Zoeken

De 7 Beste Luchtzuiverende Planten van 2024

Luchtzuiverende planten in de slaapkamer helpen bij het absorberen en filteren van muffige, vieze lucht in jouw slaapkamer. Hierdoor zorg je voor een gezonde en frisse slaapomgeving om beter in slaap te vallen. De meeste luchtzuiverende planten in je slaapkamer zijn eenvoudig te verzorgen en passen zich aan naar het licht en de temperatuur in jouw kamer. Natuurlijk is deze aanpasbaarheid wel per plant verschillend. Daarom wijzen wij je in dit artikel graag een juiste weg naar jouw ideale luchtzuiverende plant.

Let wel op dat alleen een luchtzuiverende plant voor de slaapkamer niet genoeg is om jouw slaapomgeving te verbeteren. Het moet onderdeel zijn van een plan om te zorgen voor gezondere lucht. Allereerst moet je vaak genoeg de ramen openhouden en bij voorkeur geen stoffen vloerbedekking toepassing in een slaapkamer met planten. Verder kun je met een aromadiffuser of luchtbevochtiger pas echt het verschil maken!

Beste luchtzuiverende plant voor in de slaapkamer: overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste-Algemene-Luchtzuiverende-Planten-Slaapkamer Beste algemene keuze Check Prijs
Meest-Luxe-Luchtzuiverende-Planten-Slaapkamer Meest luxe keuze Check Prijs
Beste-Luchtzuiverende-Krulvaren-Planten-Slaapkamer Beste luchtzuiverende krulvaren Check Prijs
Langste-Levensduur-Luchtzuiverende-Planten-Slaapkamer Langste levensduur Check Prijs
Beste-Opvallende-Luchtzuiverende-Planten-Slaapkamer Beste opvallende keuze Check Prijs
Grootste-Plant-Luchtzuiverende-Planten-Slaapkamer Grootste plant Check Prijs
Beste-Goedkope-Luchtzuiverende-Planten-Slaapkamer Beste goedkope keuze Check Prijs

Beste luchtzuiverende planten voor de slaapkamer onderzocht

Beste Algemene Keuze

Spathiphyllum Kamerplant in Sierpot Elma

Een spathiphyllum staat bekend om haar stijlvolle uiterlijk en hoge luchtzuivering. Daarom is deze plantsoort wat ons betreft de beste keuze. Je kunt deze plant makkelijk verzorgen. Ze heeft niet bijzonder veel licht nodig, dus je kunt deze gewoon op een plek met halfschaduw in huis zetten. De plant wordt ongeveer 60 cm hoog en de pot heeft een diameter van 13 cm. De plant heeft geregeld water nodig, en gaat bloeien met mooie witte bloemen. Let wel op met het stuifmeel, dat kan vlekken geven op je kleding of beddengoed.

Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze

Spathiphyllum Bingo Cupido

Zoals wij ook al bij de beste algemene keuze meldden, is de spathiphyllum de kamerplant met uitstek om jouw slaapkamer met planten stijlvoller te maken en te voorzien van frisse lucht. Deze set bestaat uit te planten met een hoogte van 65 tot 75 centimeter. Deze luchtzuiverende planten in je slaapkamer zijn erg makkelijk om te verzorgen én ze maken jouw kamer een hoop mooier! Verder heeft deze plantenset dezelfde eigenschappen als onze Beste Algemene Keuze. Ze is makkelijk te verzorgen in een niet volledig verlicht gedeelte van jouw huis. Daarom is ze juist goed te gebruiken in een slaapkamer.

Check Prijs op Bol.com
Beste Luchtzuiverende Krulvaren

Krulvaren Nephrolepis Green Lady

Deze Green Lady krulvarens hebben een stijlvolle, zuivergroene kleur die het hele jaar behouden blijft. Het is daarom een mooie plant om in je woon- of slaapkamer neer te zetten. Daarnaast is deze plant één van de beste om op een natuurlijke wijze lucht in jouw slaapkamer met planten te zuiveren.  Zo wordt het klimaat in je huis een stuk aangenamer zonder te investeren in een aromadiffuser. Let wel op dat je deze plant altijd in het volle licht moet zetten en dat deze het best gedijt in een vochtige omgeving, dus je kunt hem ook in je badkamer zetten.

