De 7 Beste Luchtvochtigheidsmeters van 2023

Voor een goede nachtrust, denk je niet direct aan een luchtvochtigheidsmeter voor in je slaapkamer. Toch kan de mate van luchtvochtigheid in je kamer van grote invloed zijn op de kwaliteit van je slaap. De ideale luchtvochtigheid is lastig zelf in te schatten. Een luchtvochtigheidsmeter biedt daarom de oplossing.

Een te droge lucht kan zorgen voor geïrriteerde neusgaten, een droge keel en soms zelfs een bloedneus.

In de zomer kun je last hebben van een te hoge luchtvochtigheid in de kamer. Hierdoor zweet je meer, waardoor je wellicht sneller wakker wordt. Daarnaast zorgt een te hoge luchtvochtigheid voor een fijne verzamelplek voor stofmijten en kan er in de ergste gevallen zelfs schimmel ontstaan. 

De beste luchtvochtingheidsmeter: een overzicht

Wil je direct weten wat de beste luchtvochtigheidsmeters zijn? Hieronder een overzicht. Verderop in dit blog vind je alle achtergrondinformatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per luchtvochtigheid meter.

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Meest luxueuze keuze Check Prijs
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding Check Prijs
Optie met het beste design Check Prijs
Luchtvochtigheidsmeter met de meeste functies Check Prijs
Perfect keuze voor op reis Check Prijs
Beste budgetkoop Check Prijs

De voordelen van een luchtvochtigheidsmeter

Met de aankoop van een luchtvochtigheidsmeter voorkom je een aantal problemen die kunnen zorgen voor een slechtere slaap. Daarnaast heeft het ook algemene voordelen. We zetten ze graag voor je op een rij.

  • Een luchtvochtigheidsmeter vertelt je precies of je kamer te droog of juist te humide is. 
  • Met de informatie over de luchtvochtigheid van je kamer, kun je op tijd ingrijpen en stofmijten en schimmelvorming voorkomen. 
  • Met een luchtvochtigheidsmeter weet je ook precies wat de temperatuur in je kamer is.
  • Voor schilderijen en planten is de ideale luchtvochtigheid heel belangrijk! Bescherm ze voor een te hoge of juist een te lage luchtvochtigheid.

Een Luchtvochtigheidsmeter voor een betere slaap

De luchtvochtigheid van een kamer is één van de vele factoren die je slaap beïnvloedt. De gevolgen van een te hoge of juist een te lage luchtvochtigheid in de slaapkamer zijn veelvuldig onderzocht. 

Uit onderzoek is gebleken dat de ideale luchtvochtigheid voor een normale slaap rond de 40% tot 60% ligt. De ideale temperatuur in de slaapkamer ligt voor de meeste mensen rond de 18 graden Celsius. 

Ook uit reviews van gebruikers van een luchtvochtigheidsmeter blijkt dat het apparaat zeker van toegevoegde waarde is. Hieronder vind je een review van een tevreden gebruiker.

“Geweldige meter. Doet wat hij beloofd. De metingen zijn nauwkeurig en hij ziet er ook goed uit. Handige apparaat om de kwaliteit van de lucht te controleren, zeker in deze tijd!”

Review van YannickVBer over de EYSLife CO₂– en Luchtvochtigheidsmeter

De 7 Beste Luchtvochtigheidsmeters onderzocht

Beste Algemene Keuze
Qumax Weerstation Binnen en Buiten

In een oogopslag zien wat de dag brengt met het overzichtelijke weerstation van Qumax. Sta nooit meer voor verrassingen dankzij het duidelijke overzicht met afbeeldingen en cijfers die de tijd, dag, datum, binnen- en buitentemperatuur, luchtvochtigheid en de stand van de maan weergeven. Het alles-in-een weerstation heeft een bereik tot 60 meter.

Check Prijs op Bol.com
Meest Luxueuze Keuze
Rovary Luchtvochtigheidsmeter

Als je echt álle details wilt weten van de luchtkwaliteit en -vochtigheid in je slaapkamer, dan is de Rovary Luchtvochtigheid meter ideaal. Veel luchtvochtigheidsmeters meten de algehele luchtkwaliteit, dus ook vaak CO₂ en temperatuur. 

De Rovary luchtvochtigheidsmeter is niet anders. Daarnaast is deze meter gecertificeerd voor de Europese markt en ISO gecertificeerd met een CE-keurmerk. Het apparaat is dus van hoge kwaliteit en geschikt om ook te gebruiken in horecageledenheden en sportscholen.

Check Prijs op Bol.com
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding
Rovary Hygrometer

De Rovary hygrometer is onze overall favoriet. Deze hygrometer geeft uitgebreide informatie over niet alleen de luchtvochtigheid, maar ook het CO₂-gehalte en de temperatuur. Zo heb je direct een compleet beeld van de luchtkwaliteit in je kamer. 

Het apparaat is gecertificeerd voor de Europese markt en ISO-gecertificeerd met een CE-keurmerk. Dit is dus ook een apparaat dat geschikt is voor de horeca en bijvoorbeeld sportscholen. Zeker een nauwkeurige hygrometer!

