De 8 Beste Stille Ventilatoren van 2023

In de afgelopen jaren heeft onze slaapexpert Niels uitgebreid onderzoek gedaan naar ventilatoren voor in de slaapkamer. Hij is op zoek gegaan naar een makkelijk te bedienen stille ventilator die een ruimte efficiënt verkoelt. Hij heeft maar liefst acht ventilatoren gevonden die aan deze punten voldoen.

De beste stille ventilator per categorie:

De effectiviteit van een ventilator hangt mede af van de grootte van de ruimte. Zo moet de capaciteit van het apparaat groot genoeg zijn voor het aantal te verkoelen vierkante meters. Na het lezen van dit artikel weet je exact welke stille ventilator geschikt is voor jouw slaapkamer.

Beste stille ventilator overzicht

Wil je direct weten wat de beste stille ventilatoren zijn? Hieronder een overzicht. Verder in dit blog vind je alle achtergrond informatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per ventilator.

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste Algemene Keuze Check Prijs
Meest Luxe Keuze Check Prijs
Beste Stille Statiefventilator Check Prijs
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding Check Prijs
Beste Compacte Tafelventilator Check Prijs
Beste Stille Vloer Ventilator Check Prijs
Mooiste Stille Model Check Prijs
Goedkoopste Keuze Check Prijs
Beste Stille Alternatief Check Prijs

De voordelen van een stille ventilator

Met name tijdens de warme zomerdagen zal je baat hebben bij een stille (toren)ventilator. Toch zal zo’n geluidloze ventilator ook in de andere seizoenen een aanwinst zijn voor je huis, waarbij het vooral handig is in je slaapkamer. De geruisloze ventilator zorgt er namelijk voor dat je comfortabeler slaapt en sneller in slaap valt. Diverse onderzoeken hebben ondertussen aangetoond dat je het beste kunt slapen in een kamer die zowel donker als koel is. Ook moet er nog eens sprake zijn van voldoende luchtstroom, waar een stille ventilator dus voor zorgt. Een ventilator stil zorgt er bovendien voor dat het niet te warm wordt in je slaapkamer. Dat is van belang, want zelfs een temperatuurstijging van één graad Celsius zal je slaap al negatief beïnvloeden. In principe is 16 tot 18 graden Celsius een geschikte temperatuur voor je slaapkamer. Voel je dat het te warm is? Zet dan je stille torenventilator aan zodat de temperatuur daalt en je kunt genieten van een heerlijke nachtrust.

Stille ventilatoren voor een beter slaap: de wetenschap

Uit onderzoek blijkt dat lawaai een belangrijke oorzaak is van slaapstoornissen. Omgevingsgeluiden, waaronder het lawaai van een gewone ventilator, zorgt er dus voor dat je nachtrust slechter is.1

Een ander onderzoek toont juist aan dat het goed is om te slapen met een stille ventilator, vooral voor baby‘s. Het verlaagt het risico op wiegendood namelijk met maar liefst 72 procent.2

Toch draait het natuurlijk niet alleen om de feiten, maar ook om je eigen gevoel. Voor elke test gaan we door honderden reviews om erachter te komen welke stille ventilators goed zijn en wat voor effect ze hebben op slaap:

“Ben zodanig tevreden dat ik nog één heb besteld!

De ventilator heeft meerdere standen o.a. een slaapstand; niet alleen het verkoelende briesje maar ook het zachte geluid is slaapwekkend!

De timer, de afstandsbediening, het praktische, mooie ontwerp maken van JAP een uitstekend product. Een uitkomst bij zeer warm, benauwd weer.

JustAnotherStore heeft de bestellingen correct en snel afgehandeld. Meerdere zullen volgen .”

Review van Jokla (60-69 jaar) over Stille Torenventilator JAP Vancouver

Beste stille ventilatoren onderzocht

Beste Algemene Keuze

JAP Vancouver Stille Torenventilator en Luchtreiniger

De Vancouver torenventilator van JAP appliances heeft alles waar we bij Slaapwijsheid op zoek naar zijn. Dit model is onze favoriet voor in de slaapkamer. Hij is geruisloos, super krachtig, beschikt over een slaaptimer, afstandsbediening en een geïntegreerde ionisator!