Check Prijs op Bol.com
Langste Levensduur

Areca in siermand Guusje Naturel

De areca is de populairste kamerplant van Nederland met een goede luchtzuiverende werking en stijlvol uiterlijk. De plant is het mooiste in een raamkozijn of op tafel. De areca staat ook wel bekend als de goudpalm met haar mooie bladeren met een lichtgroene kleur. Let wel op dat de grond in de pot van de areca altijd vochtig moet blijven. Zorg er daarom ook voor dat deze plant niet in de volle zon komt te staan, want dan droogt de aarde te snel uit. Met goed onderhoud kan deze plant prima de 10 jaar halen!

Check Prijs op Bol.com
Beste Opvallende Keuze

Blauwvaren Phlebodium

De phlebodium staat in Nederland ook bekend als de blauwvaren. Dit natuurlijk vanwege de blauwgroen gekleurde bladeren en opvallende look van de varens. Ze hebben een luchtzuiverende werking en hierdoor wordt het binnenklimaat van jouw huis een stuk aangenamer. Om de plant zo goed mogelijk te verzorgen, moet je hem genoeg water geven en niet in direct zonlicht plaatsen. Op die manier blijft de plant stijlvol blauw en als een kei lucht zuiveren.

Check Prijs op Bol.com
Grootste Plant

Drakenbloedboom Dracaena Marginata

Ga je liever voor wat groots? Dan is een drakenbloedboom een uitdagende keuze voor jou. Deze plant is ook erg goed in het zuiveren van lucht en ze heeft niet zoveel water nodig als andere planten. Ook is het voor deze plant niet per se nodig om in het volle licht te staan. Deze boom is ongeveer 120 cm hoog en heeft een stijlvolle, groene kleur. Let wel op met huisdieren want deze plant is licht giftig.

Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Tropische kamerplanten Mix van Bloomique

De tropische kamperplanten van Bloomique zijn een leuke set met luchzuiverende planten die zorgen voor een gezonder binnenklimaat. Ze hebben allemaal hun eigen bijzondere eigenschappen, wat wel van jou de flexibiliteit en kennis eist om elke plant op haar eigen wijze te verzorgen. Echter zijn de planten echt onderhoudsvriendelijk, dus dit hoeft geen probleem te zijn. De plantjes worden geleverd in een kweekpot met een diameter van 12 cm en ze hebben een hoogte van 25-40 cm. 

Check Prijs op Bol.com

[wpdatatable id=101]

Waar moet je op letten bij het kopen van luchtzuiverende planten voor in de slaapkamer?

  • Giftig of niet?: Let bij het kopen van een luchtzuiverende plant voor jouw slaapkamer of woonkamer op of deze voor mens of dier giftig (kan) zijn. Een luchtzuiverende klimop is bijvoorbeeld giftig voor mensen én dieren. Nu eten wij natuurlijk niet zomaar één van onze planten, maar een hond of kat kan nog weleens trek in een blaadje hebben. Let hier dus goed op. 
  • Manier van verzorgen: Luchtzuiverende planten in je slaapkamer moet je elk op een geheel eigen wijze verzorgen. De ene plant heeft meer licht nodig dan de andere en de andere heeft juist weer meer water nodig. Koop daarom een plant die goed bij jou past. Zoek je een plant voor in jouw donkere slaapkamer? Zoek er dan één die niet veel licht nodig heeft. 
  • Formaat: De meeste luchtzuiverende planten voor in de slaapkamer zijn van hetzelfde formaat als een normale kamerplant. Er zijn er echter ook in kleine of juist heel grote maten. Een drakenbloedboom werkt ook luchtzuiverend en is zo’n 120 cm hoog.

