en blauw. Je legt aan je kind uit dat het blauwe licht bedtijd betekent en het gele licht wektijd. We konden zelf kiezen of we wel of geen wekgeluid wilden en vonden het prettig dat er zeven lichtsterktes mogelijk zijn.

We vonden de slaaptrainer gebruiksvriendelijk en makkelijk in te stellen. Het kinderslot zorgt ervoor dat je maar één keer hoeft in te stellen, omdat je kindje de instellingen niet kan veranderen.

We raden deze slaaptrainer van Vroege Vogeltjes aan om je kind een gezond slaapritme aan te leren zonder te veel poespas. Als je op zoek bent naar een multifunctioneel apparaat, zijn bijvoorbeeld de modellen van Boostiv of UrbanHello een betere keuze.

Voordelen:
 • Gebruiksvriendelijke slaaptrainer voor een goed dag- en nachtritme
 • Duidelijk: geel staat voor wakker, blauw voor slaap
 • Draadloos met batterijduur van zeven dagen
 • Keuze uit wel of geen wekgeluid
 • Kinderslot op de instellingen
 • Dimbaar in 7 standen
Nadelen:
 • Vrij fragiel, dus pas op dat je kind er niet mee gaat spelen
 • Minder functies dan concurrerende modellen
 • Basic vormgeving
Check Prijs op Bol.com
Beste Display

Daily Logix Slaaptrainer

4.4

De slaaptrainer van Daily Logix is de keuze met het meest uitgebreide display qua ontwerpen en helderheidsniveaus.

Deze slaaptrainer heeft de vorm van een schaapje. Tijdens onze test bleken kinderen hier enthousiast over te zijn. Het ontwerp is simpel en de slaaptrainer kan makkelijk meegenomen worden onderweg, maar we vinden deze iets fragieler dan andere modellen.

In totaal kies je uit drie verschillende displays: een schapengezichtje met klok, alleen een schapengezicht of alleen een klok. We vonden vooral de keuze uit zeven helderheidsniveaus handig, omdat ieder kind hierbij een andere voorkeur heeft. Het laagste niveau bleek vrij helder te zijn om bij te slapen.

We vinden de blauwe en gele kleur in combinatie met het gezichtje een duidelijke indicatie voor bed- of wektijd. De slaaptrainer kan als wekker met geluid ingesteld worden en ook als nachtlampje dienen als je de helderheid van het licht aanpast. In de praktijk blijkt dit echter lastig aan te passen in de nacht door het kinderslot. Het positieve van het kinderslot is dat we de instellingen maar één keer hoefden te doen.

We vinden de prijs-kwaliteitverhouding van deze slaaptrainer goed en raden deze aan als je op zoek bent naar een model met een aantrekkelijk display. Als je kind erg gevoelig voor licht is, kies je beter voor een minder helder model.

Voordelen:
 • Meest uitgebreide display met 3 ontwerpen en 7 helderheidsniveaus
 • Tevens een wekker en een nachtlampje
 • Duidelijke indicatie van nacht of dag
 • Batterijduur van ongeveer 2 weken
 • Kinderslot beschermt instellingen
Nadelen:
 • Nachtlampje lastig te gebruiken door kinderslot
 • Laagste helderheidsniveau alsnog vrij fel
 • Relatief fragiel
Check Prijs op Bol.com
Meest Multifunctionele

UrbanHello Ok to Wake Clock REMI

4.3

De OK To Wake Clock van UrbanHello - genaamd REMI - is een luxe slaaptrainer met zeven verschillende functies.

De slaaptrainer heeft een aantrekkelijk uiterlijk dat doet denken aan een vrolijk spookje. We merkten dat het blauwe licht een rustgevend effect op jonge kinderen had.

Deze slaaptrainer heeft zeven functies: wekker, babymonitor, nachtlampje, indicator van wek- en bedtijd, slaapmonitor, bluetooth speaker en verteller van slaapverhaaltjes. We vonden het makkelijk om via de app het slaapritme van onze kinderen te tracken. Daarnaast ervoeren we het als nuttig dat de slaaptrainer verhaaltjes kan voorlezen voor het slapen. We vonden het jammer dat er geen wake up light is ingebouwd, waardoor kinderen natuurlijk wakker worden.

REMI is van hoge kwaliteit en met name van de precisie van de app zijn we onder de indruk. Je luistert van over de hele wereld naar de babymonitor. De tips om het slaappatroon te verbeteren hielpen ons goed op weg. De vele functies maken het wat lastiger om alles correct in te stellen. 