Deze geïntegreerde ionisator zorgt ervoor dat de lucht in de kamer verschoond wordt. Hierdoor slaap/ leef je in een frissere ontladen omgeving. Dit zorgt voor vermindering van/ voorkomt hoofdpijn, verbeterd de nachtrust en ademhaling.

Daarbij heeft deze stille ventilator 3 rotatiesnelheden en 3 verschillende standen inclusief oscillerende functie. Verplaats dit lichtgewicht model gemakkelijk door het hele huis met het ergonomische handvat. Daarbij heeft deze Bionic Breeze Vancouver een super mooi design met een klassieke matte afwerking.

Check Prijs op Bol.com WIT Check Prijs op Bol.com ZWART
Meest Luxueuze Keuze

Duux - Whisper smart statiefventilator

Het product is volledig draadloos én geruisloos. Bovendien is de Duux ventilator stil ook luxe doordat je het kunt bedienen met een gratis app op je telefoon, al hoeft dit niet, want er is ook een afstandsbediening.

Check Prijs op Bol.com
Beste Statiefventilator

Cecotec Statiefventilator met Afstandsbediening

De statiefventilator van Cecotec is krachtig en stil! Dankzij de nieuwste ForceSilence technologie geeft deze ventilator onmiddellijk een diep gevoel van frisse lucht met maximale stilte. Dit model is dus perfect geschikt voor de slaapkamer. Daarbij is de ventilator volledig verstelbaar in de hoogte en invalshoek. Kies zelf of je de still, eco of turbo stand aanzet. Verander invalshoek en stand gemakkelijk met de bijgeleverde afstandsbediening en LED scherm.

Check Prijs op Bol.com
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding

LifeGoods Torenventilator

Deze krachtige torenventilator van LifeGoods is precies waar we bij Slaapwijsheid naar op zoek zijn. Deze kwaliteitsventilator gaat jaren mee door de duurzame materialen. Daarbij blaast deze ventilator koude lucht over de gehele lengte. Deze krachtge 55W ventilator maakt in gewone stand slechts 45dB geluid. Daarbij heeft deze stille ventilator een tal van verschillende functies! Ga lekker gekoeld slapen met de stille slaapstand en slaaptimer, geniet van de automatische draaifunctie, en nog veel meer.

Daarnaast heeft deze ventilator een super elegant design met een LED display, afstandsbediening die tot 6 meter werkt en luxueuze mat zwarte kleur.

Daarbij is dit model superveilig! Geen ronddraaiende ventilatorbladen en voorzien van overhittingsbeveiliging. We raden dit design ten harte aan voor iedereen met kinderen en huisdieren.

Dit model is te bestellen in XL en kleiner formaat. Wij zijn gek op de XL!

Check Prijs XL Formaat op Bol.com Check Prijs M Formaat op Bol.com
Mooiste Model

Cecotec Hout Zwart Statiefventilator

Deze mooie statief ventilator van Cecotec is door de ForceSilence technologie super krachtig en stil. Daarbij is dit model mooi afgewerkt met hout en koper, daardoor staat het ook mooi in de kamer! Dit exemplaar is voorzien van 3 rotatiesnelheden, laag-Nacht, gemiddeld-Eco en hoog-Turbo, om de intensiteit van de luchtstroom in te stellen zoals jij dat wilt. Daarbij kun je gemakkelijk de hoogte van de ventilator en de invalshoek van de luchtstroom bepalen. 

Check Prijs op Bol.com
Beste Compacte Tafelventilator

JAP Windsor Stille Tafelventilator

Deze compacte tafelventilator van JAP Appliances zorgt dankzij de nieuwste technologie voor een krachtige en toch geruisloze frisse luchtstroom. Doordat deze ventilator muisstil, super compact en licht is, kan dit model gemakkelijk door het hele huis gebruikt worden. Daarbij kun je kiezen tussen 3 verschillende rotatiesnelheden en een oscillerende functie, waardoor dit compacte model een verbazingwekkend groot gebied ventileert.

