Zoeken

De 7 Beste Onderlakens van 2024

Je brengt gemiddeld 8 uur per nacht door met slapen. Het is belangrijk dat je slaapt in een comfortabel bed dat jou een plezierig gevoel geeft. Een onderlaken is een essentieel onderdeel voor een goed opgemaakt bed. Een onderlaken, ook wel hoeslaken, is datgene wat je over je matras heen bindt om het matras te beschermen. Je herkent een hoeslaken onder andere aan de stretch randen waarmee je hem om jouw matras bindt. Binnen de wereld van de onderlakens zijn er drie factoren het meest belangrijk. Dit zijn de afmeting, het materiaal en de kleur of printkeuze. Hierover zal er later in dit artikel meer worden verteld. 

Beste onderlaken overzicht 

Wil je direct weten wat het beste onderlaken is? Hieronder een overzicht. Verderop in dit blog vind je alle achtergrondinformatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per laken

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Beste luxueuze keuze Check Prijs
Beste gekleurde keuze Check Prijs
Beste keuze met split Check Prijs
Beste keuze strijkvrij Check Prijs
Beste duurzame keuze Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

Essentie van een onderlaken

Tijdens je slaap ben je constant in contact met het hoeslaken. Daarom is het belangrijk dat je kiest voor een stof die voor jou, en jouw lichaam, prettig aanvoelt. Behalve dat jij erop ligt en er mee in contact staat, beschermt het onderlaken je matras. Onderlakens hebben een dubbele functie. Ze beschermen je matras tegen onder andere (zweet)vlekken, stof en geurtjes. En draagt bij aan de uitstraling van je bed. Door een onderlaken te kiezen dat past bij jouw smaak en/of de rest van de keuze voor jouw opgemaakt bed, ziet jouw bed er prachtig en gestyled uit. 

Voordelen van een onderlaken:

 • Schuift niet: Het onderlaken zit om je matras heen geslagen, dus laat niet zomaar los.
 • Zacht: Het onderlaken zorgt ervoor dat je op een gladde ondergrond ligt te slapen, waardoor er geen onnatuurlijke drukpunten ontstaan. Hierdoor voelt het matras waarop je slaapt zacht aan. 
 • Uitstraling: Het ziet er mooi en verzorgd uit. Een onderlaken geeft een nette uitstraling aan jouw bed. Daarnaast bestaan er veel keuzes die aansluiten op persoonlijke smaak.
 • Makkelijk schoon te maken: Een onderlaken is over het algemeen makkelijk schoon te maken in de wasmachine. Dit is deels afhankelijk van het materiaal van het onderlaken, maar over het algemeen was je het op 40 of 60 graden.
 • Weinig werk: Je hoeft je onderlaken alleen op te maken wanneer je jouw bed verschoont. De meeste mensen maken iedere dag hun bed op. Dit houdt in dat ze de kussens recht leggen en de dekens netjes over het matras leggen. Aan een onderlaken hoef je in deze dagelijkse routine geen aandacht te besteden. Wanneer je na het wassen van je bed je onderlaken op de juiste manier om jouw matras heen spant, blijft dit onveranderd tot de volgende wasbeurt. 
 • Hygiëne: Een onderlaken beschermt je matras tegen viezigheid. Dit zorgt ervoor dat je de levensduur van jouw matras verhoogt. 

Keuze voor onderlakens

Zoals eerder benoemd, zijn er drie factoren belangrijk bij de keuze van het juiste onderlaken. Hieronder wat meer uitleg over de materialen:  