We raden deze slaaptrainer van UrbanHello aan voor wie op zoek is naar een luxe variant met veel verschillende functies. De prijs voor de slaaptrainer is aan de hoge kant, dus als je minder geld wilt uitgeven, kies je voor een van de andere slaaptrainers in deze top 7.

Voordelen:
 • Slaaptrainer heeft 7 handige functies gecombineerd in 1 apparaat
 • Nuttige slaaptips via de app op basis van slaappatroon
 • Babymonitor werkt via de app vanover de hele wereld
 • REMI leest 5 verhaaltjes van 15 minuten voor
 • Alarmen instellen via app mogelijk
 • Opslagruimte voor eigen muziek
Nadelen:
 • Geen wake up light functie voor rustig wakker worden
 • Veel functies maken instellen lastiger
 • Prijzig
Check Prijs Blauw op Urbanhello.com
Meest Gebruiksvriendelijke Keuze

Vroege Vogeltjes Slaaptrainer Beer

4.6

Deze slaaptrainer van Vroege Vogeltjes in de vorm van een beer is een gebruiksvriendelijke keuze en leert je kinderen om een gezond dag- en nachtritme te hanteren.

De vrolijke wekker in de vorm van een beer valt in smaak bij kinderen. Het simpele ontwerp is minder robuust dan het lijkt: de wekker is vrij fragiel en daarom is het belangrijk dat je kind niet met de beer speelt. Je neemt de compacte slaaptrainer makkelijk mee onderweg. Uit onze test blijkt dat de accu tot wel zeven dagen meegaat, waardoor je niet vaak op hoeft te laden.

Op momenten dat het de bedoeling is om te slapen is de slaaptrainer blauw en als het tijd is om op te staan, kleurt deze geel. We vonden het eenvoudig uit te leggen en ook jonge kinderen begrepen dit principe snel. We vonden het prettig dat de lichtsterkte van de wekker aanpasbaar is.

Deze slaaptrainer komt als meest gebruiksvriendelijke keuze uit onze test. Dit komt met name door de knopjes op de achterkant die makkelijk te bedienen zijn en het kinderslot. Hierdoor hoefden we de wekker maar één keer in te stellen.

We raden deze slaaptrainer van Vroege Vogeltjes aan als je op zoek bent naar een eenvoudige manier om het slaapritme van je kind te verbeteren. Voor een model met meer functies, bijvoorbeeld het afspelen van muziek of een wake up light, vinden we merken zoals Boostiv of UrbanHello een betere keuze.

Voordelen:
 • Meest gebruiksvriendelijke keuze met makkelijk te bedienen knopjes
 • Gele kleur overdag en blauwe kleur als het bedtijd is
 • Draadloos met batterijduur van zeven dagen
 • Je kiest: wel of geen wekgeluid
 • Kinderslot beschermt instellingen
 • Dimbaar in 7 standen
Nadelen:
 • Minder functies dan concurrerende modellen
 • Voorzichtig mee omgaan, wekker is fragiel
 • Basic vormgeving
Check Prijs op Bol.com
Leukste Design

Yobby Slaaptrainer

4.3

De slaaptrainer van Yobby heeft een aantrekkelijk design en is een multifunctionele keuze.

Deze slaaptrainer heeft een leuke vorm en een aantrekkelijk gezichtje, waarbij de stand van de ogen verandert afhankelijk van het tijdstip. Je hebt keuze uit een roze en blauw model.

Vlak voor het slapengaan kleurt de slaaptrainer blauw, ter voorbereiding op de nacht. Tijdens de nacht blijft het licht paars en een gele kleur ‘s ochtends betekent dat het bijna tijd is om op te staan. Om de wektijd kleurt de trainer groen en hoor je eventueel een wekgeluid. Uit onze test bleek dit bij oudere kindjes goed te werken, maar de hoeveelheid kleuren was iets te veel voor de allerjongsten om goed te begrijpen.

De uitgebreide functionaliteiten vielen in de smaak bij ons. Je kiest uit diverse slaapgeluiden, helderheidsniveaus, volumes en alarmklokken. Het nadeel van de vele functies is dat het instellen van de slaaptrainer iets lastiger is. We hadden de handleiding nodig om alles in te kunnen stellen.

We vinden het jammer dat de slaaptrainer niet draadloos te gebruiken is, omdat je deze zo lastiger meeneemt. Ook viel ons op dat zelfs het laagste helderheidsniveau vrij fel is voor ‘s nachts.