Check Prijs op Bol.com ZWART Check Prijs op Bol.com WIT
Beste Vloer Model

LifeGoods Vloer Ventilator

Deze krachtige grondventilator van LifeGoods heeft een mooi tijdloos design dat bij elk interieur past. De ventilator heeft 3 standen en is gemakkelijk te kantelen. Daarnaast zal het geluid van deze ventilator (53dB) niet storend zijn. Beschikken over een grondventilator is niet alleen handig voor verkoeling in huis. Je verplaatst dit model makkelijk en is multi-inzetbaar. Gebruik je de ventilator even niet? Dan berg je het gemakkelijk op!

Check Prijs op Bol.com
Goedkoopste Keuze

Northwall - Mini USB ventilator

De stille tafelventilator van Silvergear die zojuist is genoemd is compact, maar kleiner dan dit product van Northwall zul je ze niet vinden. Dit is echt een mini stille ventilator. Het heeft namelijk maar een diameter van 10 centimeter, terwijl het ook maar 0,3 kilogram weegt. Hierdoor kan dit product dus opnieuw eenvoudig meegenomen worden in je werktas of vakantiekoffer. Deze kleine geruisloze ventilator van Northwall zal desondanks alsnog wel voor een frisse bries zorgen.

Check Prijs op Bol.com

Beste Stille Alternatief

Beste Stille Mobiele Airco

LifeGoods Stille Mobiele Airco

De LifeGoods mobiele airco is ideaal als je op zoek bent naar een stille airco met uitstekende prijs-kwaliteit! De LifeGoods airconditioner heeft een koelcapaciteit voor ruimtes van ongeveer 36 m². Daarbij kies je gemakkelijk uit 4 standen: koelen (16-32°C), ventileren, ontvochtigen of de slaapmodus. Verder stel je de timer in van 1 tot 24 uur. Verplaats de mobiele airco gemakkelijk naar een andere kamer door de 4 wielen en een stroomsnoer van 180 cm.

Check Prijs op Bol.com

Waar moet je op letten bij het kopen van een stille ventilator?

  • Budget. Je kunt dan kiezen voor een relatief goedkoop exemplaar, maar er zijn ook duurdere modellen die al snel meer dan 100 euro kosten. Natuurlijk merk je het verschil wel tussen de dure en goedkope stille ventilators, dus als je echt graag een model wilt kopen die daadwerkelijk stil is dan is het toch verstandig om een wat ruimer budget aan te nemen.
  • Eigenschappen. Afstandsbediening om in bed te blijven liggen, digitale display om precies te weten wat de huidige instellingen zijn, uitschakeltimer om met een gerust hart in slaap te vallen en een afstelbare hoogte. Dit zijn de mogelijkheden waarmee jij nog meer kan genieten van je nieuwe aankoop.
  • Uiterlijk. Natuurlijk is het uiterlijk van de stille ventilator ook van belang, wat vooral het geval is als je het product in je woonkamer plaatst. Gelukkig wordt het uiterlijk van een ventilator stil al steeds beter, wat vooral het geval is bij een stille torenventilator. Dit model zal totaal niet misstaan in je woonkamer, maar ook niet in je slaapkamer.
  • Gewicht. Ga je het vaak verplaatsen? Kies dan voor een lichter exemplaar, of eentje die wieltjes heeft.
  • Garantie. Net zoals bij elk ander product, zou je bij het kopen van een geruisloze ventilator ook zeker moeten letten op de garantie. De meeste ventilators hebben over het algemeen een garantie van een jaar. In principe is dat prima, maar hoe langer de garantie is, hoe beter. Daarom kan het handig zijn om een stille ventilator te kopen die juist garantie aanbiedt met een veel langere looptijd. Dit is met name verstandig als je van plan bent om de ventilator die geen geluid maakt lang te gebruiken in je slaapkamer.