De voordelen van luchtzuiverende planten voor in de slaapkamer

  • Verhoging van de vochtigheidsgraad: Bij een te droge of te lage luchtvochtigheid ontstaan klachten zoals droge ogen, keel of huid. Dit kan jouw slaapkwaliteit aantasten. Daarom is het slim om lucht te zuiveren in jouw slaapkamer. Onder meer door een luchtzuiverende plant voor de slaapkamer te kopen.
  • Extra zuurstof in je slaapkamer: Planten doen aan fotosynthese, waardoor ze door zonlicht zuurstof produceren. Hierdoor zorg je voor extra frisse en gezonde lucht om jouw slaapkwaliteit te verbeteren. 
  • Stijlvolle inrichting van de slaapkamer met planten: Natuurlijk is een plant een heel stijlvolle en mooie toevoeging aan je slaapkamer. Je hebt dus dubbel voordeel: een toevoeging aan je interieur die ook jouw slaapkwaliteit verbetert.

Mijn eigen ervaring

Zelf heb ik door heel het huis planten staan. Voor in de slaapkamer heb ik een mooie areca aangeschaft. Planten zijn voor veel mensen naast de luchtzuiverende functie ook een positieve toevoeging aan het interieur en hoe jij jezelf in een bepaalde ruimte voelt. Toch moet je er rekening mee houden dat de luchtzuiverende kwaliteit van deze planten niet genoeg is om de lucht in de gehele kamer te zuiveren. Daarvoor is de werking in meeste gevallen onvoldoende. Voor het grote werk gebruik ik een humidifier en houd ik de luchtkwaliteit goed in de gaten.

Conclusie

Luchtzuiverende planten voor in de slaapkamer zijn een stijlvolle toevoeging aan jouw interieur en helpen met het zuiveren van vieze lucht in een ruimte. Het is niet de bedoeling om deze planten alleen voor luchtzuivering te kopen, want het effect daarvan is onvoldoende in een kamer. Natuurlijk zijn er een hele hoop luchtzuiverende planten voor slaapkamers die echt wel iets van verschil maken en samen met jouw luchtbevochtiger een hoop lucht reinigen. Deze keuzes hebben wij hiervoor op een rij gezet.

De spathiphyllum met sierpot Elma  is volgens ons de meest ideale en efficiënte luchtzuiverende plant voor in de slaapkamer die ook nog eens in een mooie pot komt. Spathiphyllums zijn doorgaans de meest efficiënte luchtzuiverende planten voor in slaapkamers. Daarom hebben wij deze soort zowel als meest algemene en luxe keuze in de lijst toegevoegd. Daarnaast heb je ook nog een aantal soorten planten die de moeite waard zijn om over na te denken. Zo heb je bijvoorbeeld de krulvaren, blauwvaren en de populaire areca die ook bekend staan om hun luchtzuiverende werking. Heb je graag grote planten in je woonkamer? Ga dan voor een drakenbloedboom Of als je liever op de portemonnee let, kies je voor de tropische kamerplantenmix van Bloomique

Veelgestelde vragen

Helpen luchtzuiverende planten in de slaapkamer ook bij het verhelpen van vieze geurtjes?

Luchtzuiverende planten helpen ook vieze geurtjes uit jouw slaapkamer weg te halen. Toch zijn ook hiervoor deze planten geen eindoplossing. Denk bijvoorbeeld eens aan het aanschaffen van geurstokjes als je echt last hebt van nare geurtjes.

Werken luchtzuiverende planten in de slaapkamer echt?

Je kunt het beste luchtzuiverende planten gebruiken als onderdeel van een totaalplan om de luchtkwaliteit van je slaapkamer te verbeteren. Wel is het bewezen dat planten je helpen om productiever te zijn en stressniveau te verminderen. Het zou dus kunnen dat je wel sneller in slaap valt door een luchtzuiverende plant.

Hoeveel planten heb je nodig om lucht te zuiveren?

Voor één slaapkamer is één plant al voldoende. Natuurlijk is het niet erg om er twee of drie neer te zetten. Staat alleen maar leuker!

Hoe krijg je meer zuurstof in jouw kamer?

Een luchtzuiverende plant in je slaapkamer alleen is onvoldoende om voldoende zuurstof te genereren. Daarom is het vooral belangrijk om regelmatig de ramen open te doen en te laten luchten.

Is aloë vera luchtzuiverend?

Ja! Je kunt een aloë vera-plant gebruiken om de lucht in jouw slaapkamer te zuiveren. Alleen werkt deze plant minder effectief dan andere planten uit deze lijst.

Slaapwetenschap