We raden deze slaaptrainer van Yobby vooral aan voor iets oudere kinderen die de kleurinstellingen goed kunnen begrijpen. Voor de jongste kinderen is een simpel model duidelijker, bijvoorbeeld de modellen van Vroege Vogeltjes.

Voordelen:
 • Je bereidt je rustig voor op bedtijd tijdens de fase met blauw licht
 • Je wordt rustig wakker in de fase met geel licht
 • Aantrekkelijk design is leverbaar in twee kleuren
 • Ruime instellingen qua geluid en helderheid
 • Gezichtje verandert afhankelijk van tijdstip
Nadelen:
 • Vier kleuren onthouden is teveel voor de allerjongsten
 • Niet draadloos te gebruiken (op netstroom)
 • Vrij felle verlichting
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze
Vulpes Kids Slaaptrainer Koe
4.2

De slaaptrainer van Vulpes Kids is een voordelige keuze met functies zoals een nachtlamp, wekker en spraakopname.

De slaaptrainer heeft de vorm van een koe en is verkrijgbaar in de kleuren geel en wit. We vinden het display vrij ingewikkeld voor jonge kinderen, omdat er te veel informatie wordt weergegeven.

Als de ogen van de koe gesloten zijn, is het tijd om te slapen en als de ogen open zijn, is het tijd om op te staan. We vinden dit een leuk detail, maar iets minder duidelijk dan een van kleur veranderende display, zoals bij andere modellen.

De slaaptrainer is ook als nachtlampje en wekker te gebruiken. Het display geeft wel licht, maar is naar onze mening niet met een nachtlampje te vergelijken. Als wekker of signaal om te slapen, kun je een spraakbericht opnemen dat wordt afgespeeld. Voor kinderen voelt dit vertrouwd aan.

We vinden de slaaptrainer van Vulpes Kids een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben: een aantrekkelijk ontwerp met openende en sluitende oogjes voor een zachte prijs. Echter, voor de meest effectieve slaaptraining kies je een model met een van kleur veranderend display. Dit is makkelijker te zien en te begrijpen.

Voordelen:
 • Gebruik spraakbericht als indicatie voor bed- en wektijd
 • Aantrekkelijk ontwerp in de vorm van een koe
 • Openende en sluitende ogen zijn leuk detail
 • Kinderslot beschermt instellingen
 • Voordelige keuze
Nadelen:
 • Niet draadloos te gebruiken (op netstroom)
 • Geen kleurindicatie voor bed- en wektijd
 • Te veel informatie op het display
Check Prijs op Bol.com

Waarom je ons kunt vertrouwen?

We spitten tientallen, soms wel honderden reviews door, zodat jij de beste slaaptrainer koopt. We houden rekening met verschillende factoren als prijs, kwaliteit, stevigheid, garantie en samenstelling. Daarnaast stellen wij vragen als “Helpt deze slaaptrainer daadwerkelijk?” en “Wat voor functies heeft de slaaptrainer?” zodat jij dit niet meer hoeft te doen. Wij nemen andere reviews objectief mee in onze selectie, zoals de testresultaten van de Consumentenbond. Zo zijn wij er zeker van dat we voor jou de beste keuze maken. Komt het de slaaptrainer bij Slaapwetenschap de check niet door? Dan vind je deze ook niet in onze lijst.

Waar let je op bij de aankoop van een slaapwekker?

 • Betrouwbaarheid: zoals bij alles dat peuters en kleuters aanraken is het mooi meegenomen als het tegen een stootje kan.
 • Design: hoe meer je kind geboeid is door de looks van de klok, hoe beter deze werkt. Heeft je kind misschien een favoriet dier? Kun je er geluiden mee afspelen? Zit er misschien een zaklampfunctie op?
 • Wekkerfunctie: heb je een slaperige kleuter? Let dan op de wekfunctie. Idealiter is het wekgeluid aangenaam en hard genoeg om wakker te worden. Heeft je kind moeite met zijn of haar dag-nacht-ritme? Kies dan voor een wekker die duidelijk aangeeft of het bedtijd is of tijd om wakker te zijn.
 • Leeftijd: de meeste slaapwekkers worden geadviseerd vanaf een jaar of 2 à 3. Experts adviseren vanaf 2.5 jaar. Daarvoor begrijpen de meeste kinderen het concept bedtijd nog niet zo goed.

