De 6 Beste Traagschuim Toppers van 2023

Slaapexpert Bram heeft voor Slaapwijsheid.nl uitgebreid onderzoek gedaan naar de verkrijgbare traagschuim toppers op de markt. Hij heeft tijdens het onderzoek onder andere gelet op comfort, ondersteuning, vocht- en warmteregulatie, afmetingen. In dit artikel vind je zes traagschuim toppers die goed op deze punten scoorden.

De beste traagschuim topper per categorie (beste algemene keuze, meest luxe keuze en beste goedkope keuze) is achtereenvolgend:

In dit artikel staat een overzicht van punten die belangrijk zijn als je een traagschuim topper koopt. Daarnaast vind je hier andere waardevolle informatie omtrent traagschuim toppers, inclusief alle plus- en minpunten per topper. Zo weet je aan het einde van het artikel welke traagschuim topper bij je slaapgewoonten past.

Traagschuim topper overzicht

Ben je direct naar de beste traagschuim topper op zoek? In dit artikel vind je een uitgebreid overzicht van de beste topper van traagschuim. Je vindt maar liefst zeven toppers die we tot in detail bespreken. Hier vallen traagschuimtoppers van verschillende formaten onder: de traagschuim topper 160×200, maar ook de traagschuim topper 180×200. Ook vind je alle achtergrondinformatie over traagschuim die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken. Je vindt de voor- en nadelen van traagschuim, plus een beschrijving met punten om op te letten.

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste keuze traagschuim topper Check Prijs
Meest luxueuze keuze Check Prijs
Beste topper die voldoet aan strikste eisen Check Prijs
Beste verkoelende traagshuim topper Check Prijs
Beste goedkope hybrid topper Check Prijs
Beste goedkope keuze Check Prijs

Voordelen traagschuim topper

Traagschuim kent verrassend veel voordelen. Het materiaal wordt zowel toegepast in het matras zelf, als in de topper matras. Evenals voor kussens. Traagschuim topper ervaringen zijn erg positief:

  • Traagschuim verlaagt druk. Van traagschuim is bekend dat het op lichaamswarmte reageert en zich daarmee aan kan passen aan je lichaam. Je lichaam zal immers een bepaalde hitte afgeven, wat ervoor zorgt dat de textuur van het schuim verandert. Het gevolg is ook dat doorligplekken voorkomen worden.
  • Traagschuim zorgt voor verbeterde doorbloeding. Omdat traagschuim minder druk op het lichaam oplevert, wordt de doorbloeding van het lichaam minder gehinderd. Het gevolg: optimale doorbloeding, plus transport van zuurstof en voedingsstoffen. Dankzij een betere doorbloeding zul je ook een betere slaap ervaren.
  • Traagschuim werd door NASA ontwikkeld. Het is geen geheim dat traagschuim werd ontwikkeld door NASA als product van bijzonder hoge kwaliteit. Zo kwalitatief hoogwaardig dat het zelfs in de ruimte gebruikt kan worden. Een andere naam van traagschuim is “Visco-elastisch memory foam”. Ook de term “NASA-schuim” komt voor.
  • Goede lichaamsondersteuning. Een goed matras dient het lichaam goed te ondersteunen. Dat doet memory foam zeker. Traagschuim zorgt ervoor dat je spieren en botten ondersteuning krijgen, terwijl je toch comfortabel wegzakt.

Traagschuim topper wetenschap

In een studie uit 2020, genaamd ‘The Influence of Mattress Material on Sleeping Comfort of Different Age’ werd bij proefpersonen van uiteenlopende leeftijden zowel het objectieve als subjectieve slaapcomfort gemeten op verschillende materialen matras. Oudere mensen ervaarden, zoals verwacht, sneller klachten dan jonge mensen. De jonge proefpersonen en proefpersonen met een gemiddelde leeftijd gaven de voorkeur aan traagschuim, plus aan latex. De oudere proefpersonen gaven bij rugligging de voorkeur aan katoen en kokosvezel, terwijl ze bij zijligging de voorkeur gaven aan memory foam. Traagschuim scoorde dus erg goed.