 • Katoen: Een hoeslaken van katoen voel zacht en fijn aan. Naast deze eigenschappen staat katoen er ook om bekend dat het een goed ademende en vochtregulerende stof is. Dit is prettig, aangezien je lichaam tijdens je slaap vaak warmer wordt dan normaal. Daarnaast zweet je vaak ’s nachts. Dit maakt een onderlaken van katoen geschikt voor het hele jaar. 
 • Jersey: De term jersey wordt gebruikt voor gebreid katoen. Dit materiaal is elastisch en daarom handig voor een onderlaken. Het verschil tussen jersey en katoen zit hem in de manier hoe de stof wordt geweven. Katoen dat wordt aangeduid met de naam jersey is gebreid. Verder heeft deze variant dezelfde eigenschappen als een onderlaken van regulier katoen.
 • Katoen-satijn: Bij deze vorm van katoen wordt er gebruikgemaakt van een satijnen binding. Dit is ook een variant op de gebruikelijke katoen weeftechniek, waardoor de stof extra zacht en soepel wordt. Daarnaast heeft katoen-satijn een luxe glans. Deze keuze zorgt voor een extra chique uitstraling in de slaapkamer. 
 • Flanel: Een onderlaken van flanel is ideaal voor in de winter. Vooral voor mensen die het snel koud hebben en/of geneigd zijn (in de winter) een extra laagje aan te trekken in bed. Ook flanel is een vorm van katoen, maar deze variant is licht geruwd. Dit laagje zorgt ervoor dat warmte goed wordt vastgehouden. Maar geen zorgen, ook deze vorm van katoen zorgt voor een ademende en vochtabsorberende slaapomgeving. 
 • Kleur/print: Zoals eigenlijk bij alles, zijn kleur en print totaal persoonlijke keuzes. Maar wat het makkelijk en leuk maakt, is dat er voor iedereen wel iets tussen zit. Je bedenkt het je tegenwoordig zo gek niet of de kleur of print bestaat. De keuze loopt uiteen van een rustige wit/gebroken witte tint tot felle rode/blauwe tinten. De voorkeur hierbij gaat vaak uit naar een onderlaken dat past bij de verdere opmaak van het bed. Maar gebruik alle keuzemogelijkheden om van jouw eigen bed een feestje te maken.

De wetenschap

Matrassen met daaroverheen een onderlaken verbeteren mogelijk de temperatuurregeling van het menselijk lichaam. Het doel van een studie hiernaar was om de efficiëntie van een onderlaken te testen. Het experiment bestond uit onderzoek naar de temperatuur van de huid, onderlaken en matras. 20 deelnemers hebben gedurende een testdag ieder 20 minuten op twee verschillende soorten ondergronden gelegen. De ene ondergrond bestond uit alleen een matras en de andere ondergrond was een matras inclusief onderlaken. Tijdens dit experiment werden de temperatuur van de rug van de deelnemers, de temperatuur van het matras en de temperatuur van het onderlaken gemeten voor en onmiddellijk na het liggen op elk matras. Ook de perceptie van de proefpersonen over hun eigen lichaamswarmte in de laatste minuut van het liggen is meegenomen in het onderzoek. Uit het onderzoek is gebleken dat de huidtemperatuur van de proefpersonen op het matras inclusief onderlaken minder steeg dan de huidtemperatuur van proefpersonen op alleen het matras. Er zijn geen verschillen in de waarneming van de eigen lichaamswarmte geconstateerd. Het gebruik van een onderlaken op het matras verbeterde de warmteafvoer van het menselijk lichaam tijdens het liggen met  2,7 procent en 25,6 procent. 

Samengevat:

 • Matrassen mét onderlaken zorgen voor een lagere stijging in lichaamstemperatuur na 20 minuten liggen
 • Matrassen zonder onderlaken worden warmer dan matrassen met onderlaken
 • Het gebruik van een onderlaken op matrassen verbeterde de warmteafvoer van het menselijk lichaam
 • Het gebruik van een onderlaken verandert niks aan de persoonlijke waarneming van iemand of hij het al dan niet warmer of koeler heeft.

De keuze voor een onderlaken lijkt misschien vrij simpel, maar er bestaat wel degelijk verschil. Ook Linde merkte dit:

“Op alle punten scoort dit laken een 10. Blijft al jaren mooi zitten, goede kwaliteit. Je betaalt iets meer maar ik doe al jaren met deze lakens en ze zijn nog steeds mooi. In diverse kleuren aangeschaft. Zelfs voor de camping en logeerbed. Echt een topper.”