Voordelen van een slaaptrainer

De strijd om een goede nachtrust te krijgen begint vanaf de geboorte en eindigt … we weten het niet zeker. Veel mensen blijven tot op volwassen leeftijd worstelen met gezonde slaapgewoonten. Wij adviseren dan ook vroeg te beginnen met gezonde slaapgewoontes aan te leren bij de kids. Het aanschaffen van een slaaptrainer kan je hier goed bij helpen en heeft dan ook meerdere mooie voordelen. Een slaaptrainerklok is een van de eenvoudigste manieren waarop ouders hun kleintjes kunnen helpen gezonde slaapgewoonten te ontwikkelen. Naast een slaaptrainer kan een kinder verzwaringsdeken ook veel rust brengen,

 • Gebruik van lichtjes en geluiden: Slaaptrainers gebruiken licht, geluiden of beide om aan te geven wanneer ze moeten slapen en wakker worden. Het gebruikt net zoals een wake up light licht in plaats van harde geluiden om de slaper rustig te wekken. Deze methoden helpen kinderen en ouders een consistente routine te ontwikkelen waarbij verwachtingen (het is tijd om te gaan slapen/wakker te worden) begrijpelijk zijn (de klok is rood/ de klok is groen). Hoewel het fantastisch zou zijn om te zeggen dat slaaptrainerklokken nieuwe ouders kunnen helpen hun baby’s te helpen de hele nacht door te slapen, zijn ze beter geschikt voor kinderen vanaf twee jaar die de klok en de instructies van hun ouders kunnen begrijpen.
 • Gestructureerde routine: Het maakt niet uit wat voor kind je hebt, er zijn hulpmiddelen die je kunt gebruiken om een goede nachtrust te bewerkstelligen. Het is bewezen dat een vaste en rustige bedtijdroutine leidt tot betere slaapgewoonten bij peuters en kleuters, net als dezelfde bedtijd elke avond. Kinderen hebben baat bij een gestructureerde routine, dus hoe meer u die in uw gezin kunt bijbrengen, hoe meer ze vertrouwd zullen raken met uw verwachtingen.
 • Helpt andere geluiden te blokkeren: Slaaptrainingsklokken zijn vaak voorzien van andere nuttige functies, zoals witte ruis of andere rustgevende geluiden die helpen geluiden te blokkeren terwijl uw kleintje slaapt. Er is ook een scala aan hulpmiddelen voor slaaptraining, gadgets die zijn ontworpen om kinderen beter te laten slapen en ouders minder zorgen te laten maken. Deze slaapmiddelen kunnen ook als nachtlampje fungeren als kinderen bang worden in het donker. Een van de belangrijkste eerste stappen die we hebben ontdekt bij het gebruik van slaaptrainingsklokken is dat je geen onmiddellijke verandering bij de kleintjes mag verwachten.
 • Langzaam maar zeker: Het kan een paar dagen of weken duren voordat peuters en kleuters begrijpen hoe de nieuwe klok werkt. Als u de wektijd van uw kind instelt op een uur nadat het normaal gesproken opstaat, zal dat waarschijnlijk niet werken, maar als u de tijd om de paar dagen langzaam vijf tot tien minuten later instelt, kunt u kinderen (en ouders) helpen om een paar minuten langer te slapen

De wetenschap over slaaptrainers

Wendy Sue Swanson, kinderarts en Chief Medical Officer, zegt dat slaaptrainers geweldig kunnen helpen bij het leren slapen voor de kids. “[Okay-to-wake klokken] lijken misschien een gimmick en toch houden veel peuters van en gedijen ze bij regels en duidelijkheid”, legt ze uit. “Deze klokken kunnen helpen bij het stellen van verwachtingen.” Haar advies aan ouders is om een realistisch doel te stellen voor je kind, zodat het kan slagen – met andere woorden, verwacht niet dat je vroege vogel ineens gaat uitslapen. Maar de klok op 6 uur zetten als je kind je gewoonlijk om 5.30 of 5.45 uur wakker maakt, is een goed begin. De belangrijkste factor om je kind een gezond slaapritme aan te leren, is consistentie blijkt uit onderzoek1.

Dr. Swanson wijst erop dat een slaaptrainingsklok alleen effectief zal zijn als je kind er klaar voor is. “De typische leeftijd waarop deze apparaten worden aanbevolen is tussen twee en drie jaar oud,” zegt ze. Je baby moet oud genoeg zijn om het concept te begrijpen om het goed te laten werken.” En als je baby eenmaal een routine heeft, wil je dat die goede gewoonten blijven bestaan. “Moedig ze aan als ze slapen of in bed blijven tot het licht uitgaat,” voegt ze eraan toe.