Om de kwaliteit van een topper van traagschuim te meten, dient er natuurlijk ook vooral te worden gekeken naar wat klanten ervan vinden. De mening van ons, als reviewers en van ‘afstandelijke’ wetenschappers zegt niet alles. Vandaar dat we hier een gebruiker van een topper van traagschuim aan het woord laten. De traagschuim topper ervaringen zijn veelal erg positief:


“Gekocht voor m’n moeder van 82. Als topper voor op de bank als ze blijft slapen. Ze was meteen zeer te spreken en zei dat ze beter sliep dan in haar eigen bed. Meteen een tweede bestellen voor op haar bed.”

Review van Sabah (40-49 jaar), over Perfectmatras Traagschuim topper

Top 6 beste traagschuim toppers

Hieronder worden de zeven beste traagschuim toppers besproken die wij online tegen zijn gekomen. Elk van deze toppers is van heel hoge kwaliteit. Ook de toppers voor eenpersoonsbedden zijn van erg hoge kwaliteit. Traagschuim topper ervaringen zijn erg positief: dat is natuurlijk niet voor niets.

Beste keuze traagschuim topper

Perfectmatras - Nasa traagschuim topper - Sleepwell©

Deze voordelige topper van Perfectmatras is gemaakt van 5 cm traagschuim, wat zorgt voor een directe drukverlaging op je gewrichten. Het materiaal keert altijd terug naar de oorspronkelijke vorm wanneer je opstaat. De topper is verpakt in een afritsbare, wasbare en zachte hoes met Aloë Vera vezels. Deze vezels geven een verkoelend en verfrissend effect. Deze Nasa memory foam topper is te bestellen in verschillende afmetingen. 


Wij zijn groot fan van Perfectmatras vanwege de prijs-kwaliteit verhouding. Voor zowel deze topper als de koudschuim topper.

Check Prijs op Bol.com
Beste Luxueuze Keuze

Tencel® – Hybride Topdekmatras

De hekkensluiter in het rijtje (maar zeker niet de minste) is het Tencel BestRest traagschuim topmatras. De dikte van het traagschuim is 12 centimeter. Iedere ochtend uitgerust wakker worden, dat is de belofte. De topper sluit naadloos aan op de contouren van het lichaam.

Check Prijs op Bol.com
Topper met strikste veiligheids-, gezondheids- en milieueisen

Nirwana - Topdekmatras

Ook goede traagschuim topper ervaringen zijn er met het NASA topdekmatras Nirwana. Je kunt dit topdekmatras in combinatie met elk type matras gebruiken: nieuwe matrassen, maar ook gebruikte. Het is een Nederlands product dat binnen 24 uur op een werkdag wordt verzonden.

Check Prijs op Bol.com
Beste verkoelende traagshuim topper

MatrassenWorld - Nasa hybride cooltouch

De hybride traagschuim topper is 3-zijdig en wasbaar op 30 graden en is geschikt voor mensen met allergieėn. De topper is visco-elastisch en kent een lage tegendruk. Dit betekent dat het traagschuim reageert op lichaamswarmte en hierdoor zachter wordt

Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze

MediQ® Nasa topper

Deze heerlijke, zachte topper van MediQ® is een goede keuze voor een lage prijs. De topper helpt bij verlichting van rugklachten en is gemaakt met Nasa traagschuim. Dit topdekmatras is met name geschikt voor zij- en rugslapers.

Check Prijs op Bol.com
Beste goedkope keuze

MediQ® - Orthopedische topper nasa

Met de MediQ® topmatras traagschuim verbeter je het comfort van jouw bestaande matras. Dit topmatras kunt u op alle soorten matrassen gebruiken en zal hierbij zijn kwaliteit en effectiviteit niet kwijtraken. De MediQ®tijk is tevens afritsbaar en kun je zonder zorgen wassen tot 30 graden.

Check Prijs op Bol.com

Traagschuim topper kopen? Let hierop

Van plan een topper van traagschuim te kopen? Goed idee! Maar heb je al aan het volgende gedacht?