Review van Lindeketel (50-59 jaar) over het Bella Donna hoeslaken 

Het beste onderlaken – een overzicht  

Beste Algemene Keuze

Bella Donna Hoeslaken Jersey

Dit populaire hoeslaken is gemaakt van jersey katoen. Naast dat deze vorm van katoen erg zacht aanvoelt en ligt, heeft het ook een chique uitstraling. Wat dit onderlaken uniek maakt, is dat het voor 97 procent bestaat uit jersey katoen en dat de overige 3 procent komt van aloë vera. Dit zorgt ervoor dat het laken uitermate zacht is en de goede kwaliteit gewaarborgd blijft.

Voordelen:
 • Beschikbaar in verschillende afmetingen
 • Beschikbaar in verschillende kleuren
 • Wasbaar tot 60 graden
 • Drogerbestendig
Nadelen:
 • Geen grotere verpakkingen
Check Prijs op Bol.com
Beste Luxueuze Keuze

BEDMODE24 Dubbel Jersey Hoeslaken

Dit hoeslaken gemaakt van een extra dik katoen biedt gegarandeerd comfort voor tijdens het slapen. Door de speciale breitechniek is dit laken extra rekbaar, waardoor het beter om jouw matras blijft zitten. Het bevat een rand van elastiek en is gemaakt voor matrassen tot en met 35 centimeter hoog. Het voelt erg zacht aan. 

Voordelen:
 • Strijkvrij
 • Geschikt voor de droger
 • Extra zacht
 • Geschikt voor om een boxspring
Nadelen:
 • Alleen beschikbaar voor matrassen tot 35 centimeter hoog
Check Prijs op Bol.com
Beste Gekleurde Keuze

Cillows Premium Hoeslaken

Dit hoeslaken is verkrijgbaar in maar liefst 20 verschillende kleuren. Dat zorgt ervoor dat er voor ieder wat wils tussen zit. Ook is dit praktische onderlaken verkrijgbaar in sets van verschillende stuks. Zo kun je ervoor kiezen om er vier tegelijk aan te schaffen, waardoor je geld bespaart. Dit kan een uitkomst bieden wanneer je een groot gezin hebt en/of veel bedden in je huis.

Voordelen:
 • Mogelijkheid voor multi-pack
 • Uitgebreide kleurkeuze
 • Geschikt voor alle soorten leeftijden
 • Unisex
Nadelen:
 • Geschikt voor een matras tot maximaal 25 cm hoog
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Met Split

Elegance Hoeslaken Met Split

Dit hoeslaken met split is ideaal voor bedden waarbij het matras deels omhoog kan. Vaak zijn dit bedden met twee losse matrassen die een optie hebben om via een afstandsbediening of handmatig omhoog gezet kunnen worden. Door de ingebouwde split in dit hoeslaken vormt het voor het veranderen van de stand van het matras geen probleem.

Voordelen:
 • Geschikt voor de wasmachine
 • Geschikt voor de droger
 • Strijkvrij
 • Split geeft flexibiliteit
Nadelen:
 • Maar beschikbaar in één kleur
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Strijkvrij

Pure Home Cotton Hoeslaken Strijkvrij

Dit prettige hoeslaken is geschikt voor veel verschillende soorten matrassen. Het is zacht, van goede kwaliteit en heeft een rand van elastiek. Door deze rand past het onderlaken goed om je matras en blijft het stevig zitten. Het onderlaken is makkelijk te onderhouden, je kunt het wassen in de wasmachine en het is strijkvrij.

Voordelen:
 • Strijkvrij
 • Behoudt kleur
 • Koel
 • Gaat lang mee
Nadelen:
 • Alleen standaard kleuren
Check Prijs op Bol.com
Beste Duurzame Keuze

Droomtextiel Duurzaam Hoeslaken

Dit duurzame hoeslaken is gemaakt van 100 procent gebreid katoen van hoge kwaliteit en 220 gram per vierkante meter; wat aangeeft dat het een stevige stof is. Dit laken ademt goed en voelt ontzettend zacht aan. Dat maakt het een erg geschikte ondergrond voor je slaap. Het is verkrijgbaar in 14 verschillende kleuren dus voor iedereen zit er een passende kleur tussen. 