Hoe we de slaaptrainers getest hebben

We hebben de slaaptrainers meerdere maanden getest. Welke functies zijn handig? Zijn ze gehard tegen dagelijks gebruik. Elke slaapwekker is meerdere weken getest om te zien hoelang het kind zijn of haar aandacht erbij kon houden en om er achter te komen of het kleuren-kloklezen werkte. We vergeleken de klokken op functionaliteit, set-up, design, performance, kwaliteit en kindvriendelijkheid.

Veelgestelde vragen slaaptrainers

Wat is een slaaptrainer?

De slaaptrainer is een kinderwekker met een stoplichtsysteem. Er worden warme kleuren en visuals gebruikt om aan te geven dat het kind naar bed moet of op mag staan. Natuurlijk houdt dat een kind niet altijd in bed, maar je onderstreept wel wat de bedoeling is op een specifiek tijdstip van de dag. Dat helpt je kind bij de ontwikkeling van gewoontes.

Waarom een slaapwekker?

Het probleem met peuters en kleuters is dat ze vaak vroeg wakker worden. Omdat ze nog geen klok kunnen lezen, weten ze ook niet of ze al op mogen staan. Als ze zelf wakker zijn dan denken ze dat jij ook wakker zou moeten zijn.

Is een slaaptrainer veilig?

Ja, slaaptrainers zijn kinderwekkers. Dat betekent dat veiligheid een belangrijk issue is. Toch is het soms slim om de wekker buiten bereik te zetten, tenzij de wekker bedoeld is om door kinderen bediend te worden, met grote knoppen. Als je een nieuwe Einstein in de box hebt, zou hij of zij wellicht de instellingen kunnen veranderen. Ook daarom kan het slim zijn om de wekker buiten bereik te plaatsen.

Werken slaaptrainers?

Absoluut. Bij onze kinderen werkt het. Natuurlijk moet je ook aan andere vereisten voor een goede nachtrust voldoen. De kinderwekker past bij een gezonde slaapstijl.

Wanneer begin ik met een slaaptrainer bij mijn kinderen?

Je kunt een klok gebruiken vanaf ze cijfers kunnen lezen. De kleuren waar de meeste slaapwekkers mee werken helpen ook de jongere kinderen bij het ontwikkelen van een gezond slaapritme.

Hoeveel slaap hebben peuters en kleuters per nacht nodig?

Volgens GroeiGids.nl2, aanbevolen door de GGD, slapen kinderen tussen de 2 en 4 jaar gemiddeld 10 tot 12 uur per nacht. Vaak gaat dat gepaard met dutjes overdag. 90 procent bij de tweejarigen en 50 procent bij de driejarigen. Hoe ouder kinderen worden, hoe minder slaap ze nodig hebben. Bij kleuters wordt het al moeilijker om er een exact getal op te plakken. De hoeveelheid slaap verschilt nu eenmaal per persoon.

Hoe introduceer ik het concept wekker bij een peuter?

Zoals veel nieuwe dingen zal je peuter of kleuter even moeten wennen aan de klok. Als je meerdere malen uit bed moest per nacht, dan zal het wat langer duren om dat af te leren. Stel je kind gerust en wees consistent. Je kind gaat vanzelf merken dat er een nieuwe routine is.

Wat is een goede slaaptrainer?

Idealiter wil je een kindvriendelijke slaapwekker. Het design van de kinderwekker moet aanspreken en goed leesbaar zijn. Dat betekent dat je grote, heldere cijfers wilt met herkenbare kleuren die je kind vertellen of het bedtijd is of niet. De beste kinderwekkers kun je zo afstellen dat elke dag van de week aansluit op je eigen agenda.

Is slaap training een goed idee?

Dit hangt af van je persoonlijke situatie, maar in de meeste gevallen wel. Dit brengt niet alleen stabiliteit in het slaapritme van je kind, maar voor de ouders verlaagt dit ook stress. Je hoeft je namelijk minder zorgen te maken dat je je kind wel op tijd wakker maakt of dat je kind moeilijk in slaap komt. Overleg echter altijd met de dokter of het gebruik van een slaaptrainer verantwoord is.

Bronnen

1 Changes in bedtime schedules and behavioral difficulties in 7 year old children

2 Parenting advice books about child sleep: cosleeping and crying it out

3 Preventing early infant sleep and crying problems and postnatal depression: A randomized trial

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxe keuze Check Prijs
Slaapwetenschap favoriet Check Prijs
Meest multifunctionele Check Prijs
Meest gebruiksvriendelijke keuze Check Prijs
Leukste design Check Prijs
Beste display Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs
Slaapwetenschap