Check Prijs op Bol.com
Optie Met Het Beste Design
Nomestic® Wifi Temperatuur- en Luchtvochtigheidsmeter

Met het strakke design van de Nomestic luchtkwaliteitmeter houd je in stijl de luchtkwaliteit van je slaapkamer in de gaten! Daarnaast biedt de meter een handig extraatje: je bent altijd op de hoogte van de luchtkwaliteit door de gratis app die je linkt aan je meter.

De luchtvochtigheidsmeter maakt gebruik van een geavanceerde NDIR-sensor, die bekend staat om zijn nauwkeurigheid.

Check Prijs op Bol.com
Luchtvochtigheidsmeter Met De Meeste Functies
YILOFY Professionele 5-in-1 Luchtkwaliteitsmeter

Voor mensen die écht alles weten van de luchtkwaliteit is de YILOFY luchtkwaliteitsmeter ideaal. Deze meet de luchtkwaliteit op een vijftal gebieden: luchtvochtigheid, CO₂-gehalte, temperatuur, TVOC (vluchtige organische stoffen) en HCHO (formaldehyde). 

Je leest de meter gemakkelijk af. Een groene waarde geeft een gezond percentage aan, geel is acceptabel en rood signaleert een slechte luchtkwaliteit. Zo kun je op tijd ingrijpen en gezondheidsklachten voorkomen.

Check Prijs op Bol.com
Perfect Keuze Voor Op Reis
Nomestic® CO2- en Luchtvochtigheidsmeter

Wil je op reis weten wat de luchtvochtigheid is van je hotelkamer of vakantiehuis? Dan raden wij de compacte Nomestic CO₂-melder met thermometer en luchtvochtigheidsmeter aan. 

Deze meter is erg compact en werkt op een accu die 18 tot 24 uur meegaat. Het toestel kun je zowel ophangen als neerzetten, waardoor hij overal gebruikt kan worden. Daarnaast lees je de meter met drie duidelijke waardes gemakkelijk af.

Check Prijs op Bol.com
Beste Budgetkoop
Qitch & Quisine Digitale Temperatuur en Luchtvochtigheidsmeter

Deze lichtgewicht luchtvochtigheidsmeter is perfect als je op zoek bent naar een goedkope optie die alsnog accuraat de luchtvochtigheid in je slaapkamer kan meten. Bovendien ben je ook op de hoogte van de temperatuur in je kamer.

Door het kleine formaat is dit model ook ideaal voor bijvoorbeeld een terrarium of de koelkast. De meter is slechts 48 x 28 x 15 mm en past dus ook in kleinere ruimtes. De gegevens lees je gemakkelijk af.

Check Prijs op Bol.com

Waar moet je op letten bij het kopen van een Luchtvochtigheidsmeter

Tijdens het vergelijken van een luchtvochtigheidsmeter moet je een aantal zaken in de gaten houden. Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten in deze koopgids op een rijtje.

  • Waar gebruik je het voor: de slaapkamer of buitenshuis? Is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat je altijd op de hoogte bent van de temperatuur? Overweeg dan een luchtvochtigheidsmeter met mobiele app, zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste informatie.
  • Design: ben je van plan de luchtvochtigheidsmeter ook in de woonkamer te gebruiken, dan is het uiterlijk van de meter ook van belang. Let er op of het design je aanspreekt.
  • Nauwkeurigheid: dit zal in de praktijk samenhangen met de prijs. Een accurate sensor is nu eenmaal wat prijziger dan een standaard sensor. Voorbeeld van een nauwkeurige sensor is een NDIR-sensor.
  • Batterij of accu: veel (goedkopere) modellen gebruiken nog batterijen, dit is op de lange termijn minder voordelig dan wanneer je voor een meter met een oplaadbare accu gaat.
  • Batterijduur: je wilt uiteraard niet elk dagdeel de luchtvochtigheidsmeter opladen. Let er dus op dat de batterijduur minstens 22 tot 24 uur meegaat.
  • Gebruiksvriendelijkheid: wil je alleen het luchtvochtigheidspercentage aflezen? Dan heb je geen behoefte aan ingewikkelde grafieken of extra cijfers. Kijk goed naar wat het display van de luchtvochtigheidsmeter aangeeft op de productpagina.

Veelgestelde vragen

Wat is een hygrometer?

Een hygrometer is de technische naam voor een luchtvochtigheidsmeter. Dit zijn dus dezelfde apparaten!

Wat is de ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer?

Uit onderzoek is gebleken dat 40-60% luchtvochtigheid ideaal is voor een goede nachtrust.

Hoe verhoog ik de luchtvochtigheid in de slaapkamer?

Dat kan het makkelijkst door simpelweg (meer) planten in de slaapkamer te nemen. Ook kun je het probleem oplossen door een luchtbevochtiger te kopen.

Hoe verlaag ik de luchtvochtigheid in de slaapkamer?

Dit doe je door elke dag je slaapkamer te luchten of een luchtontvochtiger te kopen (ze hebben ook overal een apparaat voor!). 

Bronnen

1 Effects of thermal environment on sleep and circadian rhythm

Slaapwetenschap