  • Bij deze meeste boxprings zijn toppers inbegrepen. Het kan zijn dat je behalve een nieuw matras ook een nieuw bed nodig hebt. Het heeft dan weinig zin een aparte topper aan te schaffen als je ook een bosspring kunt kopen waarbij de topper al is inbegrepen. Vaak is dit een stuk voordeliger dan producten apart aanschaffen.
  • Hoe duurzaam is je matrasstopper? Een duurzame topper is een topper die precies aansluit bij je wensen en ook nog eens van hoge kwaliteit is. Goedkoop is vaak duurkoop: het is helemaal niet erg om te investeren in een product dat vervolgens jarenlang meegaat, zeker niet als het om je gezondheid gaat. Een slechte topper zul je al snel weer moeten vervangen, waardoor je er opnieuw geld tegenaan moet gooien.
  • De dikte van de matrastopper. Zoals je hierboven gelezen hebt, kan de dikte van een matrastopper nogal verschillen: van zo’n 5 centimeter tot een centimeter of 12. Dikker hoeft niet per se beter te zijn, dat heeft weer te maken met de kwaliteit van het onderliggende matras: is dit nog redelijk nieuw of al versleten?
  • Let op het formaat. De formaten van topdekmatrassen verschillen, zoals ook de maten van “gewone” matrassen verschillen. Kies voor een topper die qua maat precies aansluit op het matras dat eronder ligt.
  • Het ligcomfort van de matrastopper. Wist je dat je het ligcomfort van een topper kunt testen? Dat doe je niet uitsluitend in een matrassenwinkel, waar je even kort plaatsneemt op het matras. Nee, de meeste toppers bieden je de mogelijkheid aan deze in de vorm van proefslapen uit te testen. Proefslapen heeft wel iets weg van een slaapfeestje: je krijgt de topper in bruikleen om te kijken of het je bevalt.

Veelgestelde vragen

Hier een overzicht van veel gestelde vragen over traagschuim, plus natuurlijk bijbehorende antwoorden:

Wat is nu precies traagschuim?

Traagschuim is een schuim dat van visco-elastisch polyurethaan is gemaakt. In feite bestaat dit schuim uitsluitend uit open cellen. Wanneer het schuim met warmte (lichaamswarmte) in contact komt, wordt het zachter. Het past zich dus aan je lichaam aan. Hogere temperaturen leiden tot meer elasticiteit. Traagschuim wordt ook wel memory foam, lazy en NASA-schuim genoemd.

Waarin verschilt traagschuim van koudschuim?

De matrassen van koudschuim worden geproduceerd in koude vormmallen, ook wel “cold cure moulding” genoemd. Koudschuim wordt van polyurethaan gemaakt, een materiaal met een hoge duurzaamheid. Traagschuim is afkomstig van visco-elastisch polyurethaan (en dat is neet iets anders). Het schuim is zachter en reageert beter op lichaamswarmte en -gewicht.

Topmatras bij een boxpring aanschaffen?

De meeste boxprings worden inclusief topper geleverd. Alleen als dit niet het geval is, dien je zelf een topper van traagschuim aan te schaffen. Ben je van plan een nieuw bed te kopen? Dan is het los aankopen van een topper vaak niet nodig: deze zit vaak bij de nieuwe boxpring inbegrepen.

Wat is de prijs van een traagschuim topdekmatras?

De prijzen van topdekmatrassen verschillen. Dat heeft alles te maken met de dikte en het formaat van de topper. Je kunt de meeste topdekmatrassen van traagschuim online vinden voor prijzen rond de 120-250 euro, met her en der uitschieters naar boven en naar beneden.

Welk formaat topper moet je kiezen?

Dat is simpel: je kiest hetzelfde formaat topper als je matras. Te klein is niet handig, want dan verklein je je slaapoppervlak. Te groot is ook niet handig, want dan hangen de randen naar beneden.

Bronnen

Hou J., Zhang Y. (2020), ‘The Influence of Mattress Material on Sleeping Comfort of Different Age’, in: Long S., Dhillon B.S. (eds.) Man-Machine-Environment System Engineering. MMESE 2020. Lecture Notes in Electrical Engineering 645 (Springer, Singapore)


Slaapwetenschap