De verschillende soorten stille ventilators

  • Stille torenventilator. Je kunt onder meer een stille torenventilator kopen. Over het algemeen heeft zo’n model een modern ontwerp die niet al te opvallend is, waardoor je het eenvoudig toe kunt passen in je huidige interieur. Een ander pluspunt van zo’n ventilator is dat het zo goed als geen geluid produceert, wat met name komt doordat de meeste stille torenventilators werken zonder bladen. Dit zorgt er bovendien voor dat deze soort erg veilig is. De luchtkolom die een stille torenventilator projecteert is overigens verticaal.
  • Stille tafelventilator. Zoals de naam van een stille tafelventilator al doet vermoeden is zo’n geruisloze ventilator geschikt om neer te zetten op een tafel, al kan het ook geplaatst worden op een ander vlak oppervlak. Denk bijvoorbeeld aan de vloer, een nachtkastje of een dressoir in je slaapkamer. Een stille ventilator voor op de tafel projecteert de lucht op een erg directe wijze. Daarnaast is dit model ook nog eens zeer compact en kun je ze eenvoudig van de ene naar de andere plek verplaatsen.
  • Stille muurventilator. Als je graag ruimte wilt besparen in je woning omdat je woont in een klein huis dan kan het een goed idee zijn om een stille muurventilator aan te schaffen. Zoals de naam eigenlijk al aangeeft is zo’n geluidloze ventilator geschikt om op te hangen aan een wand. Hierdoor kun je dus ruimte besparen terwijl je alsnog wel kunt genieten van een koele kamer. Een stille wandventilator heeft overigens wel een groot nadeel, het kan aannemelijk niet verplaatst worden.
  • Stille statiefventilator. Waar een stille muurventilator niet verplaatsbaar is, geldt dat wel voor een stille statiefventilator. Een ander pluspunt van dit model is dat het een zwenkbare kop heeft. Hierdoor kan het de koele lucht in diverse richtingen projecteren. Hierdoor is het geschikt als een stille ventilator slaapkamer, maar een stille statiefventilator kun je ook gebruiken voor het verkoelen van grotere ruimtes.
  • Stille plafondventilator. Ander type ventilator stil waarvoor je kunt kiezen is een stille plafondventilator, wat met name een geschikte keuze is in een slaapkamer. Dit komt onder meer doordat dit model echt extreem stil is, terwijl het net als de stille wandventilator ruimte bespaart. Helaas heeft een stille plafondventilator natuurlijk ook direct hetzelfde nadeel als het model dat opgehangen dient te worden aan een muur, het kan namelijk niet verplaatst worden. Gelukkig hoeft dit geen probleem te zijn als je de geruisloze ventilator precies boven je bed hangt. Het fungeert dan als een perfecte stille ventilator slaapkamer.

Reviews van de topmerken

“Wat een super aankoop!

Ik ga er met plezier een 2de bij bestellen.Hij blaast echt frisse goed(Kan je instelle)ventilerende lucht en je hoort hem amper draaien. Ook de eco stand&sleep zijn heel aangenaam,dan hoor je hem gwn niet! Voor mij persoonlijk een echte aanrader!”

Review van Xavier (20-29 jaar), over de JAP Vancouver torenventilator

“Werkt goed en is zeer stil. Ook kan de ventilator in verschillende hoogte gezet worden en kan hij helemaal naar boven blazen wat erg fijn is. De ventilator heeft veel verschillende standen en heeft een afstandsbediening. Voor een koele nacht in je slaapkamer kan ik hem iedereen aanraden.”

Review van Charlie (30-39 jaar), over Duux Whisper Ventilator DXCF03

“Werkt goed en is zeer stil. Ook kan de ventilator in verschillende hoogte gezet worden en kan hij helemaal naar boven blazen wat erg fijn is. De ventilator heeft veel verschillende standen en heeft een afstandsbediening. Voor een koele nacht in je slaapkamer kan ik hem iedereen aanraden.”

Review van Christaan (40-49 jaar), over CECOTEC Beste Statiefventilator

“Heb hem nu een week en kan niet anders zeggen dan dat het een top apparaat is. Hele fijne, geluidsarme koeling.”

Review van Jokla (60-69 jaar) over Luxe XL Ventilator LifeGoods

“Super fijne ventilator. In de zomer is het altijd erg warm in mijn appartement doordat ik geen goede airconditioning heb. Dit is de ideale oplossing!”