Voordelen:
 • Duurzaam
 • Extra zacht
 • Hypoallergeen
 • Wasbaar tot 60 graden
Nadelen:
 • Krimpt iets in de was
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

Loom One Hoeslaken

Dit goed geprijsde onderlaken dat beschikbaar is in maar liefst 18 verschillende kleuren is een goede en verantwoorde keuze. Het is een unisex laken dat zowel voor kinderen als volwassen geschikt is. Je kunt kiezen uit verschillende maten en door de elastieken rand om het laken heen zal het om ieder matras goed blijven zitten.

Voordelen:
 • Geschikt voor de wasmachine
 • Geschikt voor de droger
 • Strijkvrij
 • Uitgebreide kleurkeuze
Nadelen:
 • Niet voor eenpersoonsbedden
Check Prijs op Bol.com

Alle ervaringen op een rij

Er zijn enorm veel verschillende onderlakens op de markt, maar wij hebben alleen de beste uitgekozen en voor je op een rijtje gezet. Hieronder een overzicht van een paar van de reviews, zodat je niet alleen ons op ons woord hoeft te vertrouwen.

“Dit hoeslaken trek je met gemak geheel over dikke matrassen zoals boxsprings.Ideaal voor iets langere bedden als normaal.Voelt heerlijk aan en is van goede kwaliteit.”
Review van Prietje (70+ jaar) over het Bella Donna hoeslaken 

“Eindelijk een hoeslaken gevonden wat perfect blijft zitten! Prachtige kwaliteit, stevige rondom elastiek. Blijft heel de nacht perfect op zijn plaats. Fijn wasadvies erbij en keurig verpakt. Aanrader dus dit hoeslaken!”
Review van MariskavanBallegooien (60-69 jaar) over het BEDMODE24 hoeslaken 

“Fijne stof en mooie heldere kleur die goed overeenkomt met de afbeelding. Paste ook prima en zit lekker strak om de matras. Het opstaan wordt natuurlijk zo wel weer wat moeilijker ;-)”
Review van Istari (40-49 jaar) over het Cillows onderlaken 

“Goede pasvorm, Ik heb een maat groter besteld maar past prima, elastiek rondom voor goede pasvorm een aansluiting en komt mooi uit de wasmachine en wasdroger en gewassen op 60 graden”
Review van MaartjeWar (30-39 jaar) over het Elegance hoeslaken

“Heerlijke katoenen hoeslakens, paar keer gewassen en blijven goed, hele fijne kwaliteit.”
Review van ME2803 over het PURE HOME COTTON hoeslaken 

“Zeer goede kwaliteit, voelt lekker aan, snelle levering en als ik er nog nodig heb zou ik ze zeker bij deze firma terug kopen.”
Review van Duprezalbertine (70+ jaar) over het Droomtextiel hoeslaken 

“Hoeslakens van hotelkwaliteit. Zeer zacht en stevig. Voelt koel in de nacht en de elastieken zijn ruim waardoor het ook voor een dikker matras geschikt is. Ik heb ze nu al enkele keren gewassen en in de droger gehad, de kwaliteit is net zo als toen ik ze voor het eerst gebruikte. Ben zeer tevreden.”
Review van FRDirks over het Loom One hoeslaken 

Veelgestelde vragen  

Wat is het verschil tussen een hoeslaken en een plat laken?

Een duidelijk verschil is dat er bij een plat laken geen randen van elastiek aanwezig zijn. Verder zijn de eigenschappen van de lakens hetzelfde. Het ontbreken van de elastieken randen maakt het laken geschikt voor hotels. De lakens worden namelijk strak gespannen om het matras in plaats van dat ze er omheen worden gevouwen. 

Wat is een molton onderlaken en waarvoor gebruik je dit?

Een molton onderlaken is de mogelijkheid om een extra laag toe te voegen als bescherming voor je matras. De stof is wat ruwer en daarom wordt het als minder prettig ervaren om alleen om een molton te slapen, maar dit is persoonlijk. 

Bronnen:

1 Assessment of a mattress with phase change materials using a thermal and perception test

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste algemene keuze Check Prijs
Beste luxueuze keuze Check Prijs
Beste gekleurde keuze Check Prijs
Beste keuze met split Check Prijs
Beste keuze strijkvrij Check Prijs
Beste duurzame keuze Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs
Slaapwetenschap