Review van Reinier (60-69 jaar), over de JAP Windsor

“Brengt heerlijke verkoeling, maakt geen geluid en een blikvanger”

Review van Gertje (30-39 jaar), over CECOTEC – Statiefventilator

“Compact maar krachtig genoeg als je nu lekker ligt te luilakken in de zetel of hard zit te zwoegen aan het bureau. Het toestel maakt weinig geluid. Ik zou het simpelweg niet meer kunnen missen! Enige minpuntje zou de kabel zijn, maar deze is eigenlijk wel lang genoeg.”

Review van Tijela (50-59 jaar), over Northwall Mini USB Ventilator

“Wat een power heeft dit ding. Heerlijke bries.

Ik gebruik hem op de zolderkamer, daar kan het nog al warm worden. Aanrader dit model!”

Review van Suzanne (20-29 jaar), over Vloer Ventilator  LifeGoods

Andere nuttige producten voor warme slapers of in de zomer

Veelgestelde vragen

Zijn stille ventilators echt stil?

Ja! Er zijn daadwerkelijk ventilators verkrijgbaar op de markt die zo goed als stil zijn. Natuurlijk zullen deze apparaten altijd wel wat geluid maken, maar over het algemeen produceren ze niet zoveel geluid dat jij niet kunt slapen. Hierdoor is een stille ventilator slaapkamer dus zo handig!

Welke stille ventilator is het stilst?

In de zomer wil je in een koele slaapkamer kunnen slapen natuurlijk, wat mogelijk is met een stille ventilator. De Duux Whisper is hierbij een geschikte keuze, deze geruisloze ventilator is namelijk erg stil. Dit geldt ook voor het model van Cooler en AirKing. Daarnaast zou je nog kunnen kiezen voor de Clean Air Optima CA-406B of de Duux Whisper Flex.

Hoe komt het dat de stille ventilators wel stil zijn?

Een stille ventilator is stil doordat hier rekening mee gehouden wordt bij het produceren van deze apparaten. De producent wil de ventilator zo weinig mogelijk decibel laten produceren. Hier moet je dus beslist op letten als je van plan bent om een geluidloze ventilator aan te schaffen. Hoe lager het geluidsniveau, oftewel het aantal geproduceerde decibel, is, hoe stiller de ventilator is.

Waar moet ik op letten met het kopen van een stille ventilator?

Allereerst moet je letten op het geluidsniveau van de stille ventilator, dit moet zo laag mogelijk zijn. Daarnaast is het ook van belang om rekening te houden met handige eigenschappen. Zo kan een afstandsbediening nuttig zijn, net zoals een timer. Vergeet bovendien niet te letten op het uiterlijk en de kwaliteit van het product.

Zijn ventilators zonder bladen stiller?

Er zijn ventilators verkrijgbaar op de markt die geen bladen bevatten. Deze exemplaren zijn een stuk stiller dan een normale ventilator, terwijl je ze ook nog eens veel eenvoudiger kunt schoonmaken. Terwijl de lucht door de waaier omhoog gaat, komt deze naar buiten door een zeer dunne gleuf die de hele cirkel van de ventilator zelf beslaat, dus niet alleen de basis.

Welk DB is stil voor een ventilator?

Als je graag een stille ventilator wilt aanschaffen dan moet je letten op het aantal decibel dat geproduceerd wordt door het apparaat. Dit moet eigenlijk onder de 35 DB vallen. Hoe lager dit aantal is, hoe stiller de ventilator is natuurlijk. Het is daarom verstandig om een ventilator stil met zo weinig mogelijk DB aan te schaffen.

Naast het kopen van een stille ventilator om in de zomer te kunnen genieten van een goede nachtrust, is het verstandig om nog wat hulpmiddelen aan te schaffen. Zo kun je natuurlijke slaapmiddelen gebruiken in combinatie met een stille ventilator slaapkamer om beter te slapen, maar hierbij is het ook zeker slim om een verzwaringsdeken te gebruiken. Dit geldt bovendien voor een blauw licht filter bril.

Bronnen

1 Environmental noise and sleep disturbances: A threat to health?


2 Use of a Fan During Sleep and the Risk of Sudden Infant Death Syndrome

Slaapwetenschap